Kotimaa

Tuusula maksaa lasten­tarhanopettajille 2 500 euroa ja saa valita suosikkinsa hakijoista – Harvassa kunnassa kilpaillaan palkalla: ”Paikkoihin ei ole välttämättä ollut ainuttakaan pätevää hakijaa”

Färsaarilla lastentarhanopettajille maksetaan lähes kaksi kertaa enemmän palkkaa kuin Suomessa.

Lastentarhanopettajille maksettu minimiä parempi peruspalkka näyttää toimivan kilpailuvalttina ainakin joissakin kunnissa ja helpottavan työvoimapulaa.

Esimerkiksi Tuusulassa palkat ovat olleet jo yli kymmenen vuotta korkeammalla tasolla kuin lähikunnissa. Pätevälle lastentarhanopettajalle maksetaan 2 517 euroa ja esiopetuskelpoisuuden omaavalle lastentarhanopettajalle 2 563 euroa kuussa.

Vastaavasti Helsingissä lastentarhanopettajan palkka on 2 363, Espoossa 2 379 ja Vantaalla 2 350 euroa. Virka- ja työehtosopimuksen mukainen vähimmäispalkka on 2 305 euroa.

”Etenkin viime keväänä, kun meillä oli paljon paikkoja auki, saimme paljon päteviä hakijoita, joista pääsimme valitsemaan. Olen ymmärtänyt, että ympäristökunnissa ei ole välttämättä ollut paikkoihin ainuttakaan pätevää hakijaa”, Tuusulan varhaiskasvatuspäällikkö Hannamari Halinen kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Halisen mukaan lastentarhanopettajia on siirtynyt myös pääkaupunkiseudulta Tuusulaan töihin. ”Varmasti palkka on kannustava tekijä. Työntekijät muissakin kunnissa tietävät, että palkka on täällä parempi.”

Lastentarhanopettajien palkat nousivat taas keskusteluun, kun Yle kertoi maanantaina, että pääkaupunkiseudun kunnat olisivat sopineet ”herrasmiessopimuksella”, ettei lastentarhanopettajien palkoilla kilpailla. Henkilöstöjohtajat ovat sen jälkeen kiistäneet asian.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ ja siihen kuuluva Lastentarhanopettajaliitto eivät osaa arvioida, kuinka paljon Suomessa on kuntia, jotka maksavat lastentarhanopettajille parempaa kuin vähimmäispalkan tuntumaan jäävää palkkaa.

Kun Yle selvitti asiaa 15 suurimmasta kaupungista pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, vertailun kovinta palkkaa, 2 372 euroa, maksoi Seinäjoki.

Tätä parempaa palkkaa maksavat esimerkiksi Raasepori, 2 436 euroa, sekä Raahe, jossa vähintään puoli vuotta töissä oleva lastentarhanopettaja saa minimissään 2 410 euroa. Näillä paikkakunnilla palkka ei ole kuitenkaan ratkaissut kokonaan lastentarhanopettajapulaa.

Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtaja Anitta Pakanen arvioi, että yliopistokaupungeista kauempana sijaitsevat kunnat joutuvat maksamaan työntekijöille minimiä suurempaa palkkaa.

Lastentarhanopettajapula johtuu pitkälti siitä, että työntekijöitä on koulutettu alalle liian vähän. Koulutuspaikkojen määrää yliopistoissa on nyt nostettu.

Palkkatason mataluus johtaa taas siihen, ettei moni lastentarhanopettaja pysy alalla vaan opiskelee esimerkiksi luokanopettajaksi, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen muistuttaa. Luukkaisen ja Pakasen mukaan palkkaan pitäisi saada pidemmällä tähtäimellä reilu korotus niin, että se ”alkaisi kolmosella”.

Tavoitteena on myös se, että lastentarhanopettajat suorittaisivat tulevaisuudessa nykyisen kandidaatin tutkinnon sijasta maisteritutkinnon.

”Uskon, että silloin kävisi niin kuin luokanopettajilla, joiden koulutusta nostettiin 1970–1980-lukujen taitteessa. Ammatin arvostus ja vetovoima vahvistuivat”, Luukkainen sanoo.

Palkkauksen parantamisessa ongelmana on ammattijärjestöjen mukaan se, että lastentarhaopettajat istuvat tavallaan väärässä neuvottelupöydässä. He eivät ole mukana opetusalan sopimuksessa vaan kuntien yleisessä virka- ja työehtosopimuksessa.

Samaan kuuluvat muun muassa lasten- ja kirjastonhoitajat, traktorinkuljettajat ja maatalouslomittajat, ne huomauttavat. ”Jos lastentarhanopettajien palkkaa nostetaan euron kuussa, kaikki muut vaativat saman”, Luukkainen sanoo.

Kansainvälisesti vertailtuna lastentarhanopettajien palkka jää Suomessa alle OECD-maiden keskiarvon. Myös Pohjoismaiden palkkavertailussa Suomi roikkuu häntäpäässä, Pakanen sanoo.

”Färsaarilla lastentarhanopettajien peruspalkka on 4 441 euroa. Islannissa taas kaikilla opettajilla on sama palkka, mutta heillä on myös kaikilla maisteritason koulutus.”

OAJ aikoo selvittää, onko kunnilla lastentarhanopettajien palkoista herrasmiessopimuksia.

”Se on hankalaa, koska ne kiistävät asian. Meidän on selvitettävä, mitä palkkoja maksetaan ja vertailtava niitä kuntien ja seutukuntien kesken. Jos kuntien ratkaisut ovat samanlaisia, se haisee sopimukselta”, Luukkainen sanoo.

Kuntatyönantajien (KT) neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas ihmettelee väitteitä kuntien keskinäisistä palkkasopimuksista. Suuret kunnat ovat toki tietoisia siitä, minkälaisia palkkoja naapurissa maksetaan, mutta sopimukset olla kilpailematta palkoilla ovat erittäin harvinaisia.

”Väite yllätti minut täysin. Epäilen, että sellaisia sopimuksia olisi”, Nybondas-Kangas sanoo.

”Jo pelkät palkkakartelliepäilyt ovat kunta-alalla erittäin harvinaisia. En ole kuullut epäilyistäkään aikanaan kymmeneen vuoteen.”

Kilpailuvaltti kunta-alalla on työsuhteen kokonaisuus, Nybodas-Kangas korostaa. Lastentarhanopettajien edut ovat hänen mukaansa hyvin laajat.

Merkittävä etu on muun muassa se, että lastentarhanopettajat, erityislastentarhanopettajat ja päiväkotien johtajat saavat vuosittain viisi ylimääräistä vapaapäivää, kun tietty palvelussuhdeaika on päättynyt.

Toinenkin erityisehto on: lapsiryhmän ulkopuoliseksi työajaksi luokiteltu suunnitteluaika.

Nyt säännöllisestä työajasta 8 prosenttia on sidottu suunnitteluajaksi. Uuden työehtosopimuksen myötä suunnitteluaika nousee toukokuussa 13 prosenttiin työajasta.

”Myös peruspalkkatasoja on korotettu”, Nybondas-Kangas korostaa.

Oikaistu 9.3. kello 10:10: Jutun ingressissä luki virheellisesti, että Färsaarilla lastentarhanopettajille maksetaan lähes puolet enemmän palkkaa kuin Suomessa. Palkkaa maksetaan kuitenkin lähes kaksi kertaa enemmän.

Fakta

Lastentarhanopettajien palkat puhuttavat


  Lastentarhanopettajien palkat nousivat puheenaiheeksi, kun Yle uutisoi niihin liittyvistä herrasmiessopimuksista pääkaupunkiseudun kuntien välillä.

  Opettajien ammattijärjestö tuomitsi sopimukset palkkakartellina, joka uhkaa koko palkkausjärjestelmää ja varhaiskasvatuksen laatua.

  Pääkaupunkiseudun kuntien henkilöstöjohtajat kiistivät kartelliväitteen.

  Pätevistä lastentarhanopettajista on kova pula ympäri maata. Palkkaa pidetään tärkeänä kilpailuvalttina.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  2. 2

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  3. 3

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  4. 4

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen elokuvaohjaajaliiton johtaja: Aku Louhimies on ylittänyt rajoja, joita ei pidä ylittää –”Hyvin poikkeuksellista”

  6. 6

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  7. 7

   Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu – Kela alkaa ottaa huomioon koko opiskeluajan

  8. 8

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  9. 9

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  10. 10

   Nainen jäi itseohjautuvan robottiauton alle ja kuoli Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  3. 3

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  4. 4

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  5. 5

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  6. 6

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  7. 7

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  8. 8

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  9. 9

   HS kysyi työnantajilta, mitä uusilta työntekijöiltä oikeasti vaaditaan – Esiin nousivat omien rajojen tunnistaminen, kyky saada suu auki sekä yksi aivan ehdoton vaatimus

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi suomalaiset masentuvat mutta ovat silti onnellisia? Italialaistutkija muutti Suomeen selvittämään pohjoisen kansan onnea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  5. 5

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  9. 9

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  10. 10

   Töölöläiskerrostalon kellarissa pyöritettiin salahotellia – huoneet oli kyhätty ohuista vanerilevyistä, tunnelmaa loivat patterin päällä loimottavat jouluvalot

  11. Näytä lisää