Kotimaa

Äiti on kömpelö, nauroivat lapset Paulan mustelmille – Suomella on ”sokea piste”, jossa joka kolmas nainen joutuu puolisonsa pahoinpitelemäksi

Suomi on naisille Euroopan toiseksi turvattomin maa. Parisuhdeväkivaltatilastot ovat synkkää luettavaa, sillä joka kolmas nainen on joutunut kumppaninsa pahoinpitelemäksi.

Naisiin kohdistuva väkivalta on yksi Suomen vakavimmista ihmisoikeusongelmista.

”Me olemme hyvinvointivaltio, jonka sokeana pisteenä on naisiin kohdistuva väkivalta”, sanoo Amnestyn sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija Pia Puu Oksanen.

Tilastojen mukaan joka kolmas suomalaisnainen on joutunut kumppaninsa pahoinpitelemäksi. Vuonna 2016 naisten osuus parisuhdeväkivallan uhreista oli yli 80 prosenttia.

Näin parisuhdeväkivalta jakaantuu maakunnittainIhmisoikeusjärjestö Amnesty on jo vuosien ajan huomauttanut Suomea naisten kokemasta turvattomuudesta. Myös YK:n alainen naisten syrjintään puuttuva CEDAW-komitea on moittinut Suomea riittämättömistä toimista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viimeksi aihe nousi esiin Amnestyn tuoreessa vuosiraportissa, jossa järjestö vaatii Suomea noudattamaan Istanbulin sopimusta. Sopimus velvoittaa valtion toimiin naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseksi.

HS tapasi usean vuoden ajan väkivaltaa parisuhteessaan kokeneen Paulan. Hän esiintyy jutussa nimimerkillä oman ja perheensä yksityisyyden suojaamiseksi. Haastattelun lisäksi HS on saanut nähtäväkseen lastensuojelun laatimia asiakirjoja, joista väkivaltaiset tilanteet on todennettu.

Paula tutustui entiseen puolisoonsa vuonna 2010-luvun alussa. Silloin hän oli kolmikymppinen pienen vauvan ja kahden vanhemman lapsen äiti.

 

”Seisoin keittiössä tiskialtaan edessä, kun kumppanini lähti parvekkeelle tupakalle. Yhtäkkiä hän kääntyi, tuli suoraan kohti ja kuristi minua.”

Ensimmäinen puoli vuotta sujui hyvin. Sitten Paulalle selvisi kumppanin salaama päihteiden käyttö.

”Suutuin ja vaadin kumppaniani valitsemaan minun ja perheen tai toisen elämän väliltä”, Paula kertoo kotonaan.

Asian paljastuminen aloitti riitelyn kierteen, joka johti lopulta väkivaltaan. Pariskunta oli aiemmin keskustellut väkivaltaan suhtautumisesta, sillä molemmilla oli siitä kokemuksia. Yhtäkään lyöntiä ei pitänyt koskaan tulla.

”Seisoin keittiössä tiskialtaan edessä, kun kumppanini lähti parvekkeelle tupakalle. Yhtäkkiä hän kääntyi, tuli suoraan kohti ja kuristi minua.”

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Paulan kumppani käytti väkivaltaa. Palattuaan ulkoa hän pyyteli anteeksi.

”Olimme molemmat todella järkyttyneitä ja hämmentyneitä tilanteesta.”


Kuten lähisuhdeväkivallassa käy usein, myös Paulan suhteessa väkivalta raaistui nopeasti ja muuttui riidoissa enemmän säännöksi kuin poikkeukseksi.

”Pahimmillaan väkivaltaa oli joka kerta, kun meillä oli lapsivapaata. Aina kun joku mustelma oli parantunut, seuraava tuli.”

Paula käytti usein pitkähihaisia paitoja, joilla sai peitettyä käsivarsien mustelmat. Välillä lapset naureskelivat äidin kömpelyydelle. ”Aina sillä on noita mustelmia”, he sanoivat.

Parin riidat johtuivat usein ajankäytöstä ja vastuun jakamisesta. Pienen lapsen kanssa kotona olleen Paulan voimavarat olivat välillä koetuksella. Hän saattoi ärähtää kumppanilleen, ettei tämä ottanut perheestä vastuuta. Tilanteet äityivät usein väkivaltaisiksi.

”Riitelimme eteisessä, koska olisin halunnut nukkua päiväunet ennen kuin kumppanini lähtee viikonlopuksi pois. Tilanne kärjistyi riidaksi, ja hän alkoi potkia minua. Pakenin tilannetta makuuhuoneeseen, mutta hän tuli perässä.”

Paulan taktiikaksi muodostui pakeneminen toiseen huoneeseen. Jos hän pysyi lähietäisyydellä, puoliso kävi herkästi käsiksi tai huitaisi esimerkiksi tuolilla.

”Kumppanini tuli sängylle, painoi tyynyn kasvojeni päälle ja jatkoi potkimista sekä löi ja raapi.”

Tuo makuuhuone on sama, jossa Paula nukkuu nykyään yksin. Eron jälkeenkään hän ei halunnut luopua omasta kodistaan vaan rakentaa siitä turvallisen paikan.

”Tässä talossa ei ole yhtäkään nurkkaa, johon en olisi paennut lyönneiltä.”

Euroopan laajuisen tutkimuksen mukaan suuri osa väkivallan uhreiksi joutuneista naisista ei ole yhteydessä viranomaisiin.

Lähes puolet suomalaisista naisista on kokenut väkivaltaa.Vuoden 2016 poliisibarometrin mukaan rikosilmoituksen tekeminen oli epätodennäköisintä seksuaalisen ahdistelun ja väkivallan kohdalla: 80 prosenttia rikoksista jätettiin ilmoittamatta.

Jatkuvaa väkivaltaa kokenut Paula ei ottanut yhteyttä poliisiin lainkaan, ei edes silloin kun iskut jättivät pysyvät vammat silmään ja korvaan.

”Läheisestä ihmisestä rikosilmoituksen tekeminen tuntuu todella vaikealta. Jotenkin sitä ei vain koe oikeutetuksi”, hän kertoo.

Apua kuitenkin yritettiin hakea. Paula ja hänen kumppaninsa hakeutuivat pariterapiaan seurustelun ensimmäisen vuoden aikana, koska molemmilla oli halu saada väkivalta loppumaan ja suhde toimimaan. Siellä tilanteista puhuttiin avoimesti, mutta Paula ei kokenut saavansa erityistä tukea.

Myös lastensuojeluviranomaiset olivat tietoisia parisuhteen väkivaltaisuudesta. Koska väkivalta ei kohdistunut lapsiin eivätkä lapset myöskään todistaneet tilanteita, mitään ei tehty.

”Jäin siinä tilanteessa todella yksin. Kukaan ei oikeastaan auttanut minua.”

Usein ensimmäinen viranomainen, jonka uhri kohtaa, on sosiaali- tai terveysalan ammattilainen.

”Hätäkeskukseen soitettaessa tilanne on äitynyt jo erittäin pahaksi”, sanoo Naisten linjan vt. toiminnanjohtaja Kaisa Åberg.

 

”Niin kauan kuin keskustelu yhteiskunnassa saa ihmisen häpeämään väkivallan kohteena olemisen kokemuksia, me ylläpidämme väkivallan kulttuuria.”

Väkivallan kierre voitaisiin saada katkaistua paljon varhaisemmassa vaiheessa, jos väkivallasta kysyminen ja puhuminen olisi rutiininomaista. Tätä mieltä on dosentti Marita Husso Jyväskylän yliopistosta. Hän on kirjoittanut väitöskirjansa parisuhdeväkivallasta yhteiskunnallisena ja kulttuurisena kysymyksenä.

”Alkoholin ja päihteiden käytöstä kysyminen on terveydenhoitopalveluissa täysin rutiinia, ja samalla tavalla pitäisi pystyä puhumaan myös väkivallasta”, Husso esittää.

Hänen mukaansa tämä avaisi väkivaltaiselle ihmiselle tai hänen uhrilleen mahdollisuuksia puhua ja tulla kuulluksi.

”Niin kauan kuin keskustelu yhteiskunnassa saa ihmisen häpeämään väkivallan kohteena olemisen kokemuksia, me ylläpidämme väkivallan kulttuuria.”

Samaa mieltä on väkivaltatyön asiantuntija Seija Kilpinen, joka työskentelee Pääkaupunkiseudun turvakoti ry:ssä.

”Neuvolassa käyviltä vanhemmilta tulisi kysyä, onko kotona tai parisuhteessa turvallista, ja selvittää, miten suhteessa riidellään”, Kilpinen sanoo.

Hänen mielestään olisi tärkeää uskaltaa kysyä enemmän eikä ajatella, että väsymys johtuisi aina vain pienestä lapsesta tai työstressistä.

”Terveydenhuollossa tulisi päästä tilanteeseen, jossa oireiden hoitamisen sijaan päästäisiin hoitamaan ja puhumaan uupumuksen syistä.”

Naisten linjan Åberg lisää, että viranomaisten tulisi kuunnella herkällä korvalla, sillä uhrin ei ole helppo ottaa väkivaltaa puheeksi. Hälyttäviä merkkejä on mahdollista tunnistaa.

”Väkivaltaa kokevalla voi olla toistuvia selittämättömiä kipuja tai vammoja, ahdistuneisuutta ja unettomuutta. Hän saattaa vähätellä kipujaan ja perua aikoja äkillisesti”, Åberg summaa.

Kaikki haastateltavat sanovat ongelman olevan ennen kaikkea resurssikysymys. Myös Amnesty on vaatinut valtiolta toimia resursointiin ja asiantuntijoiden koulutukseen.

Vaikka Paula tiesi, mistä väkivallan uhri voisi saada apua, hän ei tiennyt, mitä voisi konkreettisesti tehdä.

”Minusta tuntui, että en voi tehdä mitään, koska en halunnut lähteä kotoani tai vaikeuttaa lasten elämää.”


Niinpä Paula jäi. Samalla väkivalta muuttui osaksi arkea. Nyt Paula kuvailee tilanteita ”arkipäiväisinä”, vaikka toisen hakkaaminen on kaikkea muuta.

Avun hakeminen esimerkiksi terveydenhuollosta jäi arjen pyörittämisen jalkoihin. Välillä kuitenkin sattui pahemmin.

”Viimeisenä syksynä puolisoni potkaisi minua niin, että kylkiluuni murtui. Lääkärissä selitin, että kyse oli harrastustapaturmasta.”

Muutaman viikon kuluttua tuli uusi potku ja kylkiluu murtui uudestaan. Silloin Paula tarttui kumppaniaan suusta kiinni ja riuhtaisi. Riidan lopuksi he menivät yhdessä terveyskeskukseen ja saivat yhteisen lääkäriajan samalle päivälle.

”Tämä lääkäri kuunteli tilanteen ja kirjasi molempien vammat ylös. Hän ohjasi meidät turvakotiin keskusteluavun luo”, Paula muistelee.

Kaksi kuukautta tämän jälkeen puoliso lähti juhliin eikä palannut enää kotiin.

Vaikka Paula tietää nyt, että ero oli ainoa oikea ratkaisu, silloin hän ei osannut suhtautua niin.

”Olin etsinyt apua uniongelmiini yli vuoden ajan. Lääkkeet sain vasta kun otin lapset mukaan lääkärikäynnille ja sanoin, että kyse on heidän turvallisuudestaan.”

 

”Oli ihan hirveää huomata olevansa itse sellainen hakattu vaimo. Häpesin meidän molempien puolesta.”

Kun puoliso ei seuraavana aamuna tullut kotiin, Paula lähetti vanhemmat lapset kouluun ja vei nuorimman päiväkotiin. Sitten hän lähetti puolisolleen viestin, jossa pyysi hakemaan lapsen päiväkodista ja menemään muualle kuin kotiin.

”Sen jälkeen yritin tappaa itseni.”

Itsemurhayrityksen jälkeen ystävät riensivät tueksi. Paula pääsi terapiaan ja alkoi toipua. Päänsärky ja unettomuus katosivat pian eron jälkeen.

Paula on pohtinut paljon sitä, miksi apua oli niin vaikea hakea. Arjen ja väsymyksen lisäksi yksi suurimmista syistä oli häpeä – ajatus siitä, että ei näin voi tapahtua minulle.

”Oli ihan hirveää huomata olevansa itse sellainen hakattu vaimo. Häpesin meidän molempien puolesta.”

Väkivaltaa tutkiva Husso tunnistaa ilmiön.

”Kulttuurissamme arvostetaan vahvuutta. Väkivallan uhrien syyllistäminen on valitettavan yleistä, ja siksi sen kohteena oleminen herättää epäonnistumisen tunteita”, Husso kertoo.

Apua hakiessaan Paula päätyi kuvailemaan oireita eikä sitä, mistä oireet johtuvat.

”Moni väkivaltaa kokeva saattaa keksiä selityksiä vammoille, mutta jos asiasta kysyttäisiin toisenlaisesta kulmasta, olisin luultavasti puhunut avoimemmin.”

Samalla Paula toivoo, että parisuhdeväkivallasta kärsiville annetaan konkreettisia ohjeita ja apua siihen, mihin erotilanteessa voisi lähteä.

”En usko, että perheväkivallan tunnistaminen olisi niin vaikeaa, jos viranomaiset olisivat tietoisempia sen olemassaolosta ja muodoista.”

Fakta

Täältä voit saada apua


 Naisten linja on matalan kynnyksen apua ja neuvontaa naisille. Yhteyttä voi ottaa väkivallan mahdollisuutta epäillessään ja väkivaltaa jo kokeneena. www.naistenlinja.fi

 Turvakodit on tarkoitettu lyhytaikaiseksi turvapaikaksi, jos kotiin jääminen on vaarallista tai aiheuttaa pelkoa. Mahdollisuus myös keskusteluapuun ja avopalveluihin. Lisää tietoa ja turvakotien osoitteet: www.nettiturvakoti.fi

 Raiskaustukikeskus Tukinainen antaa tukea ja apua seksuaalirikosten uhreille ja heidän läheisilleen. Puhelinpalvelun lisäksi mahdollisuus anonyymiin yhteydenottoon Nettitukinaisen kautta. www.tukinainen.fi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Parisuhdeväkivalta
 • Perheväkivalta
 • Naiset
 • Anne Kantola
 • Kotimaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Amanda Pilke, 28, romahti näyteltyään Aku Louhimiehen elokuvassa ja jätti alan kokonaan – Nyt hän on valmis puhumaan kokemuksistaan ja palaamaan elokuviin

  2. 2

   Opiskelijoiden hylkimät soluasunnot lojuvat tyhjillään – lähes 200 Hoasin opiskelija-asuntoa puretaan, tilalle kovan rahan asuntoja

  3. 3

   Kovat tuomiot: Liivijengi Cannonballin jäsen käräytti toisen jäsenen poliisille – Vapaaksi riistaksi nimetty erotettiin ja pahoinpideltiin henkihieveriin

  4. 4

   Järjetön neliöhintakaan ei haittaa, alitajunta huijaa meidät mieltymään tiettyihin asuntoihin – testaa, onko asuntomakusi tavanomainen vai erikoinen

  5. 5

   Ambulanssi soitetaan nykyään hätiin, kun tarvitaan laastaria sormeen tai vauvan vaipat pitää vaihtaa – ”Miksi tänne on hälytetty apua?” ensihoitajat kysyvät usein itseltään

  6. 6

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  7. 7

   Neljälle tuomiot: Päihtynyt mies vietiin väkisin Kiasman taakse, potkittiin tajuttomaksi ja ryöstettiin – sitten paikalle tuli kaksi ihmistä lisää ja puhelinkin vietiin

  8. 8

   Geenitutkimus paljasti totuuden 15-senttisestä ”avaruusoliosta”: Chilen minimuumio oli hyvin sairas keskostyttö

  9. 9

   Kenestä tulee ahne? Tutkimuksissa on selvinnyt, että puutteellinen kasvuympäristö kasvattaa lapsesta ahneen aikuisen

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat varoittavat mindfulnessin tuomisesta työpaikoille: ”Siitä on tulossa uusi työtehtävä kaiken muun päälle, että pitää tehdä henkisyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  2. 2

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  3. 3

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  4. 4

   Ambulanssi soitetaan nykyään hätiin, kun tarvitaan laastaria sormeen tai vauvan vaipat pitää vaihtaa – ”Miksi tänne on hälytetty apua?” ensihoitajat kysyvät usein itseltään

  5. 5

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  6. 6

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  7. 7

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  8. 8

   Järjetön neliöhintakaan ei haittaa, alitajunta huijaa meidät mieltymään tiettyihin asuntoihin – testaa, onko asuntomakusi tavanomainen vai erikoinen

  9. 9

   Tuntematon sotilas oli HS:n lukijoiden mielestä viime vuoden paras elokuva – mutta mitä tapahtuu Jussi-gaalassa? Yksi näyttelijä ilmoitti protestista jo etukäteen

  10. 10

   Video näyttää, kuinka jalankulkija käveli pimeydestä Uberin robottiauton eteen – Professori: Huippusensorien olisi pitänyt havaita nainen, oli pimeää tai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  8. 8

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  9. 9

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  10. 10

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. EU27 varoitti brittejä käynnistäessään neuvottelut uudesta suhteesta: Britannia on maalannut itse itsensä nurkkaan – kaupalle koituu kitkaa
  3. Kauppasodan pelko painoi osakekursseja Aasiassa – Helsingin pörssi vajaan kahden prosentin laskussa
  4. Neljälle tuomiot: Päihtynyt mies vietiin väkisin Kiasman taakse, potkittiin tajuttomaksi ja ryöstettiin – sitten paikalle tuli kaksi ihmistä lisää ja puhelinkin vietiin
  5. Järjetön neliöhintakaan ei haittaa, alitajunta huijaa meidät mieltymään tiettyihin asuntoihin – testaa, onko asuntomakusi tavanomainen vai erikoinen
  6. Liian hitaasti luistelleen Patrik Laineen blokkaustyyli ei miellytä päävalmentajaa: ”Tulta päin”
  7. Kiasman uutuusnäyttely kertoo vapauden kaipuusta ja lähtemisen vaikeudesta – Meno-paluu esittelee kiinnostavasti Baltian maiden taidetta ja kehitystä
  8. Tutkijat varoittavat mindfulnessin tuomisesta työpaikoille: ”Siitä on tulossa uusi työtehtävä kaiken muun päälle, että pitää tehdä henkisyyttä”
  9. Suomalaiskuskit joutuivat heti tuomariston kuulusteluun – Räikkösen selitys hyväksyttiin
  10. Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia
  11. 150 valasta juuttui kuivalle maalle Australiassa – vain kourallinen on enää hengissä, pelastustoimet jatkuvat
  12. Näytä lisää