Kotimaa

Valtakunnan­syyttäjä ei nosta syytettä Turun Sanomien toimittajaan Rebekka Härköseen kohdistuneesta viha­puheesta

Rebekka Härkösen mielestä asiaan oli tärkeä saada valtakunnansyyttäjän linjaus, koska Suomessa ei ole selvää oikeuskäytäntöä siitä, miten laissa suhtaudutaan voimakkaisiin ja laajoihin vihapuhekampanjoihin.

Valtakunnansyyttäjä ei nosta syytettä Turun Sanomien palkittuun toimittajaan Rebekka Härköseen kohdistuneesta vihapuheesta.

Härkönen joutui vihapuheen kohteeksi Turun puukotusta seuranneen uutisoinnin jälkeen.

Poliisi tutki Härköseen kohdistuneita kirjoituksia kunnianloukkauksina ja laittomina uhkauksina. Asia olisi edennyt syyteharkintaan, mutta Härkönen veti lokakuussa 2017 rangaistusvaatimuksen pois.

Hän kertoo halunneensa tehdä näin, jotta valtakunnansyyttäjä joutuisi linjaamaan, onko hänen tapauksessaan olemassa erittäin tärkeä yleinen etu, jolloin häneen kohdistuneista asianomistajarikoksista voitaisiin syyttää ilman hänen rangaistusvaatimustaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Härkösen mielestä asiaan oli tärkeä saada linjaus, koska Suomessa ei ole selvää oikeuskäytäntöä siitä, miten laissa suhtaudutaan voimakkaisiin ja laajoihin vihapuhekampanjoihin.

”Ymmärrän kyllä sitä päätöstä ja uskon, että se perustuu lakiin. Mutta olisi tärkeää herättää yhteiskunnallista keskustelua siitä, suojeleeko lainsäädäntö nykyisellään riittävästi esimerkiksi toimittajia ja samalla lehdistönvapauden toteutumista.”

Härkösen mukaan kyse ei ole vain toimittajista vaan myös poliiseista, tutkijoista, poliitikoista ja kenestä tahansa muusta, joka saattaa joutua laajan vihapuhekampanjan kohteeksi.

Härkönen kertoo saaneensa Turun puukotusten jälkeen satoja uhkaavia ja solvaavia viestejä. Hänen mielestään on kohtuutonta, että vihapuhekampanjoiden kohteeksi joutuneet joutuvat viemään asiaa itse eteenpäin rikosprosessissa.

”Se tarkoittaa väistämättä sitä, että uhkailijapuolelta tulee lisää lokaa ja uhkauksia niskaan.”

Härkönen kirjoitti puukotusten jälkeen jutun, jossa hän haastatteli Afganistanista kotoisin olevaa 18-vuotiasta miestä. Jutussa kerrottiin, kuinka lähihoitajaksi opiskeleva turvapaikanhakija näki Turun puukottajan hyökkäyksen, juoksi tämän perään ja auttoi yhtä uhreista.

Juttu aiheutti vihaviestien ryöpyn, ja valemedia MV-lehti teki aiheesta jutun. Viestien tulo kiihtyi Härkösen mukaan sen jälkeen kun perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho oli antanut MV-lehden tekemälle jutulle lisäjulkisuutta Facebook-sivuillaan.

Härkönen on sitä mieltä, ettei Suomen lainsäädäntö vastaa nykypäivän ongelmiin vihapuheen suhteen.

”Sieltä puuttuu kokonaan rikosnimike sille, että joku tai jotkut tahot käynnistävät vihakampanjan, jossa masinoidaan satoja ja satoja ihmisiä kohdistamaan yhteen henkilöön häirintää, painostusta ja uhkailua.”

Härkönen sanoo, että kyse ei ole vain viesteistä, vaan hän kertoo joutuneensa Turussa jatkuvasti aggressiivisen käytöksen kohteeksi vihapuhekampanjan takia.

”Se on heijastunut suoraan jokapäiväiseen arkielämääni. Aggressiivisuutta tulee vastaan busseissa ja kaduilla. Olin viime syksynä kahdesti illalla julkisessa tilaisuudessa, jossa käytettiin alkoholia. Molemmilla kerroilla täysin vieras mies jouduttiin poistamaan kimpustani. Tämä ei ole mikään leikin asia.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vihapuhe
 • Toimittajat
 • Lehdistönvapaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  3. 3

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – maan uumenista aletaan pumpata 120-asteista vettä Espoon kaukolämpöverkkoon

  4. 4

   Ole kova, ole tunteeton ja kilpaile ankarasti – nuoren pojan rooli on Suomessa yhä tyly, ja asiantuntijan mukaan aikuisten olisi aika havahtua

   Tilaajille
  5. 5

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  6. 6

   Tällainen on Suomen kallein vientituote – Puolen miljardin arvoinen risteilyalus Mein Schiff 1 lähti Turun satamasta

  7. 7

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  8. 8

   Pohjois-Korean sotilas Hyong Myong-jin kertoo, millaista on työskennellä maailman vaarallisimmalla rajalla – ”Sodan uhka on läsnä koko ajan”

  9. 9

   Ensin Venäjän hallituksen lehti haukkui Fortumin maan rakoon, nyt se saa vuolasta ylistystä – Mistä U-käännöksessä on kyse?

  10. 10

   Onko diilimies Harkimo Suomen oma Trump?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  2. 2

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  3. 3

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  4. 4

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  5. 5

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  8. 8

   Suomalainen työpari keksi keinon, jolla voi luoda yleisavaimen hotelleihin ympäri maailman – Katso HS:n videolta, miten laite toimii

  9. 9

   Kokoomuksen Elina Lepomäki haukkuu kirjassaan kokoomuksen ja kertoo suoraan mihin pyrkii: valtaan

  10. 10

   Väyrynen palaa eduskuntaan, hallituksen enemmistö ohenemassa entisestään – ”Minulla ei ole enää mitään syytä edistää sote-uudistusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää