Kotimaa

Kuka perii sinkun, miten jakautuu uusperheen omaisuus ja kenelle menevät ”toisella kierroksella” pariutuneiden rahat? HS kysyi, miten perintö kannattaa jakaa

Perintöasioistakin kannattaa keskustella etukäteen. On ikävää, jos perinnönjako tulee yllätyksenä niin, että omat mielikuvat poikkeavat todellisuudesta, sanoo asiantuntija.

Perintöasiat mietityttävät monissa perheissä, sillä varallisuus on lisääntynyt ja perhekuviot saattavat olla perinteistä ydinperhettä monimutkaisempia.

Miten puolisoiden omaisuus jakautuu esimerkiksi uusperheissä, jossa voi olla yhteisiä lapsia ja aiemmista liitoista syntyneitä lapsia? Miten perinnönjakoon vaikuttaa se, jos äiti löytää kypsässä iässä uuden kumppanin, jolla itselläänkin on lapsia? Lapsettomia sinkkujakin on yhä enemmän – kenelle heidän omaisuutensa lain mukaan menee kuoleman jälkeen?

Perintöneuvonnalle on tarvetta. Veronmaksajien keskusliiton johtavan lakimiehen Päivi Kaaren mukaan perintöoikeus ja perintöveroasiat muodostavat ison osan liiton jäsenneuvontaa.

”Neuvonta perintöasioissa ei ainakaan ole vähentynyt. Varallisuus kotitaloutta kohden kasvaa, niin varmasti myös mielenkiinto asiaa kohtaan”, Kaari sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen mukaansa ihmisten on hyvä tiedostaa, miten omaisuus kuoleman jälkeen jakautuu lain mukaan. Moni on tyytyväinen lain säätelemään perimysjärjestykseen. Osa haluaa muuttaa omaisuutensa jakautumista avioehtosopimuksella tai testamentilla.

Lain mukaan lapset perivät omat vanhempansa. Puolisolla on oikeus asua parin yhteisessä kodissa kuolemaansa saakka ja hallita koti-irtaimistoa.

Uusperheiden tilanne voi olla mutkikkaampi.

Kaaren mukaan uusperheiden tilannetta mutkistaa se, että puolisoilla ei ole samoja lakisääteisiä perillisiä. Silloin avio-oikeudella ja kuolinjärjestyksellä on suurempi merkitys.

Puolisolla on avio-oikeus eli oikeus puoleen pariskunnan yhteenlasketusta omaisuudesta. Avio-oikeutta voi muuttaa avioehtosopimuksella.

Jos avioehtoa ei ole ja varakkaampi puoliso kuolee ensin, hänen omaisuudestaan maksetaan tasinkoa leskelle. Se pienentää vainajan kuolinpesän omaisuutta ja kasvattaa lesken kuolinpesän omaisuutta.

Jos taas vähävaraisempi puoliso kuolee ensin, vainajan kuolinpesän varallisuus riippuu valinnoista: leski maksaa vainajan kuolinpesään tasinkoa tai voi kieltäytyä tasingon maksamisesta.

Kaaren mukaan monessa uusperheessä halutaan huomioida perinnönjaossa myös puolison lapset, jotka ovat tulleet läheisiksi etenkin pitkään yhdessä asuneissa uusperheissä. Puolison lapset voi huomioida testamentilla.

Kun pariskunta avioituu iäkkäänä, ajatus perinnönjaosta voi olla toisenlainen.

Varallisuutta on ehtinyt jo kertyä, ja molemmilla puolisoilla tai toisella heistä voi olla jo aikuisia lapsia.

Monet iäkkäinä toisensa löytäneet pariskunnat haluavat järjestellä asiansa niin, että perintö menee omille lapsille. Kaaren mukaan asia pitää silloin järjestää avioehdolla, joka poistaa puolison tasingon ja siten omaisuuden siirtymisen puolison kautta hänen perillisilleen.

”Moni haluaa, että leskelle jää hallintaoikeus asuntoon. Siten turvataan hänen elämisensä, vaikkei haluta kasvattaa hänen varallisuuttaan”, Kaari sanoo.

Kaari muistuttaa, että perintöasioita suunnitellessa täytyy ymmärtää lesken asema. Se vaikuttaa jaettavan omaisuuden määrään ja hallintaoikeuteen.

Tavallisissa suomalaisperheissä asunto on kuolinpesän arvokkain osa. Leskellä on oikeus asua kodissa. Siitä huolimatta perintöverot koituvat lapsille heti, kun he saavat omistusoikeuden vainajan omaisuuteen.

Joskus perintöveroista selviäminen voi tuottaa vaikeuksia. Ongelmia voi koitua erityisesti silloin, jos leskellä on testamentin mukaan hallintaoikeus koko omaisuuteen.

”Leski voi myös luopua hallintaoikeudestaan esimerkiksi talletuksiin ja ottaa hallintaoikeuden vain asuntoon ja kesämökkiin. Hänen pitää kuitenkin olla siinä kunnossa, että hän pystyy kertomaan mielipiteitään”, Kaari sanoo.

Jos pariskunnalla ei ole lapsia, puoliso perii vainajan.

Kaaren mukaan lapsettomat pariskunnat tekevät usein myös testamentteja, koska he haluavat vaikuttaa siihen, miten omaisuus jaetaan molempien kuoltua.

Avoparien tilanne on hyvin erilainen kuin avioparien.

Jos pariskunta ei ole naimisissa, avopuolisolla ei ole avio-oikeutta puolison omaisuuteen eikä asumisoikeutta puolison omistamaan kotiin.

Jos lapsettomassa avoliitossa elävä testamenttaa omaisuutensa avopuolisolle, puolisoa verotetaan kuin ventovierasta.

”Jos lapseton avopari haluaa, että puoliso on lähin perillinen ja on testamentissa jättämässä puolisolle koko omaisuutensa, voi kysyä, miksi ette saman tien mene naimisiin”, Kaari sanoo.

Kuka on lapsettoman sinkun lähin perillinen?

Sinkkutalouksia on Suomessa yhä enemmän. Jos vainaja ei ole naimisissa eikä hänellä ole lapsia, hänen omaisuutensa menee kuoleman jälkeen vanhemmille. Jos vanhemmat ovat jo kuolleet, perillisiä ovat sisarukset ja heidän lapsensa.

Jos vanhempia tai sisaruksia ei ole, perintö menee tädeille, sedille ja enoille. Serkut eivät enää ole perillisiä – paitsi vanhempiensa kautta.

Kaari on kohdannut sinkkuja, jotka havahtuneet lakisääteiseen perinnönjakoon. Joskus suhde toiseen vanhempaan tai sisaruspuoliin on voinut jäädä etäiseksi. Silloin lakisääteinen perinnönjako ei vastaa omaa mielikuvaa omista läheisistä.

”Yleensä, kun se selviää ja on perittävää omaisuutta, halutaan tehdä testamentteja.”

Joidenkin yksin eläneiden ihmisten perintö menee valtiolle.

Valtiokonttori saa vuosittain tiedon noin 600 kuolleesta, joilla ei ole perillisiä. Heistä noin 60 prosenttia on tehnyt testamentin. Jos testamenttia ei ole eikä sukuselvityksessä löydy perillisiä, omaisuus menee valtiolle.

Viime vuosina valtiolle perintöinä siirtyneet summat ovat vaihdelleet noin 20 miljoonan ja vajaan 40 miljoonan euron välillä. Valtiokonttori jakaa omaisuutta hakemuksesta esimerkiksi vainajan kotikunnalle tai läheisille ihmisille.

Osa yksin elävistä ihmisistä testamenttaa omaisuutensa yleishyödyllisille yhteisöille. Se on Suomessa silti melko vähäistä, kertoo järjestöjen ylläpitämän Hyvä testamentti -kampanjan lakiasiantuntija Piia Jeremejeff.

Jeremejeff huomauttaa, ettei lahjoitus tarkoita aina koko omaisuuden testamenttaamista järjestölle, vaan lahjoitus voi olla myös tietty euromäärä tai myös tavara.

”Joku lahjoittaa vaikka kitaran lasten ja nuorten toimintaan. Siitä saattaa joku muusikonalku kiinnostua musiikista”, Jeremejeff sanoo.

Perintöasiat voivat olla vaikea puheenaihe perheissä.

Tuntuu kiusalliselta aloittaa keskustelu, johon liittyy perheenjäsenen kuolema.

Kaaren mukaan perintöasioista kannattaa silti keskustella. Keskustelut olisi syytä käydä ajoissa, kun kaikki perheenjäsenet ovat vielä hyvissä voimissa. Perinnönjakoa kannattaa ennakoida vähintään niin, että tiedostetaan, kuinka varallisuus lain mukaan jakautuu. Perittävä voi olla siihen tyytyväinen tai hän voi halutessaan muuttaa sitä testamentilla.

Vaikka ydinperheissä perintöasiat ovat usein selviä, Jeremejeffin mukaan ydinperheissäkin kannattaa miettiä perintöön liittyviä verotusasioita.

Hänen mukaansa yleisimpiä perintöverosuunnittelun keinoja ovat esimerkiksi elinaikana annetut lahjat. Alle 5 000 euroa voi lahjoittaa kolmen vuoden välein verottomasti.

Kaari muistuttaa, että ihmisillä on erilaisia ajatuksia siitä, mitä he haluavat omaisuudelleen tapahtuvan kuoleman jälkeen. Perhetilanteet ja ihmisten varallisuus vaihtelevat.

”On erilaisia tilanteita, ja ihmiset haluavat erilaisia asioita. Ei voi sanoa, miten pitäisi tehdä. On kuitenkin ikävää, jos perinnönjako tulee yllätyksenä niin, että omat mielikuvat poikkeavat todellisuudesta. Suunnittelu lähtee aina siitä, että ymmärtää, miten perinnönjako lain mukaan menee ja haluaako siihen vaikuttaa”, Kaari sanoo.

”Paljonhan jää joka tapauksessa epävarmuutta. Emme tiedä kuolinjärjestystä emmekä elinikäämme. On asioita, joihin emme pysty vaikuttamaan. Ehkä se on ihan hyväkin asia.”

Fakta

Testamenttiin vaaditaan kaksi todistajaa


 Testamentti tulee tehdä kirjallisena. Se pitää päivätä ja allekirjoittaa.

 Siihen tarvitaan myös kaksi esteetöntä todistajaa. He todistavat, että testamentin laatija on ollut kykenevä laatimaan testamentin ja hän ymmärtää sen merkityksen. Todistajien on tiedettävä, että kyse on testamentin teosta, mutta heille ei tarvitse kertoa testamentin sisältöä.

 Testamentin voi laatia itse. Silti HS:n haastattelemat Päivi Kaari ja Piia Jeremejeff suosittelevat käyttämään testamentin teossa apuna juristia, mieluiten perheoikeuteen erikoistunutta juristia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perintö
 • Perilliset
 • Perintövero
 • Perhe
 • Kuolema
 • Minna Pölkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pikkukaupungin gynekologi totesi minun olevan 38-vuotiaana liian vanha lapsentekoon

  2. 2

   Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

   Tilaajille
  3. 3

   Nina Fagerströmin elämässä ratsastus voitti rakkauden – ”Pitkään minun ei ollut helppoa edes puhua asiasta”

  4. 4

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  5. 5

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  6. 6

   Jari Sillanpää haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus

  7. 7

   Pelikasvattajat tyrmäävät lasten­psykiatri Jari Sinkkosen näkemykset peli­riippuvuudesta: ”On aivan kohtuutonta verrata pelaavaa lasta alkoholistiin”

  8. 8

   Kysyimme lukijoilta toteutumatta jääneistä perhehaaveista, ja vastaukset yllättivät – Monen elämä ei tunnu lasten saamiseen tarpeeksi turvalliselta, tulevaisuudesta puhumattakaan

  9. 9

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  10. 10

   Bank Norwegian tarjoaa pikavippejä hirmukorolla, mutta toimitusjohtaja Tine Wollebekk ei antaisi omien lastensa ottaa sellaista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  2. 2

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä astui esiin kauris jouluvalot päässään

  5. 5

   1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko

  6. 6

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  7. 7

   Taksien hinnoittelu vapautuu, Trafi julkaisi esimerkkihinnaston – onnistuuko sinulta tämän taulukon lukeminen aamuyön taksijonossa?

  8. 8

   ”Juoksin kotiin mielessäni kuolleet hevoset ja päätön nainen” – Helsinkiläisnaisen jäämistöstä paljastui ennennäkemättömiä kuvia Helsingin valtauksesta 1918

  9. 9

   ”Tämä minun elämäni nyt meni näin” – Yli tuhat HS:n lukijaa kertoi, miltä lapsihaaveiden kariutuminen tuntuu ja kuinka tuskasta pääsee yli

   Tilaajille
  10. 10

   Pelikasvattajat tyrmäävät lasten­psykiatri Jari Sinkkosen näkemykset peli­riippuvuudesta: ”On aivan kohtuutonta verrata pelaavaa lasta alkoholistiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Tämä maatila ehti olla saman suvun hallussa 300 vuotta – nyt Vantaa saa pakkolunastaa alueen tonttimaaksi

  3. 3

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  4. 4

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  5. 5

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Tippuri yleistyy nuorten keskuudessa – ”Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

  8. 8

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  9. 9

   Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

  10. 10

   Lukuisten autoilijoiden pihoilla kytee tuhansien eurojen vakuutus­pommi – heitä ei voi varoittaa, sillä käytännössä kukaan ei tiedä, keitä he ovat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jari Sillanpää haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus
  3. Junaliikenne palautunut normaaliksi Jyväskylän ja Pieksämäen välillä
  4. Pesäpallokausi alkaa taas Aurinkorannikolla – lajin kehitti Tahko Pihkala eli Muela de la Resina, mutta mitä ovat hutunkeitto ja kunnari espanjaksi?
  5. Pohjois-Korea kertoo lopettavansa ydinkokeet, mutta maan ehtoja ja motiiveja ei tiedä kukaan – pieniä merkkejä ilmapiirin lientymisestä on nähtävissä
  6. Pohjois-Korea sanoo lopettavansa ydin- ja ohjuskokeensa sekä sulkevansa ydinkoekeskuksen – Trump ilmoitti olevansa tyytyväinen, Japani vaatii aseista luopumista
  7. Tunti sitten
  8. Nina Fagerströmin elämässä ratsastus voitti rakkauden – ”Pitkään minun ei ollut helppoa edes puhua asiasta”
  9. Järvenpää loi reseptin, joka onnistuu imemään uusia asukkaita kaupunkiin – maata ostetaan vapaaehtoisesti tai pakolla
  10. Bank Norwegian tarjoaa pikavippejä hirmukorolla, mutta toimitusjohtaja Tine Wollebekk ei antaisi omien lastensa ottaa sellaista
  11. Kysyimme lukijoilta toteutumatta jääneistä perhehaaveista, ja vastaukset yllättivät – Monen elämä ei tunnu lasten saamiseen tarpeeksi turvalliselta, tulevaisuudesta puhumattakaan
  12. Keskustan pelastus voisi olla pelakuu – Se tiivistäisi hyvin puolueen kollektiivisen surun siitä, ettei kansa ymmärrä heitä
  13. Näytä lisää