Kotimaa

Rahapula ajaa monet nuoret koulutuksen ulkopuolelle – taloudellinen eriarvoisuus seuraa myös vapaa-ajalle

Tuoreen nuorisobarometrin mukaan valtaosa nuorista on sitä mieltä, että koulunkäynti on mukavaa.

Rahapulalla on tuoreen nuorisobarometrin mukaan selkeä yhteys koulupudokkuuteen. Oppimateriaali- ja kirjahankinnat tekevät niin suuren loven monen perheen kukkaroon, että nuoret jäävät toisen asteen opintojen ulkopuolelle.

Kasautunut opintojen keskeyttäminen on barometrin mukaan vahvasti yhteydessä myös nuorten mielenterveyden ongelmiin. Terveydelliset ongelmat ovat olleet tärkeä keskeyttämisen peruste ennen kaikkea koulutuksen ulkopuolelle pysyvämmin jääneille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ylivoimaisesti yleisin syy koulutuksen keskeyttämiseen on kuitenkin väärä alan valinta. Valtaosa nuorista suhtautuu myönteisesti oppimiseen ja koulutukseen.

Vuoden 2017 Nuorisobarometrissa Opin polut ja pientareet selvitettiin nuorten arvoja ja asenteita osaamisesta ja koulutuksesta. Tiistaina julkistetun barometrin mukaan nuoret kokevat yleissivistyksen arvokkaaksi, ja suurin osa kertoo opiskelevansa itselleen mieluisaa alaa. Tutkimukseen osallistuneista nuorista 94 prosenttia uskoo koulutuksen parantavan olennaisesti työnsaantimahdollisuuksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yli 80 prosenttia tutkimukseen haastatelluista noin 1 900 nuoresta on ainakin jokseenkin samaa mieltä siitä, että koulunkäynti oli mukavaa ja että opettajat olivat kannustavia ja oikeudenmukaisia. Vielä useampi kokee saaneensa koulussa helposti ystäviä ja olleensa kouluyhteisön jäsen.

Sen sijaan puolet nuorista kokee, ettei peruskoulun oppilaiden mielipiteitä ole otettu hyvin huomioon koulun kehittämisessä. Koulu näyttää siis onnistuneen yhteisöllisyyden ja kuulumisen osalta selvästi paremmin kuin osallisuuden poliittisissa ulottuvuuksissa.

Ne nuoret, jotka kokivat kuuluvansa kouluyhteisöön ja pitivät koulunkäyntiä mukavana, ovat myöhemmin pärjänneet opinnoissaan hyvin. Barometrin mukaan toimiva peruskouluyhteisö toimiikin suojaavana tekijänä riskille jäädä vaille tutkintoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Taloudelliset esteet voivat kuitenkin kaventaa nuoren mahdollisuuksia päättää opiskelualastaan tai -paikastaan.

Kaikista vastaajista 17 prosenttia sanoo joutuneensa rahanpuutteen vuoksi karsimaan opiskeluvaihtoehtojaan. Taloudelliset syyt ovat vaikeuttaneet erityisesti ilman tutkintoa tai opiskelupaikkaa olevien nuorten kouluttautumista: heistä lähes puolet on joutunut karsimaan opintojaan tai luopumaan niistä rahanpuutteen takia.

Tutkijoiden mukaan nuorisobarometrin tulokset tuovat huolestuttavan viestin eriarvoistumisesta. Rahanpuutteen yhteys koulupudokkuuteen on yhdenvertaisuuden kannalta huono vaihtoehto, sillä se on yksi huono-osaisuuden periytymisen mekanismeista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koulutuksen, varsinkin ammatillisen koulutuksen, leikkaukset iskevät barometrin mukaan todennäköisesti juuri niihin, joilla on muutoinkin kohonnut riski jäädä koulutuksen ulkopuolelle.

Usein taloudellinen eriarvoisuus seuraa myös vapaa-ajalle. Vastaajista 40 prosenttia on jättänyt harrastuksen aloittamatta ja kolmannes on joutunut lopettamaan harrastuksen rahan puutteen vuoksi. Niukkuus vaikuttaakin kielteisesti myös nuorten ihmissuhteisiin: peräti neljännes vastaajista oli jättänyt tapaamatta ystäviään rahanpuutteen vuoksi. Nämä tunnusluvut ovat kasvaneet voimakkaasti vuodesta 2015.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös vanhempien koulutustaso vaikuttaa niin nuorten kouluviihtyvyyteen, ylempien tutkintojen saavuttamiseen kuin sosiaaliseen luottamukseen. Vanhempien korkea koulutus lisää koettua oppimista niin koulussa kuin sen ulkopuolella.

Koulutuksen keskeyttäminen jossain vaiheessa on kaiken kaikkiaan varsin yleistä. Jopa 17 prosenttia nuorista kertoo keskeyttäneensä tutkintoon johtavan koulutuksen. Merkittävä osa nuorista kuitenkin jatkaa opiskeluaan.

Yleisin syy keskeyttämiselle on väärä alavalinta. Heikko kouluviihtyvyys ja koulun ulkopuolisten asioiden kuormittavuus vaikuttavat niin ikään keskeyttämiseen.

Opinto-ohjauksen puute on ollut syynä monelle kokonaan koulutuksen ulkopuolelle jääneelle pojalle. He kertovat saaneensa vain vähän tietoa koulutusvaihtoehdoista, etenkin viranomaisilta ja ammattilaisilta. Tietoa vaille kokevat jääneensä juuri ne, jotka eniten olisivat sen tarpeessa.

Tutkijoiden mukaan keskeyttäneiden hakeutumista uudelleen opintojen pariin voitaisiin edistää esimerkiksi perus- ja toisen asteen oppilaitosten jälkiohjausvelvoitteella.

Nuorisobarometrissa selvitettiin ensimmäistä kertaa myös nuorten kokemuksia oppimisesta koulun ulkopuolisissa ympäristöissä, kuten vapaa-ajalla, harrastuksissa ja työelämässä.

Vaikka koulun merkitys etenkin opiskelutaitojen vahvistajana on tärkeä, nuoret kokevat oppineensa monia taitoja paljon myös koulun ulkopuolella.

Koulun ulkopuolella tapahtuva oppiminenkaan ei kuitenkaan toteudu tasa-arvoisesti: ilman opiskelupaikkaa ja toisen asteen tutkintoa olevat eivät osallistu vapaa-ajalla tapahtuvaan ohjattuun opiskeluun, kuten järjestöjen tai opistojen tarjoamaan koulutukseen. Oppiminen kasautuu koulutettujen vanhempien lapsille niin koulussa kuin sen ulkopuolella.

Vuosittain julkaistava Nuorisobarometri on mitannut suomalaisten 15–29-vuotiaiden nuorten arvoja ja asenteita vuodesta 1994 alkaen.

Nuorisobarometri toteutetaan vuosittain Valtion nuorisoneuvoston ja Nuorisotutkimusverkoston yhteistyönä. Nuorisobarometri tarttuu nuorten kannalta ajankohtaisiin aiheisiin vaihtuvilla teemoilla, mutta toistaa joitain tutkimuskysymyksiä säännöllisesti.

Fakta

Teemana oppiminen ja koulutus


  Nuorisobarometri on vuodesta 1994 lähtien vuosittain toteutettu 15–29-vuotiaiden Suomessa asuvien nuorten arvoja, hyvinvointia ja arjen kulkua valaiseva tutkimussarja.

  Vuoden 2017 barometrin teema on oppiminen ja koulutus.

  Barometrissä selvitetään myös taloudellista tilannetta, luottamusta ja yhteenkuuluvuutta suomalaiseen yhteiskuntaan sekä tyytyväisyyttä elämään.

  Opin polut ja pientareet – Nuorisobarometri 2017 pohjautuu 1 900 nuorelle tehtyyn puhelinhaastatteluun.

  Valtion nuorisoneuvosto julkaisee barometrin vuosittain yhteistyössä Nuorisotutkimusverkoston kanssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nuoret
 • Koulutus
 • Heli Saavalainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita

   Tilaajille
  2. 2

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  3. 3

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  4. 4

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  5. 5

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  6. 6

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  7. 7

   Mikromuovia löytyy myös ihmisten sisältä, uusi tutkimus havaitsi – muovia tulee ruokapaketeista ja juomapulloista

  8. 8

   Istanbulista löytyi diplomaattiauto, jota Saudi-Arabia ei anna tutkia – Valvonta­kamerakuvissa näkyy ilmeisesti surmatun toimittajan kaksoisolento

  9. 9

   ”Koko maailma romahti kun aloin herätä joka yö kello 2” – HS:n lukijat kertovat, miten vaikea vaihdevuosioireita on tunnistaa, kun useimmiten puhutaan vain ”kuumista aalloista”

  10. 10

   Voiko Italiasta puhua kauniina maana?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  6. 6

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  7. 7

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  8. 8

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  9. 9

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  10. 10

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Maailman pisin merisilta” avattiin Kiinasta Hongkongiin – mutta hongkongilaiset eivät ole pelkästään innoissaan
  3. #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita Tilaajille
  4. Mitä tehdä, kun lapsi pelkää vieraita? Vierastaminen on osa kehitystä, mutta se vaatii vanhemmalta turvallisen vastauksen Tilaajille
  5. Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon” Tilaajille
  6. Voiko Italiasta puhua kauniina maana?
  7. Kauko Röyhkä pyytää feministejä rauhoittumaan, eikä häpeä sanoa haluavansa rahaa – Ja kun some kuohahtaa, ”heteromiehen protestilauluja” tekevä Röyhkä nauttii Tilaajille
  8. Carmen Pekkarinen muutti Kanadasta Suomeen 20 vuotta sitten ja hermostui roskaamiseen – lopulta luontoa rakastava sääfani keräsi 10 000 tupakantumppia Espoosta
  9. It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?
  10. 2 tuntia sitten
  11. Oodi vanhemmuudelle – Arjen kiireen keskellä vanhempi suorittaa lukuisia toimia lapsensa mielenterveyden suojaamiseksi
  12. 4 tuntia sitten
  13. Brexit on kuin perheriita, ja siksi on normaalia, että sen seuraaminen nolottaa ulkopuolista
  14. Näytä lisää