Kotimaa    |   HS-analyysi

Kittilän päättäjät saivat kolme viikkoa sitten ohjeet, joiden viesti oli selvä: lähtekää – Mitään ei ole tapahtunut

Lex Kittilä sanelee toimintaohjeet, mutta syytteen saaneet pitävät kiinni paikoistaan. Nyt haukutaan selvitysryhmää ja oikeuslaitosta.

Kittilän kuntahallinnon sekasotku ei purkaudu kivuttomasti, vaikka valtion selvitysryhmä antoi kolme viikkoa sitten kunnalle selkeät toimintaohjeet.

Rikossyytteitä saaneiden kuntapäättäjien piti ohjeen mukaan jättää tehtävänsä välittömästi, mutta mitään ei ole tapahtunut.

Päinvastoin, kunnanhallitukselta lähtee nyt ensi maanantain valtuuston kokoukseen esitys, jonka mukaan syytetyt saavat pysyä luottamustoimissaan, kuten tähänkin asti.

Vaikka esitys menisi kunnanvaltuustossa läpi, loppunäytös on kaikkien tiedossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ensin kunta kantaa vastuuta lainmukaisista velvoitteistaan, mutta jos niin ei tapahdu, ministeriöllä syntyy toimivalta selvitysryhmän ehdotuksen perusteella”, valtiovarainministeriön kunta- ja aluehallinto-osaston hallitusneuvos Auli Valli-Lintu sanoo.

Toisin sanoen valtiovalta pidättää tarvittaessa henkilöt toimistaan.

Selvitysryhmän puheenjohtaja Antti Rantakokko arvioi niin käyvän juhannukseen mennessä. Sinänsä hän ei ole yllättynyt syytettyjen sitkeydestä.

”Meneillään on yhä vaihe, jossa syytetään kaikkia muita paitsi itseä.”

Kittilän kunnanvaltuustossa syytettyjen pidättämisestä luottamustoimistaan on äänestetty viimeksi lokakuussa sen jälkeen, kun rikossyytteet julkistettiin.

Äänestys päättyi tasatulokseen, joten valtuuston puheenjohtajan Aki Nevalaisen (vas) ääni ratkaisi. Nevalaisen päätöksellä syytetyt saivat jatkaa.

Kunnanhallituksen kokouksessa kuultiin nyt kovaa kritiikkiä valtiovarainministeriötä ja selvitysryhmää kohtaan, ja osansa sai myös oikeuslaitos.

Viime viikolla Lapin käräjäoikeudessa Rovaniemellä pidetty valmisteleva istunto oli herättänyt epäilyksiä siitä, että syyttäjien taustalla olisi häärinyt valtionvarainministeriö.

”Liittyykö asiaan valtiovarainministeriön ohjeistusta ankarammista syytteistä, jotta Kittilä-lain mukaiseen ”hyllyttämiseen” voitaisiin ryhtyä?”, kysyttiin kritiikissä.

Kunnanhallituksen enemmistö oli vahvasti sitä mieltä, että Kittilän kunnan päätöksenteon uskottavuuden ja luotettavuuden arvioi parhaiten sen oma kunnanvaltuusto.

Syytettyjen itsensä tilalla asiasta olivat toki päättämässä heidän varahenkilönsä, mutta lojaalius kaveria kohtaan on Kittilässä ollut koko ajan vahva.

”On surullinen asia, että nämä päättäjät, jotka varsinaisesti eivät ole prosessissa mukana, joutuvat henkilökohtaisesti vastuuseen tästäkin päätöksestä”, Rantakokko muistuttaa.

Rantakokon mukaan epäilyt selvitysryhmän ja syyttäjälaitoksen ohjailtavuudesta ovat ”täysin omia tulkintoja”.

”Ei Suomessa oikeuslaitos toimi niin, että sille annetaan käskyjä, emmekä mekään selvitysryhmänä ole olleet missään keskusteluissa syyttäjän kanssa. Ministeriö ei myöskään ole pyrkinyt vaikuttamaan meidän työmme sisältöön”, Rantakokko sanoo.

Myös Valli-Lintu tyrmää epäilyt ja väitteet.

”Sellaista tilannetta ei ole, että olisimme jollain tavalla sekaantuneet ennen tai jälkeen syytteiden nostamisen tähän prosessiin millään tavalla.”

Painostuksen Rantakokko arvelee olevan jossain muualla. Ryhmäpäätökset ohjaavat nyt sekä valtuuttuja että heidän varahenkilöitään.

”He haluavat myös, että joku muu tekee ratkaisun, eivät he itse”, Rantakokko lisää.

Vs. kunnanjohtaja Sanna Ylinampa jätti kunnanhallituksen päätökseen eriävän mielipiteensä. Ylinamman mukaan kunnan johtoryhmä on lukenut selvitysryhmän toimintaohjeet ja marssii nyt niiden mukaan.

Selvitysryhmä kehotti korvaamaan nykyisen kunnanhallituksen tilapäisellä valiokunnalla, ja asiassa onkin tehty Ylinamman mukaan valmisteluja.

”Ensin pitäisi vain saada päätös luottamustoimista pidättämisestä.”

Hallintoa uudistetaan Kittilässä pikku hiljaa. Töistä poissaolot ovat suuret ja tilannetta yritetään korjata kehittämishankkeessa.

On vaikeaa arvioida, kuinka nopeasti ilmapiiri muuttuu tai muuttuuko lainkaan. Syytteen saaneita nykyisiä ja entisiä valtuutettuja on niin paljon, että vaalilistoja joudutaan avaamaan, kun etsitään uusia kittiläläisiä luottamustehtäviin.

Vahvoihin asemiin kunnassa päässeet poliitikot vaikuttavat taustalla varmasti pitkään, olivat he hyllytettyinä tai eivät.

Rikosnimikkeitä Kittilässä ovat törkeä virka-aseman väärinkäyttäminen, virka-aseman väärinkäyttäminen, työturvallisuusrikos ja työsyrjintä.

Törkeät virkarikossyytteet koskevat kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomiseen vuonna 2014 liittyvää valmistelua, päätöksentekoa ja täytäntöönpanoa.

Työturvallisuusrikokset ja työsyrjintä liittyvät Mäkelän epäasialliseen kohteluun ja virkatehtävien vaikeuttamiseen.

Viime vuodet ovat olleet Kittilän kuntahallinnossa tuskallisia. Moni on varmasti huokaissut syvään ja kysynyt, miksemme osanneet irtisanoa kunnanjohtajaa oikein.

Nykyään irtisanomistilanteiden riitelyltä vältytään paremmin. Kuntalain mukaan jokaisessa kunnassa on oltava johtajasopimus, josta löytyy erokorvaus silloin, kun potkut ovat edessä.

Tästä on kyse

Syytteessä 27 kuntapäättäjää


 Vyyhti alkoi vuonna 2013, kun hiihtohissiyritys Levi Ski Resortin hallitus erotti toimitusjohtajansa. Myöhemmin kunnanjohtaja Anna Mäkelä teki hänestä tutkintapyynnön poliisille. Kunta on Levi Ski Resortin suurin omistaja.

 Toimitusjohtajan epäiltiin hissihankinnan yhteydessä suosineen kalliimpaa tarjoajaa.

 Kittilän kuntapäättäjät eivät pitäneet menettelystä, vaan tutkintapyyntö vedettiin pois ja potkut annettiinkin marraskuussa 2014 kunnanjohtaja Mäkelälle.

 Hallintotuomioistuimet totesivat myöhemmin kunnanjohtajan irtisanomisen laittomaksi. Mäkelän erosopimus ei ole vieläkään lainvoimainen.

 Tutkintakokonaisuus on Suomen laajin kuntapäättäjien päätöksentekoon liittyvä asiakokonaisuus, jota poliisi on tutkinut.

 Kaikkiaan 27 nykyistä tai entistä kuntapoliitikkoa sai lokakuussa syytteitä muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Iso osa istuu yhä päättäjinä.

 Syytteet käsitellään Lapin käräjäoikeudessa syyskuussa.

 Levin hissiyhtiön toimitusjohtajaa Jouni Palosaarta vastaan nostettu syyte hissihankinta-asiassa on tulossa oikeuskäsittelyyn toukokuussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kittilä
 • Kunnat
 • Levi
 • Hallinto
 • Marjo Valtavaara

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  2. 2

   Muistan lakkiaisistani vain humalaisen äidin

  3. 3

   ”Ihan kamala ajatus, että oma tytär voisi harrastaa seksiä” – Vanhempi, näin suhtaudut fiksusti kun teini alkaa seurustella ensi kertaa

   Tilaajille
  4. 4

   Tältä näytti maailman ensimmäinen kukka

  5. 5

   Tällainen on suomenruotsalainen säätiökenttä, joka jakaa vuosittain noin 150 miljoonan euron verran tukia

  6. 6

   Asuntojen hinnat eriytyvät myös Helsingissä

  7. 7

   Yksi taksikyyti maksoi 27,80, toinen viisi ja puoli euroa, vaikka matka oli sama – Vertasimme taksien hintoja Tallinnassa, jossa turisti on helppo saalis huijarille

   Tilaajille
  8. 8

   Juhana Vartiainen oli vuosikymmeniä demari, jonka suurin inhokkipuolue oli ”kypäräpappikokoomus” – sitten ajattelu alkoi vähä vähältä kääntyä

  9. 9

   Miksei uudisalueille rakenneta jo heti alkuun kontti­kauppoja? Jos palveluita ei tule, uusien asuntojen kauppakin voi tökkiä

  10. 10

   Pedofiilien mieltymyksiä yritetään saada kontrolliin Helsingissä – terapiaa tarjotaan usein vasta vankilassa, kun rikos on jo tehty

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Opettajat kertovat arvosana-arpajaisista: ”Armoviitonen niille, jotka hengittävät samaa ilmaa”, ”Ysin oppilas ei osaa mitään”

   Tilaajille
  2. 2

   Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”

  3. 3

   Suomen peruskouluissa tapahtuu tuhansia pieniä oikeusmurhia – Miten on mahdollista, että samalla osaamisella arvosana voi olla seiska, kasi tai ysi?

   Tilaajille
  4. 4

   Vanhempien juominen varjostaa monen koulutietä – osa tuoreista ylioppilaista pelkää, joutuuko vielä omissa juhlissaankin häpeämään

  5. 5

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  6. 6

   Kaksi nuorta kuoli musiikki­festivaaleilla Britanniassa, tapahtuma keskeytettiin – järjestäjä varoitti aiemmin ”huonosta aine-erästä”

  7. 7

   Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta

   Tilaajille
  8. 8

   Piilaakson harvinaiset pöllöt alkoivat yhtäkkiä kadota – syyksi paljastui Googlen työn­tekijöiden kissa­kerho, kertoo New York Times

  9. 9

   Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen

  10. 10

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  10. 10

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  11. Näytä lisää