Kotimaa

Suomalaiset yrittävät huijata Tallinnan poliisia stereo­tyyppisillä Viro-tarinoilla – ”Rikos­ilmoituksissa siili­päiset miehet uhkaavat veitsi kurkulla”

Tallinnan poliisi ihmettelee suomalaisten rikosilmoitusten tarinoita, joiden kuvaukset ovat kuin viime vuosituhannelta. Vanhat mielikuvat Tallinnasta paljastavat vakuutuspetoksia. Keksityllä tarinalla saatetaan myös peitellä toilailuja läheisille.

Tallinna. Osa suomalaisten tekemistä rikosilmoituksista herättää kummastusta Tallinnan poliisissa.

”Suomalaisten rikosilmoituksissa siilipäiset miehet uhkaavat veitsi kurkulla. He kirjoittavat värikkäitä kertomuksia. Vuosiin ei ole tapahtunut mitään vastaavaa”, sanoo ryöstöjä tutkivan osaston johtaja Hisko Vares Viron Pohjoisen alueen rikospoliisista.

Poliisi alkoi viisi vuotta sitten kiinnittää huomiota siihen, että suuri osa suomalaisten ryöstöilmoituksista paljastuu vakuutuspetoksiksi. Sinänsä ryöstöjen määrä Tallinnassa on vähentynyt. Vuonna 2008 poliisi rekisteröi 462 ryöstöä mutta vuonna 2017 enää 162.

Tallinnaan saapui eläkeläismiehen rikosilmoitus internetin kautta Suomesta. Eläkeläinen oli jonottanut taksia hotelli Virun viereisellä taksitolpalla, kun paikalle tuli valkoisella Ladalla kolme kaukasialaisen näköistä miestä. He ryöstivät veitsellä uhaten matkalaukun täynnä kalliita merkkivaatteita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rikostutkija Avery Tagu hieraisi silmiään.

Oli vuosi 2015. Taksitolppaa ei enää ollut. Sen paikalla oli ostoskeskus. Hotellin edessä asiakkaat eivät jonottaneet takseja, vaan taksit asiakkaita. Tallinnassa ei ole tapana käyttää veistä aseena. Ja kuka haluaa ryöstää matkalaukun?

”Tarkistin miehen taustan. Hän ei ollut edes käynyt Virossa”, sanoo Tagu.Mies yritti saada matkavakuutuksesta liki viidentuhannen euron korvauksen.

Matkavakuutus korvaa usein 5 000 eurolla tavaroita, minkä vuoksi numero esiintyy monissa tekaistuissa ryöstöilmoituksissa.

Toinen suomalaismies ilmoitti, että taksi oli vienyt hänet illalla matkustajasataman D-terminaalista hotelli Olümpian sijaan lähelle Mustamäen toria, Kadaka turg. Taksin kuljettaja oli veitsellä uhaten ryöstänyt hänet.

Oli vuosi 2015, eikä Mustamäen toria enää ollut. Paikalla oli nykyaikainen Mustikan ostoskeskus.Vielä enemmän Tagu hämmästyi, kun googlasi miehen kotiosoitteen sijainnin. Paikalla oli pelkkä roskakatos. Suomen poliisille mies oli vanha tuttu, petostapauksia oli vuodessa kertynyt 13.

”Viisitoista vuotta sitten ryöstöt Tallinnassa olivat raakoja”, sanoo Hisko Vares.

Tällä vuosikymmenellä ryöstöjen määrä on vähentynyt merkittävästi. Ongelmia poliisilla on nuorten jengien kanssa, jotka kaatavat uhrinsa maahan ja pahoinpitelevät.

Silti poliisilla on pitkä lista kuvauksia täysin toisenlaisista, suomalaisten ilmoittamista ryöstöistä viiden viime vuoden ajalta. Niissä esiintyvät rotevat, siilitukkaiset miehet, jotka uhkaavat veitsellä tai Makarov-pistoolilla.

”Kertomukset ovat kuin 1990-luvulta”, sanoo Vares.

Näissä kertomuksissa uhri on nauttinut alkoholia korkeintaan kahden oluen verran. Se on raja, jonka vakuutusyhtiöt yleensä hyväksyvät.

Kaksi olutta kertoi nauttineensa myös mies, joka päätyi Tallinnassa seitsemän kertaa putkaan kahden ja puolen päivän aikana 2013. Suomeen palattuaan hän teki rikosilmoituksen ryöstöstä Tallinnassa Viru-kadun lähellä. Sen mukaan kolme rotevaa miestä oli nostanut miehen ilmaan ja vienyt paksun kultaketjun, rannekellon ja käteistä noin 5 000 euron arvosta. Vakuutus korvasi vahingon.

Pian paljastui, että mies oli väittämänsä ryöstön aikana Tallinnassa putkassa. Tapauksen jälkeen Tagu alkoi kiinnittää enemmän huomiota ryöstötarinoihin.

Osa petoksen tekijöistä on ennalta tarkistanut valvontakameroiden paikat ja suunnitellut reitin Tallinnassa. Osa taas on moitteettomia kansalaisia, joiden ei ollut tarkoitus tehdä vakuutuspetosta, vaan siihen on johtanut peitetarina, jolla ihminen haluaa estää toilailunsa paljastumisen läheisilleen.

Näin kävi viime vuonna naiselle, joka ilmoitti poliisille, että ohitse juossut henkilö oli napannut käsilaukun keskiyöllä Raatihuoneen torilla.

Paikka ja tapahtuma eivät sopineet yhteen, sanoo Tagu.

Myöhemmin paljastui, että nainen oli mennyt vieraiden miesten hotellihuoneeseen, kadottanut laukkunsa, mutta yritti peitellä tapahtumaa läheisiltään.

Nainen ilmoitti ryöstöstä Suomen lähetystöön anoessaan uusia henkilöpapereita. Kun hän oli tehnyt ilmoituksen lähetystöön, hänen piti ilmoittaa asiasta myös poliisille ja vakuutusyhtiölle.

”Hän joutui omien valheidensa verkkoon”, Tagu sanoo.

Ensikertalaisena nainen tuomittiin Suomessa 780 euron sakkoihin vakuutuspetoksesta ja Virossa 780 euron sakkoihin väärästä todistuksesta. Samasta tapauksesta voi saada rangaistuksen kahdessa valtiossa, sillä kyse on eri rikospykälistä. Viron poliisi tutkii tapaukset tiiviissä yhteistyössä suomalaisten vakuutusyhtiöiden kanssa.

Peitetarinaan turvautui myös perheellinen mies, joka menetti yhdessä yössä 15 000 euroa. Rikosilmoituksen mukaan hänet oli kaapattu Tallinnassa kadulta autoon, viety striptease-baariin tai bordelliin. Rotevat miehet vinguttivat hänen pankkikorttiaan, pakottivat nostamaan rahaa ja lopulta viskasivat kadulle.

Videokameroista näkyi, että mies käveli kaverinsa kanssa striptease-baariin, jossa naiset houkuttivat ostamaan kalliita juomia ja privaattiesityksiä. Mies ei suostunut poistumaan kaverinsa mukana. Välillä hän kävi pankkiautomaatilla tanssien nostamassa lisää rahaa. Totta oli se, että häneltä kului 15 000 euroa yhdessä yössä.

Vares on johtanut Viron pohjoisen alueen ryöstöryhmää yli neljä vuotta. Sinä aikana ryöstön uhriksi on joutunut 20 suomalaista. Osa tapauksista on vielä tutkintavaiheessa, kahdeksan tapausta on ratkaistu.

Tallinnan poliisi ei ole tilastoinut erikseen vakuutuspetoksia. Paikalliset ilmoittavat usein kadottamansa puhelimen ryöstetyksi siinä toivossa, että poliisi alkaisi etsiä puhelinta ja että vakuutus korvaisi sen.

Virossa poliisin on tutkittava kaikki ryöstöt. Poliisin mukaan jopa puolet Tallinnassa ilmoitetuista ryöstöistä saattaa olla keksittyjä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ryöstöt
 • Tallinna
 • Petos
 • Kaja Kunnas

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  2. 2

   Muistan lakkiaisistani vain humalaisen äidin

  3. 3

   ”Ihan kamala ajatus, että oma tytär voisi harrastaa seksiä” – Vanhempi, näin suhtaudut fiksusti kun teini alkaa seurustella ensi kertaa

   Tilaajille
  4. 4

   Tällainen on suomenruotsalainen säätiökenttä, joka jakaa vuosittain noin 150 miljoonan euron verran tukia

  5. 5

   Tältä näytti maailman ensimmäinen kukka

  6. 6

   Yksi taksikyyti maksoi 27,80, toinen viisi ja puoli euroa, vaikka matka oli sama – Vertasimme taksien hintoja Tallinnassa, jossa turisti on helppo saalis huijarille

   Tilaajille
  7. 7

   Juhana Vartiainen oli vuosikymmeniä demari, jonka suurin inhokkipuolue oli ”kypäräpappikokoomus” – sitten ajattelu alkoi vähä vähältä kääntyä

  8. 8

   Asuntojen hinnat eriytyvät myös Helsingissä

  9. 9

   Pedofiilien mieltymyksiä yritetään saada kontrolliin Helsingissä – terapiaa tarjotaan usein vasta vankilassa, kun rikos on jo tehty

  10. 10

   Miksei uudisalueille rakenneta jo heti alkuun kontti­kauppoja? Jos palveluita ei tule, uusien asuntojen kauppakin voi tökkiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Opettajat kertovat arvosana-arpajaisista: ”Armoviitonen niille, jotka hengittävät samaa ilmaa”, ”Ysin oppilas ei osaa mitään”

   Tilaajille
  2. 2

   Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”

  3. 3

   Suomen peruskouluissa tapahtuu tuhansia pieniä oikeusmurhia – Miten on mahdollista, että samalla osaamisella arvosana voi olla seiska, kasi tai ysi?

   Tilaajille
  4. 4

   Vanhempien juominen varjostaa monen koulutietä – osa tuoreista ylioppilaista pelkää, joutuuko vielä omissa juhlissaankin häpeämään

  5. 5

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  6. 6

   Kaksi nuorta kuoli musiikki­festivaaleilla Britanniassa, tapahtuma keskeytettiin – järjestäjä varoitti aiemmin ”huonosta aine-erästä”

  7. 7

   Piilaakson harvinaiset pöllöt alkoivat yhtäkkiä kadota – syyksi paljastui Googlen työn­tekijöiden kissa­kerho, kertoo New York Times

  8. 8

   Muistan lakkiaisistani vain humalaisen äidin

  9. 9

   Suomen lippu täyttää tänään sata vuotta – siniristi on kompromissi, jonka värit otettiin Venäjän laivastolta

  10. 10

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  10. 10

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tutkimus: Nuoruuden urheiluseura­harrastus johtaa terveellisempiin elintapoihin aikuisena ja erityisesti naisilla
  3. Menestyneet palloilijat hurahtivat kilpapyöräilyyn – Juska Savolaisella ja Miika Rantatorikalla on yhä voimakas kilpailuvietti
  4. Alberto-myrsky lähestyy Floridaa – tuhansia ihmisiä evakuoitu
  5. Miksei uudisalueille rakenneta jo heti alkuun kontti­kauppoja? Jos palveluita ei tule, uusien asuntojen kauppakin voi tökkiä
  6. Suvi Sojamo keräsi jo lapsena maailman merien vettä pakastimeen – nyt hän haluaa saada suomalaisetkin tajuamaan, miten kallisarvoista vesi on
  7. ”Ihan kamala ajatus, että oma tytär voisi harrastaa seksiä” – Vanhempi, näin suhtaudut fiksusti kun teini alkaa seurustella ensi kertaa Tilaajille
  8. Juhana Vartiainen oli vuosikymmeniä demari, jonka suurin inhokkipuolue oli ”kypäräpappikokoomus” – sitten ajattelu alkoi vähä vähältä kääntyä
  9. Ovetškin tahkosi toista tuhatta peliä ennen finaaliin pääsyä, tuleeko Erik Haulasta 13. suomalainen Stanley Cup -voittaja? Nämä kuusi asiaa nousevat esille ennen finaaleja
  10. Toimittajat ja kuvaajat paljastavat ennen julkaisemattomia tositarinoita – Musta laatikko -esitykset digitilaajien katsottavissa täällä Tilaajille
  11. Tunti sitten
  12. Lasse Virenin kova kilpakumppani Dick Quax on kuollut – tiukin kamppailu käytiin Montrealin 5000 metrin loppusuoralla
  13. Näytä lisää