Kotimaa

Jani Äärelän, 29, työpaikkana on järvi, jonka alle jäi isovanhempien koti – Lappiin tarvittaisiin nuoria kalastajia, mutta monen tulokkaan kuvitelmat ovat liian romanttiset

Kalastajan ammatti ei tunnu kiinnostan nuoria, ja ammattikalastajien keski-ikä Lapin sisävesillä lähentelee pian 60:tä. Jani Äärelä, 29, ja Anteri Aikio, 23, ovat tuoneet uutta eloa Siltaharjun kalahallille Porttipahdalle.

Sodankylä.

Ennemmin sitä on täällä kuin hikisessä metsäkoneen kopissa tai toimistossa.

Niin sanoo entinen metsäkoneenkuljettaja Jani Äärelä, 29, kun hän lapioi lunta veneestä. Taivas on puolipilvinen; vene lepää kinosten peittämällä joenrannalla.

Äärelä on lähdössä viemään verkkoja Kitiselle, yhdelle Kemijoen sivujoista. Tarkoitus on pyytää siikaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ei se tähän aikaan vuodesta ole mikään kultakaivos, mutta jos nyt jotain saisi.”Sodankylän tekojärvillä, Porttipahdalla ja Lokalla, kalastajana työskentelevä Äärelä viettää parhaillaan ”kesälomaa”. Mateen pyyntikausi on päättynyt, ja seuraava varsinainen kalastuskausi, hauen kutupyynti, alkaa vasta vapun tienoilla. Silloin ”alkaa rytinä”.

Nyt kalavesillä on hiljaista, mutta Äärelä ei osaa olla toimetta.

”Tämä on semmosta terapiaverkottelua”, hän sanoo.


Oli kevät 2016, kun Jani Äärelä kuuli, että Sodankylän kunta aloittelee rekrytointihanketta uusien kalastajien löytämiseksi tekojärvilleen Lokkaan ja Porttipahtaan.

Sodankylästä kotoisin oleva Äärelä oli asunut Rovaniemellä yli kymmenen vuotta.

Rekrytointi oli vasta alussa, mutta Äärelä kiinnostui ja otti yhteyttä entiseen kotikuntaansa.

”Menin käymään Lokassa ja kävin Pyhäjärven Veijon (lokkalainen kalastaja) matkassa rysillä.”

Kalastajan ammatti kiinnosti, mutta Äärelä päätti ottaa ensin tuntumaa osa-aikaisena Rovaniemeltä käsin. Hän tutustui pyyntipaikkoihin, kävi rysillä ja opetteli käsittelemään kaloja. Neuvonantajina olivat Porttipahdan vanhat kalastajat.

Viime keväänä Äärelä jätti metsäkoneenkuljettajan työt ja ryhtyi kokopäiväiseksi kalastajaksi.

Vaimo ja viisivuotias poika asuvat toistaiseksi Rovaniemellä, sillä vaimon sairaanhoitajaopinnot ovat vielä kesken. Koko perhe muuttaa Sodankylään, kun vaimo valmistuu.

”Se menee varmaan loppuvuoteen.”

Äärelä kulkee vastavirtaan.

Järvien ammattikalastusta vaivaa pula uusista nuorista kalastajista.

Lapin kalatalouden toimintaryhmän hankekoordinaattorin Markku Ahosen mukaan ongelma on valtakunnallinen. Kalastajat ikääntyvät kaikkialla Suomessa, eikä ammatti vedä nuoria. Kalastajien keski-ikä nousee koko ajan.

Suomalaiset haluaisivat lautaselleen kotimaista kalaa ja järvissä sitä olisi, mutta kalastajien huvetessa sitä ei saada kuluttajille riittävästi. Jo nyt kotimaista kalaa kysytään enemmän kuin sitä pystytään toimittamaan.

”Meille tuodaan enemmän kalaa ulkomailta kuin mitä itse tuotetaan”, Ahonen kertoo.


Siltaharjun kalahalli seisoo Porttipahdan rannalla järven ylittävän Nelostien kupeessa noin 70 kilometriä Sodankylän keskustasta pohjoiseen. Täällä Äärelä käsittelee kalansa.

Hallilta järvelle katsellessa on vaikea uskoa, ettei paikalla ollut vielä runsaat 50 vuotta sitten järveä. Porttipahdan tekoallas rakennettiin 1960-luvun lopussa hieman Lokan altaan jälkeen.

Lokan ja Porttipahdan tekojärvien rakentaminen olivat isoja urakoita, jotka jättivät alleen kokonaisia kyliä. Noin 600 ihmistä joutui jättämään kotinsa. Niin joutuivat myös Jani Äärelän isovanhemmat.

”He ovat allasevakkoja Laitin kylästä”, Äärelä kertoo.

Viitisen vuotta sitten hän kävi mummonsa kanssa veneellä veden alle jääneessä isovanhempien kotikylässä. He löysivät vedestä kotitalon betoniset portaat. Käynti liikutti mummoa.

”Kyllähän siinä tippa tuli silmään.”

”Joskus kun vesi on sopivalla korkeudella, järvestä nousee esiin myös Laitin koulun portaat.”

Nyt Äärelä tekee lähtöä pyyntipaikalle.

Kun vene on puhdistettu lumesta, hän nostaa perämoottorin ja verkot veneeseen ja pukkaa veneen jokeen. Vieressä kohoaa 30-metrinen Porttipahdan pato. Sen kautta Porttipahdan vettä säännöstellään Kitiseen.

Lokit raakkuvat taivaalla, muuten on hiljaista.

”Kyllähän tämä on vähän erilaista kuin kaupunkielämä. Mie olen kuitenkin aina tänne halunnut”, hän pohtii.


Lokka ja Porttipahta suunniteltiin alun perin vesivarastoiksi, mutta kaikkien yllätykseksi kalat alkoivat viihtyä niissä. Alueelle syntyi uusi allaskalastajien ammattikunta.

Kalastuksella ei siis ole alueella pitkiä perinteitä. Kalatalouteen keskittynyt Lokan luonnonvaraosuuskunta perustettiin vuonna 1997. Lokkalaisen kalastajan Risto Pyhäjärven mukaan varsinainen ammattikalastus alkoi silloin.

”Silloin kalaa alettiin jalostaa täällä ja myydä suoraan tukuille. Kalasta saatava raha kaksin- tai kolminkertaistui.”

Osuuskunta on toiminut nyt parikymmentä vuotta, ja kala on käynyt hyvin kaupaksi. Kalastajien ikääntyminen kuitenkin huolettaa Pyhäjärveä ja muita Lokan kalastajia: jos alueelle ei saada nuoria kalastajia, osuuskunnan toiminta uhkaa loppua. Siksi he ovat sitoutuneet kunnan rekrytointihankkeeseen ja ilmoittaneet olevansa valmiita opastamaan uudet kalastajat pyyntipaikoille ja -tavoille.

Markku Ahosen mielestä Lokan ja Porttipahdan kalastajien asenne uusia kalastajia kohtaan on harvinaisen hyvä.

”Se, että kalastajayhteisö on näin vastaanottavainen, on poikkeuksellista. Kalastajat ovat ymmärtäneet, että on kalastajien etu, että on toimintavarmuutta. Sen saa vain sillä, että on tekijöitä.”


Viime keväänä Siltaharjun kalahallin pihaan kurvasi moottorikelkalla Anteri Aikio, 23, joka oli tehnyt kolme vuotta rakennushommia Norjassa. Nyt hän asui Rovaniemellä mutta oli käymässä mökillä Porttipahdan lähellä.

Aikio ryhtyi juttusille Äärelän kanssa ja kyseli tältä hänen työstään.

”Kuulin kalajuttuja”, hän kertoo keskustelun sisällöstä.

Aikio kiinnostui kalastajan työstä ja alkoi kulkea Äärelän mukana kalassa. Tammikuussa hän perusti toiminimen ja hyppäsi kalastusyrittäjäksi. Hän asuu Sodankylän keskustassa ja kulkee sieltä Porttipahdalle.

”En ole kyllä katunut yhtään.”


Äärelä ja Aikio tekevät Porttipahdalla yhteistyötä. Molemmat toimivat itsenäisinä yrittäjinä, mutta he käyvät toisinaan pyydyksillä yhdessä.

”Kahdestaan on helpompi toimia ja myös turvallisempaa”, Aikio sanoo.

Vapaus päättää omista työajoista ja -tavoista on Anteri Aikion ja Jani Äärelän mielestä kaikkein parasta heidän nykyisessä kalastajanelämässään.

”Tässä saa päättää lähes kaiken itse”, Aikio sanoo.

”Saa myös itse määräillä, millä tasolla haluaa kalastaa”, Äärelä lisää.

Huonoja puolia Aikio ja Äärelä eivät työstä juuri keksi. Työ on toki fyysisesti raskasta ja kiivaimpaan pyyntiaikaan työpäivät venyvät pitkiksi, mutta tämä sopii heille.

”Olosuhteet ovat tietysti kovat. Esimerkiksi marraskuussa on pimeää ja pakkasta saattaa olla yli 30 astetta. Tässä täytyy tykätä luonnosta”, Äärelä pohtii.

Äärelän ja Aikion mielestä toimeentulo on pitkälti itsestä kiinni.

”Jos vain viitsii tehdä töitä, kyllä tällä elää”, Aikio toteaa.

Kalavuodet ovat kuitenkin keskenään erilaisia, ja viime kädessä luonto päättää, antaako se kalaa vai ei. Äärelä ja Aikio tiedostavat tämän. Toistaiseksi tämä ei ole stressannut heitä.

”Vielä ei ole tullut sellaista tilannetta, ettei tulisi kalaa. Tässä on kutua kudun perään”, Äärelä sanoo.

Kaikki kala, mikä tulee, menee kaupaksi.

Näin sanovat Jani Äärelä ja Anteri Aikio, joiden mukaan luonnonkalalle on nyt kysyntää.

Lapin kalatalouden toimintaryhmän Markku Ahonen vahvistaa asiaan: sisävesikalan kysyntä on tällä hetkellä erinomainen.

”Tämä johtuu siitä, että merikalastuksessa on niin paljon ongelmia hyljekannan kasvun ja ilmastonmuutoksen vuoksi.”

Lokalla ja Porttipahdalla kalastaminen vaatii hyvää paikallistuntemusta, sillä – toisin kuin luonnonjärvet – tekojärvet ovat hyvin metsäisiä. Kun altaat rakennettiin aikanaan, puut jätettiin pystyyn paikoilleen.

Anteri Aikion ja Jani Äärelän järvien tavoille ovat opastaneet Porttipahdalla pitkään kalastaneet Jussi Pöyliö ja Erkki Jokiniemi.

”Heistä on ollut iso apu. Ilman heitä olisi ollut vaikea lähteä tähän.”

Sodankylän kunta on nyt käynnistämässä pitkän suunnitteluvaiheen jälkeen Kalastajanpolku-rekrytointihankkeensa. Biotalouskoordinaattori Marjaana Aarnion mukaan hanke on herättänyt jo suunnitteluvaiheessa paljon mielenkiintoa ja yhteydenottoja on tullut.

”Sana on kiirinyt”, hän sanoo.

Suunnitteluvaiheessa Aarnio ja muu kunnan väki ovat kuitenkin huomanneet, että osalla kiinnostuneista on epärealistisia, jopa romanttisia kuvitelmia kalastajan työstä.

”Heillä on jonkinlainen unelma Lapista ja ajatuksena, että kunhan vähän siellä kalastelen. Sellaisten ihmisten kouluttamiseen meillä ei ole resursseja”, Aarnio kertoo.

”Meidän tavoitteenamme on löytää ihmisiä, joiden fysiikka ja into riittävät kalastajan töihin.”

Porttipahdan ja Lokan alueelta puuttuvat kaupunkien palvelut ja villi yöelämä. Niitä Jani Äärelä ja Anteri Aikio eivät kuitenkaan kaipaa. He viihtyvät luonnossa.

”Syrjäkyliltä kun on kotoisin, niin juuri muita harrastuksia ei ole kuin metsästys ja kalastus”, Aikio sanoo.

Fakta

Kalastajat ikääntyvät


 Kalastajakuntaa ympäri Suomen vaivaa ikääntyminen. Lapin sisävesillä kokopäivätoimisten kalastajien keski-ikä on 56 vuotta.

 Nykyisen, vuoden 2016 alussa voimaan tulleen kalastuslain mukaan kaupallista kalastusta harjoittavan tulee rekisteröityä kaupalliseksi kalastajaksi. Ennen tätä velvollisuutta ei ollut. Tästä syystä rekisterissä kalastajia on nykyään enemmän kuin aikaisemmin.

 Kalastajat jaetaan kahteen luokkaan. Ykkösryhmään kuuluvat tienaavat kalastuksella vähintään 10 000 euron liikevaihdon. Kakkosryhmään pääsee ilmoittautumalla.

 Sodankylässä ykkösryhmään kuuluvia kalastajia on 11 ja kakkosryhmään kuuluvia 19. Nyt kunta aikoo käynnistää rekrytointihankkeen löytääkseen kunnan järville uusia kalastajia. Hankkeessa vanhat kalastajat opastavat tulijat järvien tavoille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kalastus
 • Sodankylä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Putin antoi haastattelun vain Trumpin äänitorvena toimivalle Fox-kanavalle ja vihjasi, että venäläiset sekaantuivat USA:n vaaleihin – ”Mutta kaikkihan ne ovat tosiasioita”

  4. 4

   Suomi oli eilen koko maailman huomion keskipiste, mutta oliko siitä hyötyä?

  5. 5

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  6. 6

   Kärsin kroonisesta kivusta kuukausia ennen kuin hyväksyin olevani stressaantunut – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  7. 7

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Legendaarisen Mäntymotellin historiaan mahtuu monta rakkaustarinaa – nyt venäläisten omistama lomakeskus on mystisesti kiinni jo neljättä vuotta

  10. 10

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  6. 6

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  7. 7

   ”Ensivaikutelmani oli, että hups, kuningatar Elisabet se siinä” – Melania Trump pitää kiinni luksus­tyylistään Helsingin helteessä

  8. 8

   Kalasatamasta nousi valtava höyrypatsas – silminnäkijät kertoivat pamauksesta Hanasaaren voimalassa

  9. 9

   Niinistö aamiaisesta Trumpin kanssa: ”Tunnissa ehdittiin monta asiaa” – Lue sanasta sanaan, mitä Trump sanoi toimittajille Mäntyniemessä

  10. 10

   Helsingin huipputapaaminen lähestyy loppua, poliisi tiedotti vielä katkoksista illan liikenteessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  8. 8

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat