Kotimaa

Savonlinna lakkaa olemasta yliopistokaupunki, ja seuraukset ovat järisyttävät – ”Yli tuhannen ihmisen lähtö on kerralla iso isku”

Savonlinnalaisten suurin huoli koskee asuntomarkkinoita. Lähivuosina kaupungista puretaan jopa parikymmentä kerrostaloa asuntomarkkinoiden tervehdyttämiseksi. Muuttotappio syvenee ja vääristää entisestään huoltosuhdetta.

Vielä nyt opettajankoulutuslaitoksen aulassa Savonlinnassa käy kuhina. Opiskelijat hörppivät kahvia, ja ilmassa on kevään ja lähenevän vapun tuntua.

Muutaman viikon kuluttua aula ja koko talo on tyhjentynyt.

Opettajankoulutus ja samalla kaikki yliopistokoulutus Savonlinnassa loppuu tänä keväänä. Ensi syksystä lähtien Itä-Suomen yliopisto keskittää koulutuksen Joensuun kampukselle.

Sinne siirtyvät yli 800 opiskelijaa ja henkilökunnan työpaikat: vajaat sata opettajankoulutuksen ja harjoittelukouluna toimivan Normaalikoulun työpaikkaa. Osa lähtee Joensuuhun työnsä perässä, osa ei.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kyllä täällä haikein mielin ollaan. Se on yhden organisaation toiminnan ja kertomuksen päättyminen”, sanoo Normaalikoulun johtava rehtori Mikko Ripatti.

Savonlinnan kaupungille isku on iso ja pelätty. Se vie kaupungista noin 1 300 ihmistä. Samalla poistuu noin 13 miljoonan euron edestä ostovoimaa.

Lähtö näkyy 34 600 asukkaan kaupungissa myös yrityksissä ja palveluissa kuten ravintoloissa, kuntosaleilla, kivijalkaliikkeissä ja urheiluseuroissa.

Suurin huoli koskee asuntomarkkinoita.

”Savonlinna on muuttotappioaluetta. Asuntomarkkinat ovat jo valmiiksi haastavassa tilanteessa. Yli tuhannen ihmisen lähtö on kerralla iso isku”, sanoo Savonlinnan Vuokratalojen toimitusjohtaja Hannu Kurki.

Tyhjäksi eivät ole jäämässä vain opiskelija-asunnot, sillä vain noin neljännes opiskelijoista on asunut niissä. Myös iso joukko yksityisiä vuokra-asuntoja vapautuu lähikuukausina.

Tyhjenevien asuntojen määrää on mahdotonta tietää, mutta Kurki arvioi sen olevan 500–600 asunnon luokkaa. Hänen mukaansa suunnilleen saman verran asuntoja on poistettava asuntomarkkinoiden tervehdyttämiseksi.

Isot vuokratoimijat eli Savonlinnan Vuokratalot ja Savonlinnan Opiskelija-asunnot (Sao) suunnittelevat purkavansa 15–20 kerrostaloa noin viiden vuoden aikana.

Kaupungin 1 500 vuokra-asunnosta tyhjillään on nyt yli 250 asuntoa. Opiskelija-asuntojen käyttöaste on ollut vain 70 prosenttia. Kolme opiskelijataloa oli tyhjänä.

Savonlinnassakin keskustan asuntoihin on kova kysyntä, joten purkulistalle päätyy lähiötaloja. Ensimmäiset puretaan jo tulevana kesänä: kaksi kerrostaloa Nätkissä, kolme taloa Pihlajaniemessä ja muutama rivitalo Savonrannan taajamassa, kaikkiaan 107 asuntoa.

HS uutisoi aiemmin tässä kuussa, kuinka opiskelija-asuntosäätiöt pyristelevät eroon tyhjenevistä solutaloista.

Purkaminenkin on kuitenkin kallista.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) ylijohtaja on tehnyt ympäristöministeriölle selvityksen Savonlinnan tukalasta asuntotilanteesta. Siinä ehdotetaan, että vaikeista asunto-ongelmista kärsivien paikkakuntien purkuavustuksia tulisi korottaa ja velkoja antaa höllemmin anteeksi.

Jo ennestään Savonlinnan opiskelijamäärät ovat hiipuneet. Kaupungista on lähtenyt yliopiston kansainvälisen viestinnän laitos sekä ammattikorkeakoulun tradenomin, muotoilun ja matkailun koulutukset.

”Terveydenhoitopuolen aloituspaikkoja on tullut lisää, mutta ei niin kattavasti. Nyt kun opettajankoulutuskin poistuu, täältä on vähentynyt noin 1 500 aloituspaikkaa. Tilalle tulleet aloituspaikat lasketaan kymmenissä”, sanoo Sao:n toimitusjohtaja Vuokko Mustonen.

Siirtopäätöksen jälkeen Savonlinna vaati korvaavia opiskelupaikkoja menetettyjen tilalle. Tavoitteena oli jopa 400 uutta aloituspaikkaa. Syksyksi ammattikorkeakouluun on tulossa uutena kuitenkin vain 25 biotuotetekniikan insinööriopiskelijaa.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Anna-Kristiina Mikkosen (sd) mukaan savonlinnalaiset kokevat yhä, että heitä on kohdeltu epäoikeudenmukaisesti.

”1 300 ihmisen lähtö on iso asia, kun se iskee vielä nuoriin ja korkeasti koulutettuihin, joita täällä on muutenkin vähän”, hän sanoo.

”Huoltosuhde vääristyy entisestään, sillä yli 70-vuotiaiden osuus kasvaa. Se myös vähentää oman nuorison mahdollisuuksia jatkokoulutukseen ja nostaa myöhemmin paluun kynnystä.”

Mikkonen huomauttaa, että opettajankoulutuksen lähdön todelliset vaikutukset valkenevat vasta syksyllä, kun opiskelijat eivät enää palaa.

Jo nyt yksi Savonlinnan kolmesta yökerhosta on ilmoittanut lopettavansa vapun jälkeen opiskelijakadon vuoksi. Club Colon omistavalla Savon Mafialla on Savonlinnassa ravintola- ja hotellitoimintaa sekä panimo.

Toimitusjohtaja Janne Kupiaisen mukaan opiskelijat ovat ravintoloiden suurin asiakasryhmä talviaikaan.

”Kesän ja talven ero on jo tällä hetkellä kuin yöllä ja päivällä. Se ero vaan kärjistyy”, hän sanoo.

Kato käy paitsi asiakkaissa myös työntekijöissä. Opiskelijat ovat olleet tarpeellista ja haluttua kesätyövoimaa, mutta nyt rekrytoinnin odotetaan vaikeutuvan.

Savonlinnassa näkyy koko Suomea ravisteleva kehitys: tietyt alueet kasvavat, muut hiipuvat. Näin kuvailee Helsingin yliopiston kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara.

Etelä-Savolla menee heikosti monilla mittareilla. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan viime vuonna alue menetti suhteellisesti eniten asukkaitaan. Työpaikatkin ovat vähentyneet.

”Työpaikoista on lähtenyt melkein 25 prosenttia vuoden 1987 jälkeen”, Vaattovaara sanoo.

Enemmän työpaikkoja on hävinnyt vain Kainuusta. Sekin menetti opettajankoulutuksen vuonna 2013, kun Kajaanin opetus siirrettiin Ouluun.

Vaattovaara ymmärtää yliopistojen paineet keskittää koulutusta, sillä niiden on pärjättävä kansainvälisessä kilpailussa. Lähtöpäätökset osuvat kipeästi menettäviin kaupunkeihin.

”Kouluttamattoman väestön työpaikat ovat jo viimeisten 30 vuoden aikana vähentyneet yhtä radikaalisti kuin aikanaan maatalouden työpaikat. Tästä näkökulmasta se, että yliopisto lähtee, on kertaluokkaa isompi ongelma”, Vaattovaara sanoo

”Ja jos katsotaan kehittyviä kaupunkeja, niissä on koulutusinstituutioita. Ihmiset tulevat sinne ja todennäköisyys jäädä on suurempi. Savonlinnasta poistuu tärkeä elinvoiman generaattori. Mitä tulee tilalle, se on iso kysymys.”

Vaikka Savonlinnasta lähtee iso joukko ihmisiä, paljon jääkin.

Vuosittain kaupungissa vierailee noin 500 000 matkailijaa, valtaosa kesällä. Sesonki on kuumimmillaan heinäkuussa.

”Matkailun ympärivuotisuutta on kehitettävä lisää”, Mikkonen sanoo.

”Imagollisesti Savonlinna tunnetaan Saimaasta, oopperajuhlista ja lörtsystä, mutta olemme aina olleet myös vahva perusteollisuuden kaupunki. Meillä on etenkin mekaanisen puunjalostuksen työpaikkoja. Sitäkin on vahvistettava.”

Kohta koittaa yliopiston viimeinen vappu Savonlinnassa, mutta kaikki vappuperinteetkään eivät katoa. Musta pässi -patsas Olavinlinnan edustalla saa jatkossa valkolakkinsa Savonlinnan taidelukiolaisilta.

Fakta

Savonlinnaa lukuina 2017


 34 664 asukasta (Vuonna 1997: 40 899 asukasta)

 73 väestöllinen huoltosuhde eli lapsia ja vanhuksia sataa työikäistä kohti. Helsingissä vastaava luku on 45. (Vuonna 1997 huoltosuhde Savonlinnassa: 52)

 208 lasta syntyi. (1997: 417 lasta)

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Savonlinna
 • Yliopistot

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Jordan B. Peterson aloitti käskemällä nuoria vetelyksiä siivoamaan huoneensa, ja pian hänestä tuli internet-oikeiston palvoma älykkö – mutta kuka hän oikein on?

  3. 3

   Tuomari: Trumpin rajoitukset Twitterissä ovat perustuslain vastaisia

  4. 4

   Olemme jäljessä aika­taulusta, Vallilan kone­pajan ostanut Bruce Oreck sanoo HS:lle – hänen mukaansa vaikea korjaus­urakka ”on osa projektin hauskuutta”

  5. 5

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  6. 6

   WSJ: Yhdysvallat harkitsee 25 prosentin tuontiveroa ulkomaisille autoille

  7. 7

   Veroparatiisiin 50–60 miljoonaa piilottaneet selvisivät 0,8 miljoonan euron veronkorotuksella – Oikeus määräsi tiedot julkisiksi

  8. 8

   Radikaali ehdotus: Naiset kutsuntoihin, sivarille loppu ja tilalle koko ikäluokan varautumis­palvelu – puolustus­ministeri varoittaa ”Pandoran lippaan” avaamisesta

  9. 9

   Lihavuutta, masennusta, finnejä ja kummallista karvankasvua: Joka kymmenes nainen kärsii lapsettomuutta aiheuttavasta PCOS-oireyhtymästä – puolet heistä ei tiedä sitä

  10. 10

   Sote-uudistuksen lykkääntyminen alkaa näyttää selvältä – valinnanvapaus­laista löytyi pari­kymmentä ongelmaa ja maakunta­vaaleja voidaan ”justeerata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  3. 3

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  4. 4

   Olemme jäljessä aika­taulusta, Vallilan kone­pajan ostanut Bruce Oreck sanoo HS:lle – hänen mukaansa vaikea korjaus­urakka ”on osa projektin hauskuutta”

  5. 5

   Radikaali ehdotus: Naiset kutsuntoihin, sivarille loppu ja tilalle koko ikäluokan varautumis­palvelu – puolustus­ministeri varoittaa ”Pandoran lippaan” avaamisesta

  6. 6

   Näin suomalaisten työajat voivat muuttua – HS kokosi 5 tärkeintä uudistusta, joita hallitus esittää kiisteltyyn työaikalakiin

  7. 7

   Lihavuutta, masennusta, finnejä ja kummallista karvankasvua: Joka kymmenes nainen kärsii lapsettomuutta aiheuttavasta PCOS-oireyhtymästä – puolet heistä ei tiedä sitä

  8. 8

   Oluen myynnin kellonaika­rajoitukset ovat pelkkä vitsi

  9. 9

   Tiedon rakentama järjestelmä sekoitti Helsingin hammashoidon ajanvarauksen täysin – nyt se on niin sekaisin, että iltapäivisin puhelimet täytyy sulkea kokonaan

  10. 10

   Mutaa tihkuva Porsche nostettiin merenpohjasta Helsingin Vuosaaressa – viime kesänä samalta paikalta löytyi vuosikymmeniä sitten kadonnut Mazda

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  3. 3

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  5. 5

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  6. 6

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  9. 9

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

  11. Näytä lisää