Kotimaa    |   Kolumni

Yhteiskunta väheksyy varhaiskasvatuksen arvoa – mutta kun puhutaan yritystuista tai asehankinnoista, rahasta ei sitten yllättäen olekaan puutetta

Osasyy varhaiskasvatuksen arvon väheksymiseen on siinä, että nyky-yhteiskunta arvostaa vain rahan tekemistä, kirjoittaa Jaakko Hämeen-Anttila kolumnissaan.

Lastentarhanopettajat ja lastenhoitajat ovat tänä keväänä kyllästyneet ainaiseen palkkakuoppaansa. Suomalainen yhteiskunta ei tunnu arvostavan sitä työtä, jota varhaiskasvatuksen parissa tehdään, tai tuo arvostus ei ainakaan näy tilinauhalla.

Osasyy varhais­kasvatuksen arvon vähek­symiseen on siinä, että nyky-yhteiskunta arvostaa vain rahan tekemistä. Kun joku kehittää luonnolle haitallisen kapineen, jota saadaan myydyksi ostajille (”kuluttajille”) kovaan hintaan, hänen työnsä mielletään arvokkaaksi, näkyyhän se firman voitoissa. Lastentarhanopettaja puolestaan koettaa kasvattaa lapsista tasapainoisia yksilöitä ja hyviä yhteiskunnan jäseniä, mutta hänen työllään ei ole näkyvää hintalappua eikä siksi myöskään nykyinen kilpailuyhteiskunta ole halukas maksamaan siitä.

Hinta ja arvo tuntuvat muutenkin menneen sekaisin. Epäeettisen teollisuuden lobbaaminen ei ole arvokasta työtä, vaikka se tuottaisi firmalle miljoonia, eikä vapaaehtoinen mielenterveystyö ole arvotonta, vaikka rahaa ei siinä liikukaan.

Usein näennäinen voitto on koko yhteiskunnan kannalta tappiollista. Firma voi kääriä voittoja luontoa saastuttavaista ja ihmisen terveyttä heikentävistä tuotteista, mutta yhteiskunnalle koituu iso lasku saastumisesta ja pahoinvoinnista. Samaten työ, joka ei tuota välitöntä voittoa, voi todellisuudessa olla kokonaisuuden kannalta tuottavaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hyvin toimiva varhaiskasvatus on hyvä esimerkki. Lasten ja nuorten henkinen pahoinvointi ja syrjäytyminen sekä heidän kehityksensä hidastuminen tuottavat yhdessä yhteiskunnalle ison laskun, joka julkisen sektorin on maksettava. Yksi oikeaan aikaan varhaiskasvatukseen sijoitettu euro voi myöhemmin säästää kymmenen sosiaalikuluissa.

Kyse ei silti ole yksinomaan rahasta, vaan myös työn arvostuksesta ja sen osoittamisesta. Varhaiskasvatus on tärkeä osa koko kasvatusjärjestelmää ja koskee paljon suurempaa väestönosaa kuin esimerkiksi korkeakoululaitos. Molemmissa tehdään arvokasta työtä, eikä toisen arvostaminen ole toiselta pois.

Palkka on kuitenkin keskeinen väline osoittamaan työn arvostusta nyky-yhteiskunnassa, ja alipalkkaus vie ennen pitkää asialleen omistautuneenkin ammattilaisen etsimään työtä, jossa hänen kykynsä saavat ansaitsemansa palkan. Haluammeko me, että lapsiamme hoitavat ja kouluttavat vain ne, jotka eivät muualle pääse, vai ne, joilla on halu ja ehkä kutsumuskin työskennellä varhaiskasvatuksen parissa?

Yhteiskunnan rahatilanne on jännittävä. Kun puhutaan kasvatuksesta ja koulutuksesta, törmätään pian julkisen sektorin budjetin realiteetteihin: ei aina voi vain velaksi elää ja paisuttaa jo ennaltaan ylipaisunutta julkisen sektorin budjettia. Mutta kun puhutaan yritystuista tai asehankinnoista, rahasta ei sitten yllättäen olekaan puutetta. Itse olisin valmis panemaan murto-osan asehankintoihin kuluvista varoista lasten hyvinvoinnin tukemiseen. Leluja mieluummin lapsille kuin aikuisille.

Kilpailuyhteiskunnan muuttaminen arvoyhteiskunnaksi on ennen pitkää välttämätöntä, sillä sen enempää luonto kuin ihmisyhteisökään ei kestä loputonta rahan perässä juoksemista, jossa tarpeettoman tuottaminen palkitaan ja arvokas työ jää usein palkkiotta. Sitä odotellessa voisimme aloittaa tunnustamalla, että lastemme hyvinvoinnista ja varhaiskasvatuksesta huolehtiminen on arvokasta työtä.

Kirjoittaja on arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori, joka tarkastelee Suomea ja maailmaa Edinburghista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  2. 2

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  3. 3

   Missourin veneonnettomuudessa kuolleista yhdeksän oli samasta perheestä – Turmasta selvinnyt nainen: ”Kapteeni sanoi, ettemme tarvitse pelastusliivejä”

  4. 4

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  5. 5

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  6. 6

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  7. 7

   Avioliiton arvoa ei romuta samaa sukupuolta olevien puolisoiden rakkaus, vaan kommunikaation puute, arjen paineet ja itsekeskeisyys

  8. 8

   Osavuosilomakatsaus: Perheen talous kärähti kesäkvartaaleilla

  9. 9

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  10. 10

   Supon kriisistä nostanut Ilkka Salmi panee nyt kuntoon koko Suomen poliisin johtamista – Aarniosta lähtenyt vyyhti käydään läpi ”tarkalla kammalla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Kymmenen haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – epäillyllä oli isän mukaan mielenterveysongelmia

  8. 8

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  9. 9

   80 päivän vertailu paljastaa, kuinka totaalisen erilaista kesää viime vuonna vietettiin – Onko tämä nyt ilmaston­muutoksen vaikutusta?

  10. 10

   New York Times: Trumpin asianajaja nauhoitti salaa keskustelun Playboy-mallin maksamisesta hiljaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat