Kotimaa

Kuortaneenjärvellä tulva uhkaa nousta ennätyskorkeuteen – Pohjois-Pohjanmaalla jääröykkiöt nostavat tulvavesiä

Kuortaneenjärvellä on vaarassa 150 loma-asuntoa. Vesi vetäytyi kolmostieltä Jalasjärvellä.

Tulvat jatkuvat Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla. Keski-Pohjanmaalla pahimmilta tulvilta on vältytty viileämpien säiden ansiosta. Perhonjoen pinnan nousu pysähtyi ainakin toistaiseksi, kertoo johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto Ely-keskuksesta.

Yksi pahimmista paikoista on Kuortaneenjärvi. Siellä vedenpinta voi saavuttaa vuodelta 1984 olevan korkeusennätyksen. Kuortaneenjärvellä tulva uhkaa ainakin kymmeniä loma-asuntoa, muutamaa vakinaisessa käytössä olevaa taloa ja isoa määrää sauna- ja talousrakennusta. Mökkejä on jo kastunut. Osa niistä on kastunut myös aiempina vuosina.

Kuortaneenjärven lähellä on myös teitä poikki.

Alavudella Kätkänjoen alueella muutama vapaa-ajan rakennus on kastunut ja muun muassa Kätkäntie on poikki.


Kuortaneenjärven tulviminen näkyy myös Lapuanjoessa, joka alkaa järvestä. Maanantaina kello 15.30 Ely-keskus kuitenkin tiedotti, että Lapuanjoen vedenpinnat ovat laskussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Todennäköistä on, ettei Lapuanjoen pengerrysalueille tarvitse päästää vettä.

Oheisessa videossa näkyy Lapuanjoen tulvatilanne viime viikolla. Helsingin Sanomien kuvaaja Kalle Koponen kuvasi joella viime keskiviikkona.

Kyrönjoen ja Lapuanjoen tulvatilanne vastaa harvinaisuudeltaan noin kerran kymmenessä vuodessa toistuvaa tulvaa, Ely-keskus kertoo.

Kyrönjoella tulva oli maanantaina pääosin jo hellittämässä. Liikennevirasto tiedotti maanantaina kello 13, että kolmostie on jälleen auki liikenteelle Jalasjärvellä Etelä-Pohjanmaalla. Tie suljettiin jo lauantaina, kun vesi nousi tielle.

Liikenne ohjattiin tulvapaikan ohi kiertotietä pitkin. Vettä on kuitenkin edelleen muutamalla muulla tiellä Jalasjärven alueella.

Kyrönjoella tulvaluukuista ryhdyttiin juoksuttamaa vettä pengerrysalueiden pelloille lauantaina. Sunnuntaina tulvaluukut voitiin kuitenkin jo sulkea. Maanantaina aloiteltiin vähitellen veden takaisinpumppausta.

Pohjois-Pohjanmaalla Kiiminkijoelle odotellaan jäiden lähtöä vasta vapun tienoille. Siikajoessa Mankilan alueella puolestaan vesi on noussut niin, että alueella on teitä poikki, kertoo vesivararyhmän päällikkö Olli Utriainen Ely-keskuksesta. Siellä vesi on edelleen nousussa.

Kalajoella jäät ovat pakkautuneet suistoalueelle, missä vesi on noussut ja katkaissut kulkuyhteyksiä. Pyhäjoella Halusen suvanto on jäässä, minkä vuoksi sen yläpuolelle joessa on kertynyt runsaasti jäitä, mikä on puolestaan nostanut vedenpintaa. Jäät ja vesi ovat kuitenkin pysyneet tulvapenkereiden takana.

Ely-keskus varoittaa, että alueen eteläosissa tulvavesi voi nousta paikoin nopeasti, mikä voi aiheuttaa haittaa tai vaaraa ranta-alueilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tulvat
 • Etelä-Pohjanmaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   Missourin veneonnettomuudessa kuolleista yhdeksän oli samasta perheestä – Turmasta selvinnyt nainen: ”Kapteeni sanoi, ettemme tarvitse pelastusliivejä”

  4. 4

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  5. 5

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  6. 6

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  7. 7

   Osavuosilomakatsaus: Perheen talous kärähti kesäkvartaaleilla

  8. 8

   Avioliiton arvoa ei romuta samaa sukupuolta olevien puolisoiden rakkaus, vaan kommunikaation puute, arjen paineet ja itsekeskeisyys

  9. 9

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  10. 10

   Kymmenen haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – epäillyllä oli isän mukaan mielenterveysongelmia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  2. 2

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  5. 5

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Kymmenen haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – epäillyllä oli isän mukaan mielenterveysongelmia

  8. 8

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  9. 9

   80 päivän vertailu paljastaa, kuinka totaalisen erilaista kesää viime vuonna vietettiin – Onko tämä nyt ilmaston­muutoksen vaikutusta?

  10. 10

   New York Times: Trumpin asianajaja nauhoitti salaa keskustelun Playboy-mallin maksamisesta hiljaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää