Kotimaa

Esteitä tielle asetellut 70-vuotias ammuttiin riidan päätteeksi pellolle Porvoossa – syytetty meni teon jälkeen elokuviin

Oikeudenkäynti alkoi Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa torstaina.

Porvoon Sannaisissa tapahtuneen ampumistapauksen käsittely alkoi Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa torstaina. Syyttäjä vaatii 48-vuotiaalle porvoolaismiehelle taposta, laittomasta uhkauksesta ja ampuma-aserikoksesta kymmenen vuoden vankeusrangaistusta.

Teon taustalla on tien käytöstä alkanut kiista.

Uhri on 70-vuotias mies, joka asui Munkkalan ampumaradan lähellä. Hän oli ärsyyntynyt ampumaradalle johtavan tien käytöstä ja rakentanut sille usein esteitä.

Kun syytetty oli poistumassa perjantaina 6. lokakuuta iltapäivällä ampumaradalta autolla askolalaisen tuttavansa kanssa, he joutuivat jälleen kerran pysähtymään ja poistamaan tieltä risuesteen. Silloin 70-vuotias mies ilmestyi paikalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syytetyn mukaan 70-vuotiaalla oli kädessään oksasakset, ja huutelu oli aggressiivista puolin ja toisin. Mies kertoi pelästyneensä oksasaksia ja hakeneensa sen takia autosta kiväärin.

Uhri puolestaan pelästyi kivääriä ja lähti karkuun. Syytetty ampui tällöin kiikaritähtäimellä varustetulla kiväärillä yhden laukauksen uhrin alaselkään.

Uhri tuupertui pellolle ja kuoli muutaman minuutin kuluessa.

Syytetty ei jäänyt auttamaan uhria, vaan lähti paikalta. Samana iltana hän kävi elokuvissa ja luovutti tekoaseen ja neljä muuta asettaan eräälle ystävälleen säilytettäväksi. Ampumisesta hän ei kertonut kenellekään.

Uhri löytyi vasta seuraavana päivänä, kun toinen ampumaradan asiakas huomasi hänet pellolla. Paikalla olleista hylsyistä löytyi syytetyn dna:ta.

Syytetty myönsi oikeudessa aiheuttaneensa uhrin kuoleman. Hän kuitenkin kiistää tapposyytteen ja katsoo, että kyseessä oli törkeä kuolemantuottamus.

Miehen mukaan hän ampui laukauksen pelottelutarkoituksessa. Hän kertoi tähdänneensä pellon takana olevaan isoon mäntyyn.

Mies arvelee, että uhri olisi horjahtanut sateen liukastamalla pellolla juuri kohtalokkaalla hetkellä.

Puolustus huomautti, että uhri oli vuosien ajan hankaloittanut tien käyttöä. Tämä ei oikeuta tekoa, mutta tekee sen ymmärrettävämmäksi, syytetyn asianajaja Jussi Haara huomautti.

Miehen mukaan tilanne oli varsin nopea. Hän kertoo, että ampumisen jälkeen hän poistui järkyttyneenä paikalta ja pyrki sulkemaan koko tapauksen mielestään.

Oikeudenkäynnin olennainen kysymys tiivistyy siihen, mikä oli syytetyn tahto ja tarkoitus, kun hän ampui kohti uhria. Syyttäjän mukaan miehen piti käsittää, että uhri voi kuolla, mutta puolustus korostaa, ettei tarkoitus ollut osua 70-vuotiaaseen.

Poliisin tekemän rekonstruktion perusteella mies on ampunut uhria noin 34 metrin etäisyydeltä.

Syyttäjä oli tuonut surma-aseen oikeuden tutkittavaksi. Puheenjohtajan johdolla oikeuden jäsenet tähtäsivät kukin vuorollaan kiväärillä nähdäkseen, miltä kiikaritähtäimen nelinkertainen suurennus näyttää.

Kiikaritähtäimen lisäksi aseessa on äänenvaimennin. Tämän takia syytetty kertoi ampuneensa uhrin suuntaan eikä ilmaan: ohi viuhuvan luodin piti saada uhri pelästymään.

Mies on ollut mielentilatutkimuksessa. Sen lopputulos selviää oikeudenkäynnin aikana.

Syytetyn mukana ollut askolalaista miestä ei epäillä osallisuudesta rikokseen, vaan myös hän on jutussa asianomistaja eli uhri.

Syytetty oli uhannut askolalaista jo ennen ampumista, jotta tämä pitäisi suunsa kiinni.

Syytetty oli miehen mukaan sanonut, että ”toivottavasti sinä olet sellainen, että osaat pitää turpasi kiinni”. Ampumisen jälkeen syytetty kielsi askolalaista miestä kertomasta asiasta poliisille tai muuten tälle kävisi samalla tavalla kuin 70-vuotiaalle miehelle.

Syytetylle vaaditaan tältä osin rangaistusta laittomasta uhkauksesta. Sen mies myöntää.

Syytetty ei kertomansa mukaan kuitenkaan muista uhkauksia, eikä hänellä ole ollut tarkoitus toteuttaa niitä. Hän kuitenkin myöntää, että näissä olosuhteissa askolalainen mies on saattanut pelätä henkensä edestä.

Ampuma-aserikokset koskevat sitä, että syytetty on säilyttänyt ampuma-aseita ja patruunoita ampuma-aselain vastaisesti. Hän on muun muassa pitänyt pumppuhaulikkoa olohuoneessa sohvan takana, vaikka sitä pitäisi säilyttää murtoturvallisessa ja lukitussa turvakaapissa.

Syytettyä on tarkoitus kuulla perjantaina, kun oikeudenkäynti jatkuu.

Oikaisu 26.4. klo 11:35: Ampuminen tapahtui perjantaina, ei keskiviikkona, kuten aiemmin kerrottiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rikokset
 • Henkirikokset
 • Susanna Reinboth

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   Missourin veneonnettomuudessa kuolleista yhdeksän oli samasta perheestä – Turmasta selvinnyt nainen: ”Kapteeni sanoi, ettemme tarvitse pelastusliivejä”

  4. 4

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  5. 5

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  6. 6

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  7. 7

   Osavuosilomakatsaus: Perheen talous kärähti kesäkvartaaleilla

  8. 8

   Avioliiton arvoa ei romuta samaa sukupuolta olevien puolisoiden rakkaus, vaan kommunikaation puute, arjen paineet ja itsekeskeisyys

  9. 9

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  10. 10

   Kymmenen haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – epäillyllä oli isän mukaan mielenterveysongelmia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  2. 2

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  5. 5

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Kymmenen haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – epäillyllä oli isän mukaan mielenterveysongelmia

  8. 8

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  9. 9

   80 päivän vertailu paljastaa, kuinka totaalisen erilaista kesää viime vuonna vietettiin – Onko tämä nyt ilmaston­muutoksen vaikutusta?

  10. 10

   New York Times: Trumpin asianajaja nauhoitti salaa keskustelun Playboy-mallin maksamisesta hiljaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää