Kotimaa

Aerodynamiikassa on lintujen auramuodostelman salaisuus – mutta miten johtajalintu valitaan?

Myöhässä alkanut lintujen kevätmuutto on nyt kiihkeimmillään.

Lintujen kevätmuutto on nyt toden teolla käynnissä. Eteläisessä Suomessa on jo nähty esimerkiksi haarapääskyjä ja kattohaikaroita.

”Huhtikuun alkupuolen lämmin jakso kiritti lintujen muuttoa, ja nyt ollaan päästy hyvin lähelle normaalia muuttotilannetta”, kertoo Suomen Bird Lifen tiedottaja Jan Södersved.

Nyt pihoilta voi bongata hyönteissyöjälintuja, kuten pääskyjä ja kirjosieppoja. Vesilinnuista odotellaan arktisen alueen muuttajia, esimerkiksi alleja ja mustalintuja. Näiden päämuutto menee Södersvedin mukaan toukokuun puoliväliin.

”Korvia kannattaa pitää auki ensimmäisten pajulintujen kuulemiseksi. Peippojen aamuisen konsertin seasta voi hyvinkin kuulla pajulinnun surumielisen säkeen.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muuttolintujen saapuminen Suomeen viivästyi alkukevään kylmien kelien ja yöpakkasten vuoksi, mutta maaliskuusta lähtien muuttolintuja on saapunut suurissa määrin.

Saapuvatko kaikki kevään paluumuuttajat parvissa?

Lintujen kevätmuuton ajankohta vaihtelee vuosittain viikkokaupalla, sillä sen käynnistyminen riippuu lintujen lähtömaan lämpötilasta. Lähtöaikatauluun vaikuttavat myös tuuliolot sekä lumi- ja jäätilanne.

”Nämä lyhyen matkan muuttajat talvehtivat lähinnä Länsi-Euroopassa”, Södersved sanoo.

Toisinaan muuttajia ei ole suinkaan vastassa kevät, vaan takatalvi ja lumipyryt. Silloin linnut peruuttavat takaisin lämpimään odottamaan leudompia muuttoilmoja.

”Alkukevään muuttajat ovat sopeutuneet muuttuviin sääoloihin. Tällaisia tyypillisiä paluumuuttajia ovat esimerkiksi töyhtöhyyppä ja rastaat”, Södersved sanoo.

Vaikuttavatko ilmastonmuutos ja muuttuvat sääolot lintujen muuttoihin?

Södersvedin mukaan vaikutus on hyvin hidasta.

”Vuositasolla suuri vaikutus on esimerkiksi leudoilla talvilla. Silloin useampi lintu voi päättää jäädä talvehtimaan Suomeen, ja jos se selviää talven yli, se jatkaa samalla tavalla myös seuraavana vuonna.”

Kylmät talvet taas vähentävät talvehtijoiden määrää.

”Ilmastonmuutos vaikuttaa myös muuttomatkoihin, sillä erityisesti pohjoisen lajit joutuvat muuttamaan yhä pidemmälle pohjoisille alueille”, Södersved jatkaa.

Kurkien ja hanhien aurat ovat tuttuja näkyjä kevättaivaalla, mutta myös osa pienemmistä linnuista muuttaa parvissa.

Lintujen muuttokäyttäytyminen vaihtelee lajeittain, mutta päiväsaikaan muuttonsa tekevät linnut lentävät yleensä parvessa.

Miksi linnut lentävät parvimuodostelmassa?

”Parvessa on helpompi varoa petoja. Pikkulintujen parvet ovat yleensä epämääräisiä, toisin kuin isompien lintujen.”

Näistä ryhmämatkaajista peippo on Suomessa yleisin.

Öisin saapuvat hyönteissyöjät, eli valtaosa tällä hetkellä saapuvista pikkulinnuista sekä vesilinnut, muuttavat yleensä yksitellen tai pareittain.

Ilmassa liikkuvien petolintujen lisäksi muuttomatkoihin liittyy monia muitakin vaaroja. Suurin uhka on ravinnon riittävyys ja muuttomatkan raskaus.

Lentoliikenne ei sen sijaan ole iso vaara muuttolinnuille.

”Pääosa muutosta tapahtuu muutaman sadan metrin korkeudella jolloin potentiaalinen riski ovat matalammalla lentävät pienkoneet. Niitä on kuitenkin ilmassa aika vähän”, Södersved arvioi.

Yleensä linnut lentävät vuodesta toiseen samoille seuduille, varsinkin jos pesimäpaikka on ollut hyvä ja siellä on riittänyt ravintoa.

Linnut tunnistavat pesäpaikkansa ympäristön maamerkeistä ja maaston muodoista.

Lentävätkö linnut aina samoja reittejä muuttomatkoillaan ja kuka niistä määrää auran suunnan?

”Kyllä reiteissä tapahtuu muutoksia ajan mittaan. Esimerkiksi hanhet lensivät aikaisemmin Suomeen Baltiasta ja jatkoivat itärajaa hipoen. Nykyään hanhia näkee Etelä-Suomessa satoja, ellei jopa tuhansia joka kevät.”

Lentoreitistä määräävät yleensä ryhmän kokeneimmat ja vanhimmat linnut. Söversved kertoo, että tämä on helppo havaita varsinkin syksyisin, kun nuoremmat linnut jättäytyvät auroissa pitämään perää.

Mistä johtuu, että esimerkiksi juuri kurjet ja hanhet lentävät aurassa?

Syy on aerodynamiikassa, selittää Södersved.

”Aurassa ensimmäisenä lentävän linnun siiven iskut jättävät jälkeensä nostetta, jota takana tulevat voivat hyödyntää. Näin ollen taaemmalla lentävien tarvitsee käyttää vähemmän energiaa. Aika ajoin porukan vetäjä vaihtuu ja seuraava lintu siirtyy tekemään isomman työn.”

Välillä lintuaurat jäävät ilmaan pyörimään ympyrää, mutta tähänkin löytyy selitys.

”Kurjet etsivät ilmavirtauksia, joiden avulla ne voivat liidellä pitkiäkin matkoja. Paikoillaan pyörivät aurat ottavat ilmavirroista korkeutta ja jatkavat sitten matkaa.”

Hanhiaurojen kiertely taivaalla taas saattaa johtua siitä, että ne etsivät sopivaa laskeutumispaikkaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Linnut
 • Kevät
 • Muuttolinnut
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  2. 2

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan siirtää tai purkaa, Museo­virasto hämmentyi – ”Nyt on menty pikkuisen takapuoli edellä puuhun”

  3. 3

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  4. 4

   Soluasunnot kelpaavat opiskelijoille niin huonosti, että Hoas tarjoaa asukkaiden käyttöön sähköautoja maksutta

  5. 5

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  6. 6

   Rikkoiko nuori korkeushyppylupaus Ella Junnila sääntöjä harvinaisella ihomainoksellaan? Näin vastaa SUL:n kilpailupäällikkö

  7. 7

   ”Peilikaappi on asennettu niin alas, ettei pää mahdu väliin” – Tällaisia ovat uudet, epäkäytännölliset kylpyhuoneet

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  9. 9

   WhatsApp yrittää rajoittaa Intiassa lynkkauksiin johtaneita valeuutisia – Viimeisin uhri on nainen, joka ”liikkui epäilyttävästi”

  10. 10

   ”Ilmaisia illallisia” Helsingin keskustan ravintoloissa syövä mies vangittiin – Poliisin mukaan mies on jättänyt laskun maksamatta jo yhdeksän kertaa tänä vuonna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  4. 4

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  5. 5

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  6. 6

   ”Peilikaappi on asennettu niin alas, ettei pää mahdu väliin” – Tällaisia ovat uudet, epäkäytännölliset kylpyhuoneet

  7. 7

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  8. 8

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  9. 9

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  10. 10

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  10. 10

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  11. Näytä lisää