Kotimaa

Ranskassa kasvistuotteita ei saa enää kutsua pihveiksi tai nakeiksi – pitäisikö Suomessakin kieltää ”vihikset” ja ”soijachorizot”?

Maataloustuottajia edustavan MTK:n puheenjohtaja Eerikki Viljanen ehdotti vastaavaa kieltoa Suomeenkin.

Ranska ilmoitti äskettäin kieltävänsä kasvisperäisten tuotteiden markkinoinnin lihaan viittaavilla nimillä. Valmistajat eivät saa kutsua lihattomia tuotteita esimerkiksi makkaroiksi tai pihveiksi. Kielto koskee myös kasvisperäisiä tuotteita, joita markkinoidaan vaihtoehtoina maidolle.

Kieltoa rikkovaa uhkaavat jopa 300 000 euron sakot.

Huhtikuun lopussa uutisoitu lakimuutos herätti keskustelua myös Suomessa. Maataloustuottajia edustavan MTK:n puheenjohtaja Eerikki Viljanen jopa ehdotti Maaseudun tulevaisuudessa, että vastaava kielto olisi tervetullut Suomeenkin.

”Voisi olla ihan hyvä, että tilannetta selkiytettäisiin. Jos tuote on vaikka liha-alkuinen, sen pitäisi olla sitten eläinperäinen”, Viljanen sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kasvisperäisiä tuotteita valmistavan Apetitin tuotekehityspäällikkö Tarja Honkala arvelee, että Ranskan muutos voi kansallisen lainsäädäntötarpeen lisäksi liittyä pikemminkin ranskan kielen erityispiirteisiin kuin itse tuotteisiin. Ranskan kielen sana ­steak eli pihvi viittaa hänen mukaansa sel­keämmin naudanlihaan. Steak végétal eli kasvispihvi on nyt kielletty.

”Suomen kielessä sana pihvi on laajempi käsite. Kalapihvejä, kasvispihvejä ja maksapihvejä on ollut aina. Toki tarkistamme mahdollisten vientituotteiden käännökset, että ne ovat kohdemaan lainsäädännön mukaisia”, Honkala sanoo.

Apetitilla on valikoimissaan Kasvisjauhis-tuotesarja, johon kuuluu perinteisten jauhelihatuotteiden kaltaisia kasvispihvejä ja -pyöryköitä.

”Haettiin mahdollisimman neutraalia nimeä, joka kuvaa selkeästi tuotetta ja käyttöyhteyttä eikä johda kuluttajaa harhaan,” Honkala sanoo.

Hän muistuttaa, että Suomessa lihasta valmistettuja nakkeja myydään myös kasvisten nimellä. Atrialla on tuote nimeltä Porkkananakki, jonka yhtiö ilmoittaa sisältävän 20 prosenttia kotimaista porkkanaa. Valtaosa tuotteesta on sian- ja broilerinlihaa.

”Niissä käytetään kasvisten nimeä,” hän huomauttaa.

Vegaanisia elintarvikkeita valmistavalla tamperelaisella Vegemillä sen sijaan on valikoimassa useita lihamaailmasta lainattuja tuotenimiä: seitankebabia, vehnäproteiinista valmistettuja kinkkuja sekä erilaisia makkaroita.

Aluksi yrittäjä Santtu Ronkainen pohti yhtiökumppaninsa Sami Karttusen kanssa, onko kinkku tuotteen nimessä osuva. Lopulta siihen kuitenkin päädyttiin.

”Siinä on sinappihuntu ja pomeranssinkuorta. En keksi hirveästi muita ruokia kuin joulukinkku, missä sellaisia on.”

Ronkainen arvelee, että heidän tuotteitaan ostavista kuluttajista monet etsivät nimenomaan kasvisperäistä ruokaa ja siksi harhaan johtamisen riski on pieni.

Makkaroille täysin uusien nimien keksiminen tuntuisi hänestä absurdilta.

”Miksi keksiä pyörää uudestaan? Makkara on formaatti, johon massa tungetaan. On epäolennaista, mitä siinä on. Jos nimitys muutettaisiin, seuraava askel olisi kuluttajien syytökset siitä, että tämä uusi tuote yrittää matkia vanhaa kunnon makkaraa.”

Täysin uusiakin nimiä on kuitenkin viime aikoina syntynyt.

Sellainen on esimerkiksi lihaton lihapiirakka eli Vihis, Hoviruoka oy:n menestynein tuote.

Nimi on nyt myös rekisteröity tuotemerkki. Tuotteen suosio sai alkunsa syksyllä 2015 Facebookin Sipsikaljavegaanit-ryhmässä. Siellä se sai lempinimen, jonka yhtiö otti virallisesti käyttöönsä.

”Haluttiin äkkiä rekisteröidä se. Tavallaan kunnioittaen kuluttajia, jotka edesauttoivat tässä. Meillä oli onnea ajoituksessa”, yhtiön toimitusjohtaja Pekka Kaikkonen sanoo.

Kaikkosen mukaan tärkeintä on, että nimi kuvaa tuotetta mahdollisimman hyvin. Jos lihatuote on selkeästi jalostettu jotakin tiettyä reseptiä varten, Kaikkonen välttää alkuperäisen nimen käyttämistä vegaanisen tuotteen nimessä.

”En käyttäisi nimitystä ’vegaaninen karjalanpaisti’”, Kaikkonen toteaa.

Hänen mielestään nimitys kasvispihvi on informatiivinen. Pihvi kuvaa tuotteen muotoa, kasvis puolestaan raaka-ainetta.

”Se on kuluttajalähtöinen.”

Lihanimistä on väännetty muissakin maissa.

Saksassa konservatiivisen CSU:n maatalousministeri Christian Schmidt halusi pari vuotta sitten kieltää esimerkiksi vegaanisen currywurstin harhaanjohtavana. Pihvitomaatti-sana sen sijaan ei ministeristä ollut ongelmallinen, koska kuluttajat tiesivät, mistä tuotteesta on kyse, eikä tiedossa ollut tapauksia, jossa joku olisi luullut ostavansa lihaa ostaessaan pihvitomaatteja.

Suomessa nimeämissääntöjen muuttamista asettui aiemmin tässä kuussa kannattamaan muun muassa keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä. Hän vetosi perinteisiin sekä maalaisjärkeen. Kärnän mukaan on harhaanjohtavaa puhua kasvispihveistä tai -nakeista, koska perinteisesti pihvillä ja nakilla on tarkoitettu lihasta valmistettua ruokaa.


Suomen liha-sanan alkuperä on kielihistorioitsijoille arvoitus

Mikä tahansa mehevä voi olla lihaisaa, ja kasvin tai hedelmän perussolukkoa, sen maltoa, kutsutaankin siksi myös hedelmälihaksi. Miksei siis myös tästä kasvien lihasta tehtyjä paistikkaita voisi kutsua pihveiksi?

Itse lihan käsitteen historia on mielenkiintoinen.

Suomen kielen sana liha on sanahistorioitsijoille arvoitus, vaikka yhtä mieltä ollaan siitä, että kyseessä on lainasana. Vastineita on itämerensuomalaisissa kielissä. Pohjoissaamen liiki merkitsee ihoa. Joitakin arveluita on tehty sen perusteella, että germaanisissa kielissä esiintyi kuollutta ruumista merkitseviä lih-alkuisia sanoja, kuten muinaisyläsaksan lihnamo. On arveltu, että nykyruotsin kuollutta ruumista tarkoittava lik olisi sukua lihalle.

Erään etymologisen sanakirjan mukaan suomen kielen porsas-sanan vastine merkitsi joissakin kielissä lumpeenkukkaa.

Makkara taas mainitaan meillä ensimmäisen kerran merkityksessä ’suoleen puristettua, hienonnettua lihaa’ vuonna 1644. Hieman aiemmassa sanakirjassa vuodelta 1637 makkara merkitsee hiusrengasta, jonka ympärille hiukset kierretään.

Siskonmakkaran alkuosa ei liity suomen sanaan sisko, vaan se tulee saksan pientä makkaraa merkitsevästä sanasta. Potka eli teuraseläimen takajalka on tullut sanakirjaan vuonna 1745, mutta sillä on viitattu myös karvakenkään ja lyhyeen potkusukseen.

Suomen kirjakielen liki 500-vuotisessa historiassa pihvi on uusi tulokas, ruotsin kielestä tullut lainasana. Ensimmäinen maininta löytyy sanakirjasta vuodelta 1865. Pihvi-sanan juuret englannin ja ranskan kielessä viittaavat siihen, että näissä maissa varakas kansanosa kehitti ruhojen käyttötapoja ja sitä mukaa lihaan liittyvää termistöä.

Englannin kielessä sana meat ei aluksi tarkoittanut lihaa, vaan mitä tahansa kiinteää ruokaa erotuksena nestemäisestä ravinnosta. Nutmeat esimerkiksi merkitsi pähkinöiden syötävää sydäntä erotuksena kuoriosista. Sweetmeat merkitsi makeisia. Green meat eli vihreä liha tarkoitti syötäviä vihreitä kasviksia.

Vasta keskiajalla meat alkoi merkitä eläimen lihaa, erotuksena kalojen lihasta. Samalla sanan rajoitetumpi käyttöala alkoi vakiintua. Samantapainen kehityskulku oli myös ranskan lihaa tarkoittavalla sanalla viande.

Nauta puolestaan on laina germaanisista kielistä, ja alun perin sillä ei viitattu lihaan vaan omaisuuteen. Sana on peräisin ajalta, jolloin varallisuutta mitattiin karjan määrässä. Jos siis oikein tarkkaan perinteitä kunnioitetaan, voisi taskussa olevia kolikoitakin alkaa taas kutsua niiden alkuperäisellä nimellä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Liharuuat
 • Kasvisruoka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   Reuters: Venäjän agentiksi epäillyllä Maria Butinalla oli luultua enemmän yhteyksiä USA:n eliittiin

  4. 4

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  5. 5

   Lakimies Michael Cohen oli Donald Trumpille vuosia kuin perheen­jäsen – Nyt välit rakoilevat, ja se saattaa tietää presidentille huonoja uutisia

  6. 6

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  9. 9

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  10. 10

   Kesällä Suomi on täynnä persoonallisia kahviloita – listasimme mukavia taukopaikkoja kesäreittien varsilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  3. 3

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  4. 4

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  5. 5

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  7. 7

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  8. 8

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  9. 9

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  10. 10

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  10. 10

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kauneuden takia vanhoja taloja ei tarvitse suojella – kulttuuriperinnön tähden täytyy, sanoo arkkitehti Kaarin Taipale
  3. Kreikkalaiset etsivät rahoitusta antiikin opetuksen pelastamiseksi Helsingin yliopistossa – ”Olisi yllättävää, jos saisimme talous­vaikeuksissa olevasta Kreikasta tukea”
  4. Mies tunkeutui samaan porvoolaisravintolaan kahdesti, varasti kassasta kymppitonnin ja osti rahoilla vaatteita
  5. Ferrarin johto massiiviseen remonttiin – uudella toimitusjohtajalla italialaislähteiden mukaan hyvät suhteet Kimi Räikköseen
  6. Reuters: Venäjän agentiksi epäillyllä Maria Butinalla oli luultua enemmän yhteyksiä USA:n eliittiin
  7. Taksikuskeja kuljettanut minibussi joutui väijytyksen kohteeksi Etelä-Afrikassa – asemiehet tappoivat 11 ihmistä
  8. Tunti sitten
  9. Venäjältä Lappiin levinneet maasto­palot saatiin sammumaan, mutta kansallis­puiston kelopuut jatkavat kytemistä
  10. Rekrytoijien ennakko­luulot voivat vaikeuttaa naisten pääsyä johto­asemiin – Tutkija: ”Standardit ovat erilaiset miehille ja naisille”
  11. Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä
  12. Lakimies Michael Cohen oli Donald Trumpille vuosia kuin perheen­jäsen – Nyt välit rakoilevat, ja se saattaa tietää presidentille huonoja uutisia
  13. Näytä lisää