Kotimaa

Korkealle poliisijohdolle syytteet Helsingin huumepoliisin valvonnan laiminlyömisestä – Paatero: ”Vuoden ajan tämä on ollut mielessä jokaisena päivänä ja jokaisena yönä”

Keskiviikkona syyte nostettiin entistä poliisiylijohtajaa Mikko Paateroa ja Helsingin poliisilaitoksen entistä komentajaa Jukka Riikosta vastaan. Myös Helsingin nykyinen poliisipäällikkö Lasse Aapio saa syytteen.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on nostanut syytteitä korkeaa poliisijohtoa vastaan. Syytteet liittyvät epäselvyyksiin Jari Aarnion johtaman Helsingin huumepoliisin tietolähdetoiminnassa eli yhteistyössä alamaailman tietolähteiden kanssa.

Asiasta on jo aiemmin nostettu syyte Aarniota ja kahta hänen alaistaan vastaan.

Keskiviikkona syyte nostettiin entistä poliisiylijohtajaa Mikko Paateroa ja Helsingin poliisilaitoksen entistä komentajaa Jukka Riikosta vastaan. Myös aiempi kakkosmies, Helsingin nykyinen poliisipäällikkö Lasse Aapio saa syytteen.

Miehiä syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paateron ja Riikosen syytteet ajoittuvat vuosiin 2009–2013. Aapion syytteet koskevat vuosia 2012 ja 2013, jolloin hän oli Helsingin poliisin kakkospäällikkönä.

Miesten epäillään laiminlyöneen velvollisuutensa valvoa Helsingin huumepoliisin toimintaa.

”Syytteet koskevat Helsingin poliisilaitoksen huumausainerikosyksikössä pitkään jatkunutta laiminlyöntiä tietolähteiden käytön kirjaamisessa ja tietolähteiden rekisteröimisessä sekä esimiesten laiminlyöntiä puuttua viipymättä mainittuihin tiedossa olleisiin virheisiin”, valtakunnansyyttäjänvirasto toteaa tiedotteessaan.

Syytteen saa myös virkamies, joka on vastannut poliisin laillisuusvalvonnasta. Hän saa syytteen tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta vuosina 2012 ja 2013.

Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio kertoo kiistävänsä syytteen tulevassa oikeudenkäynnissä ja pitävänsä kohtuuttomana, että hänelle vaaditaan rangaistusta.

”Olen niissä olosuhteissa, niillä tiedoilla, silloisessa asemassa ja silloisella ohjeistuksella tehnyt mitä olen pystynyt tekemään”, Aapio sanoo.

Aapio ei ota kantaa siihen, vaikuttaako syyte hänen mahdollisuuksiinsa johtaa Helsingin poliisilaitosta. Hänen osaltaan virkamiesoikeudellisesta arvioinnista vastaa sisäministeriö.

”Esimieheni ovat tietoisia tilanteesta”, Aapio sanoo.

Sisäministeriö perehtyy kansliapäällikkö Esko Koskisen mukaan lähipäivät asiaan ja päättää perjantaina, käynnistääkö se harkinnan Aapion mahdollisesta hyllyttämisestä oikeudenkäynnin ajaksi.

”Pidän todennäköisenä, että harkintaprosessi käynnistyy. On sitten eri asia, mikä on sen lopputulos”, Koskinen sanoo.

Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero kertoo olevansa pettynyt syyteratkaisuun.

”Kiistän tietenkin syytteen. Yksi näkökulma tässä asiassa on, mikä on poliisiylijohtajan tehtävä ja toimenkuva. Oma käsitykseni on se, että poliisiylijohtaja on ison organisaation strateginen johtaja eikä hänen tehtävänään ole puuttua operatiivisiin kysymyksiin”, Paatero sanoo.

Eläkkeellä oleva Paatero pitää oikeusprosessia raskaimpana asiana, jonka hän on kokenut vuonna 1972 alkaneen poliisiuransa aikana ja sen jälkeen.

”Vuoden ajan tämä on ollut mielessä jokaisena päivänä ja jokaisena yönä”, entinen poliisiylijohtaja sanoo.

Myös kaikki muut syytetyt ovat kiistäneet rikosepäilyt.

Nykyinen poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen luonnehtii omassa tiedotteessaan koko Aarnio-tapausta vakavaksi.

”Aarnion tapaus sen kaikkine haaroineen on Suomen poliisin historian vakavin paikka. Luottamuksen kannalta on tärkeää, että kokonaisuus selvitetään perusteellisesti.”

Kolehmainen kuitenkin huomauttaa, että poliisissa tietolähdetoiminnan käytännöt on tarkastettu ja uudistettu esitutkinnan aikana.

”Uusi ohjeistus ei jätä toiminnalle tulkinnanvaraa”, Kolehmainen painottaa.

Kolehmaisen mukaan johtamista ja valvontaa on kehitetty myös muutoin. Esimerkiksi epäiltyjen rekisterin eli eprin tiedot on tarkastettu ja laillisuusvalvonnan prosessit päivitetty.

Pääkaupunkiseudun huumetorjunnan yhteistyö on myllätty kokonaan uuteen uskoon. Aikoinaan Jari Aarnion johtama Helsingin huumepoliisi oli huomattavan haluton tekemään yhteistyötä muiden yksiköiden kanssa.

Poliisihallituksen tiedotteen mukaan esimiesvalvonnasta on aloitettu sisäinen tarkastus. Poliisit voivat nykyisin ilmoittaa nimettömästi epäillyistä väärinkäytöksistä poliisin sisäisellä eettisellä kanavalla.

Jo aiemmin tietolähdetoiminnan epäselvyyksistä on nostettu syyte Aarniota vastaan. Häntä syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syytteen sai myös kaksi hänen silloista alaistaan, jotka vastasivat Helsingin poliisin tietolähdetoiminnasta. Toinen heistä on eläkkeellä, mutta toinen on edelleen virassa.

Myös he ovat kiistäneet rikosepäilyt.

Aarnion rikosepäilyt perustuvat siihen, että hänen epäillään poistaneen virkavelvollisuutensa vastaisesti Helsingin poliisilaitoksen tietolähderekisteristä tietolähteiden tiedot ja määränneen, ettei uusia tietolähteitä enää rekisteröidä.

Aarnio on tuomittu yhteensä 13 vuoden vankeusrangaistukseen muun muassa törkeistä huumerikoksista. Aarnion saama Trevoc-tuomio on lainvoimainen, mutta huumesyytteitä käsitellään parhaillaan Helsingin hovioikeudessa.

Tutkinnassa on selvitetty, onko Helsingin poliisilaitoksella noudatettu säännöksiä tietolähdetoiminnassa eli yhteistyössä alamaailman vinkkimiesten kanssa.

Säännökset edellyttävät, että säännölliset tietolähteet on rekisteröitävä. Kaikki tapaamiset tietolähteiden kanssa on dokumentoitava.

Poliisi ei myöskään saa tavata tietolähteitä yksin, vaan säännökset edellyttävät kahta tapaajaa eli käsittelijää. Tämän lisäksi valvoja valvoo, että tietolähteiden ja käsittelijöiden suhde pysyy ammatillisena.

Helsingin huumepoliisit ovat Aarnio-jutun esitutkinnassa kertoneet, ettei Helsingin poliisilla ole ollut lain tarkoittamia säännöllisiä tietolähteitä. Oikeudenkäynnissä he ovat kuitenkin kertoneet laajamittaisesta yhteistyöstä tietolähteiden kanssa.

Aarnio on puolustautunut huumesyytteitä vastaan kertomalla, että epäselvyyksissä on ollut kyse huumepoliisin tietolähdetoiminnasta.

Esitutkinta Helsingin poliisin epäselvyyksistä tietolähdetoiminnassa alkoi, kun Helsingin Sanomat kertoi marraskuussa 2013 Aarnion johtaman huumepoliisin pelaavan tietolähteiden kanssa omilla säännöillään ilman uskottavaa valvontaa.

HS kertoi, ettei Helsingin poliisilaitoksella ole yhtään rekisteröityä tietolähdettä.

Kaksi päivää artikkelin jälkeen silloinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd) teki tutkintapyynnön valtakunnansyyttäjänvirastoon. Hän pyysi selvittämään, onko tietolähdetoiminnassa noudatettu säännöksiä.

Oikaisu 2.5. kello 18.50: Jari Aarnio on johtanut Helsingin huumepoliisia, ei Helsingin poliisilaitosta, kuten uutisessa ensin virheellisesti kerrottiin. Korjaus 16.5.2018 kello 15.4.2018 Jutussa kerrottiin aiemmin, että syytteet olisi noussut yhteensä kahdeksaa virkamiestä vastaan. Oikea luku on seitsemän.

Tästä on kyse

Aarnio-vyyhti paljasti huumepoliisin epäselvyydet


 HS kertoi marraskuussa 2013, että Jari Aarnion johtama Helsingin huumepoliisi ei ole noudattanut säännöksiä yhteydenpidossa alamaailman tietolähteiden kanssa.

 Silloinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd) teki kaksi päivää myöhemmin valtakunnansyyttäjänvirastolle tutkintapyynnön epäselvyyksistä.

 Säännökset edellyttävät tietolähteiden rekisteröintiä ja yhteydenpidon dokumentointia.

 Helsingin poliisilaitoksella ei tutkinnan alkaessa ollut yhtään rekisteröityä tietolähdettä.

 Syyte on nyt nostettu yhteensä seitsemää virkamiestä vastaan.

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  2. 2

   Rappiolla-hitin suomeksi laulanut Metallican basisti kertoo uudella videolla rakastavansa Ismo Alangon yhtyeen Enter Sandman -vastausta – katso videotervehdys tästä

  3. 3

   Välimeren ruokavalio on kuollut: Alueen lapset ovat Euroopan lihavimpia – Suomalaisen ravitsemusasiantuntijan mukaan ”tilanne on vakava”

  4. 4

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  5. 5

   Donald Trump perui tapaamisen Kim Jong-unin kanssa – Presidentin mukaan asevoimat ovat valmiina, ”mikäli Pohjois-Korea päättää tehdä jotain typerää”

  6. 6

   Kymmenen perhettä haastoi EU:n ilmasto­politiikan oikeuteen ennen­näkemättömässä jutussa, joka kyseen­alaistaa unionin keskeiset ilmasto­toimet

  7. 7

   Daniel Lehtonen alkoi haukkua naisia ja nousi julkisuuteen vihattuna Bile-Danina – Nyt ”parannuksen tehnyt” Lehtonen kertoo, mitä ajattelee oikeasti

  8. 8

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  9. 9

   Pääsykokeiden valehakijoista on tullut jokavuotinen ilmiö

  10. 10

   Trumpin ja Kimin huippu­kokouksen peruminen ei ollut yllätys, mutta ei se tähän lopu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Pääsykokeiden valehakijoista on tullut jokavuotinen ilmiö

  4. 4

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  5. 5

   Välimeren ruokavalio on kuollut: Alueen lapset ovat Euroopan lihavimpia – Suomalaisen ravitsemusasiantuntijan mukaan ”tilanne on vakava”

  6. 6

   Veroparatiisiin 50–60 miljoonaa piilottaneet selvisivät 0,8 miljoonan euron veronkorotuksella – Oikeus määräsi tiedot julkisiksi

  7. 7

   Kuva Daniel Radcliffesta pitelemässä aseita kylpytakkiin pukeutuneena on nyt kaikkialla – eikä ihme, koska siitä irtoaa loputtomasti Harry Potter -vitsejä

  8. 8

   Daniel Lehtonen alkoi haukkua naisia ja nousi julkisuuteen vihattuna Bile-Danina – Nyt ”parannuksen tehnyt” Lehtonen kertoo, mitä ajattelee oikeasti

  9. 9

   VR myy Vallilan konepajan Bruce Oreckille 11 miljoonalla eurolla – Olemme jäljessä aikataulusta, Oreck sanoo

  10. 10

   En ollut ikinä kiinnostunut vauvoista, joten en tiennyt niiden mahtavuudesta mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  3. 3

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  6. 6

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  9. 9

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. NBA-koripalloilija sai kovan kohtelun pysäköintivirheestä – poliisi julkaisi kuukausien jälkeen rajun pidätysvideon ja anteeksipyynnön
  3. Donald Trump perui tapaamisen Kim Jong-unin kanssa – Presidentin mukaan asevoimat ovat valmiina, ”mikäli Pohjois-Korea päättää tehdä jotain typerää”
  4. Macron ja Putin yrittävät pelastaa Pietarissa Iranin ydin­sopimuksen – suora lähetys noin kello 19.30
  5. Britannia haluaa jäädä Galileo-hankkeeseen, ja osalle EU:sta se saattaisi sopia hyvin – muuten britit haluavat takaisin yli miljardi euroa
  6. ”Kuin siivous rikospaikalla” – Räjäytykset toki tuhosivat todisteita Pohjois-Korean ydinaseohjelmasta, mutta ennen kaikkea kyseessä oli show
  7. Ihminen kohtelee robottilennokkia automaattisesti kuin lemmikkiään – Tutkimuksessa sekä amerikkalaiset että kiinalaiset halusivat olla lennokeille ”kohteliaita”
  8. Egypti pidätti tunnetun blogaajan ja ihmisoikeusaktivistin Wael Abbasin – ”Kävelen miinakentällä”, Abbas sanoi HS:n haastattelussa maaliskuussa
  9. Fortumin Uniper-kaupan hyväksyminen viivästyy Venäjällä
  10. Toimittajaa keskustelupalstalla huoritellut mies sai sakot ja tuomittiin maksamaan 800 euron korvaukset
  11. Tunti sitten
  12. Viranomainen vaatii: Kiivaasti vastustetulle lämpö­voimalalle etsittävä muitakin paikkoja kuin Helsingin koillis­nurkka
  13. Näytä lisää