Kotimaa

Pihapiireissä koetaan nyt tuttua draamaa, kun kirjosieppo häätää tiaisen pesästään – tutkimuksen mukaan tiainen toimii kuin kiinteistönvälittäjä

Tiaisten ja sieppojen vuorovaikutus on osa luonnon monimuotoisuutta, Oulun yliopiston tutkimus osoittaa.

Monessa pihapiirissä nähdään näinä päivinä raa’alta näyttävä tapahtumaketju, kun muuttomatkalta palanneet kirjosiepot etsivät sopivia pesäpaikkoja.

Ne käyvät tutkimassa myös sellaisia linnunpönttöjä, joihin talitiainen on jo ehtinyt perustaa pesän. Vaikka sieppo on tiaista pienempi, se pystyy häätämään pöntöstä munia hautovan tiaisnaaraan ja usein myös tekee niin.

Aika öykkäri, tapahtumia seuraava ihminen ajattelee. Oulun yliopiston kärkihanke on kuitenkin havainnut, että keskenään kilpailevilla lajeilla voi olla myös positiivisia vuorovaikutuksia keskenään.

Tiainen toimii siepolle kuin kiinteistönvälittäjä asunnonetsijälle tai Tripadvisor matkailijalle: antaa kokemusperäistä tietoa siitä, mihin pesä kannattaa sijoittaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paikallinen tuntee parhaat ruokapaikat ja turvallisimmat asunnot. Muuttajien kannattaa hyödyntää näitä tietoja, ja niin ne myös tekevät:

”Tiainen on paikkalintu, joka asuu alueella ympäri vuoden, kirjosieppo taas muuttaa tropiikista”, Koneen Säätiön varttunut tutkija ja Oulun yliopiston Kvantum-instituutin varajohtaja Jukka Forsman kuvailee.

”Kirjosieppo käyttää mallinaan talitiaisen tekemiä valintoja. Alueille, joilla pesii paljon tiaisia, hakeutuu myös paljon muuttolintuja.”

Vihjeiden hyödyntäminen voi näyttää julmalta,
kun haudottavina olevat munat pitää jättää ja aloittaa pesiminen alusta. Menetys ei ole kuitenkaan kohtalokas, koska tiainen pesii kesän kuluessa usein kahteen kertaan, Forsman sanoo.

Hän on havainnut myös puolustautuvia tiaisia. Hautomassa oleva tiaisnaaras istuu tiukasti muniensa päällä ja päästää sähisevää varoitusääntä siepolle, joka on tutkimassa pesää. Osa siepoista ymmärtää viestin ja luovuttaa.

Pöntön ulkopuolella tiainen ei pysty puolustautumaan siepolta, mutta pöntön sisällä tilanne on toinen. Kun tiainen havaitsee pönttöön palatessaan, että sieppo on siellä tutkimassa paikkoja, se voi aloittaa tappelun.

Jos sieppo ei pääse karkuun, se voi tulla nokituksi kuoliaaksi. Youtubessa on tämän näyttäviä videoita, joita Forsman ei suosittele alle 18-vuotiaille.

Kirjosieppo on kiinnostunut myös siitä, kuinka monta munaa tiaiset munivat.

”Tulostemme mukaan sieppo käyttää hyväkseen myös tiaispesyeen kokoa, kun se optimoi omien jälkeläistensä määrän”, Forsman kertoo.

”Mitä enemmän tiaisen pesässä on näkyvillä munia, sitä todennäköisemmin myös sieppo munii useita munia ja ne ovat painavampia. Jos taas munia on vähän, sieppokin munii vähemmän.”

Miksi siepon kannattaa tehdä niin?

”Nokkelat tiaisyksilöt pystyvät hyödyntämään ympäristöä tehokkaasti ja tuottavat suuria pesyeitä”, Forsman vastaa.

”Siepon kannattaa kopioida sellaisen yksilön käytöstä ja päätöksiä. Tiaisen suuri munamäärä voi olla siepolle vinkki hyvästä pesimäpaikasta.”

Forsman on kutsunut sieppoja tietoloisiksi, jotka käyttävät hyväkseen tiaisen päätöksiä. Tiaisella on vain vähän mahdollisuuksia piilottaa salaisuuksiaan, mutta niitä käytetään:

”Jos kirjosieppo on tiaisen reviirillä, tiaiset peittävät pesässä olevat munat huolellisemmin.”

Kirjosiepot ovat ehtineet jo Oulun korkeudelle

Kevät etenee vauhdikkaasti, Luonto-Liiton kevätseurannasta ilmenee.

Afrikasta Suomeen muuttavista kirjosiepoista tehtiin viime viikolla useita havaintoja eri puolilla maata. Pohjoisin havainto oli Oulunsalosta.

Yhden sentin kokoinen koivunlehti on nähty Turussa ja Vaasassa. Leskenlehti kukkii jo monin paikoin, ja valkovuokot ovat kukassa Etelä-Suomessa.

Haarapääskyjä on nähty useilla paikkakunnilla Etelä-Suomessa, samoin tervapääskyjä. Ensimmäiset satakielet ovat saapuneet, ja käkiä on havaittu Jyväskylää myöten.

Arktiset vesi- ja rantalinnut muuttavat Suomenlahden yli koilliseen toukokuussa. Helsingin seudun lintutieteellinen yhdistys Tringa suosittelee, että kaikki linnuista kiinnostuneet viettävät meren rannalla muutaman tunnin auringon nousun jälkeen lintujen muuttoa seuraten.

Fakta

Pihapiirin pesijöitä


 Sekä talitiainen että kirjosieppo pesivät usein pihapiirissä.

 Talitiainen on kolopesijä, joka asettuu mielellään myös ihmisen tekemään linnunpönttöön.

 Suomessa asuu Lintuatlaksen mukaan noin 1,5–2 miljoonaa paria talitiaisia.

 Kirjosieppo talvehtii trooppisessa Afrikassa ja viettää Suomessa kesäkuukaudet.

 Se pesii puun kolossa tai linnunpöntössä ja voi vallata talitiaisen pesän heittämällä männyn kuorta tiaisen munien päälle, jolloin tiainen ei tunnista enää pesäänsä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Linnut
 • Luonnon monimuotoisuus

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sveitsi ja Ruotsi huimassa jännitysnäytelmässä – HS seuraa MM-finaalia hetki hetkeltä, jatkoerä menossa

  2. 2

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  3. 3

   Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

   Tilaajille
  4. 4

   Hillitön helle palaa maanantaina – lämmin sää piti poliisin kiireisenä viikonloppuna

  5. 5

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  6. 6

   Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

  7. 7

   Enemmistö aseiden omistajista kannattaa monia aserajoituksia USA:ssa – miksi niitä on sitten niin vaikea saada läpi?

  8. 8

   Ruotsalaisiskijä löi kaikkea, mitä tielle osui – myös kehätuomaria, joka jatkoi verta vuotaen

  9. 9

   Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

  10. 10

   Miksi Ruotsissa paljastuu enemmän oikeus­murhia kuin Suomessa, ihmettelee asianajaja Markku Fredman – ”Ero on silmiinpistävä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

  2. 2

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  3. 3

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  4. 4

   Harri Aho on nähnyt ihmisten kateuden ja poikansa nousun huipulle – kateellisuus loppui, kun Sebastian Aho ratkaisi mestaruuden

  5. 5

   Professori Piia Jallinoja tietää, millainen juhlapöytä ottaa kaikki huomioon – ja miksi voileipäkakku on moka

   Tilaajille
  6. 6

   Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

   Tilaajille
  7. 7

   Kirkon ei pitäisi enää vastustaa muutosta, sanoo eläkkeelle jäävä arkkipiispa Kari Mäkinen: ”Ei Jumalaa voi poimia hyllystä”

  8. 8

   Asuntoilmoitusten kuvissa huonekasveja säilytetään eteisen hattuhyllyllä ja jokaisessa keittiössä on söpö basilika – ”Nyt on muodissa eukalyptuksen oksa”

  9. 9

   Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

  10. 10

   Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Haiseva hengitys vaivaa yhä useampaa suomalaista – Asian­tuntija kertoo, mistä se johtuu ja mitä sille voi tehdä

   Tilaajille
  3. 3

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  4. 4

   Miesten liikkuminen ryhmissä pitäisi kieltää

  5. 5

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  6. 6

   Patikoimassa ollut turisti ryöstettiin Nuuksion kansallis­puistossa – taklattiin maahan takaapäin vaellus­reitillä

  7. 7

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  8. 8

   ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

  9. 9

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  10. 10

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  11. Näytä lisää