Kotimaa

Pihapiireissä koetaan nyt tuttua draamaa, kun kirjosieppo häätää tiaisen pesästään – tutkimuksen mukaan tiainen toimii kuin kiinteistönvälittäjä

Tiaisten ja sieppojen vuorovaikutus on osa luonnon monimuotoisuutta, Oulun yliopiston tutkimus osoittaa.

Monessa pihapiirissä nähdään näinä päivinä raa’alta näyttävä tapahtumaketju, kun muuttomatkalta palanneet kirjosiepot etsivät sopivia pesäpaikkoja.

Ne käyvät tutkimassa myös sellaisia linnunpönttöjä, joihin talitiainen on jo ehtinyt perustaa pesän. Vaikka sieppo on tiaista pienempi, se pystyy häätämään pöntöstä munia hautovan tiaisnaaraan ja usein myös tekee niin.

Aika öykkäri, tapahtumia seuraava ihminen ajattelee. Oulun yliopiston kärkihanke on kuitenkin havainnut, että keskenään kilpailevilla lajeilla voi olla myös positiivisia vuorovaikutuksia keskenään.

Tiainen toimii siepolle kuin kiinteistönvälittäjä asunnonetsijälle tai Tripadvisor matkailijalle: antaa kokemusperäistä tietoa siitä, mihin pesä kannattaa sijoittaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paikallinen tuntee parhaat ruokapaikat ja turvallisimmat asunnot. Muuttajien kannattaa hyödyntää näitä tietoja, ja niin ne myös tekevät:

”Tiainen on paikkalintu, joka asuu alueella ympäri vuoden, kirjosieppo taas muuttaa tropiikista”, Koneen Säätiön varttunut tutkija ja Oulun yliopiston Kvantum-instituutin varajohtaja Jukka Forsman kuvailee.

”Kirjosieppo käyttää mallinaan talitiaisen tekemiä valintoja. Alueille, joilla pesii paljon tiaisia, hakeutuu myös paljon muuttolintuja.”

Vihjeiden hyödyntäminen voi näyttää julmalta,
kun haudottavina olevat munat pitää jättää ja aloittaa pesiminen alusta. Menetys ei ole kuitenkaan kohtalokas, koska tiainen pesii kesän kuluessa usein kahteen kertaan, Forsman sanoo.

Hän on havainnut myös puolustautuvia tiaisia. Hautomassa oleva tiaisnaaras istuu tiukasti muniensa päällä ja päästää sähisevää varoitusääntä siepolle, joka on tutkimassa pesää. Osa siepoista ymmärtää viestin ja luovuttaa.

Pöntön ulkopuolella tiainen ei pysty puolustautumaan siepolta, mutta pöntön sisällä tilanne on toinen. Kun tiainen havaitsee pönttöön palatessaan, että sieppo on siellä tutkimassa paikkoja, se voi aloittaa tappelun.

Jos sieppo ei pääse karkuun, se voi tulla nokituksi kuoliaaksi. Youtubessa on tämän näyttäviä videoita, joita Forsman ei suosittele alle 18-vuotiaille.

Kirjosieppo on kiinnostunut myös siitä, kuinka monta munaa tiaiset munivat.

”Tulostemme mukaan sieppo käyttää hyväkseen myös tiaispesyeen kokoa, kun se optimoi omien jälkeläistensä määrän”, Forsman kertoo.

”Mitä enemmän tiaisen pesässä on näkyvillä munia, sitä todennäköisemmin myös sieppo munii useita munia ja ne ovat painavampia. Jos taas munia on vähän, sieppokin munii vähemmän.”

Miksi siepon kannattaa tehdä niin?

”Nokkelat tiaisyksilöt pystyvät hyödyntämään ympäristöä tehokkaasti ja tuottavat suuria pesyeitä”, Forsman vastaa.

”Siepon kannattaa kopioida sellaisen yksilön käytöstä ja päätöksiä. Tiaisen suuri munamäärä voi olla siepolle vinkki hyvästä pesimäpaikasta.”

Forsman on kutsunut sieppoja tietoloisiksi, jotka käyttävät hyväkseen tiaisen päätöksiä. Tiaisella on vain vähän mahdollisuuksia piilottaa salaisuuksiaan, mutta niitä käytetään:

”Jos kirjosieppo on tiaisen reviirillä, tiaiset peittävät pesässä olevat munat huolellisemmin.”

Kirjosiepot ovat ehtineet jo Oulun korkeudelle

Kevät etenee vauhdikkaasti, Luonto-Liiton kevätseurannasta ilmenee.

Afrikasta Suomeen muuttavista kirjosiepoista tehtiin viime viikolla useita havaintoja eri puolilla maata. Pohjoisin havainto oli Oulunsalosta.

Yhden sentin kokoinen koivunlehti on nähty Turussa ja Vaasassa. Leskenlehti kukkii jo monin paikoin, ja valkovuokot ovat kukassa Etelä-Suomessa.

Haarapääskyjä on nähty useilla paikkakunnilla Etelä-Suomessa, samoin tervapääskyjä. Ensimmäiset satakielet ovat saapuneet, ja käkiä on havaittu Jyväskylää myöten.

Arktiset vesi- ja rantalinnut muuttavat Suomenlahden yli koilliseen toukokuussa. Helsingin seudun lintutieteellinen yhdistys Tringa suosittelee, että kaikki linnuista kiinnostuneet viettävät meren rannalla muutaman tunnin auringon nousun jälkeen lintujen muuttoa seuraten.

Fakta

Pihapiirin pesijöitä


 Sekä talitiainen että kirjosieppo pesivät usein pihapiirissä.

 Talitiainen on kolopesijä, joka asettuu mielellään myös ihmisen tekemään linnunpönttöön.

 Suomessa asuu Lintuatlaksen mukaan noin 1,5–2 miljoonaa paria talitiaisia.

 Kirjosieppo talvehtii trooppisessa Afrikassa ja viettää Suomessa kesäkuukaudet.

 Se pesii puun kolossa tai linnunpöntössä ja voi vallata talitiaisen pesän heittämällä männyn kuorta tiaisen munien päälle, jolloin tiainen ei tunnista enää pesäänsä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Linnut
 • Luonnon monimuotoisuus
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtteri Bottas nousi kauden ensimmäiseen suomalaisvoittoon – Lewis Hamilton sai sateen sotkeman Saksan kisan jälkeen aikasakon

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  5. 5

   Nykyistä maailman­aikaa ei nimettykään ihmisen vaan muinaisen kuivuus­kauden mukaan – geologien mielestä elämme nyt meghalaya-aikaa

  6. 6

   Talousmahtien G20-kokous ajautui pattitilanteeseen – ”Emme neuvottele ase ohimollamme”, Ranskan talousministeri ilmoitti Yhdysvalloille

  7. 7

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  8. 8

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  9. 9

   Lämpöaallolle ei näy loppua, Ilmatieteen laitos varoittaa taas tukalasta helteestä

  10. 10

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  4. 4

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  5. 5

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  7. 7

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  8. 8

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  9. 9

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  10. 10

   Keskelle Tamperetta rakennettiin vuonna 1925 kaunis sininen talo – nyt se on kadonnut, ja tontista riidellään oikeudessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat