Kotimaa

Veneiden jakaminen on kasvava trendi, ja oman purjeveneen voi saada salikortin hinnalla – HS kysyi, miten kimppaveneily onnistuu

Kimppaveneily onnistuu kun veneen ylläpitoon kuuluvat menot on otettu huomioon ja pelisäännöt on koko porukalle selvät.

Porukalla moni asia on hauskempaa, myös veneily. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tilastojen mukaan yhä useampi vene ostetaan kimpassa.

Tällä hetkellä vesikulkuneuvorekisterissä on kaikkiaan 28 000 venettä, jotka ovat yksityishenkilöiden yhteisomistuksessa. Määrä on kasvanut kahdessa vuodessa noin neljälläsadalla.

Kimppaveneily tuo monia hyötyjä: kulut pienenevät, vene pääsee aktiiviseen käyttöön ja myös huoltamisen saa hoidettua porukalla.

Ylivoimaisesti eniten kimppaveneiksi hankitaan moottoriveneitä.


Trafin ylitarkastajan Juhani Pappilan mukaan veneiden jakaminen on selkeästi yleistyvä trendi. Kimppaomisteisten veneiden lisäksi yhä useampi yksityishenkilö vuokraa omaa venettään eteenpäin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Oman veneen vuokraaminen lasketaan kaupalliseksi toiminnaksi, jolloin vene tulee katsastaa vuokraveneeksi”, Pappila kertoo.

Tulevaisuudessa veneiden jakaminen voi olla vielä helpompaa, sillä liikenne- ja viestintäministeriössä valmisteilla olevan uuden vesiliikennelain on tarkoitus lieventää vuokraveneiden katsastusehtoja.

Helsinkiläinen Touko Sipiläinen päätti yhdessä neljän ystävänsä kanssa hankkia yhteisen purjeveneen vuonna 2012.

Tuolloin he olivat vasta siirtymässä opiskelusta työelämään, eikä veneen ostaminen yksinään olisi ollut taloudellisesti mahdollista.

”Purjevene on tyyppiesimerkki asiasta, jota ei kannata omistaa yksin. Se seisoo suurimman osan ajasta laiturissa samalla kuin kulut juoksevat”, Sipiläinen kertoo.

Sipiläinen oli viiden hengen porukan veneilytietäjä, joka toimi samalla myös muiden apuna veneilyn perusteiden opettelussa. Vaikka veneily ei olisikaan tuttua, hänen mukaansa alkeelliset kipparointitaidot oppii ahkerasti veneillen yhden kesän aikana.

Vene hankittiin käytettynä internetin venepalstalta. Aluksi veneellä oli pääomistaja, joka piti vetovastuuta käytännön asioista. Muut omistajat olivat mukana pienemmillä omistuksilla.

Elämäntilanteiden muuttuessa porukka päätyi malliin, jossa kaikilla on yhtä suuri omistusosuus. Tähän mennessä on kaikki sujunut hyvin, varsinkin kun pelisäännöt ovat olleet jokaiselle selvät.


Jokaisen kontolla on tietty tuntimäärä, jota veneen ylläpito vaatii.

”Keväisin veneen kunnostukseen menee jokaiselta omistajalta noin kahden viikonlopun työ, syksyisin hieman vähemmän”, Sipiläinen kertoo.

Avuksi työtehtävien koordinointiin ja aikatauluttamiseen on otettu työelämän opit. Nykyään veneporukka nimittää kevään ja syksyn kunnostuksiin projektipäällikön, joka vastaa kunnostusten ja vesillelaskun aikataulusta.

Myös veneen käytölle on selkeät pelisäännöt: ydinkesästä jokainen viisihenkisestä porukasta saa veneen kahdeksi viikoksi käyttöönsä. Kesäkuun puolivälin ja elokuun lopun ulkopuolisina aikoina kuka tahansa ehtivä voi varata veneen verkkokalenterista itselleen ja lähteä vesille.

”Monena kesänä olen lomailun lisäksi ollut töissä ja jos omistaisin veneen yksin, tulisi yksittäiselle purjehdusviikolle aika kova hinta”, Sipiläinen pohtii.

Nyt hän arvioi käyttävänsä purjehdusharrastukseensa noin salikortin verran rahaa kuukaudessa eli noin 30-40 euroa. Tämä sisältää osuudet veneen vakuutuksesta, laituripaikasta, huolloista, veneen nostosta ja laskusta sekä varusteista.

Porukan ostama lasikuituinen purjevene maksoi käytettynä Sipiläisen mukaan ”normaalin perheauton verran”. Halvemmallakin olisi päässyt, mutta tähän veneeseen mahtuu tarvittaessa koko omistajaporukka yöpymään.

”Kannattaa tehdä laskelmat siitä, miten veneilyharrastus vaikuttaa menoihin. Mutta kyllä tämä on saavutettavampaa kuin uskoisi. Ihan hyvä olisi, että purjehtimisen elitistinen leima purkautuisi.”

Sipiläinen oli porukan kokenein veneilijä, ja hänelle purjevene oli ainoa vaihtoehto. Sillä pääsee hänen mielestään aivan omalla tavalla keskellä Suomen ainutlaatuista saaristoa.

”Siinä on jotain todella kaunista, kun pääsee liikkumaan tuulivoimalla luonnossa. Se on erityinen hetki kun satamasta lähdön jälkeen sammutat moottorin ja vene vaan lipuu äänettömästi maisemaan.”

Ota nämä huomioon, jos harkitset kimppavenettä

HS kysyi Vene-lehden toimituspäälliköltä Ari Inkiseltä neuvoja yhteisvenettä harkitseville.

Kuinka paljon veneen ostamiseen pitää varata rahaa?

”Käytettyjen veneiden markkinat ovat tällä hetkellä laajat. Käytettynä hankkiessa rahaa kannattaa varata noin 20 000–50 000 euroa. Tähän hintaluokkaan mahtuu sekä moottoriveneitä että purjeveneitä. Uusien veneiden hinnat lähtevät 50 000 eurosta.”

Mikä olisi hyvä vaihtoehto ensimmäistä venettä etsivälle porukalle?

”Yhteisvenettä harkitsevalle 2–4 hengen porukalle hyvä vaihtoehto voisi olla esimerkiksi tuulilasillinen moottoroitu dc-vene. Sen keulaosassa on pieni makuutila ja takana avotilaa. Myös avokeulaiset bowrider-veneet ovat yhteisporukoiden suosiossa.”

Kuinka paljon aikaa veneen kunnostamiseen pitää varata?

”Moottoriveneen kunnostaminen keväisin vie yhden viikonlopun. Tärkeää on huoltaa moottori ja varmistaa, että vene on muuten ehjä ja toimintakuntoinen. Tarvittaessa voi myös tehdä maalaus- ja muita kunnostustöitä.”

”Purjevenettä hankkiessa tulee ottaa huomioon, että se vaatii moottorivenettä enemmän huolto- ja kunnostustöitä. Purjeet pitää tarkistaa ja huoltaa, varusteet tulee käydä läpi ja varmistaa, että veneen pinnat ovat kunnossa.”

Mitä muita kuluja vene aiheuttaa?

”Veneen ostamisen lisäksi ylläpito vaatii muitakin kulueriä. Venepaikan saa esimerkiksi Helsingistä parilla sadalla eurolla. Saman verran menee veneen vakuutukseen vuodessa. Talvisäilytys maksaa noin 500 euroa. Kokonaisuudessaan vuosikulut ovat paikkakunnasta ja huoltotarpeesta riippuen reilusta tonnista ylöspäin.”

Voiko veneilemään lähteä myös aloittelija?

”Veneilemään voi lähteä, kunhan perusnavigointitaidot ja turvallisuusasiat ovat kunnossa. Jokaiselle veneessä olijalle pitää löytyä oikeankokoiset pelastusliivit. Veneessä tulee myös olla tarvittavat melat ja äyskärit. Myös moottorin tulee olla kunnossa ja huollettu.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Veneily
 • Vapaa-aika
 • Harrastukset
 • Anne Kantola

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   Reuters: Venäjän agentiksi epäillyllä Maria Butinalla oli luultua enemmän yhteyksiä USA:n eliittiin

  4. 4

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  5. 5

   Lakimies Michael Cohen oli Donald Trumpille vuosia kuin perheen­jäsen – Nyt välit rakoilevat, ja se saattaa tietää presidentille huonoja uutisia

  6. 6

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  9. 9

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  10. 10

   Kesällä Suomi on täynnä persoonallisia kahviloita – listasimme mukavia taukopaikkoja kesäreittien varsilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  3. 3

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  4. 4

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  5. 5

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  7. 7

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  8. 8

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  9. 9

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  10. 10

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  10. 10

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kauneuden takia vanhoja taloja ei tarvitse suojella – kulttuuriperinnön tähden täytyy, sanoo arkkitehti Kaarin Taipale
  3. Kreikkalaiset etsivät rahoitusta antiikin opetuksen pelastamiseksi Helsingin yliopistossa – ”Olisi yllättävää, jos saisimme talous­vaikeuksissa olevasta Kreikasta tukea”
  4. Mies tunkeutui samaan porvoolaisravintolaan kahdesti, varasti kassasta kymppitonnin ja osti rahoilla vaatteita
  5. Ferrarin johto massiiviseen remonttiin – uudella toimitusjohtajalla italialaislähteiden mukaan hyvät suhteet Kimi Räikköseen
  6. Reuters: Venäjän agentiksi epäillyllä Maria Butinalla oli luultua enemmän yhteyksiä USA:n eliittiin
  7. Taksikuskeja kuljettanut minibussi joutui väijytyksen kohteeksi Etelä-Afrikassa – asemiehet tappoivat 11 ihmistä
  8. Tunti sitten
  9. Venäjältä Lappiin levinneet maasto­palot saatiin sammumaan, mutta kansallis­puiston kelopuut jatkavat kytemistä
  10. Rekrytoijien ennakko­luulot voivat vaikeuttaa naisten pääsyä johto­asemiin – Tutkija: ”Standardit ovat erilaiset miehille ja naisille”
  11. Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä
  12. Lakimies Michael Cohen oli Donald Trumpille vuosia kuin perheen­jäsen – Nyt välit rakoilevat, ja se saattaa tietää presidentille huonoja uutisia
  13. Näytä lisää