Kotimaa

Salme Syrillä, 69, on sata lasten­lasta – hän muistaa kaikkien etunimet, mutta syntymä­päiviä ei edes yritä

Konneveteläisellä Salme Syrillä on 18 lasta, joilla on yhteensä sata lasta. Äitinä häntä kaduttaa se, että hän siivosi liikaa.

Ilta-Sanomien lööpissä 29. kesäkuuta 1991 hymyilee ruskeahiuksinen, kauluspaitaan pukeutunut nainen vauva sylissään. Hän on konneveteläinen Salme Syri, jonka 18. lapsen syntymää juttu huutomerkein todistaa.

Jutussa aviomies kuvailee Syrin olevan ”kuin nuoret likat”. Samalla Syri oli 42-vuotiaana ollut pari vuotta isoäiti ja vauva syntyessään eno. Viime vuonna Suomen satavuotisjuhlavuosi oli Syrillekin, 69, juhlavuosi, sillä silloin hän sai sadannen lapsenlapsensa.


”Saattaa se olla jonkin verran poikkeuksellista. Mutta kyllä minä muitakin tunnen, mieheni Leevin veljen perheessä on toistasataa lastenlasta. Moni sadan lapsen isovanhempi haluaa pysyä ehkä incognito”, Salme Syri arvelee nyt HS:n haastattelussa.

Tilastoja siitä, kuinka monta lapsenlasta suomalaiset keskimäärin saavat, ei Tilastokeskuksella ole.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuoreimpien tilastojen mukaan Suomessa oli vuoden 2011 lopussa 597 000 alle 18-vuotiaiden lasten isoäitiä ja 468 000 isoisää. Isovanhempien määrä on hieman pienempi kuin lasten kokonaismäärä.

Konneveteläinen Salme Syri sanoo muistavansa kaikkien lastenlastensa etunimet, mutta ei välttämättä toisia nimiä. Isovanhemmista ainakin toinen on ollut paikalla lastenlasten ristiäisissä. Myös lakkiaisiin ja häihin yritetään päästä, mutta rippijuhlat ja syntymäpäivät ovat mahdottomuus.

”En yritäkään muistaa kenenkään syntymäpäivää, sillä silloin pitäisi muistaa kaikkia ja se käy kukkaron päälle. Elintaso on nykyään erilainen ja lapset hyvin tietoisia, joten ei heille kannata ostaa mitään krääsää”, Syri sanoo.


Äitienpäiväviikolla hän on ollut hoitamassa yhden poikansa lapsia Vähässäkyrössä Etelä-Pohjanmaalla, jotta vanhemmat pääsivät kahdestaan Rodokselle. Tämä oli kuitenkin erikoistapaus, sillä jos Syri ryhtyisi oikeasti hoitamaan sataa lastenlastaan, hän ei ehtisi muuta tehdäkään. Lapsenlapsen­lapsiakin on jo 12.

”Ymmärrän, miltä 12 lapsen äidistä tuntuu, jos ei pääse välillä lomille. Äiti on aina kiinni siinä, kun menevä liikemies on poissa”, Syri pohtii Rodoksella lomailevien arkea.

Sellaista elämä oli hänellä itselläänkin, täyttä. Leevi Syri toimi 70-vuotiaaksi asti rakennusalan yrittäjänä ja saattoi välillä olla kaksikin viikkoa Helsingissä.

Salme Syrillä oli kodin hoitamisessa paljon hommaa. Jälkikäteen häntä on kaduttanut, että hän yritti siivota niin tarkkaan. Kotona kävi vieraina paljon naisihmisiä, ja Syristä tuntui, että kaiken pitää olla tiptop, ettei kellään tule sanomista.

”Olisin voinut leikkiä lasten kanssa enemmän, eikä koti olisi mennyt siitä pilalle. Lapsille olisi ollut ihanampaa, että kotona olisi saanut olla rennosti, eikä äiti olisi nipottanut jokaisesta kurakengästä ja likaläntistä.”

Työelämään Syri ei varsinaisesti ennättänyt. Sen huomaa nykyisestä ”pikkueläkkeestä”, hän sanoo. Syri on kuitenkin kirjoittanut kaksi romaania, jotka perustuvat hänen sukunsa vaiheisiin Vienan Karjalassa. Hän on myös maalannut tauluja ja maalaa tilauksesta vieläkin.

”Se on ollut harrastus ja henkireikä, että sai pysyteltyä lasten kanssa kunnossa.”

Salme ja Leevi Syri kuuluvat vanhoillislestadiolaiseen herätysliikkeeseen. 18 lapsesta mukana on kahdeksan. Kaikkien kanssa on Salme Syrin mukaan hyvä sopu ja tekemisissä ollaan paljon.

Tyttöjen kanssa tosin soitellaan enemmän: esimerkiksi ruokavinkeistä, lastenkasvatuksesta tai mitä tehdä, jos joku lapsenlapsista on sairastunut.

”Kyllä minä osaan neuvoa, missä tapauksissa otetaan yhteyttä terveyskeskukseen”, Syri sanoo.

Hän muistelee oman lapsensa sairastumista aivokalvontulehdukseen alle kaksivuotiaana. Silloin terveyskeskuksesta neuvottiin vain seuraamaan kotona kuumeisen lapsen tilannetta, mutta Syri ei suostunut. Kun hän pääsi vihdoin lääkärin puheille, lapsi kiidätettiin keskussairaalaan tiputukseen.

Tytärten ja miniöiden kanssa yhteyttä pidetään myös pikaviestipalvelu WhatsAppin ”akkaringissä”. Siellä esimerkiksi keksittiin noin viikko sitten lähteä kiipeilyradalle seikkailupuistoon Ähtäriin.

”En ymmärtänyt, että siellä roikutaan maan ja taivaan välillä vaijerien varassa, mutta menin siellä niin kuin toisetkin. Kolmannen radan jälkeen lopetin, kun oltiin kahdeksan metrin korkeudessa. Voihan siinä tulla murtuma vanhalle ihmiselle, joka ei ole jumpannut ja treenannut.”

Syrin mukaan lapset eivät ole olleet mustasukkaisia vanhempiensa ajasta. Kaikki elävät ruuhkavuosia, eivätkä aina ehdi soitella. Syri ymmärtää sen.

”Laskeskelin tuossa, että onko kaikkien lasten perheiden kanssa oltu tekemisissä yhtä paljon. En ole ihan varma, mutta ainakaan meidän puolelta isovanhemmat eivät ole jääneet lapsille oudoiksi”, hän sanoo.

Hän kuvailee itseään isoäitinä ihmiseksi, joka ei ole kauhean jäykkä. Syrin mukaan lapsenlapset tykkäävät roikkua sylissä ja kaulassa, mutta murrosiässä olevat juttelevat vähemmän.

”En usko, että olen mikään paha akka”, hän sanoo.

Se lienee totta. Joka ei meidän mummasta tykkää, se ei tiedä hyvästä mitää, lukee hänen vaaleanpunaisessa, miniältä saadussa t-paidassaan.

Fakta

Suomessa on yli 1,5 miljoonaa äitiä


 Suomessa on 1 588 649 äitiä eli naista, joilla on biologisia lapsia tai ottolapsia. Yli 64-vuotiaista naisista 86 prosenttia on synnyttänyt lapsia.

 Yhdellä äidillä oli vuonna 2016 keskimäärin 2,25 lasta. Eniten on kahden lapsen äitejä. Kymmenellä prosentilla äideistä on neljä lasta tai enemmän.

 Vuonna 2017 kokonais­hedelmällisyysluku oli 1,49. Se tarkoittaa, että vuoden 2017 syntyvyyden mukaan nainen synnyttäisi keskimäärin 1,49 lasta. Sata vuotta sitten, vuonna 1917 keskimääräinen lapsiluku naista kohden oli 3,71.

 Suomessa isovanhemmaksi tullaan keskimäärin noin 56-vuotiaana. 60-vuotiaista naisista 60 prosenttia on alaikäisten lasten isoäitejä. Samanikäisistä miehistä isoisiä on puolet.

 Eliniän pitenemisen myötä isovanhemmilla ja lapsenlapsilla lapsista on yhä enemmän yhteisiä elinvuosia. Keskimäärin lapsella on 2,9 elossa olevaa isovanhempaa. Lisäksi heillä voi olla niin kutsuttuja bonusisovanhempia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Isovanhemmat
 • Äitienpäivä
 • Suvi Vihavainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  3. 3

   Sijaissynnytys on Suomessa laitonta, mutta Erkko Välimäki haluaa oman lapsen – Siksi Albaniassa odottaa nyt pakastettu alkio, joka istutetaan pian sijaissynnyttäjän kohtuun

   Tilaajille
  4. 4

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  5. 5

   HS selvitti, miten historiallinen huippukokous eteni kulisseissa – Putin järjesti kuvaus­tilaisuuden, Trumpin saama lahja­pallo päätyi turva­tarkastukseen

  6. 6

   CBS: Trumpin mukaan Putin on vastuussa Venäjän vaalivaikuttamisesta – vain hetkeä aiemmin Valkoinen talo joutui jälleen selittelemään presidentin puheita

  7. 7

   Byrokraattinen sekasotku Vantaalla: Vanhukset jätettiin puolen vuoden jättiremontin ajaksi 6-kerroksiseen taloon, jonka varavessat ovat alakerrassa

  8. 8

   Pyhärannan laaja maastopalo saatiin yöllä rajattua, mutta sammutus­töissä voi kestää jopa päiviä – ”Vettä menee tolkuton määrä”

  9. 9

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  10. 10

   Lounasravintola paloi täysin Vantaan Petikossa yöllä – ohikulkija huomasi rakennuksesta nousseen mustan savun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  3. 3

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  4. 4

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  5. 5

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  6. 6

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  7. 7

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  8. 8

   Mandalay Bay -hotellin omistajayhtiö haastoi Las Vegasin joukkosurman uhreja oikeuteen – festivaaliyleisöä tulitettiin hotellin ikkunasta

  9. 9

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  10. 10

   Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää