Kotimaa

Salme Syrillä, 69, on sata lasten­lasta – hän muistaa kaikkien etunimet, mutta syntymä­päiviä ei edes yritä

Konneveteläisellä Salme Syrillä on 18 lasta, joilla on yhteensä sata lasta. Äitinä häntä kaduttaa se, että hän siivosi liikaa.

Ilta-Sanomien lööpissä 29. kesäkuuta 1991 hymyilee ruskeahiuksinen, kauluspaitaan pukeutunut nainen vauva sylissään. Hän on konneveteläinen Salme Syri, jonka 18. lapsen syntymää juttu huutomerkein todistaa.

Jutussa aviomies kuvailee Syrin olevan ”kuin nuoret likat”. Samalla Syri oli 42-vuotiaana ollut pari vuotta isoäiti ja vauva syntyessään eno. Viime vuonna Suomen satavuotisjuhlavuosi oli Syrillekin, 69, juhlavuosi, sillä silloin hän sai sadannen lapsenlapsensa.


”Saattaa se olla jonkin verran poikkeuksellista. Mutta kyllä minä muitakin tunnen, mieheni Leevin veljen perheessä on toistasataa lastenlasta. Moni sadan lapsen isovanhempi haluaa pysyä ehkä incognito”, Salme Syri arvelee nyt HS:n haastattelussa.

Tilastoja siitä, kuinka monta lapsenlasta suomalaiset keskimäärin saavat, ei Tilastokeskuksella ole.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuoreimpien tilastojen mukaan Suomessa oli vuoden 2011 lopussa 597 000 alle 18-vuotiaiden lasten isoäitiä ja 468 000 isoisää. Isovanhempien määrä on hieman pienempi kuin lasten kokonaismäärä.

Konneveteläinen Salme Syri sanoo muistavansa kaikkien lastenlastensa etunimet, mutta ei välttämättä toisia nimiä. Isovanhemmista ainakin toinen on ollut paikalla lastenlasten ristiäisissä. Myös lakkiaisiin ja häihin yritetään päästä, mutta rippijuhlat ja syntymäpäivät ovat mahdottomuus.

”En yritäkään muistaa kenenkään syntymäpäivää, sillä silloin pitäisi muistaa kaikkia ja se käy kukkaron päälle. Elintaso on nykyään erilainen ja lapset hyvin tietoisia, joten ei heille kannata ostaa mitään krääsää”, Syri sanoo.


Äitienpäiväviikolla hän on ollut hoitamassa yhden poikansa lapsia Vähässäkyrössä Etelä-Pohjanmaalla, jotta vanhemmat pääsivät kahdestaan Rodokselle. Tämä oli kuitenkin erikoistapaus, sillä jos Syri ryhtyisi oikeasti hoitamaan sataa lastenlastaan, hän ei ehtisi muuta tehdäkään. Lapsenlapsen­lapsiakin on jo 12.

”Ymmärrän, miltä 12 lapsen äidistä tuntuu, jos ei pääse välillä lomille. Äiti on aina kiinni siinä, kun menevä liikemies on poissa”, Syri pohtii Rodoksella lomailevien arkea.

Sellaista elämä oli hänellä itselläänkin, täyttä. Leevi Syri toimi 70-vuotiaaksi asti rakennusalan yrittäjänä ja saattoi välillä olla kaksikin viikkoa Helsingissä.

Salme Syrillä oli kodin hoitamisessa paljon hommaa. Jälkikäteen häntä on kaduttanut, että hän yritti siivota niin tarkkaan. Kotona kävi vieraina paljon naisihmisiä, ja Syristä tuntui, että kaiken pitää olla tiptop, ettei kellään tule sanomista.

”Olisin voinut leikkiä lasten kanssa enemmän, eikä koti olisi mennyt siitä pilalle. Lapsille olisi ollut ihanampaa, että kotona olisi saanut olla rennosti, eikä äiti olisi nipottanut jokaisesta kurakengästä ja likaläntistä.”

Työelämään Syri ei varsinaisesti ennättänyt. Sen huomaa nykyisestä ”pikkueläkkeestä”, hän sanoo. Syri on kuitenkin kirjoittanut kaksi romaania, jotka perustuvat hänen sukunsa vaiheisiin Vienan Karjalassa. Hän on myös maalannut tauluja ja maalaa tilauksesta vieläkin.

”Se on ollut harrastus ja henkireikä, että sai pysyteltyä lasten kanssa kunnossa.”

Salme ja Leevi Syri kuuluvat vanhoillislestadiolaiseen herätysliikkeeseen. 18 lapsesta mukana on kahdeksan. Kaikkien kanssa on Salme Syrin mukaan hyvä sopu ja tekemisissä ollaan paljon.

Tyttöjen kanssa tosin soitellaan enemmän: esimerkiksi ruokavinkeistä, lastenkasvatuksesta tai mitä tehdä, jos joku lapsenlapsista on sairastunut.

”Kyllä minä osaan neuvoa, missä tapauksissa otetaan yhteyttä terveyskeskukseen”, Syri sanoo.

Hän muistelee oman lapsensa sairastumista aivokalvontulehdukseen alle kaksivuotiaana. Silloin terveyskeskuksesta neuvottiin vain seuraamaan kotona kuumeisen lapsen tilannetta, mutta Syri ei suostunut. Kun hän pääsi vihdoin lääkärin puheille, lapsi kiidätettiin keskussairaalaan tiputukseen.

Tytärten ja miniöiden kanssa yhteyttä pidetään myös pikaviestipalvelu WhatsAppin ”akkaringissä”. Siellä esimerkiksi keksittiin noin viikko sitten lähteä kiipeilyradalle seikkailupuistoon Ähtäriin.

”En ymmärtänyt, että siellä roikutaan maan ja taivaan välillä vaijerien varassa, mutta menin siellä niin kuin toisetkin. Kolmannen radan jälkeen lopetin, kun oltiin kahdeksan metrin korkeudessa. Voihan siinä tulla murtuma vanhalle ihmiselle, joka ei ole jumpannut ja treenannut.”

Syrin mukaan lapset eivät ole olleet mustasukkaisia vanhempiensa ajasta. Kaikki elävät ruuhkavuosia, eivätkä aina ehdi soitella. Syri ymmärtää sen.

”Laskeskelin tuossa, että onko kaikkien lasten perheiden kanssa oltu tekemisissä yhtä paljon. En ole ihan varma, mutta ainakaan meidän puolelta isovanhemmat eivät ole jääneet lapsille oudoiksi”, hän sanoo.

Hän kuvailee itseään isoäitinä ihmiseksi, joka ei ole kauhean jäykkä. Syrin mukaan lapsenlapset tykkäävät roikkua sylissä ja kaulassa, mutta murrosiässä olevat juttelevat vähemmän.

”En usko, että olen mikään paha akka”, hän sanoo.

Se lienee totta. Joka ei meidän mummasta tykkää, se ei tiedä hyvästä mitää, lukee hänen vaaleanpunaisessa, miniältä saadussa t-paidassaan.

Fakta

Suomessa on yli 1,5 miljoonaa äitiä


 Suomessa on 1 588 649 äitiä eli naista, joilla on biologisia lapsia tai ottolapsia. Yli 64-vuotiaista naisista 86 prosenttia on synnyttänyt lapsia.

 Yhdellä äidillä oli vuonna 2016 keskimäärin 2,25 lasta. Eniten on kahden lapsen äitejä. Kymmenellä prosentilla äideistä on neljä lasta tai enemmän.

 Vuonna 2017 kokonais­hedelmällisyysluku oli 1,49. Se tarkoittaa, että vuoden 2017 syntyvyyden mukaan nainen synnyttäisi keskimäärin 1,49 lasta. Sata vuotta sitten, vuonna 1917 keskimääräinen lapsiluku naista kohden oli 3,71.

 Suomessa isovanhemmaksi tullaan keskimäärin noin 56-vuotiaana. 60-vuotiaista naisista 60 prosenttia on alaikäisten lasten isoäitejä. Samanikäisistä miehistä isoisiä on puolet.

 Eliniän pitenemisen myötä isovanhemmilla ja lapsenlapsilla lapsista on yhä enemmän yhteisiä elinvuosia. Keskimäärin lapsella on 2,9 elossa olevaa isovanhempaa. Lisäksi heillä voi olla niin kutsuttuja bonusisovanhempia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Isovanhemmat
 • Äitienpäivä
 • Suvi Vihavainen

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – Jopa kymmenen prosenttia htlv-1-viruksen kantajista sairastuu aggressiiviseen leukemiaan

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  3. 3

   Marco Wessman joutui tarkkailuluokalle koko peruskoulun ajaksi, opetteli sitten itsekseen pitkän matematiikan ja opettaa nyt fysiikkaa – Erityis­luokista halutaan nyt eroon, mutta onko se mahdollista?

  4. 4

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  5. 5

   Pappi ja kirkkokansa katosivat pienestä belgialaiskunnasta ja pahamaineisen lähiön imaami pelkää islaminuskon puolesta – Belgiassa yhä harvempi uskoo

  6. 6

   ”Sinusta ei tule koskaan johtajaa, koska olet noin lyhyt” – 500 HS:n lukijaa kertoo, millaisiin omituisuuksiin he ovat törmänneet rekrytoinnissa

   Tilaajille
  7. 7

   Ruotsi voitti MM-kultaa hurjassa jännitysnäytelmässä – Filip Forsberg niittasi ratkaisevan maalin voittolaukaus­kilpailussa

  8. 8

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  9. 9

   Sveitsin nousu oli jääkiekon MM-kisojen piristys – tähdistö­kentällisessä korjattiin kahden vuoden takainen vääryys

  10. 10

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  2. 2

   Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

  3. 3

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  4. 4

   Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

   Tilaajille
  5. 5

   Harri Aho on nähnyt ihmisten kateuden ja poikansa nousun huipulle – kateellisuus loppui, kun Sebastian Aho ratkaisi mestaruuden

  6. 6

   Professori Piia Jallinoja tietää, millainen juhlapöytä ottaa kaikki huomioon – ja miksi voileipäkakku on moka

   Tilaajille
  7. 7

   Asuntoilmoitusten kuvissa huonekasveja säilytetään eteisen hattuhyllyllä ja jokaisessa keittiössä on söpö basilika – ”Nyt on muodissa eukalyptuksen oksa”

  8. 8

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  9. 9

   Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

  10. 10

   Kun tuhannet Suomeen hullaantuneet venäläiset kokoontuvat yhteen, ei kellään ole naapurimaastaan pahaa sanottavaa – ”Venäjällä emme tiedä, mitä huomenna tapahtuu, mutta teillä tällainen ei olisi mahdollista"

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Haiseva hengitys vaivaa yhä useampaa suomalaista – Asian­tuntija kertoo, mistä se johtuu ja mitä sille voi tehdä

   Tilaajille
  3. 3

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  4. 4

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  5. 5

   Patikoimassa ollut turisti ryöstettiin Nuuksion kansallis­puistossa – taklattiin maahan takaapäin vaellus­reitillä

  6. 6

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  7. 7

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

  9. 9

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Eristämistä, masennusta ja tuhottuja opintoja – Korkeakouluissa kiusataan kuin yläasteella, ja helsinkiläisen Leenan toiveet murskattiin ensimmäisenä päivänä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Notkeammin, rohkeammin, tarkemmin – Suomella on nyt rytmisessä kilpavoimistelussa kaikkien aikojen maajoukkue
  3. Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – Jopa kymmenen prosenttia htlv-1-viruksen kantajista sairastuu aggressiiviseen leukemiaan Tilaajille
  4. Kokoomus ja keskusta nimittivät Antti Rinteen eläkelupausta vastuuttomaksi, mutta se voitti puolelleen enemmistön suomalaisista
  5. HS Aamusauna ruotii vegaanibuumia: ”Vege on kaupoissa houkuttelevammin tarjolla kuin luomu”
  6. Marco Wessman joutui tarkkailuluokalle koko peruskoulun ajaksi, opetteli sitten itsekseen pitkän matematiikan ja opettaa nyt fysiikkaa – Erityis­luokista halutaan nyt eroon, mutta onko se mahdollista?
  7. Pappi ja kirkkokansa katosivat pienestä belgialaiskunnasta ja pahamaineisen lähiön imaami pelkää islaminuskon puolesta – Belgiassa yhä harvempi uskoo
  8. Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?
  9. MM-turnauksen tähdistöön valittu Ruotsin tehohyökkääjä Rickard Rakell: ”Toivottavasti tulee pitkät juhlat”
  10. Punk-levy-yhtiön pomosta Kimmo Miettisestä tuli ensin toimittaja ja sitten kirjailija – ja nyt hän kantaa taskussaan 16 000 biisin jukeboksia
  11. ”Sinusta ei tule koskaan johtajaa, koska olet noin lyhyt” – 500 HS:n lukijaa kertoo, millaisiin omituisuuksiin he ovat törmänneet rekrytoinnissa Tilaajille
  12. Näytä lisää