Kotimaa

Äitienpäivän lämpöennätykset paukkuivat rikki heti maanantaina – Viikon lopulla sää muuttuu epävakaisemmaksi, mutta lämmintä on silloinkin

Loppuviikosta voi tulla vähäisiä kuuroja, mutta Etelä-Suomessa lämpötilat pysyvät koko viikon 20 asteen yläpuolella.

Sää jatkaa lämpenemistään. Sunnuntain ennätykset menivät rikki heti maanantaina ympäri maata: Turun Artukaisissa ja Heinolan Asemantauksessa mitattiin 29,1 astetta ja Lappeenrannan Konnunsuolla ja Mikkelin lentoasemallakin tasan 29.

28 asteen yläpuolelle lämpötila nousi yli 30 mittausasemalla, ja Etelä-Lappia myöten elohopea hipoi 27 astetta.

Jo eilinen sunnuntai eli äitienpäivä oli kuumempi päivä kuin mikään päivä Suomessa viime kesänä, vaikka on vasta toukokuun alkupuoli.Tahti vain kiihtyy – vielä alkuviikon aikana saatetaan päästä jopa 30 asteen kuumemmalle puolelle, tai ainakin hyvin lähelle.

Sääpalvelu Foreca ilmaisi asian Twitterissä maanantaina aamulla näin:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Äitienpäivänä Kouvolassa mitattu 28,5 °C on korkeampi lukema kuin koko viime kesän korkein lämpötila, Utsjoella 28.7.2017 mitattu 27,6 °C. Alkuviikolla päästään paikoin 30 asteen tuntumaan. Jos 30 °C ylittyisi, olisi se historian aikaisin 30 asteen ylitys.”
Meneekö siis 30 astetta lähipäivinä jossain päin Suomea rikki?

”Saattaa mennä. Itse olen veikannut 29:ää, mutta ei 30 astettakaan ole mikään mahdottomuus. Missä se menee, on vielä vaikea sanoa. Ehkä jossakin Tampereen eteläpuolella. Siellä on ainakin helteisin ilmamassa”, sanoo päivystävä meteorologi Juha Tuomala Ilmatieteen laitokselta.

Vähintään tiistai ja keskiviikko ovat yhtä kuumia päiviä kuin maanantaikin, lupaa päivystävä meteorologi Antti Jylhä-Ollila. Hänkään ei lupaa 30 asteen rikkoutumista, mutta ainekset ennätykseen on. Päivän korkeimmat lämpötilat liikkuvat joka tapauksessa aivan sen tuntumassa, 28 ja 30 asteen välillä.

”Arviolta 10–15 vuoden välein nähdään tällaisia lukemia toukokuun puolivälissä”, Jylhä-Ollila sanoo.

”Maanantaina meni edellisen päivän ennätys puolella asteella rikki, eli desimaaleilla tässä pelataan. Ihmisten kannaltahan se on sama lämpö.”

Ainakin alkuviikon ajan on siis luvassa harvinaisen lämmintä säätä ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa. Laajoilla alueilla saavutetaan 25–30 astetta, ja Pohjois-Lapissakin liikutaan vielä 20 asteen tuntumassa.

Suomen mahtavista kevätsäistä iloitaan myös Ruotsissa. Iltapäivälehti Expressen riemuitsi sunnuntai-iltana, että Suomen kelit saavuttavat kohta Ruotsin ja 30 astetta saattaa paukkua. ”Suomen lämpö on kohta täällä”, luki sen otsikossa.

Tilanne muuttuu hieman epävakaisemmaksi loppuviikosta, mutta lämmintä on silloinkin.

”Korkeapaine on päällä suurimmassa osassa maata, päivät pysyvät aurinkoisina. Kuopion eteläpuolella on lämpimin alue, Lapin poikki taas menee pilvisyyttä ja tulee ukkoskuuroja”, Tuomala sanoo.

Sateita saadaan odottaa torstaihin asti, ja silloinkin ne alkavat paikallisina kuuroina.

Lapissa viilenee torstain aikana kunnolla. Lämpötila jää 10 asteeseen ja Pohjanmaallakin alle 20 asteeseen.

Muualla maassa helleraja mennee rikki torstainakin sateesta huolimatta. Aivan lähelle 30 astetta ei silti Jylhä-Ollilan mukaan enää päästä kipuamaan.

Kuumuuden ystäviä Jylhä-Ollila lohduttaa sanomalla, että kohoava ilmankosteus saa ilman tuntumaan torstainakin varsinaisia asteita lämpimämmältä.

Vasta perjantaina sade- ja ukkoskuurot yleistyvät, ja lämpötilat laskevat koko maassa alle hellerajan.

”Mutta ei näytä siltä, että tulisi laaja-alaisia sateita ja matalapainetta. Ehkä sellaista kuuroherkkyyttä tulevana viikonloppuna”, Tuomala sanoo.

Kalseata kevättä ei ole näköpiirissä viikon lopullakaan, mutta helteet ovat silloin jo selvästi takana. Viikonlopun aikana sää kylmenee yhä, mutta samalla se muuttuu poutaisemmaksi. Torstai ja perjantai näyttäisivät siis jäävän viikon sateisimmiksi päiviksi.

Etelä- ja Keski-Suomessa lämpötila liikkuu viikonloppuna 15 ja 20 asteen välillä, pohjoisessa jäädään 10–15 asteeseen.

”Pitää kuitenkin muistaa, että nämä ovat edelleen kesäisiä lukemia, ja ihan hyviä toukokuun puolivälille”, Jylhä-Ollila sanoo.

Suomenlinnassa lennätettiin leijoja äitienpäivän kunniaksi sunnuntaina. Katso videokooste tapahtumasta alta:

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sää
 • Helle

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   Missourin veneonnettomuudessa kuolleista yhdeksän oli samasta perheestä – Turmasta selvinnyt nainen: ”Kapteeni sanoi, ettemme tarvitse pelastusliivejä”

  4. 4

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  5. 5

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  6. 6

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  7. 7

   Osavuosilomakatsaus: Perheen talous kärähti kesäkvartaaleilla

  8. 8

   Avioliiton arvoa ei romuta samaa sukupuolta olevien puolisoiden rakkaus, vaan kommunikaation puute, arjen paineet ja itsekeskeisyys

  9. 9

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  10. 10

   Pauli Aalto-Setälällä on salattu taideharrastus: Mediapomon maalaus kelpasi Juice Leskiselle, mutta omalle seinälleen hän on kelpuuttanut vain yhden taulun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  2. 2

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  5. 5

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Kymmenen haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – epäillyllä oli isän mukaan mielenterveysongelmia

  8. 8

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  9. 9

   80 päivän vertailu paljastaa, kuinka totaalisen erilaista kesää viime vuonna vietettiin – Onko tämä nyt ilmaston­muutoksen vaikutusta?

  10. 10

   New York Times: Trumpin asianajaja nauhoitti salaa keskustelun Playboy-mallin maksamisesta hiljaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat