Kotimaa

Oliko Turun puukotus harkittu? HS kokosi yhteen seikat, joihin oikeus joutuu ottamaan kantaa tuomiossa

Turun puukotuksen oikeuden­käynti päättyi tiistaina. Syyttäjä vaatii puukottajalle elinkautista, puolustuksen mukaan riittäisi 10 vuotta.

Turku.

Turussa viime vuoden elokuussa tapahtuneen puukotusiskun oikeudenkäynti päättyi tiistaina osapuolten loppupuheenvuoroihin. Päivän aikana syyttäjät Hannu Koistinen ja Sampsa Hakala sekä puukottajan Abderrahman Bouananen avustaja Kaarle Gummerus pyrkivät kiteyttämään viisiviikkoisen käräjöinnin näytön ja henkilötodistelun.

Puukotuksessa kuoli kaksi ja loukkaantui kahdeksan. Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa tuomionsa 15. kesäkuuta.

HS kokosi tiistain perusteella yhteenvedon niistä seikoista, joihin oikeus joutuu ottamaan kantaa tuomiossaan.

Tärkein seikka on kysymys rikosnimikkeestä. Puolustuksen mukaan Bouanane syyllistyi kahteen tappoon ja kahdeksaan tapon yritykseen. Syyttäjän ja uhrien avustajien mukaan kyse on murhista ja murhien yrityksistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syyttäjän mukaan rikosnimikkeestä ei ole epäilystäkään, sillä jo tavanomaiseen murhatapaukseen verrattuna puukotusiskussa oli moninkertainen määrä harkintaa. Murhan ja tapon yksi ero on juuri harkinta.

”On selviö, että kyse on vakaasta harkinnasta”, kihlakunnansyyttäjä Hannu Koistinen painotti oikeudessa.

Harkinnasta kertovat niin puukottajan aiemmat suunnitelmat kuin iskun jatkaminen ensimmäisen uhrin puukottamisen jälkeen. Bouanane sai ajatuksen veriteosta viime kesänä jo Ruisrock-musiikkifestivaalin aikaan, siis kuukautta aiemmin. Bouanane oli silloin keräämässä festivaali­alueen lähellä pulloja.

Puolustuksen mukaan aiemmat iskuajatukset eivät olleet harkintaa, sillä ne eivät edenneet edes suunnitteluun asti.

Puukotuspäivänä Bouanane aikoi ensin iskeä varusmieheen Turun linja-autoasemalla. Tästä hän luopui ja siirtyi Kauppatorille.

Syyttäjän mukaan vakaa harkinta jatkui koko tapahtumasarjan ajan. Tästä kertovat niin ­Allahu Akbar -huudot kuin uusien uhrien etsiminen takaa-ajajista huolimatta. ”Kyse on vakaasti harkitusta teosta, eikä mistään epätoivoisen ihmisen epätoivoisesta teosta”, Koistinen korosti.

Puolustuksen mukaan Bouanane iski pakomatkansa aikana uhreihin siksi, että takaa-ajajat pysähtyisivät.

Syyttäjän mukaan puukotus­iskun tekotapa täyttää murhan tunnusmerkit myös tekotapansa perusteella, eli puukottaja käytti teoissa raakaa ja julmaa väkivaltaa. Ensimmäisen puukotuksen tekotapa noudattaa tarkasti sitä, miten terroristijärjestö Isis on kehottanut kannattajiaan iskemään.

Syytetty kertoi aiemmin oikeudessa, että hänen tarkoituksenaan oli katkaista uhrin pää ja esittää sitä valvontakameroille.

”Teurastus on aika kuvaava termi”, Koistinen totesi.

Puolustus kiisti pään irrottamisaikeen. Gummeruksen mukaan Bouanane keksi pään irrottamiskertomuksen vasta teon jälkeen. Gummerus pyysi oikeutta suhtautumaan päämiehensä muuttuneisiin kertomuksiin kriittisesti.

Koistinen painotti, että raaka tekotapa jatkui koko iskun ajan, sillä puukottaja pyrki iskemään uhrejaan kaulan seutuun. Vaikka osalla uhreista vammat jäivät kohtuullisen lieviksi, syyttäjän mukaan teot tulee arvioida erityiseen raa’alla ja julmalla tavalla tehdyksi.

Oikeuskäytännön mukaan yhdellä puukoniskulla tehtyä henkirikosta ei yleensä ole pidetty murhana. Toisaalta korkein oikeus linjasi aikanaan, että henkirikos, jossa uhrin kaulaan kohdistui yksi viiltohaava, tulkittiin tapahtuneen erityisen raa’alla ja julmalla tavalla.

Toinen oikeuden päätettävä asia on tekojen mahdollinen terroristinen tarkoitus. Rikoslain mukaan teko on terroristinen, jos se aiheuttaa pelkoa väestön keskuudessa ja siitä on esimerkiksi vakavaa vahinkoa valtiolle.

Syyttäjä Sampsa Hakala korosti oikeudessa, että Isis oli kehottanut kannattajia iskemään vääräuskoisia vastaan. Tätä kehotusta syytetty seurasi ja piti itseään Isis-taistelijana.

”Hän on toiminut kuten itseohjautuva jihadisti”, Hakala sanoi.

Teoissa ovat siis täyttyneet rikoslaissa määritellyt vaatimukset terrorismirikoksesta. Teko noudatti muiden Isisin nimissä tehtyjen tekojen kaavaa.

”Hän on riidattomasti pyrkinyt siihen, että Isis ottaisi Turun iskun nimiinsä”, Hakala sanoi.

Isis ei kuitenkaan ottanut tekoa nimiinsä, vaikka puukottaja latasi videomanifestin Isis-myönteisiin keskusteluryhmiin.

Hakala sanoi, että sillä ei ole oikeudessa merkitystä, vaan merkitystä on vain tekijän tarkoitusperällä. Jos Isis olisi ottanut iskun nimiinsä, teon pelotteluvaikutus olisi syyttäjän mukaan levinnyt jopa Suomen rajojen ulkopuolelle.

Puolustuksen mukaan videomanifesti ei liittynyt pelon aiheuttamiseen. Videon kohteina olivat Isis-myönteiset ihmiset, eivätkä niinkään suomalaiset.

Syyttäjä sanoi jo aiemmin, että Isis olisi voinut muokata manifestin omiin tarkoituksiinsa. Gummeruksen mukaan oikeudessa ei ole näytetty, että tämä olisi ollut syytetyn tavoitteena.

Terrorismirikokseen liittyy pelon aiheuttaminen väestön keskuudessa. Puolustus painotti, ettei Bouanane ole kertonut tätä motiivikseen. Gummerus korosti, että hänen päämiehensä ei ole puhunut kertaakaan pelon aiheuttamisesta vaikka asiaa kysyttiin oikeudessa jopa johdattelevien kysymysten avulla. Bouanane myönsi, että hän halusi suomalaisten tietävän, että myös heitä vastaan voidaan iskeä.

Gummeruksen mukaan Bouanane ei ole puhunut pelon aiheuttamisesta, vaikka ”hän on kertonut laajasti motiiveistaan jopa itselleen haitallisesti”.

Myös puukottajan alkuperäinen tavoite kuolla iskun yhteydessä poliisien luoteihin liittyy Isisin iskuihin. Puukottaja otti viimeisen uhrin kilvekseen, kun poliisipartio oli pysäyttämässä häntä. Syyttäjän näkemyksen mukaan Bouanane pyrki tappamaan uhrin, jotta poliisi ampuisi hänet kuoliaaksi.

Oikeudessa aiemmin todistanut poliisipartion johtaja kertoi, että puukottaja katsoi häntä suoraan silmiin kiinniottotilanteessa. Hän uskoi, että puukottaja halusi tulla ammutuksi ja ”odotti pääsevänsä jonnekin muualle”.

”Hän näytti siltä, että hän odotti viimeistä laukausta.”

Puolustus myönsi tapot ja tapon yritykset ja piti selvänä sitä, että Bouanane tuomitaan vähintään kymmenen vuoden vankeuteen. Syyttäjä hakee elinkautista vankeusrangaistusta.

Oikeudessa nousi taas esille, ettei Bouanane ole osoittanut mitään katumusta tekonsa johdosta.

Iskussa vakavasti loukkaantunut ruotsalaismies Hassan Zubier käytti tiistaina puheenvuoron ja puhui puukottajan toiminnasta oikeudenkäynnin aikana. Hänen mielestään Bouanane on osoittanut täydellistä empatian ja katumuksen puutetta.

”Terroristi on jopa kieltäytynyt noudattamasta oikeuden kehotuksia, ja hänet on jopa kannettu pois salista.”

Bouanane on osoittanut todistettavasti vain kerran katumusta teostaan. Katumus ei johtunut uhreista, vaan vankilassa istumisen vaikeudesta.

”Nyt kun tietenkin olen niin sanotusti neljän seinän sisällä tai keskellä, ja ajattelen tätä asiaa toisella tavalla, niin en halunnutkaan tehdä sitä, mitä olen tehnyt”, Bouanane kertoi esitutkinnan aikana.

Jos puukottaja tuomitaan elinkautiseen vankeuteen, hän voi päästä vapaaksi joskus 2030-luvulla. Elinkautiseen tuomitun vapauttaminen edellyttää armahtamista, josta päättää yleensä Helsingin hovioikeus. Keskimäärin elinkautisen pituus on noin 14 vuotta, ja pisimmillään elinkautiseen tuomittu on istunut Suomessa 22 vuotta.

Mielentilatutkimuksen aikana Bouanane kertoi olevansa valmistautunut istumaan vankilassa 20 vuotta.

Kolmen uhrin avustaja Ari Huhtamäki ilmoitti oikeudessa, etteivät hänen päämiehensä halua, että puukottaja pääsee ikinä vapaaksi.

”Kysyin Bouananelta, että katuuko hän tekojaan. Ei kadu. Kysynkin, kuka haluaa armahtaa Bouananen ja koska? Minun päämieheni eivät halua, että häntä koskaan vapautetaan”, Huhtamäki sanoi.

Hän muistutti, että elinkautinen vankeusrangaistus voi olla Suomessa todellakin elinkautinen.

”Laki ei estä sitä, että hän viettää tässä laitoksessa lopun ikänsä”, Huhtamäki totesi.

Oikaisu 16.5. kello 12.33: Bouanane on nyt 23-vuotias, ei 18-vuotias, kuten kuvatekstissä virheellisesti mainittiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Oikeudenkäynnit
 • Turun puukotukset
 • Turku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  2. 2

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  3. 3

   Vain Putin sai heti sateenvarjon, kun rankkasade yllätti MM-finaalin palkintojenjaon – Ranskan ja Kroatian presidentit seisoivat likomärkinä

  4. 4

   Ensimmäiset kuvat presidenttiparista Suomessa: Donald ja Melania Trump saapuivat vakavina Helsinki-Vantaalle

  5. 5

   Osa Helsingistä eristetään maanantaina, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  6. 6

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  7. 7

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  8. 8

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  9. 9

   Kuvakooste: Helsinki paistattelee nyt koko maailman parrasvaloissa, näin kaupungissa on valmistauduttu maanantain h-hetkeen

  10. 10

   Trump jatkoi hämmentämistä Helsingin-huippukokouksen alla: ”Euroopan unioni on vihollinen” – EU:n Tusk tuomitsi puheet valeuutisiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  2. 2

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  3. 3

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  4. 4

   Mitä Trumpin suosikki­kanava Fox kertoo Suomesta? ”Suomalaiset menevät naimisiin toisten suomalaisten kanssa, joten heidän yhteis­kuntansa on puhdas”

  5. 5

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  6. 6

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  7. 7

   Avoin kirje Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenteille: Ettehän päätä eurooppalaisten asioista Euroopan pään yli

  8. 8

   Osa Helsingistä eristetään maanantaina, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  9. 9

   Alle kouluikäinen isoveli haki Annemari Karjalaisen kotiin pulkassa vetäen – Vasta aikuisena hän oppi, että pitäisi sanoa sijaissisarus ja sijaiskotiin

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  2. 2

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  3. 3

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  4. 4

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  5. 5

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Poikien pelastaminen Thaimaan tulvaluolasta saattaa jatkua tänään, neljä saatiin ulos eilen – ”Kaikki ovat iloisia hyvistä uutisista”

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  10. 10

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  11. Näytä lisää