Kotimaa

Laaja selvitys: Lukiolaiset stressaavat yhä enemmän jatko-opinnoista, joihin amislaisia ei edes kannusteta

Vielä viimeiselläkään lukion vuosikurssilla neljännes ei tiedä, mihin suunnata. Ammattikoululaisetkin haaveilevat jatko-opinnoista, mutta heitä kannustetaan niihin vähemmän kuin lukiolaisia sekä kotona että koulussa.

Epätietoisuus jatko-opinnoista, alan valinnasta ja tulevasta työstä näyttää lisääntyneen lukiolaisilla, käy ilmi tuoreesta kyselystä.

Lukiolaiset stressaavat tulevaisuuttaan, koulumenestystään ja valintojaan selvästi enemmän kuin peruskoulun yläluokilla tai ammattikoulussa opiskelevat nuoret.

Kunnianhimoa, kovaa halua päästä työelämään ja myös menestyä siellä löytyi kaikilta nuorilta koulutusasteesta riippumatta, mutta eniten sitä oli vielä peruskoulun yläkoulun oppilailla. Toisella asteella stressi valinnoista kasvaa.

Taloudellisen tiedotustoimiston (TAT) vuotuisessa Kun koulu loppuu -raportissa olivat nyt ensimmäistä kertaa mukana myös ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhteensä tutkimukseen vastasi helmi–maaliskuussa yli 11 000 nuorta. Tutkimuksen toteutti T-Media.

Suurin osa lukiolaisista tekee vastausten mukaan jatko-opintovalintansa kolmantena opiskeluvuonnaan. Jopa neljännes viimeisen vuosikurssin opiskelijoista ei lukio-opintojen lopussakaan vielä tiennyt, mihin aikoo suunnata.

Välivuoden suosio oli lukiolaisten keskuudessa nyt mittaushistorian korkein, sillä lähes kolmannes vastaajista aikoi pitää lukio-opintojen jälkeen tuumausvuoden.

Tulokset vahvistavat käsitystä, jonka mukaan lukioon mennään pitkälti miettimään tulevaisuutta, jonka suunta ei sielläkään aina kaikille kirkastu.

”Nämä opiskelijat tarvitsisivat erityistä tukea ja ohjausta jo lukioaikana ja myös sen jälkeen. Muuten he ovat niitä, jotka löytyvät alle 30-vuotiaiden syrjäytymisvaarassa olevien nuorten listoilta”, sanoo johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen TAT:sta.

Uuden lukiolain onkin määrä vahvistaa lukio-opiskelijoiden henkilökohtaista opinto-ohjausta ja luoda kurkistuksia korkeakouluun. Opinto-ohjausta on luvassa myös ylioppilastutkinnon jälkeen.

Lukiolaiset ovat ammattikoululaisia paremmassa asemassa sikäli, että he saavat jo nytkin enemmän ohjausta jatko-opintoihin. Koulutusvalinnat ovat myös eriytymässä yhä enemmän niin, että lukiosta suunnataan yliopistoon eli akateemiseen maailman eikä niinkään ammattikorkeakouluun.

Lukiolaisten halu tavoitella yliopisto-opintoja on kasvanut, kun taas heidän kiinnostuksensa ammattikorkeakouluopintoja kohtaan on laskenut vuosi vuodelta. Enää runsas kolmannes lukiolaisista on kiinnostunut ammattikorkeakoulusta, kun taas yliopisto kiinnostaa yli 80:tä prosenttia.

Ero yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen houkuttelevuudessa lukiolaisten keskuudessa on nyt suurin kymmenen vuoden mittaushistorian aikana.

Ammattikouluissa opiskelevia ammattikorkeakoulu sen sijaan kiinnostaa: heistä lähes puolet aikoi hakea ammattikorkeakouluun, kun runsas kymmenen prosenttia kertoi harkitsevansa yliopistoa.

Ammattikorkeakoulujen uusista opiskelijoista on viime vuosina yli 40 prosentilla ollut takanaan ammattikoulututkinto, mutta osalla heistä on lisäksi myös ylioppilastutkinto. Vastaava osuus yliopistoissa on paljon pienempi, kymmenkunta prosenttia.

Ani harva edes pyrkii saati pääsee yliopistoon pelkän ammattikoulutodistuksen perusteella. Todistuksen arvosteluasteikkoa on nyt uudistettu niin, että se on entistä tiheämpi erottelevampi, jotta sitä voitaisiin hyödyntää paremmin valinnoissa.

Jatko-opintoihin ammattikoululaisia ei kannusteta aktiivisesti, vaan ohjaus niihin sekä kotona että koulussa on selvästi vähäisempää kuin lukio-opiskelijoilla, jotka itsekin ovat aktiivisia hakemaan tietoa. Etenkin heikosti ammattikoulussa menestyvät nuoret ovat vaarassa jäädä yksin valintojensa kanssa.

Juuri toteutettu ammatillisen koulutuksen reformi saattaa hyvistä tarkoituksistaan huolimatta syventää kuilua lukion ja ammattikoulun välillä, sillä ammattikoulutukseen on tehty samalla suuria rahoitusleikkauksia, minkä seurauksena opettajia on irtisanottu. Samalla on lisätty opiskelua työpaikoilla.

Vastaajilta kysyttiin myös, kuinka hyvin koulu opettaa erilaisia taitoja, joita töissäkin tarvitaan. Sosiaalisia taitoja opetetaan koulussa vastausten mukaan melko hyvin, mutta esimerkiksi riskinottoa ja taloustaitoja ei opeteta tarpeeksi. Etenkin ammatillisella puolella kaivataan lisää esimerkiksi kielten opetusta.

Muiden muassa Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ja TT-säätiön rahoittama Taloudellinen tiedotustoimisto TAT perääkin kouluihin lisää itseluottamusta ja taloustaitoja kehittäviä kursseja, jotta Suomeen saataisiin lisää yrittäjiä ja yrittäjähenkisyyttä. Nuorilta itseltään yrittäjähenkeä nykyään löytyy enemmän kuin ennen.

Fakta

Yli 11 000 vastaajaa


 Taloudellisen tiedotustoimiston TAT:n ja T-Median vuosittainen Kun koulu loppuu -raportti julkistettiin Tampereella Taitaja 2018 -tapahtumassa keskiviikkona.

 Kysymyksiin tulevaisuudesta vastasi yhteensä 11 335 nuorta peruskoulun yläluokilta, lukioista ja ammattikouluista.

 Tutkimuksen tiedot kerättiin sähköisellä lomakkeella helmi–maaliskuussa 2018.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nuoret
 • Lukiot
 • Ammattikoulutus
 • Työelämä
 • Marjukka Liiten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  4. 4

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  5. 5

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  7. 7

   Yksi ihminen kuoli henkilöauton ja moottoripyörän törmäyksessä Padasjoella

  8. 8

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  9. 9

   Talousmahtien G20-kokous ajautui pattitilanteeseen – ”Emme neuvottele ase ohimollamme”, Ranskan talousministeri ilmoitti Yhdysvalloille

  10. 10

   ”Pohjoismaiden mustana lampaana” pidetyn Suomen tuomiot Euroopan ihmisoikeustuomio­istuimessa kääntyivät laskuun – vielä 2000-luvun alussa langettavia tuli roimasti enemmän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  4. 4

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  5. 5

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  7. 7

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  8. 8

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  9. 9

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  10. 10

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat