Kotimaa

Laaja selvitys: Lukiolaiset stressaavat yhä enemmän jatko-opinnoista, joihin amislaisia ei edes kannusteta

Vielä viimeiselläkään lukion vuosikurssilla neljännes ei tiedä, mihin suunnata. Ammattikoululaisetkin haaveilevat jatko-opinnoista, mutta heitä kannustetaan niihin vähemmän kuin lukiolaisia sekä kotona että koulussa.

Epätietoisuus jatko-opinnoista, alan valinnasta ja tulevasta työstä näyttää lisääntyneen lukiolaisilla, käy ilmi tuoreesta kyselystä.

Lukiolaiset stressaavat tulevaisuuttaan, koulumenestystään ja valintojaan selvästi enemmän kuin peruskoulun yläluokilla tai ammattikoulussa opiskelevat nuoret.

Kunnianhimoa, kovaa halua päästä työelämään ja myös menestyä siellä löytyi kaikilta nuorilta koulutusasteesta riippumatta, mutta eniten sitä oli vielä peruskoulun yläkoulun oppilailla. Toisella asteella stressi valinnoista kasvaa.

Taloudellisen tiedotustoimiston (TAT) vuotuisessa Kun koulu loppuu -raportissa olivat nyt ensimmäistä kertaa mukana myös ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhteensä tutkimukseen vastasi helmi–maaliskuussa yli 11 000 nuorta. Tutkimuksen toteutti T-Media.

Suurin osa lukiolaisista tekee vastausten mukaan jatko-opintovalintansa kolmantena opiskeluvuonnaan. Jopa neljännes viimeisen vuosikurssin opiskelijoista ei lukio-opintojen lopussakaan vielä tiennyt, mihin aikoo suunnata.

Välivuoden suosio oli lukiolaisten keskuudessa nyt mittaushistorian korkein, sillä lähes kolmannes vastaajista aikoi pitää lukio-opintojen jälkeen tuumausvuoden.

Tulokset vahvistavat käsitystä, jonka mukaan lukioon mennään pitkälti miettimään tulevaisuutta, jonka suunta ei sielläkään aina kaikille kirkastu.

”Nämä opiskelijat tarvitsisivat erityistä tukea ja ohjausta jo lukioaikana ja myös sen jälkeen. Muuten he ovat niitä, jotka löytyvät alle 30-vuotiaiden syrjäytymisvaarassa olevien nuorten listoilta”, sanoo johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen TAT:sta.

Uuden lukiolain onkin määrä vahvistaa lukio-opiskelijoiden henkilökohtaista opinto-ohjausta ja luoda kurkistuksia korkeakouluun. Opinto-ohjausta on luvassa myös ylioppilastutkinnon jälkeen.

Lukiolaiset ovat ammattikoululaisia paremmassa asemassa sikäli, että he saavat jo nytkin enemmän ohjausta jatko-opintoihin. Koulutusvalinnat ovat myös eriytymässä yhä enemmän niin, että lukiosta suunnataan yliopistoon eli akateemiseen maailman eikä niinkään ammattikorkeakouluun.

Lukiolaisten halu tavoitella yliopisto-opintoja on kasvanut, kun taas heidän kiinnostuksensa ammattikorkeakouluopintoja kohtaan on laskenut vuosi vuodelta. Enää runsas kolmannes lukiolaisista on kiinnostunut ammattikorkeakoulusta, kun taas yliopisto kiinnostaa yli 80:tä prosenttia.

Ero yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen houkuttelevuudessa lukiolaisten keskuudessa on nyt suurin kymmenen vuoden mittaushistorian aikana.

Ammattikouluissa opiskelevia ammattikorkeakoulu sen sijaan kiinnostaa: heistä lähes puolet aikoi hakea ammattikorkeakouluun, kun runsas kymmenen prosenttia kertoi harkitsevansa yliopistoa.

Ammattikorkeakoulujen uusista opiskelijoista on viime vuosina yli 40 prosentilla ollut takanaan ammattikoulututkinto, mutta osalla heistä on lisäksi myös ylioppilastutkinto. Vastaava osuus yliopistoissa on paljon pienempi, kymmenkunta prosenttia.

Ani harva edes pyrkii saati pääsee yliopistoon pelkän ammattikoulutodistuksen perusteella. Todistuksen arvosteluasteikkoa on nyt uudistettu niin, että se on entistä tiheämpi erottelevampi, jotta sitä voitaisiin hyödyntää paremmin valinnoissa.

Jatko-opintoihin ammattikoululaisia ei kannusteta aktiivisesti, vaan ohjaus niihin sekä kotona että koulussa on selvästi vähäisempää kuin lukio-opiskelijoilla, jotka itsekin ovat aktiivisia hakemaan tietoa. Etenkin heikosti ammattikoulussa menestyvät nuoret ovat vaarassa jäädä yksin valintojensa kanssa.

Juuri toteutettu ammatillisen koulutuksen reformi saattaa hyvistä tarkoituksistaan huolimatta syventää kuilua lukion ja ammattikoulun välillä, sillä ammattikoulutukseen on tehty samalla suuria rahoitusleikkauksia, minkä seurauksena opettajia on irtisanottu. Samalla on lisätty opiskelua työpaikoilla.

Vastaajilta kysyttiin myös, kuinka hyvin koulu opettaa erilaisia taitoja, joita töissäkin tarvitaan. Sosiaalisia taitoja opetetaan koulussa vastausten mukaan melko hyvin, mutta esimerkiksi riskinottoa ja taloustaitoja ei opeteta tarpeeksi. Etenkin ammatillisella puolella kaivataan lisää esimerkiksi kielten opetusta.

Muiden muassa Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ja TT-säätiön rahoittama Taloudellinen tiedotustoimisto TAT perääkin kouluihin lisää itseluottamusta ja taloustaitoja kehittäviä kursseja, jotta Suomeen saataisiin lisää yrittäjiä ja yrittäjähenkisyyttä. Nuorilta itseltään yrittäjähenkeä nykyään löytyy enemmän kuin ennen.

Fakta

Yli 11 000 vastaajaa


 Taloudellisen tiedotustoimiston TAT:n ja T-Median vuosittainen Kun koulu loppuu -raportti julkistettiin Tampereella Taitaja 2018 -tapahtumassa keskiviikkona.

 Kysymyksiin tulevaisuudesta vastasi yhteensä 11 335 nuorta peruskoulun yläluokilta, lukioista ja ammattikouluista.

 Tutkimuksen tiedot kerättiin sähköisellä lomakkeella helmi–maaliskuussa 2018.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nuoret
 • Lukiot
 • Ammattikoulutus
 • Työelämä
 • Marjukka Liiten

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  2. 2

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – Jopa kymmenen prosenttia htlv-1-viruksen kantajista sairastuu aggressiiviseen leukemiaan

   Tilaajille
  3. 3

   Pappi ja kirkkokansa katosivat pienestä belgialaiskunnasta ja pahamaineisen lähiön imaami pelkää islaminuskon puolesta – Belgiassa yhä harvempi uskoo

  4. 4

   Marco Wessman joutui tarkkailuluokalle koko peruskoulun ajaksi, opetteli sitten itsekseen pitkän matematiikan ja opettaa nyt fysiikkaa – Erityis­luokista halutaan nyt eroon, mutta onko se mahdollista?

  5. 5

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  6. 6

   Sveitsin nousu oli jääkiekon MM-kisojen piristys – tähdistö­kentällisessä korjattiin kahden vuoden takainen vääryys

  7. 7

   Notkeammin, rohkeammin, tarkemmin – Suomella on nyt rytmisessä kilpavoimistelussa kaikkien aikojen maajoukkue

  8. 8

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  9. 9

   Vegas teki NHL-historiaa ja rynni finaaleihin – Laineen ja Armian kausi sai tylyn päätöksen

  10. 10

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  2. 2

   Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

  3. 3

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  4. 4

   Harri Aho on nähnyt ihmisten kateuden ja poikansa nousun huipulle – kateellisuus loppui, kun Sebastian Aho ratkaisi mestaruuden

  5. 5

   Professori Piia Jallinoja tietää, millainen juhlapöytä ottaa kaikki huomioon – ja miksi voileipäkakku on moka

   Tilaajille
  6. 6

   Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

   Tilaajille
  7. 7

   Asuntoilmoitusten kuvissa huonekasveja säilytetään eteisen hattuhyllyllä ja jokaisessa keittiössä on söpö basilika – ”Nyt on muodissa eukalyptuksen oksa”

  8. 8

   Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

  9. 9

   Kirkon ei pitäisi enää vastustaa muutosta, sanoo eläkkeelle jäävä arkkipiispa Kari Mäkinen: ”Ei Jumalaa voi poimia hyllystä”

  10. 10

   Kun tuhannet Suomeen hullaantuneet venäläiset kokoontuvat yhteen, ei kellään ole naapurimaastaan pahaa sanottavaa – ”Venäjällä emme tiedä, mitä huomenna tapahtuu, mutta teillä tällainen ei olisi mahdollista"

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Haiseva hengitys vaivaa yhä useampaa suomalaista – Asian­tuntija kertoo, mistä se johtuu ja mitä sille voi tehdä

   Tilaajille
  3. 3

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  4. 4

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  5. 5

   Patikoimassa ollut turisti ryöstettiin Nuuksion kansallis­puistossa – taklattiin maahan takaapäin vaellus­reitillä

  6. 6

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  7. 7

   ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

  8. 8

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  9. 9

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Eristämistä, masennusta ja tuhottuja opintoja – Korkeakouluissa kiusataan kuin yläasteella, ja helsinkiläisen Leenan toiveet murskattiin ensimmäisenä päivänä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää