Kotimaa

Kysely paljastaa ison muutoksen: Yhä harvempi suomalainen haluaa lapsia – ”Lasta toivovien naisten on vaikea löytää puolisoa”

Lapsensaantia suunnittelevien määrä on tippunut rajusti, kertoo Väestöliiton vuoden 2018 perhebarometrikysely. Toisin kuin miehillä, naisilla lastensaannin lykkääminen liittyy tutkimuksen mukaan matalampaan tulotasoon ja työttömyyteen.

Seitsemän viime vuoden aikana tapahtunut syntyvyyden lasku ei ole sattumaa, sillä suomalaiset haluavat yhä vähemmän lapsia, selviää tuoreesta Väestöliiton vuoden 2018 perhebarometrikyselystä.

Niiden, jotka eivät halua ollenkaan lapsia, määrä on kasvanut, ja suurperhettä eli vähintään kolmea lasta toivovien määrä vähentynyt. Muutos oli nähtävissä jo asiaa selvittäneessä vuoden 2015 perhebarometrissa.

Silloin 14,8 prosenttia suomalaisista ilmoitti, ettei halua lapsia. Ennen vuotta 2015 tehdyissä tutkimuksissa lapsia haluamattomien suomalaisten osuus oli ollut korkeintaan viisi prosenttia.

Nyt vastaava osuus on 12,3 prosenttia. Kaksikymppisistä lapsettomista jo hieman yli viidennes pitää ihanteenaan nollaa lasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kolme vuotta sitten olimme yllättyneitä tuloksista ja varovaisia sen suhteen, voiko aineistoon luottaa. Nyt nähdään, että siinä, miten ihmiset haluavat saada lapsia, on tosiaan tapahtunut isompi muutos”, sanoo tutkija Venla Berg Väestöliitosta.

Se, mikä on säilynyt ennallaan, on kahden lapsen suosio: kahta lasta toivoo noin 40 prosenttia suomalaisista. Keskimääräinen lapsilukutoive on 2,17.

Se on hieman suurempi kuin vastaava luku 1,99 vuoden 2015 perhebarometrissä. Pudotusta on kuitenkin tapahtunut 1990-luvun 2,5 keskimääräisestä lapsilukutoiveesta.


Kaksikymppisten lapsitoiveet saattavat vielä elämän aikana muuttua. Toivotun ja toteutuneen lapsiluvun välillä on kuitenkin ero – yleensä niin päin, ettei haaveita aivan saavuteta.

Sen lisäksi, että monien toive vapaaehtoisesta lapsettomuudesta pysyy, kaikki lapsia toivovat eivät tule saamaan heitä syystä tai toisesta.

Tähän asti noin viidennes suomalaisnaisista ja neljännes suomalaismiehistä on jäänyt kokonaan lapsettomiksi. ”Ennustamme, että nämä osuudet tulevat nousemaan”, Berg arvioi.

Myös lasta suunnittelevien määrät ovat pudonneet Bergin mukaan rajusti. Tässä sukupuolten välillä on melko suuri, noin kymmenen prosenttiyksikön ero: lapsettomat miehet ovat suunnitelleet lastenhankintaa vähemmän kuin naiset kaikissa muissa paitsi 35–39-vuotiaiden ikäryhmässä.

Ero on pääkaupunkiseudulla suurempi kuin muualla maassa. Siellä alle 40-vuotiaista miehistä, joilla ei ole yhtään lasta tai yksi lapsi, peräti 44 prosenttia ei ole suunnitellut hankkivansa lapsia. Naisilla vastaava luku on 30 prosenttia.

”Se voi tarkoittaa, että lasta toivovien naisten on vaikea löytää puolisoa, joka olisi ajatellut hankkivansa lapsia. Se, etteivät miesten ja naisten toiveet kohtaa, voi olla yksi syy siihen, että lapsia syntyy niin vähän”, Berg sanoo.

Niiden miesten, jotka aikovat nyt tai tulevaisuudessa hankkia lapsia, määrä on laskenut 30 prosenttiyksikköä vuodesta 2007. Samassa ajassa lastenhankintaa aikovien naisten määrä on vähentynyt noin 20 prosenttiyksiköllä.

Syntyvyyden lasku johtuu ennen kaikkea siitä, että nuoret aikuiset lykkäävät perheellistymistä eri syistä.

Kokonaan lapsettomilla lykkäämisen syynä korostuvat perhebarometrikyselyn mukaan elämäntyyliin liittyvät asiat. He haluavat tehdä muita kiinnostavia asioita, edetä ammatissaan tai urallaan, eivätkä pidä pikkulapsielämää houkuttelevana vaihtoehtona.

Lapsettomat miehet ilmoittavat tärkeäksi syyksi myös sopivan kumppanin puutteen. Elämäntyyliin liittyvien syiden jälkeen seuraavaksi tärkeämmäksi syyksi nousevat talouteen ja työtilanteeseen liittyvät tekijät.

Kiinnostavaa on, että niillä, joilla on jo ainakin yksi lapsi, taloudellisen tilanteen epävarmuus ja työn ja perheen yhteensovittamisen vaikeudet ovat tärkeimpiä syitä siihen, mikseivät he tällä hetkellä yritä hankkia lisää lapsia.

”Näyttää siltä, että he ovat lapsettomien kanssa aika erilaisessa tilanteessa ja ilmoittavat lapsensaannin lykkäämiseen erilaisia syitä. He sanovat esimerkiksi, että asunto on liian pieni, yhteiskunnan tuki riittämätöntä, työtilanne on epävarma ja lapsen hoidon järjestäminen hankalaa.”

Lykkäämisen taloudellisten syiden painavuudesta kertoo se, että perhebarometrikyselyn mukaan lapsen saamista nyt yrittävät ovat todennäköisesti hyväosaisia: he ovat töissä, parempituloisia ja korkeammin koulutettuja.

Tämä kertoo Bergin mukaan taantuman epävarmuuden vaikutuksesta: voi olla, että nousukausi ei tunnu vielä monen nuoren aikuisen arjessa.

Tässä näkyvät myös sukupuolten väliset erot – hieman toisella tavalla kuin esimerkiksi valtionvarainministeriössä on tulkittu. Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki on esittänyt, että nuorten miesten työllisyys laskee samaa tahtia kuin syntyvyys.

Perhebarometrikyselyn mukaan se, ettei ole suunnitellut lasta tai on asiasta epävarma, liittyy naisilla matalampiin resursseihin: työttömyyteen, tulotasoon ja matalampaan koulutukseen.

Miehistä taas suunnilleen yhtä suuri osuus ei ole suunnitellut lapsen hankintaa riippumatta siitä, ovatko he työttömiä vai töissä. Heillä asia näyttää Bergin mukaan liittyvän jopa korkeampaan sosioekonomiseen asemaan ja tulotasoon.

”Naisilla resurssit vaikuttavat lapsenhankintaan, mutta miehistä suuri osuus ei ole joka tapauksessa suunnitellut lapsen hankintaa. Tämänkin aineiston perusteella Hetemäen selitys vaikuttaa hieman hätäiseltä tulkinnalta”, hän sanoo.

Suomessa naiset osallistuvat täysipainoisesti perheen elatukseen ja pohtivat, kuinka itsenäisiä heidän kannattaa olla ennen kuin he alkavat haaveilla lapsista.

”Naiset saattavat miettiä jo ennen lasten hankintaa, pärjäävätkö he kaikissa tilanteissa lapsen kanssa. Erossa lapset jäävät usein äidille, ja he haluavat tietää, pärjäävätkö he silti.”

Voiko ihmisten lapsilukutoiveiden toteutumiseen ja syntyvyyteen vaikuttaa perhebarometrikyselyn tulosten perusteella? Ehkä ei, ainakaan vapaaehtoisesti lapsettomien kohdalla.

Heidän näkemyksiinsä voi Bergin mukaan vaikuttaa yleinen lapsiperheitä koskeva ilmapiiri: toisille voisi olla merkitystä, jos perhe-elämästä puhuttaisiin niin, ettei se kuulosta kammottavalta.

Erityisesti jo vanhemmaksi tulleiden lapsensaannin lykkäämisen syissä korostuvat talouteen ja työelämään liittyvät syyt. Näihin voi vaikuttaa poliittisilla päätöksillä ja työnantajien perheystävällisillä käytännöillä, Berg huomauttaa.

Suomessa on esimerkiksi Pohjoismaiden joustamattomien perhevapaajärjestelmä, jossa perhevapaita ei voi lykätä eikä yhdistää töissä ja vanhempainvapailla oloa. Täällä ei ole myöskään tapana tehdä osa-aikatyötä, jota osa perheellisistä toivoo.

”Itseäni yllätti, että näin monet jo vanhemmaksi tulleet eivät hanki lapsia työn ja perheen yhteensovittamisen vaikeuksien takia. Olisi tärkeää, ettei lapsiluku jäisi enemmän lapsia haluavilla yhteen lapseen siksi, ettei toisten lasten saannin koeta olevan talouteen ja työhön liittyvistä syistä mahdollista.”

Lapsi-ihanteita koskeva kyselytutkimus toteutettiin osana perhepolitiikkaa koskevaa Perhebarometri 2018 -kirjaa, joka julkaistaan syksyllä.

Kantar TNS:n toteuttamaan kyselyyn vastasi 1 454 20–59-vuotista naista ja 1 184 miestä. Lapsettomat vastaajat ovat otoksessa yliedustettuna, mutta tätä on korjattu tarvittaessa kyselyä koskevissa analyyseissä painokertoimilla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  2. 2

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   New York Times: Trumpin asianajaja nauhoitti salaa keskustelun Playboy-mallin maksamisesta hiljaiseksi

  5. 5

   3d-tulostettujen aseiden piirustuksia saa pian jakaa laillisesti Yhdysvalloissa – Vastustajat pelkäävät ”aaveaseiden” leviämistä

  6. 6

   Ainakin yhdeksän loukkaantui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  7. 7

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  8. 8

   Muotitalo Burberry hämmästytti polttamalla vaatteitaan miljoonien edestä – ”Luksustuotteiden ei haluta päätyvän väärille kuluttajille”, arvioi muotioikeuden asiantuntija

  9. 9

   Kai Saarinen joutui päättämään joukon perääntymisestä, kun liekkimeri eteni kohisten puiden latvoissa – näin eteni vaikea operaatio Varsinais-Suomen jättipalossa

  10. 10

   Poliisi päätti katkaista helsinkiläismiehen rikoskierteen – epäillään tehneen 19 liikennerikosta puolessa vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  7. 7

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  8. 8

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  9. 9

   Ainakin yhdeksän loukkaantui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  10. 10

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää