Kotimaa

Kysely paljastaa ison muutoksen: Yhä harvempi suomalainen haluaa lapsia – ”Lasta toivovien naisten on vaikea löytää puolisoa”

Lapsensaantia suunnittelevien määrä on tippunut rajusti, kertoo Väestöliiton vuoden 2018 perhebarometrikysely. Toisin kuin miehillä, naisilla lastensaannin lykkääminen liittyy tutkimuksen mukaan matalampaan tulotasoon ja työttömyyteen.

Seitsemän viime vuoden aikana tapahtunut syntyvyyden lasku ei ole sattumaa, sillä suomalaiset haluavat yhä vähemmän lapsia, selviää tuoreesta Väestöliiton vuoden 2018 perhebarometrikyselystä.

Niiden, jotka eivät halua ollenkaan lapsia, määrä on kasvanut, ja suurperhettä eli vähintään kolmea lasta toivovien määrä vähentynyt. Muutos oli nähtävissä jo asiaa selvittäneessä vuoden 2015 perhebarometrissa.

Silloin 14,8 prosenttia suomalaisista ilmoitti, ettei halua lapsia. Ennen vuotta 2015 tehdyissä tutkimuksissa lapsia haluamattomien suomalaisten osuus oli ollut korkeintaan viisi prosenttia.

Nyt vastaava osuus on 12,3 prosenttia. Kaksikymppisistä lapsettomista jo hieman yli viidennes pitää ihanteenaan nollaa lasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kolme vuotta sitten olimme yllättyneitä tuloksista ja varovaisia sen suhteen, voiko aineistoon luottaa. Nyt nähdään, että siinä, miten ihmiset haluavat saada lapsia, on tosiaan tapahtunut isompi muutos”, sanoo tutkija Venla Berg Väestöliitosta.

Se, mikä on säilynyt ennallaan, on kahden lapsen suosio: kahta lasta toivoo noin 40 prosenttia suomalaisista. Keskimääräinen lapsilukutoive on 2,17.

Se on hieman suurempi kuin vastaava luku 1,99 vuoden 2015 perhebarometrissä. Pudotusta on kuitenkin tapahtunut 1990-luvun 2,5 keskimääräisestä lapsilukutoiveesta.


Kaksikymppisten lapsitoiveet saattavat vielä elämän aikana muuttua. Toivotun ja toteutuneen lapsiluvun välillä on kuitenkin ero – yleensä niin päin, ettei haaveita aivan saavuteta.

Sen lisäksi, että monien toive vapaaehtoisesta lapsettomuudesta pysyy, kaikki lapsia toivovat eivät tule saamaan heitä syystä tai toisesta.

Tähän asti noin viidennes suomalaisnaisista ja neljännes suomalaismiehistä on jäänyt kokonaan lapsettomiksi. ”Ennustamme, että nämä osuudet tulevat nousemaan”, Berg arvioi.

Myös lasta suunnittelevien määrät ovat pudonneet Bergin mukaan rajusti. Tässä sukupuolten välillä on melko suuri, noin kymmenen prosenttiyksikön ero: lapsettomat miehet ovat suunnitelleet lastenhankintaa vähemmän kuin naiset kaikissa muissa paitsi 35–39-vuotiaiden ikäryhmässä.

Ero on pääkaupunkiseudulla suurempi kuin muualla maassa. Siellä alle 40-vuotiaista miehistä, joilla ei ole yhtään lasta tai yksi lapsi, peräti 44 prosenttia ei ole suunnitellut hankkivansa lapsia. Naisilla vastaava luku on 30 prosenttia.

”Se voi tarkoittaa, että lasta toivovien naisten on vaikea löytää puolisoa, joka olisi ajatellut hankkivansa lapsia. Se, etteivät miesten ja naisten toiveet kohtaa, voi olla yksi syy siihen, että lapsia syntyy niin vähän”, Berg sanoo.

Niiden miesten, jotka aikovat nyt tai tulevaisuudessa hankkia lapsia, määrä on laskenut 30 prosenttiyksikköä vuodesta 2007. Samassa ajassa lastenhankintaa aikovien naisten määrä on vähentynyt noin 20 prosenttiyksiköllä.

Syntyvyyden lasku johtuu ennen kaikkea siitä, että nuoret aikuiset lykkäävät perheellistymistä eri syistä.

Kokonaan lapsettomilla lykkäämisen syynä korostuvat perhebarometrikyselyn mukaan elämäntyyliin liittyvät asiat. He haluavat tehdä muita kiinnostavia asioita, edetä ammatissaan tai urallaan, eivätkä pidä pikkulapsielämää houkuttelevana vaihtoehtona.

Lapsettomat miehet ilmoittavat tärkeäksi syyksi myös sopivan kumppanin puutteen. Elämäntyyliin liittyvien syiden jälkeen seuraavaksi tärkeämmäksi syyksi nousevat talouteen ja työtilanteeseen liittyvät tekijät.

Kiinnostavaa on, että niillä, joilla on jo ainakin yksi lapsi, taloudellisen tilanteen epävarmuus ja työn ja perheen yhteensovittamisen vaikeudet ovat tärkeimpiä syitä siihen, mikseivät he tällä hetkellä yritä hankkia lisää lapsia.

”Näyttää siltä, että he ovat lapsettomien kanssa aika erilaisessa tilanteessa ja ilmoittavat lapsensaannin lykkäämiseen erilaisia syitä. He sanovat esimerkiksi, että asunto on liian pieni, yhteiskunnan tuki riittämätöntä, työtilanne on epävarma ja lapsen hoidon järjestäminen hankalaa.”

Lykkäämisen taloudellisten syiden painavuudesta kertoo se, että perhebarometrikyselyn mukaan lapsen saamista nyt yrittävät ovat todennäköisesti hyväosaisia: he ovat töissä, parempituloisia ja korkeammin koulutettuja.

Tämä kertoo Bergin mukaan taantuman epävarmuuden vaikutuksesta: voi olla, että nousukausi ei tunnu vielä monen nuoren aikuisen arjessa.

Tässä näkyvät myös sukupuolten väliset erot – hieman toisella tavalla kuin esimerkiksi valtionvarainministeriössä on tulkittu. Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki on esittänyt, että nuorten miesten työllisyys laskee samaa tahtia kuin syntyvyys.

Perhebarometrikyselyn mukaan se, ettei ole suunnitellut lasta tai on asiasta epävarma, liittyy naisilla matalampiin resursseihin: työttömyyteen, tulotasoon ja matalampaan koulutukseen.

Miehistä taas suunnilleen yhtä suuri osuus ei ole suunnitellut lapsen hankintaa riippumatta siitä, ovatko he työttömiä vai töissä. Heillä asia näyttää Bergin mukaan liittyvän jopa korkeampaan sosioekonomiseen asemaan ja tulotasoon.

”Naisilla resurssit vaikuttavat lapsenhankintaan, mutta miehistä suuri osuus ei ole joka tapauksessa suunnitellut lapsen hankintaa. Tämänkin aineiston perusteella Hetemäen selitys vaikuttaa hieman hätäiseltä tulkinnalta”, hän sanoo.

Suomessa naiset osallistuvat täysipainoisesti perheen elatukseen ja pohtivat, kuinka itsenäisiä heidän kannattaa olla ennen kuin he alkavat haaveilla lapsista.

”Naiset saattavat miettiä jo ennen lasten hankintaa, pärjäävätkö he kaikissa tilanteissa lapsen kanssa. Erossa lapset jäävät usein äidille, ja he haluavat tietää, pärjäävätkö he silti.”

Voiko ihmisten lapsilukutoiveiden toteutumiseen ja syntyvyyteen vaikuttaa perhebarometrikyselyn tulosten perusteella? Ehkä ei, ainakaan vapaaehtoisesti lapsettomien kohdalla.

Heidän näkemyksiinsä voi Bergin mukaan vaikuttaa yleinen lapsiperheitä koskeva ilmapiiri: toisille voisi olla merkitystä, jos perhe-elämästä puhuttaisiin niin, ettei se kuulosta kammottavalta.

Erityisesti jo vanhemmaksi tulleiden lapsensaannin lykkäämisen syissä korostuvat talouteen ja työelämään liittyvät syyt. Näihin voi vaikuttaa poliittisilla päätöksillä ja työnantajien perheystävällisillä käytännöillä, Berg huomauttaa.

Suomessa on esimerkiksi Pohjoismaiden joustamattomien perhevapaajärjestelmä, jossa perhevapaita ei voi lykätä eikä yhdistää töissä ja vanhempainvapailla oloa. Täällä ei ole myöskään tapana tehdä osa-aikatyötä, jota osa perheellisistä toivoo.

”Itseäni yllätti, että näin monet jo vanhemmaksi tulleet eivät hanki lapsia työn ja perheen yhteensovittamisen vaikeuksien takia. Olisi tärkeää, ettei lapsiluku jäisi enemmän lapsia haluavilla yhteen lapseen siksi, ettei toisten lasten saannin koeta olevan talouteen ja työhön liittyvistä syistä mahdollista.”

Lapsi-ihanteita koskeva kyselytutkimus toteutettiin osana perhepolitiikkaa koskevaa Perhebarometri 2018 -kirjaa, joka julkaistaan syksyllä.

Kantar TNS:n toteuttamaan kyselyyn vastasi 1 454 20–59-vuotista naista ja 1 184 miestä. Lapsettomat vastaajat ovat otoksessa yliedustettuna, mutta tätä on korjattu tarvittaessa kyselyä koskevissa analyyseissä painokertoimilla.

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – Jopa kymmenen prosenttia htlv-1-viruksen kantajista sairastuu aggressiiviseen leukemiaan

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  3. 3

   Marco Wessman joutui tarkkailuluokalle koko peruskoulun ajaksi, opetteli sitten itsekseen pitkän matematiikan ja opettaa nyt fysiikkaa – Erityis­luokista halutaan nyt eroon, mutta onko se mahdollista?

  4. 4

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  5. 5

   Pappi ja kirkkokansa katosivat pienestä belgialaiskunnasta ja pahamaineisen lähiön imaami pelkää islaminuskon puolesta – Belgiassa yhä harvempi uskoo

  6. 6

   ”Sinusta ei tule koskaan johtajaa, koska olet noin lyhyt” – 500 HS:n lukijaa kertoo, millaisiin omituisuuksiin he ovat törmänneet rekrytoinnissa

   Tilaajille
  7. 7

   Ruotsi voitti MM-kultaa hurjassa jännitysnäytelmässä – Filip Forsberg niittasi ratkaisevan maalin voittolaukaus­kilpailussa

  8. 8

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  9. 9

   Sveitsin nousu oli jääkiekon MM-kisojen piristys – tähdistö­kentällisessä korjattiin kahden vuoden takainen vääryys

  10. 10

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  2. 2

   Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

  3. 3

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  4. 4

   Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

   Tilaajille
  5. 5

   Harri Aho on nähnyt ihmisten kateuden ja poikansa nousun huipulle – kateellisuus loppui, kun Sebastian Aho ratkaisi mestaruuden

  6. 6

   Professori Piia Jallinoja tietää, millainen juhlapöytä ottaa kaikki huomioon – ja miksi voileipäkakku on moka

   Tilaajille
  7. 7

   Asuntoilmoitusten kuvissa huonekasveja säilytetään eteisen hattuhyllyllä ja jokaisessa keittiössä on söpö basilika – ”Nyt on muodissa eukalyptuksen oksa”

  8. 8

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  9. 9

   Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

  10. 10

   Kun tuhannet Suomeen hullaantuneet venäläiset kokoontuvat yhteen, ei kellään ole naapurimaastaan pahaa sanottavaa – ”Venäjällä emme tiedä, mitä huomenna tapahtuu, mutta teillä tällainen ei olisi mahdollista"

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Haiseva hengitys vaivaa yhä useampaa suomalaista – Asian­tuntija kertoo, mistä se johtuu ja mitä sille voi tehdä

   Tilaajille
  3. 3

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  4. 4

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  5. 5

   Patikoimassa ollut turisti ryöstettiin Nuuksion kansallis­puistossa – taklattiin maahan takaapäin vaellus­reitillä

  6. 6

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  7. 7

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

  9. 9

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Eristämistä, masennusta ja tuhottuja opintoja – Korkeakouluissa kiusataan kuin yläasteella, ja helsinkiläisen Leenan toiveet murskattiin ensimmäisenä päivänä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Notkeammin, rohkeammin, tarkemmin – Suomella on nyt rytmisessä kilpavoimistelussa kaikkien aikojen maajoukkue
  3. Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – Jopa kymmenen prosenttia htlv-1-viruksen kantajista sairastuu aggressiiviseen leukemiaan Tilaajille
  4. Kokoomus ja keskusta nimittivät Antti Rinteen eläkelupausta vastuuttomaksi, mutta se voitti puolelleen enemmistön suomalaisista
  5. HS Aamusauna ruotii vegaanibuumia: ”Vege on kaupoissa houkuttelevammin tarjolla kuin luomu”
  6. Marco Wessman joutui tarkkailuluokalle koko peruskoulun ajaksi, opetteli sitten itsekseen pitkän matematiikan ja opettaa nyt fysiikkaa – Erityis­luokista halutaan nyt eroon, mutta onko se mahdollista?
  7. Pappi ja kirkkokansa katosivat pienestä belgialaiskunnasta ja pahamaineisen lähiön imaami pelkää islaminuskon puolesta – Belgiassa yhä harvempi uskoo
  8. Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?
  9. MM-turnauksen tähdistöön valittu Ruotsin tehohyökkääjä Rickard Rakell: ”Toivottavasti tulee pitkät juhlat”
  10. Punk-levy-yhtiön pomosta Kimmo Miettisestä tuli ensin toimittaja ja sitten kirjailija – ja nyt hän kantaa taskussaan 16 000 biisin jukeboksia
  11. ”Sinusta ei tule koskaan johtajaa, koska olet noin lyhyt” – 500 HS:n lukijaa kertoo, millaisiin omituisuuksiin he ovat törmänneet rekrytoinnissa Tilaajille
  12. Näytä lisää