Kotimaa

Kysely paljastaa ison muutoksen: Yhä harvempi suomalainen haluaa lapsia – ”Lasta toivovien naisten on vaikea löytää puolisoa”

Lapsensaantia suunnittelevien määrä on tippunut rajusti, kertoo Väestöliiton vuoden 2018 perhebarometrikysely. Toisin kuin miehillä, naisilla lastensaannin lykkääminen liittyy tutkimuksen mukaan matalampaan tulotasoon ja työttömyyteen.

Seitsemän viime vuoden aikana tapahtunut syntyvyyden lasku ei ole sattumaa, sillä suomalaiset haluavat yhä vähemmän lapsia, selviää tuoreesta Väestöliiton vuoden 2018 perhebarometrikyselystä.

Niiden, jotka eivät halua ollenkaan lapsia, määrä on kasvanut, ja suurperhettä eli vähintään kolmea lasta toivovien määrä vähentynyt. Muutos oli nähtävissä jo asiaa selvittäneessä vuoden 2015 perhebarometrissa.

Silloin 14,8 prosenttia suomalaisista ilmoitti, ettei halua lapsia. Ennen vuotta 2015 tehdyissä tutkimuksissa lapsia haluamattomien suomalaisten osuus oli ollut korkeintaan viisi prosenttia.

Nyt vastaava osuus on 12,3 prosenttia. Kaksikymppisistä lapsettomista jo hieman yli viidennes pitää ihanteenaan nollaa lasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kolme vuotta sitten olimme yllättyneitä tuloksista ja varovaisia sen suhteen, voiko aineistoon luottaa. Nyt nähdään, että siinä, miten ihmiset haluavat saada lapsia, on tosiaan tapahtunut isompi muutos”, sanoo tutkija Venla Berg Väestöliitosta.

Se, mikä on säilynyt ennallaan, on kahden lapsen suosio: kahta lasta toivoo noin 40 prosenttia suomalaisista. Keskimääräinen lapsilukutoive on 2,17.

Se on hieman suurempi kuin vastaava luku 1,99 vuoden 2015 perhebarometrissä. Pudotusta on kuitenkin tapahtunut 1990-luvun 2,5 keskimääräisestä lapsilukutoiveesta.


Kaksikymppisten lapsitoiveet saattavat vielä elämän aikana muuttua. Toivotun ja toteutuneen lapsiluvun välillä on kuitenkin ero – yleensä niin päin, ettei haaveita aivan saavuteta.

Sen lisäksi, että monien toive vapaaehtoisesta lapsettomuudesta pysyy, kaikki lapsia toivovat eivät tule saamaan heitä syystä tai toisesta.

Tähän asti noin viidennes suomalaisnaisista ja neljännes suomalaismiehistä on jäänyt kokonaan lapsettomiksi. ”Ennustamme, että nämä osuudet tulevat nousemaan”, Berg arvioi.

Myös lasta suunnittelevien määrät ovat pudonneet Bergin mukaan rajusti. Tässä sukupuolten välillä on melko suuri, noin kymmenen prosenttiyksikön ero: lapsettomat miehet ovat suunnitelleet lastenhankintaa vähemmän kuin naiset kaikissa muissa paitsi 35–39-vuotiaiden ikäryhmässä.

Ero on pääkaupunkiseudulla suurempi kuin muualla maassa. Siellä alle 40-vuotiaista miehistä, joilla ei ole yhtään lasta tai yksi lapsi, peräti 44 prosenttia ei ole suunnitellut hankkivansa lapsia. Naisilla vastaava luku on 30 prosenttia.

”Se voi tarkoittaa, että lasta toivovien naisten on vaikea löytää puolisoa, joka olisi ajatellut hankkivansa lapsia. Se, etteivät miesten ja naisten toiveet kohtaa, voi olla yksi syy siihen, että lapsia syntyy niin vähän”, Berg sanoo.

Niiden miesten, jotka aikovat nyt tai tulevaisuudessa hankkia lapsia, määrä on laskenut 30 prosenttiyksikköä vuodesta 2007. Samassa ajassa lastenhankintaa aikovien naisten määrä on vähentynyt noin 20 prosenttiyksiköllä.

Syntyvyyden lasku johtuu ennen kaikkea siitä, että nuoret aikuiset lykkäävät perheellistymistä eri syistä.

Kokonaan lapsettomilla lykkäämisen syynä korostuvat perhebarometrikyselyn mukaan elämäntyyliin liittyvät asiat. He haluavat tehdä muita kiinnostavia asioita, edetä ammatissaan tai urallaan, eivätkä pidä pikkulapsielämää houkuttelevana vaihtoehtona.

Lapsettomat miehet ilmoittavat tärkeäksi syyksi myös sopivan kumppanin puutteen. Elämäntyyliin liittyvien syiden jälkeen seuraavaksi tärkeämmäksi syyksi nousevat talouteen ja työtilanteeseen liittyvät tekijät.

Kiinnostavaa on, että niillä, joilla on jo ainakin yksi lapsi, taloudellisen tilanteen epävarmuus ja työn ja perheen yhteensovittamisen vaikeudet ovat tärkeimpiä syitä siihen, mikseivät he tällä hetkellä yritä hankkia lisää lapsia.

”Näyttää siltä, että he ovat lapsettomien kanssa aika erilaisessa tilanteessa ja ilmoittavat lapsensaannin lykkäämiseen erilaisia syitä. He sanovat esimerkiksi, että asunto on liian pieni, yhteiskunnan tuki riittämätöntä, työtilanne on epävarma ja lapsen hoidon järjestäminen hankalaa.”

Lykkäämisen taloudellisten syiden painavuudesta kertoo se, että perhebarometrikyselyn mukaan lapsen saamista nyt yrittävät ovat todennäköisesti hyväosaisia: he ovat töissä, parempituloisia ja korkeammin koulutettuja.

Tämä kertoo Bergin mukaan taantuman epävarmuuden vaikutuksesta: voi olla, että nousukausi ei tunnu vielä monen nuoren aikuisen arjessa.

Tässä näkyvät myös sukupuolten väliset erot – hieman toisella tavalla kuin esimerkiksi valtionvarainministeriössä on tulkittu. Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki on esittänyt, että nuorten miesten työllisyys laskee samaa tahtia kuin syntyvyys.

Perhebarometrikyselyn mukaan se, ettei ole suunnitellut lasta tai on asiasta epävarma, liittyy naisilla matalampiin resursseihin: työttömyyteen, tulotasoon ja matalampaan koulutukseen.

Miehistä taas suunnilleen yhtä suuri osuus ei ole suunnitellut lapsen hankintaa riippumatta siitä, ovatko he työttömiä vai töissä. Heillä asia näyttää Bergin mukaan liittyvän jopa korkeampaan sosioekonomiseen asemaan ja tulotasoon.

”Naisilla resurssit vaikuttavat lapsenhankintaan, mutta miehistä suuri osuus ei ole joka tapauksessa suunnitellut lapsen hankintaa. Tämänkin aineiston perusteella Hetemäen selitys vaikuttaa hieman hätäiseltä tulkinnalta”, hän sanoo.

Suomessa naiset osallistuvat täysipainoisesti perheen elatukseen ja pohtivat, kuinka itsenäisiä heidän kannattaa olla ennen kuin he alkavat haaveilla lapsista.

”Naiset saattavat miettiä jo ennen lasten hankintaa, pärjäävätkö he kaikissa tilanteissa lapsen kanssa. Erossa lapset jäävät usein äidille, ja he haluavat tietää, pärjäävätkö he silti.”

Voiko ihmisten lapsilukutoiveiden toteutumiseen ja syntyvyyteen vaikuttaa perhebarometrikyselyn tulosten perusteella? Ehkä ei, ainakaan vapaaehtoisesti lapsettomien kohdalla.

Heidän näkemyksiinsä voi Bergin mukaan vaikuttaa yleinen lapsiperheitä koskeva ilmapiiri: toisille voisi olla merkitystä, jos perhe-elämästä puhuttaisiin niin, ettei se kuulosta kammottavalta.

Erityisesti jo vanhemmaksi tulleiden lapsensaannin lykkäämisen syissä korostuvat talouteen ja työelämään liittyvät syyt. Näihin voi vaikuttaa poliittisilla päätöksillä ja työnantajien perheystävällisillä käytännöillä, Berg huomauttaa.

Suomessa on esimerkiksi Pohjoismaiden joustamattomien perhevapaajärjestelmä, jossa perhevapaita ei voi lykätä eikä yhdistää töissä ja vanhempainvapailla oloa. Täällä ei ole myöskään tapana tehdä osa-aikatyötä, jota osa perheellisistä toivoo.

”Itseäni yllätti, että näin monet jo vanhemmaksi tulleet eivät hanki lapsia työn ja perheen yhteensovittamisen vaikeuksien takia. Olisi tärkeää, ettei lapsiluku jäisi enemmän lapsia haluavilla yhteen lapseen siksi, ettei toisten lasten saannin koeta olevan talouteen ja työhön liittyvistä syistä mahdollista.”

Lapsi-ihanteita koskeva kyselytutkimus toteutettiin osana perhepolitiikkaa koskevaa Perhebarometri 2018 -kirjaa, joka julkaistaan syksyllä.

Kantar TNS:n toteuttamaan kyselyyn vastasi 1 454 20–59-vuotista naista ja 1 184 miestä. Lapsettomat vastaajat ovat otoksessa yliedustettuna, mutta tätä on korjattu tarvittaessa kyselyä koskevissa analyyseissä painokertoimilla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Korkea moottoritiesilta romahti Genovan kaupungin lähellä Italiassa – Pelastusviranomaisten mukaan kuolleita on kymmeniä

  2. 2

   Tuntemattomien rikollisten ketju huijasi hyvällä suomen kielellä helsinkiläisnaisen pankkitunnukset – Oikeudessa maksumieheksi päätyi satunnainen vastaantulija

  3. 3

   Kymmenittäin autoja poltettiin Ruotsissa, kaksi pidätetty ja yksi etsintäkuulutettu – Ruotsidemokraattien johtaja ehdottelee avun pyytämistä muiden EU-maiden poliiseilta

  4. 4

   Helsingin poliisi: Suomeen on rantautunut Euroopasta uusi kansainvälinen kuljetusrikollisuuden muoto

  5. 5

   Tottenham-tähden yhden käden tuuletus hämmentää matkijoita – tätä on melkein pakko kokeilla, kunnes salaisuus selviää

  6. 6

   Päästöskandaalin jälkipyykin erikoinen käänne: Volkswagen rahoitti mainoksen, jossa paistattelee kilpailijan täyssähköauto

  7. 7

   Kun 80 autoa palaa, pääministerin ”hemmetti” ei välttämättä äänestäjille riitä

  8. 8

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  9. 9

   Paljon kuvia nuorista naisista, ei lainkaan tekstiä – Ruotsidemokraattien julisteet yllättävät Ruotsin vaalien loppusuoralla

  10. 10

   Trendikkäät ”ilmaiset” turistikierrokset toimivat kuin Troijan hevonen – ”Tätä minä en halua nähdä”, sanoo Marco Zablonier ja osoittaa Helsingin tuomiokirkkoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  2. 2

   Kymmenittäin autoja poltettiin Ruotsissa, kaksi pidätetty ja yksi etsintäkuulutettu – Ruotsidemokraattien johtaja ehdottelee avun pyytämistä muiden EU-maiden poliiseilta

  3. 3

   Perttu Häkkinen oli mies, joka osasi innostua ja epäillä

  4. 4

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  5. 5

   Fatbike-pyöräilijä jyräsi Helsingin kulttuurijohtaja Tommi Laition katuun pormestarin virka-asunnon edessä – Pyöräili jalkakäytävällä, pakeni paikalta

  6. 6

   Trendikkäät ”ilmaiset” turistikierrokset toimivat kuin Troijan hevonen – ”Tätä minä en halua nähdä”, sanoo Marco Zablonier ja osoittaa Helsingin tuomiokirkkoa

  7. 7

   Keski-ikäinen nainen juhlimassa – Uhka vai mahdollisuus?

  8. 8

   Toinen Kampissa puukotetuista miehistä kuoli vammoihinsa

  9. 9

   Helsinki aloittaa pyöräilijöiden valistuskampanjan – ”Tuntuu, että liikennesäännöistä on tarpeellista tiedottaa”

  10. 10

   Hpv-rokote ei lisännyt suomalaistyttöjen sairastumista outoihin oireyhtymiin – suurtutkimus kumosi vanhempien epäilyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Löytyykö kaapistasi tämä muumimuki? Onneksi olkoon, sillä voi tienata jopa 10 000 euroa

  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  4. 4

   Syvällä Venäjän tyhjyydessä on armoton vankileiri IK-25, jossa ruoka on jätettä, taudit leviävät ja kurinpidosta vastaavat vangit – nyt suomalainen huumekuriiri kertoo, millaista on elää siellä

   Tilaajille
  5. 5

   Niklas Raho makasi 15-vuotiaana letkuissa, kun perhe kutsuttiin hyvästelemään – yksi raukkamainen lyönti Turun yössä oli päättää elämän, mutta sitten tapahtui pieni ihme

   Tilaajille
  6. 6

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  8. 8

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  9. 9

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  10. 10

   Yhdysvallat helpottaa tappavan asbestin käyttöä – venäläinen asbestifirma kiitti Trumpia lätkäisemällä presidentin naaman asbestipaaleihin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Helsinki harkitsee varhaiskasvatukseen omaa palveluseteliä – Kelan myöntämä yksityisen hoidon tuki koettu koukeroiseksi
  3. Korkea moottoritiesilta romahti Genovan kaupungin lähellä Italiassa – Pelastusviranomaisten mukaan kuolleita on kymmeniä
  4. Armand Duplantis saa tililleen kahden maan seiväsennätyksen erikoisen säännön takia
  5. Kymmenittäin autoja poltettiin Ruotsissa, kaksi pidätetty ja yksi etsintäkuulutettu – Ruotsidemokraattien johtaja ehdottelee avun pyytämistä muiden EU-maiden poliiseilta
  6. Syyttäjä: Helsingin huumepoliisin tietolähdetoimintaa oli käytännössä mahdotonta valvoa – poliisijohdon virkarikosjutun käsittely alkoi
  7. Voiko terveysteknologiaan luottaa, jos sydämentahdistimeen voi hakkeroitua? Suomessa tahdistimeen murtautuminen ei onnistuisi, sanoo lääkäri
  8. HPK julkaisi vakavasti loukkaantuneen kiekkojuniorin koskettavan tarinan: ”Jos osuma olisi tullut sentin ylemmäs, en ehkä olisi tässä”
  9. Päästöskandaalin jälkipyykin erikoinen käänne: Volkswagen rahoitti mainoksen, jossa paistattelee kilpailijan täyssähköauto
  10. Digiaika näyttäytyy tähtitoimittajalle demonina, joka toi konsultit toimituksiin ja kärräsi kirjaston kaatopaikalle – Staffan Bruunin teos on ensimmäinen perusteellinen kuvaus mediamaailman murroksesta
  11. Husin uudeksi toimitusjohtajaksi valittiin Terveystalon Juha Tuominen
  12. Näytä lisää