Kotimaa

Kysely paljastaa ison muutoksen: Yhä harvempi suomalainen haluaa lapsia – ”Lasta toivovien naisten on vaikea löytää puolisoa”

Lapsensaantia suunnittelevien määrä on tippunut rajusti, kertoo Väestöliiton vuoden 2018 perhebarometrikysely. Toisin kuin miehillä, naisilla lastensaannin lykkääminen liittyy tutkimuksen mukaan matalampaan tulotasoon ja työttömyyteen.

Seitsemän viime vuoden aikana tapahtunut syntyvyyden lasku ei ole sattumaa, sillä suomalaiset haluavat yhä vähemmän lapsia, selviää tuoreesta Väestöliiton vuoden 2018 perhebarometrikyselystä.

Niiden, jotka eivät halua ollenkaan lapsia, määrä on kasvanut, ja suurperhettä eli vähintään kolmea lasta toivovien määrä vähentynyt. Muutos oli nähtävissä jo asiaa selvittäneessä vuoden 2015 perhebarometrissa.

Silloin 14,8 prosenttia suomalaisista ilmoitti, ettei halua lapsia. Ennen vuotta 2015 tehdyissä tutkimuksissa lapsia haluamattomien suomalaisten osuus oli ollut korkeintaan viisi prosenttia.

Nyt vastaava osuus on 12,3 prosenttia. Kaksikymppisistä lapsettomista jo hieman yli viidennes pitää ihanteenaan nollaa lasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kolme vuotta sitten olimme yllättyneitä tuloksista ja varovaisia sen suhteen, voiko aineistoon luottaa. Nyt nähdään, että siinä, miten ihmiset haluavat saada lapsia, on tosiaan tapahtunut isompi muutos”, sanoo tutkija Venla Berg Väestöliitosta.

Se, mikä on säilynyt ennallaan, on kahden lapsen suosio: kahta lasta toivoo noin 40 prosenttia suomalaisista. Keskimääräinen lapsilukutoive on 2,17.

Se on hieman suurempi kuin vastaava luku 1,99 vuoden 2015 perhebarometrissä. Pudotusta on kuitenkin tapahtunut 1990-luvun 2,5 keskimääräisestä lapsilukutoiveesta.


Kaksikymppisten lapsitoiveet saattavat vielä elämän aikana muuttua. Toivotun ja toteutuneen lapsiluvun välillä on kuitenkin ero – yleensä niin päin, ettei haaveita aivan saavuteta.

Sen lisäksi, että monien toive vapaaehtoisesta lapsettomuudesta pysyy, kaikki lapsia toivovat eivät tule saamaan heitä syystä tai toisesta.

Tähän asti noin viidennes suomalaisnaisista ja neljännes suomalaismiehistä on jäänyt kokonaan lapsettomiksi. ”Ennustamme, että nämä osuudet tulevat nousemaan”, Berg arvioi.

Myös lasta suunnittelevien määrät ovat pudonneet Bergin mukaan rajusti. Tässä sukupuolten välillä on melko suuri, noin kymmenen prosenttiyksikön ero: lapsettomat miehet ovat suunnitelleet lastenhankintaa vähemmän kuin naiset kaikissa muissa paitsi 35–39-vuotiaiden ikäryhmässä.

Ero on pääkaupunkiseudulla suurempi kuin muualla maassa. Siellä alle 40-vuotiaista miehistä, joilla ei ole yhtään lasta tai yksi lapsi, peräti 44 prosenttia ei ole suunnitellut hankkivansa lapsia. Naisilla vastaava luku on 30 prosenttia.

”Se voi tarkoittaa, että lasta toivovien naisten on vaikea löytää puolisoa, joka olisi ajatellut hankkivansa lapsia. Se, etteivät miesten ja naisten toiveet kohtaa, voi olla yksi syy siihen, että lapsia syntyy niin vähän”, Berg sanoo.

Niiden miesten, jotka aikovat nyt tai tulevaisuudessa hankkia lapsia, määrä on laskenut 30 prosenttiyksikköä vuodesta 2007. Samassa ajassa lastenhankintaa aikovien naisten määrä on vähentynyt noin 20 prosenttiyksiköllä.

Syntyvyyden lasku johtuu ennen kaikkea siitä, että nuoret aikuiset lykkäävät perheellistymistä eri syistä.

Kokonaan lapsettomilla lykkäämisen syynä korostuvat perhebarometrikyselyn mukaan elämäntyyliin liittyvät asiat. He haluavat tehdä muita kiinnostavia asioita, edetä ammatissaan tai urallaan, eivätkä pidä pikkulapsielämää houkuttelevana vaihtoehtona.

Lapsettomat miehet ilmoittavat tärkeäksi syyksi myös sopivan kumppanin puutteen. Elämäntyyliin liittyvien syiden jälkeen seuraavaksi tärkeämmäksi syyksi nousevat talouteen ja työtilanteeseen liittyvät tekijät.

Kiinnostavaa on, että niillä, joilla on jo ainakin yksi lapsi, taloudellisen tilanteen epävarmuus ja työn ja perheen yhteensovittamisen vaikeudet ovat tärkeimpiä syitä siihen, mikseivät he tällä hetkellä yritä hankkia lisää lapsia.

”Näyttää siltä, että he ovat lapsettomien kanssa aika erilaisessa tilanteessa ja ilmoittavat lapsensaannin lykkäämiseen erilaisia syitä. He sanovat esimerkiksi, että asunto on liian pieni, yhteiskunnan tuki riittämätöntä, työtilanne on epävarma ja lapsen hoidon järjestäminen hankalaa.”

Lykkäämisen taloudellisten syiden painavuudesta kertoo se, että perhebarometrikyselyn mukaan lapsen saamista nyt yrittävät ovat todennäköisesti hyväosaisia: he ovat töissä, parempituloisia ja korkeammin koulutettuja.

Tämä kertoo Bergin mukaan taantuman epävarmuuden vaikutuksesta: voi olla, että nousukausi ei tunnu vielä monen nuoren aikuisen arjessa.

Tässä näkyvät myös sukupuolten väliset erot – hieman toisella tavalla kuin esimerkiksi valtionvarainministeriössä on tulkittu. Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki on esittänyt, että nuorten miesten työllisyys laskee samaa tahtia kuin syntyvyys.

Perhebarometrikyselyn mukaan se, ettei ole suunnitellut lasta tai on asiasta epävarma, liittyy naisilla matalampiin resursseihin: työttömyyteen, tulotasoon ja matalampaan koulutukseen.

Miehistä taas suunnilleen yhtä suuri osuus ei ole suunnitellut lapsen hankintaa riippumatta siitä, ovatko he työttömiä vai töissä. Heillä asia näyttää Bergin mukaan liittyvän jopa korkeampaan sosioekonomiseen asemaan ja tulotasoon.

”Naisilla resurssit vaikuttavat lapsenhankintaan, mutta miehistä suuri osuus ei ole joka tapauksessa suunnitellut lapsen hankintaa. Tämänkin aineiston perusteella Hetemäen selitys vaikuttaa hieman hätäiseltä tulkinnalta”, hän sanoo.

Suomessa naiset osallistuvat täysipainoisesti perheen elatukseen ja pohtivat, kuinka itsenäisiä heidän kannattaa olla ennen kuin he alkavat haaveilla lapsista.

”Naiset saattavat miettiä jo ennen lasten hankintaa, pärjäävätkö he kaikissa tilanteissa lapsen kanssa. Erossa lapset jäävät usein äidille, ja he haluavat tietää, pärjäävätkö he silti.”

Voiko ihmisten lapsilukutoiveiden toteutumiseen ja syntyvyyteen vaikuttaa perhebarometrikyselyn tulosten perusteella? Ehkä ei, ainakaan vapaaehtoisesti lapsettomien kohdalla.

Heidän näkemyksiinsä voi Bergin mukaan vaikuttaa yleinen lapsiperheitä koskeva ilmapiiri: toisille voisi olla merkitystä, jos perhe-elämästä puhuttaisiin niin, ettei se kuulosta kammottavalta.

Erityisesti jo vanhemmaksi tulleiden lapsensaannin lykkäämisen syissä korostuvat talouteen ja työelämään liittyvät syyt. Näihin voi vaikuttaa poliittisilla päätöksillä ja työnantajien perheystävällisillä käytännöillä, Berg huomauttaa.

Suomessa on esimerkiksi Pohjoismaiden joustamattomien perhevapaajärjestelmä, jossa perhevapaita ei voi lykätä eikä yhdistää töissä ja vanhempainvapailla oloa. Täällä ei ole myöskään tapana tehdä osa-aikatyötä, jota osa perheellisistä toivoo.

”Itseäni yllätti, että näin monet jo vanhemmaksi tulleet eivät hanki lapsia työn ja perheen yhteensovittamisen vaikeuksien takia. Olisi tärkeää, ettei lapsiluku jäisi enemmän lapsia haluavilla yhteen lapseen siksi, ettei toisten lasten saannin koeta olevan talouteen ja työhön liittyvistä syistä mahdollista.”

Lapsi-ihanteita koskeva kyselytutkimus toteutettiin osana perhepolitiikkaa koskevaa Perhebarometri 2018 -kirjaa, joka julkaistaan syksyllä.

Kantar TNS:n toteuttamaan kyselyyn vastasi 1 454 20–59-vuotista naista ja 1 184 miestä. Lapsettomat vastaajat ovat otoksessa yliedustettuna, mutta tätä on korjattu tarvittaessa kyselyä koskevissa analyyseissä painokertoimilla.

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni palomies kokee seksuaalista ahdistelua työtehtävissä – helsinkiläispoliitikot vaativat kaupunkia kitkemään häirintää työpaikoilla

  2. 2

   Eläinlääkärit varoittavat: Koirien kuivatut kanaherkut saattavat aiheuttaa munuais­ongelmia – ”Vahvoja epäilyjä on”

  3. 3

   VR:n junissa saa varmasti naaman menosuuntaan vain yhdellä kikalla, eikä sekään toimi kaikilla reiteillä – miksi ihmeessä?

  4. 4

   Muutama vuosi sitten Eetu Pakkanen, 28, myi olemattomia tavaroita nettihuutokaupassa ja sekoili kamapäissään – Nyt hän roudaa Cheekiä ja toteuttaa omaa upeaa tuhkimotarinaansa

  5. 5

   Tietovuoto säikäytti eduskunnan: perustuslakivaliokunta lopettaa sähköisen työskentelyn ja lukitsee ovensa

  6. 6

   ”Kun tulen kotiin, en halua lisää vaatimuksia” – HS tutustui oppiviin seksirobotteihin ja mieheen, joka elää viiden robotin kanssa

   Tilaajille
  7. 7

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

  8. 8

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  9. 9

   Nobelisti Frank Wilczek poimi pesuainepaketin kyljestä nimen hiukkasille, joista kenties muodostuu universumin pimeä aine

  10. 10

   Sote-uudistuksen aikataulu ja jopa kohtalo on levällään – HS kertoo, mitä salaisen asiakirjan vuotaminen ja valiokunnan kritiikki merkitsee

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  2. 2

   Välimeren ruokavalio on kuollut: Alueen lapset ovat Euroopan lihavimpia – Suomalaisen ravitsemusasiantuntijan mukaan ”tilanne on vakava”

  3. 3

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

  4. 4

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  5. 5

   Pääsykokeiden valehakijoista on tullut jokavuotinen ilmiö

  6. 6

   HS-selvitys paljastaa: Pääkaupunki­seudun koulut täyttyvät haitallisella ilmalla, ja syy on ikivanha käytäntö – ”Tämä on se kaikkein pahin tilanne”

   Tilaajille
  7. 7

   Rappiolla-hitin suomeksi laulanut Metallican basisti kertoo uudella videolla rakastavansa Ismo Alangon yhtyeen Enter Sandman -vastausta – katso videotervehdys tästä

  8. 8

   Tanska vetää maahanmuutossa tiukkaa linjaa, Ruotsi seuraa perässä, Suomessa aiheesta ei juuri keskustella – ”Kaikki alkavat ymmärtää, ettemme voi kutsua tänne kaikkia”

  9. 9

   Historiallisen tapaamisen perunut Trump sanoi ase­voimien olevan tarvittaessa valmiina – Pohjois-Korea ilmoitti olevansa edelleen valmis neuvotteluihin

  10. 10

   Naiset siivoavat, synnyttävät ja saavat pienempää palkkaa – vieläkö pitäisi suorittaa kansalais­palvelus?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  3. 3

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  5. 5

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  6. 6

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  8. 8

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  9. 9

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  10. 10

   Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

  11. Näytä lisää