Kotimaa

Poliisi arveli etukäteen anniskelun vapautumisen lisäävän pahoinpitelyjä – ainakin alkuvaiheessa väkivaltaisuudet ovat kuitenkin vähentyneet

Poliisin mukaan on yhä liian varhaista arvioida, millainen vaikutus alkoholilain uudistuksella on rikoksiin ja hälytystehtäviin.

Ravintoloiden anniskeluaikojen pidentyminen ei ole ainakaan alkuvaiheessa aiheuttanut väkivaltapiikkiä Suomessa. Poliisille on päinvastoin ilmoitettu vähemmän pahoinpitelyrikoksia kuin aiempina vuosina.

Alkoholilain uudistuksen myötä ravintolat ovat voineet maaliskuun loppupuolelta lähtien myydä alkoholia aamuneljään asti ilman, että ne ovat joutuneet anomaan jatkoaikalupaa.

Ravintolat voivat halutessaan pitää oviaan auki myös anniskelun päättymisen jälkeen.

”Anniskeluaikojen pidentyminen ei näytä aiheuttaneen huhtikuussa dramaattisia muutoksia rikosten tai hälytystehtävien määrässä”, sanoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Ari Järvenpää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Anniskelu-uudistuksen jälkeisen ensimmäisen täyden kuukauden eli huhtikuun aikana poliisille ilmoitettiin 2 222 eriasteista pahoinpitelyä ja niiden yritystä koko Suomessa. Pahoinpitelyrikosten määrä väheni useilla sadoilla verrattuna kolmen aiemman vuoden huhtikuihin.

Pahoinpitelyrikoksia kirjattiin viime vuoden huhtikuussa 2 583 ja toissa vuoden huhtikuussa 2 733. Vuonna 2015 tapauksia oli 2 671.Poliisi kirjasi huhtikuussa 83 410 hälytystehtävää. Se oli hitusen suurempi määrä kuin viime vuonna, mutta pienempi kuin toissa vuonna.

Poliisihallituksen mukaan on yhä liian varhaista tehdä varmoja johtopäätöksiä alkoholiuudistuksen lopullisista vaikutuksista. Poliisi totesi jo ennen uudistusta, että mahdolliset muutokset eivät näy kertarysäyksellä vaan pitemmän ajan kuluessa.

Poliisihallitus arvioi etukäteen, että alkoholin käytön lisääntyminen ja saatavuuden helpottuminen lisäävät muun muassa hälytystehtäviä, pahoinpitelyjä ja rattijuopumuksia.

”Kun saamme aikanaan myös touko- ja kesäkuun tulokset, alkoholiuudistuksen vaikutuksia voi arvioida paremmin kuin nyt. On mielenkiintoista nähdä, miten esimerkiksi lämmin toukokuu näkyy poliisin tilastoissa. Ihmiset voivat käydä enemmän baareissa ja ulkoilmapaikoissa”, poliisitarkastaja Järvenpää sanoo.

Anniskeluravintoloilla on merkittävä vaikutus suomalaiseen väkivaltarikollisuuteen. Helsingin Sanomien tammikuussa julkaiseman selvityksen mukaan Suomen väkivaltaisin ajankohta oli lauantaiaamuyönä kello kolmesta neljään, jolloin ravintolat olivat lopettaneet silloisen lain mukaisesti anniskelun ja asiakkaat olivat poistuneet kaduille.

Alkoholilain maaliskuinen uudistus on lisännyt aamuyön tunneille asti auki olevien ravintoloiden määrää joillakin sadoilla.

Valviran ryhmäpäällikkö Kari Kunnas arvioi, että noin 1 300–1 400 ravintolalla on oikeus anniskella joko uuden ilmoitusmenettelyn tai vanhan lain aikaisen jatkoaikaluvan myötä muita ravintoloita myöhempään.

Ennen uudistusta runsaalla 900 ravintolalla oli jatkoaikalupa myydä alkoholia joko puoli kolmeen tai puoli neljään.

”Muutos on yhä meneillään. Osa vanhan lain aikaisen jatkoaikaluvan haltijoista miettii edelleen, pidentävätkö ne anniskeluaikojaan uuden lain mahdollistamalla tavalla”, Kunnas sanoo.

Fakta

Anniskelu uudistui


 Ravintolat ovat saaneet maaliskuusta lähtien anniskella alkoholia aamuneljään, eivätkä ne joudu enää anomaan jatkoaikalupaa. Anniskeluajan pidentäminen edellyttää kuitenkin ilmoituksen tekemistä aluehallintovirastolle kolme viikkoa etukäteen.

 Ravintolat voivat halutessaan pitää oviaan auki pitempäänkin. Ennen kello neljää ostettuja alkoholijuomia saa juoda ravintoloissa aamuviiteen asti.

 Osa alkoholilain muutoksista tuli voimaan jo tammikuun alussa. Kaupoissa saa nyt myydä enintään 5,5-prosenttisia juomia, kun raja oli aiemmin 4,7 prosenttia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alkoholi
 • Anniskelu
 • Väkivaltarikokset
 • Lasse Kerkelä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  2. 2

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  3. 3

   Suuri maastopalo leviää edelleen Pyhärannassa Varsinais-Suomessa: Rakennuksia palanut, kunta aloitti evakuoinnit – ”Ihmiset pelkäävät, että oma torppa menee”

  4. 4

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  5. 5

   Trumpin selitys ei lopettanut kohua Putinin myötäilystä – mutta ei presidentti tähän vielä kaadu

  6. 6

   ”Rajuilla välineillä nopeasti sisään ja nopeasti ulos” – Asunto­murto­kopla piinaa Helsingin kanta­kaupunkia, epäilee poliisi

  7. 7

   Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”

  8. 8

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  9. 9

   Omat löylyttävät Theresa Mayta – brexitissä uhkaa pattitilanne, kun mikään ei tunnu kelpaavan riiteleville konservatiiveille

  10. 10

   Nuorten MM-yleisurheilussa hurjia tuloksia – 16-vuotias kenialainen viilettää jo Lasse Virénin vauhtia, Ruotsin seiväskomeetta yritti ”järjetöntä tulosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  3. 3

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  4. 4

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  5. 5

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Mandalay Bay -hotellin omistajayhtiö haastoi Las Vegasin joukkosurman uhreja oikeuteen – festivaaliyleisöä tulitettiin hotellin ikkunasta

  8. 8

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  9. 9

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  10. 10

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  10. 10

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Molemmat suomalaisparit jatkoon rantalentopallon EM-kisoissa – ”Kolmannessa erässä oltiin rohkeampia, mikä toi tulosta”
  3. Jättimäiset maastopalot ovat Suomessa äärettömän harvinaisia – Usein palon syynä on ihmisen toiminta
  4. Suuri maastopalo leviää edelleen Pyhärannassa Varsinais-Suomessa: Rakennuksia palanut, kunta aloitti evakuoinnit – ”Ihmiset pelkäävät, että oma torppa menee”
  5. Tunti sitten
  6. Imatran Pallo-Veikkojen Jere Dahlströmistä kaikkien aikojen lyöjäkuningas
  7. Omat löylyttävät Theresa Mayta – brexitissä uhkaa pattitilanne, kun mikään ei tunnu kelpaavan riiteleville konservatiiveille
  8. Metsäpalot piinaavat Ruotsia – Helikoptereiden apu viipyy lentäjien kesälomien vuoksi, sammutus­lentokoneita saapunut Italiasta
  9. Helle tyhmentää – kuumuus ja kehon kuivuminen häiritsevät ajokykyä ja pilaavat keskittymiskyvyn, kertovat tutkimukset
  10. Ranskalaisnaiset kertovat sosiaalisessa mediassa seksuaalisesta häirinnästä MM-kisojen voitonjuhlissa – Poliisi pyytää ilmoittamaan asiasta viranomaisille
  11. Investointi­pankki Goldman Sachsin toimitus­johtaksi nimitettiin David Solomon, joka tunnetaan myös dj-taitelijanimellä ”D-Sol”
  12. 2 tuntia sitten
  13. Trumpin selitys ei lopettanut kohua Putinin myötäilystä – mutta ei presidentti tähän vielä kaadu
  14. Näytä lisää