Kotimaa

Vuoroasumisen ongelmat vaivaavat yhä useampia ero­perheitä – Ministeri: Lapsilisä ja asumistuki pitäisi voida jakaa eroperheessä

Vuoroasumista pohtineen työryhmän mielestä nykykäytäntö estää lapsen edun toteutumisen.

Kun vanhemmat erosivat, he sopivat, että lapset asuvat vuoroviikoin kummankin luona. Lapset tarvitsevat samoja asioita molemmissa kodeissa, mutta vain lähivanhemmaksi kirjattu saa lapsilisän, yksinhuoltajalisän, vammaistuen, elatusmaksuja ja asumistuen.

Näin kuvaili tilannettaan nimimerkki Etävanhempi HS:n mielipideosastolla lauantaina. Itse hän ei saanut yhteiskunnalta yllätyksekseen mitään.

Yhä useammat parit päätyvät eron jälkeen lasten vuoroasumiseen. Vuoroasumista ei ole kuitenkaan otettu huomioon lainsäädännössä, ja siitä koituu vanhemmille ongelmia, toteaa nyt myös lasten vuoroasumista pohtinut sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä.

Se luovutti raporttinsa torstaina perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle (kesk) ja oikeusministeri Antti Häkkäselle (kok). Työryhmän mielestä nykykäytäntö estää lapsen edun toteutumisen. Siihen taas velvoittavat YK:n lasten oikeuksien sopimus ja Suomen perustuslaki.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moniin etuuksiin tarvitaan muutoksia, työryhmä toteaa. Saarikon mukaan tärkeimpiä muutosta vaativia kohteita ovat lapsilisä ja asumistuki. Ruotsissa useammat etuudet, kuten esimerkiksi lapsilisä voidaan jakaa vanhempien kesken vuoroasumistilanteessa.

Suomessa tämä ei ole mahdollista, ja toinen vanhempi voi saada asumistukena satojen eurojen etuuksia, vaikka lapselle tarvittaisiin tosiasiallisesti tilaa molemmissa kodeissa.

Pitäisikö lapsilisä ja asumistuki jakaa vuoroviikkovanhempien kesken Suomessakin? ”Kyllä se olisi mahdollista. Se vaatii kuitenkin lainsäädännön muutoksen”, Saarikko sanoo.

Hänen mukaansa HS:n mielipidekirjoittajan kaltaisten ihmisten arjen konkreettiset huolet on tunnistettu. Myös HS:n viime vuonna tehdyn verkkokyselyn mukaan raha-asioissa koettu epätasa-arvo aiheutti vastaajien mukaan eniten ongelmia vuoroviikkoasumisessa.

”Meillä on poikkeuksellisen hyvä yhteistyö ministeriöiden välillä, ja minulla on vahva käsitys, että näihin asioihin tulee muutos”, Saarikko sanoo.

Myös Häkkäsen mukaan vuoroasuminen olisi tärkeää pystyä toteuttamaan käytännössä silloin, kun se katsotaan lapsen edun mukaiseksi asumisjärjestelyksi.

Lisäksi kotihoidon ja yksityisen hoidon tukia pitäisi voida myöntää lapsen molempiin koteihin, työryhmä esittää. Niin pitäisi voida tehdä myös elatustuelle ja vammaisetuuksille.

Saarikko ja työryhmä eivät ota kantaa, onko vuoroasuminen kasvatuspsykologian kannalta hyvä järjestely. Siihen päätyvät joka tapauksessa tuhannet perheet, ja yhteiskunnan pitäisi tukea erotilanteissa vanhempien sovinnollisuutta, Saarikko sanoo.

Kaikki vuoroasumisen ongelmat eivät vaadi lainsäädännön muutoksia. ”Lohdullista on, että paljon on myös kyse kuntien ohjaamisesta siinä, miten lakeja sovelletaan”, Saarikko sanoo.

Hänen mukaansa kuntia aiotaan ohjeistaa tekemään järkeviä ratkaisuja esimerkiksi vuoroviikkolapsien koulukyydeistä.

Kaikkiin tukiin vuoroasuminen ei vaikuta. Näitä ovat esimerkiksi vanhempainpäivärahat, työttömyysturva, opintotuki ja eläkkeet.

Vuoroviikoin vanhempien luona asuvien lasten määrästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta järjestelyyn arvioidaan päätyvän noin 15 prosenttia eronneista pareista. Vanhempiensa eron kokee vuosittain arviolta noin 30 000 lasta.

Eduskunnan käsittelyyn kesäkuussa tulevaa lapsenhuoltolakia uudistettaessa on jo esitetty, että tieto lapsen vuoroasumisesta kirjattaisiin väestötietojärjestelmään. Lakia pohtineen työryhmän mukaan lapsella voisi kuitenkin olla edelleen vain yksi virallinen asuinpaikka.

Vuoroasumisen kirjaamista ehdottaa myös sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä. Koska vuoroasumisen ilmiötä tunnetaan puutteellisesti, lakimuutosten vaikutuksia ei osata vielä arvioida esimerkiksi kustannusten osalta.

Tämän vuoksi etuuksia ja palveluja koskevien lakien uudistaminen vaatii työryhmän mielestä vielä uuden, vuoroasumista koskevan selvityksen. Saarikon mukaan lainsäädännön esteiden purkamiseksi on kuitenkin nyt ”periaatteellinen valmius”.

”Emme voi sulkea silmiämme siltä, että näitä [vuoroviikko]perheitä on älyttömän paljon. Hyvä lainsäädäntö näkee muutokset perhetyypeissä ja tunnistaa hyvän vanhemmuuden mahdollisuudet riippumatta siitä, mikä on vanhempien välinen ihmissuhde”, hän sanoo.

Fakta

Myös näitä muutoksia työryhmä ehdottaa


 Jos lapsi joutuu matkustamaan hoitopaikkaan ja Kela korvaa matkakuluja, matka pitäisi voida korvata molempien vanhempien kodista.

 Vanhemmat saisivat lapsen päivähoitomaksuista omat maksupäätökset.

 Sosiaali- ja terveyspalvelut pitäisi järjestää tarpeiden mukaan riippumatta siitä, asuvatko vanhemmat samassa kunnassa.

 Palvelut, kuten koulumatkatuen ehdot, pitäisi saada joustavammaksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vuoroasuminen
 • Ero
 • Vanhemmuus
 • Etävanhemmuus
 • Lapset
 • Suvi Vihavainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  3. 3

   Mandalay Bay -hotellin omistajayhtiö haastoi Las Vegasin joukkosurman uhreja oikeuteen – festivaaliyleisöä tulitettiin hotellin ikkunasta

  4. 4

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  5. 5

   Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”

  6. 6

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  7. 7

   Girl power oli toimittajien suosituin terveinen Suomesta – karjalanpiirakka­kortit jäivät hyllyyn huippukokouksen lehdistökeskuksessa

  8. 8

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  9. 9

   Viranomaisten rahkeet loppuivat Ruotsin metsäpaloissa – Apua saatu Italiasta asti, Suomi tarvitsee sammutuskalustonsa itse

  10. 10

   Tavalliset suomalaiset voivat olla vaikeasti riippuvaisia lääkkeistä, arvioi asiantuntija: ”Lääkkeestä tulee ihmiselle tukikeppi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  2. 2

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  3. 3

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  4. 4

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen, Lapissa on yhtä lämmintä kuin Roomassa – Kuvakooste näyttää, kuinka Helsingissä hikoiltiin

  5. 5

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  6. 6

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  7. 7

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  8. 8

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  9. 9

   Helsingin huippukokous oli outo jopa Trumpin asteikolla – se oli liikaa presidentin uskollisille tukijoillekin, mutta mitä siitä seuraa?

  10. 10

   Mandalay Bay -hotellin omistajayhtiö haastoi Las Vegasin joukkosurman uhreja oikeuteen – festivaaliyleisöä tulitettiin hotellin ikkunasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  7. 7

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kuvataiteilija Ulla Rantanen on aina tiennyt, että myös hänessä asuu kapinallinen ja taistelija – Ujous vain esti sitä pitkään näkymästä
  3. Bloomberg: EU on määrännyt Googlelle 4,3 miljardin euron sakot kilpailun rajoittamisesta puhelimissa
  4. MM-jalkapalloa varten rakennetulla stadionilla karu kohtalo Volgogradissa – kuvat ja video kertovat mittavista vahingoista heti kisojen jälkeen
  5. Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä
  6. Tavalliset suomalaiset voivat olla vaikeasti riippuvaisia lääkkeistä, arvioi asiantuntija: ”Lääkkeestä tulee ihmiselle tukikeppi”
  7. Viranomaisten rahkeet loppuivat Ruotsin metsäpaloissa – Apua saatu Italiasta asti, Suomi tarvitsee sammutuskalustonsa itse
  8. Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”
  9. Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa
  10. Queen-elokuvan traileri näyttää, miten Freddie Mercury liittyi kokoonpanoon – ja kuinka ainutlaatuisesta tarinasta ja musiikista on kyse
  11. Pariskunta kavalsi HJK:n junioreilta yli 10 000 euroa – oikeus antoi miehelle ehdottoman vankeustuomion
  12. Näytä lisää