Kotimaa

Pelastussukeltajan työ vaatii kylmähermoisuutta ja kovaa kuntoa – yöunia ei menetetä, vaikka joutuisi noutamaan ruumiin vedestä

Olematon näkyvyys, väsyneet lihakset tai upotetut polkupyörät eivät estä pelastuslaitoksen sukellusyksikköä tekemästä työtään.

Varusteet päälle ja kaapelin avustuksella hyiseen mereen. Pelastussukeltaja Jarno Ikonen häviää Hernesaaressa veneliuskalta pinnan alle.

Tällä kertaa kyseessä on vain Helsingin pelastuslaitoksen pintapelastusyksikön harjoitus. Toimintatavat olisivat samanlaiset myös tositilanteessa, joskin liikkeet voisivat olla nopeammat.

Juuri tositilanteita varten pelastussukeltajat harjoittelevat säännöllisesti. Etenkin keväällä heikkoihin jäihin putoaa ihmisiä, ja se on hukkumiskuolemissa veneilyonnettomuuksien jälkeen yleisin kuolinsyy.

Kevät on tyypillistä aikaa sille, että pelastussukeltajat joutuvat etsimään ja noutamaan jäihin pudonneiden henkilöiden ruumiita. Heikot jäät voivat keväisin olla petollisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Luonnon vaaroja ei välttämättä käsitetä. Voi olla niin, että jää on puoli metriä paksua, mutta sadan metrin päässä virtaava vesi on heikentänyt jääkantta niin, että se on tosi vaarallinen paikka. Jään pinnalta ei erota välttämättä ollenkaan, että virta on syönyt jään alta kokonaan pois”, Ikonen sanoo.

Poliisin tilastojen mukaan tänä vuonna Suomessa on hukkunut yhteensä 19 henkilöä huhtikuun loppuun mennessä. Vuonna 2017 hukkuneita oli tilastojen mukaan 134.

Pelastuslaitos hälytetään paikalle myös vähäisemmin perustein. Hälytysajoon lähtöjä sukellusyksikölle tulee usein, mutta ruumiita vedestä joudutaan nostamaan harvemmin. Useimmat lähdöt, kuten pelastajat hälytysajoja nimittävät, osoittautuvat sellaisiksi, joissa sukeltajille tai pelastajille ei lopulta ole tarvetta.

”Jonkun kohdalle ruumiin noutaminen osuu useammin, ja jollekin toiselle ei osu kymmenen vuoden aikana kertaakaan”, Ikonen sanoo.

Ikosen kohdalle ei ole vielä osunut.

Hän sai pelastussukeltajan pätevyyden noin kaksi vuotta sitten. Pelastusopistosta hän valmistui vuonna 2013. Pelastussukeltajaksi kouluttautuminen on vapaaehtoista toimintaa. Sukeltajan työn lisäksi Ikonen työskentelee palomiehenä ja ensihoitajana.

Vaikka niin sanottuja tositilanteita tulee harvemmin, vaatii sukeltajan työ rautaista kuntoa. Kunnon ylläpito ja kehittäminen vaativat harjoittelua.

Sukeltamista voi verrata Ikosen mukaan lenkkeilyvauhtiin tai reippaampaan juoksuun. Harjoitustilanteessa sukeltaminen vastaa lenkkeilyvauhtia. Sitten kun on tosi kyseessä, adrenaliini ja paine ihmisen löytämiseksi kasvattavat kuormitusta, jolloin sukeltaminen vastaa reipasta juoksuvauhtia.

Sukeltaessa joutuu myös taistelemaan veden massaa vastaan, etenkin vastavirtaan sukeltaessa. Vaikka alkaisi väsyttää, etsintöjä on tositilanteessa jatkettava.

”Tämä on vaativa erikoisala. Melkein jokaisen työvuoron aikana pyritään treenaamaan”, Ikonen sanoo.


Harjoittelua varten pelastussukeltajat ajavat autolla johonkin päin Helsinkiä, tällä kertaa Hernesaareen. Harjoitus kestää noin 15 minuuttia sukeltajaa kohden. Sukeltajien mukana on aina niin sanottu sukellusvanhin, joka tekee sukellussuunnitelman.

Nyt sukeltamassa käy vuorotellen kaksi pelastussukeltajaa: Ikonen ja hänen kollegansa. Kun toinen on vedessä, toinen seuraa rannalla tapahtumia ja on valmiudessa menemään veteen, jos sukeltajalle tulee ongelmia.

”Perusajatuksena harjoituksessa on, että vedessä on hiekkakanisteri, joka merkkaa vainajaa. Sitten sitä lähdetään etsimään sukeltamalla. Se pyritään löytämään mahdollisimman nopeasti ja tuomaan pintaan,” Ikonen selostaa.

Haasteen Helsingin edustalla sukeltamiseen tuo se, että vedessä ei näe oikeastaan mitään. Viiden metrin syvyydessä on jo täysin pimeää. Valon avulla näkyvyyttä voi parantaa hieman, mutta ympäristön havainnointi tapahtuu pääasiassa käsien avulla.

Sukelluspaikasta riippuen myös pohjan muodot ja materiaalit vaikuttavat sukeltamiseen. Uimarannat ovat siistejä ja raivattuja, mutta esimerkiksi Hernesaaresta sukeltaessa pohja on täynnä suuria ja teräviä kivenlohkareita. Niiden kaverina vedessä on vielä kaikenlaista rakennusjätettä, metallitolppia, ostoskärryjä ja polkupyöriä.

”Sukeltaja on aina kiinnitettynä rannalla olevaan puhelinkaapeliin, ja se sotkeutuu helposti. Yhtäkkiä saattaakin olla jumissa kaapelin kanssa jossain, mutta sitten on vain lähdettävä rauhassa peruuttamaan, selvitettävä sotkut ja jatkettava matkaa”, Ikonen sanoo.

Pelastussukeltajien työ on siis aika kaukana leppoisasta mielikuvasta Välimeren kirkkaissa vesissä sukeltelusta.

Tumma vesi yhdistettynä paikoin voimakkaisiin virtauksiin hankaloittaa myös hukkuneiden etsintöjä. Kovissa virtauksissa ruumis voi ajelehtia jopa kilometrejä. Se on osasyy sille, miksi talvella jäihin vajonneita ruumiita löydetään vasta myöhemmin keväällä.

Toinen syy on, että aluksi ruumis vajoaa pohjaan, sitten nousee hiukan mutta vajoaa taas alas. Vasta kun ruumis kaasuuntuu, se nousee pintaan. Silloin löytäminenkin helpottuu.

Esimerkiksi viime viikolla Joensuun Pielisjoesta löytynyt ruumis tunnistettiin helmikuussa kadonneeksi naiseksi, kun ruumis oli noussut pintaan.

Ikosen kertoessa pelastussukeltajan työstä herää kysymys: onko sukeltajan työ henkisesti raskasta tai kuormittavaa, etenkin jos joutuu noutamaan hukkuneen ihmisen ruumiin?

Ei oikeastaan, hän sanoo.

Pelastuslaitoksen sukellusyksikkö tekee sukelluksia pääasiassa poliisin virka-apuna, jos tehtävänä on etsiä ruumista. Poliisi saa virka-apua myös rajavartiolaitoksen sukeltajilta.

Tehtävä on kokonaisuudessaan Ikosen mukaan vain tekninen suoritus. Pelastussukeltaja menee veteen ja noutaa ruumiin. Useimmiten poliisi ottaa ruumiin haltuunsa, kun se on tuotu rannalle.

”Ei se hirveän raskasta henkisesti ole. Ehkä sen osaa jäsennellä siten, ettei se tunnu pahalta. Yöunia ei menetä. Jo pelastuskouluun hakiessa on osattu valikoida tietyn tyylisiä ihmisiä, jotka eivät ihan pienestä hätkähdä”, Ikonen sanoo.

Pelastajat tapaavat uhrin tai loukkaantuneen henkilön omaisia vain kiireellisissä tehtävissä, kuten juuri pinnan alle vajonnutta henkilöä etsittäessä.

”Ihminen saattaa esimerkiksi vajota uimarannalla pinnan alle ja hänet haetaan sieltä. Ihminen on saattanut mennä elottomaksi ja häntä joudutaan elvyttämään paikan päällä. Nämä tilanteet ovat monesti sekavia ja kaoottisia. Sellaisissa tilanteissa omaisia tavataan”, Ikonen kertoo.

Erityistä ohjeistusta omaisten kanssa toimimiseen ei ole annettu.

”Muutamia psykologian oppitunteja pelastusopistossa oli, mutta kyllä se jää melkein jokaiselle itselleen mietittäväksi, miten tilanteessa tulee toimia. Totta kai ammatillisesti suhtaudutaan ja kunnioitetaan vainajia ja omaisia. Se on kaiken a ja o”, Ikonen sanoo.

Fakta

Kesäkuukausina hukkuu eniten ihmisiä


 Vuonna 2017 Suomessa hukkui yhteensä 134 ihmistä, joista 58 kesä-, heinä- ja elokuun aikana.

 Vuonna 2010 hukkuneita oli peräti 185, mutta vuonna 2012 lukema oli 121.

 Yleisin hukkumisen syy on vesiliikenneonnettomuus tai jäihin putoaminen.

 Poliisin tilastojen mukaan 2010-luvulla on hukkunut keskimäärin 148 ihmistä vuosittain. 2010-luvun aikana määrät ovat pysytelleet melko samalla tasolla.

Lähde: Poliisi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Onnettomuudet
 • Helsingin pelastuslaitos
 • sukellus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  3. 3

   Meilahden sairaalan alueen sähkökatkojen syy selvisi: Räjähdys Olkiluodon ydinvoima­laitoksessa

  4. 4

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  5. 5

   ”Kaivoimme, koska luulimme ettemme voi odottaa” – Luolasta pelastetut pojat astelivat ensimmäistä kertaa median eteen ja kertoivat koettelemuksestaan

  6. 6

   Espoossa toisen koiran tappanut ja ulkoiluttajaa purrut amstaffi oli kuullut haukuntaa kadulta ja karannut aidan raosta

  7. 7

   Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”

  8. 8

   Amerikkalaismediassa Trumpia kutsuttiin lapsi­presidentiksi ja republikaaneilta vaadittiin selkä­rankaa – Trumpin mukaan ”vihaajat halusivat nähdä nyrkkeily­ottelun”

  9. 9

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  10. 10

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  2. 2

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  5. 5

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  6. 6

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  7. 7

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  8. 8

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen, Lapissa on yhtä lämmintä kuin Roomassa – Kuvakooste näyttää, kuinka Helsingissä hikoiltiin

  9. 9

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  10. 10

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kehopositiivinen Iso kolmonen -podcast käsittelee ”läskinä oloa” ja nyt sen tekijät kertovat, mikä kaikki lihavuuskeskustelussa on pielessä
  3. Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui Tilaajille
  4. Facebook juhli vahingossa Nelson Mandelan kuoleman satavuotisjuhlaa – Kysyimme Facebookilta, miksi
  5. ”Kaivoimme, koska luulimme ettemme voi odottaa” – Luolasta pelastetut pojat astelivat ensimmäistä kertaa median eteen ja kertoivat koettelemuksestaan
  6. Nyt on ihan tuskaisen kuuma, mutta ei hätää: tätä videota katsomalla tulee paljon viileämpi olo
  7. Meilahden sairaalan alueen sähkökatkojen syy selvisi: Räjähdys Olkiluodon ydinvoima­laitoksessa
  8. HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”
  9. Amerikkalaismediassa Trumpia kutsuttiin lapsi­presidentiksi ja republikaaneilta vaadittiin selkä­rankaa – Trumpin mukaan ”vihaajat halusivat nähdä nyrkkeily­ottelun”
  10. Google käytti väärin määräävää markkina-asemaansa Android-puhelimissa – EU määräsi ennätyksellisen 4,3 miljardin euron sakon
  11. Espoossa toisen koiran tappanut ja ulkoiluttajaa purrut amstaffi oli kuullut haukuntaa kadulta ja karannut aidan raosta
  12. Näytä lisää