Kotimaa

Suomalaisen vaatteet on todennäköisimmin ostettu marketista, ja suosituin muotitalo on Prisma – ”Kertoo siitä, että hinta on määräävä tekijä”

Miestenvaatteiden kulutus kasvaa naistenvaatteiden kulutusta nopeammin niin Suomessa kuin maailmalla.

Suomalaiset ostavat innokkaasti vaatteita marketeista. Prisma ja K-Citymarket ovat suomalaisten suosituimmat muotikaupat. Viime vuonna Prismasta vaateostoksia teki neljännes suomalaisista, K-Citymarketista runsas viidennes (21 prosenttia).

Suomalaisten vaateostosten kolmossijan jakavat Hennes & Mauritz ja Tokmanni, joissa molemmissa vaateostoksilla viime vuonna kävi joka viides suomalainen.

Tiedot käyvät ilmi Kaupan liiton tekemästä tuoreesta selvityksestä. Siinä kyseltiin vaatekulutustottumuksia yli kahdelta tuhannelta 15–79-vuotiaalta suomalaiselta.

Mitä markettien menestys vaatehankinnoissa kertoo suomalaisten muodin kulutuksesta?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se kertoo siitä, että hinta on määräävä tekijä. Se on iso tekijä. Kyllä suomalaiset ovat hintatietoisia”, sanoo Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Tekstiili- ja muotialat ry:n (TMA) mukaan suomalaiset käyttävätkin tulotasoonsa nähden varsin kitsaasti rahaa vaatteisiin ja kenkiin. Edes verkko-ostokset ja ulkomaisten ketjujen tulo suomalaismarkkinoille eivät ole merkittävästi lisänneet muodinkulutusta.

Kurjenojan mukaan marketien suosio kertoo myös siitä, että suomalaiset suuret marketketjut uudistavat ja monipuolistavat vaatevalikoimaansa.

”Meillä on marketeja, jotka pyrkivät tuomaan sinne uudenlaisia vaatebrändejä ja uusia tuotemerkkejä. Siitä (muodista) tulee kiinnostavampaa. Se ei ole enää pelkkää marketmuotia”, Kurjenoja sanoo.

Hänen mukaansa marketit ovat myös helppoja paikkoja tehdä vaateostoksia – etenkin lasten- ja urheiluvaateostoksia – arjen keskellä samalla, kun tehdään ruokaostoksia.

Marketien kärki korostuu suomalaisten vaatekulutuksessa myös siksi, koska vaatteiden suurin kuluttajaryhmä ovat yli 50-vuotiaat naiset. Toiseksi suurin ryhmä ovat yli 50-vuotiaat miehet. Marketostosten osuus nousee sitä mukaa kuin ikää karttuu.

Marketien ja H&M:n lisäksi suomalaisten kymmenen suosituimman vaateliikkeen listalla olivat myös verkkokauppa Zalando, Intersport, Dressmann, Sokos, Stadium ja Stockmann.

Nuoret, alle 35-vuotiaat naiset ostavat vaatteita eniten kansainvälisiltä muotiketjuilta. Heidän joukossaan ylivoimaisesti suosituin vaatekauppa oli Hennes & Mauritz, jossa oli asioinut viime vuonna yli puolet tutkimukseen osallistuneista. Viiden suosituimman liikkeen joukossa olivat myös Cubus, Zalando, Bik Bok ja Gina Tricot.

Yli 50-vuotiaiden naisten käyttämien vaateliikkeiden viiden kärjessä ovat Prisma, Tokmanni, K-Citymarket, Sokos ja Intersport. 15 suosituimman kaupan listalle nousivat myös kalliimmiksi mielletyt Stockmann, Marimekko ja Nanso.

Miestenkin suosimien vaatekauppojen lista erosi iän mukaan. Alle 35-vuotiaiden kärjessä oli Zalando, yli 35-vuotiaiden kärjessä Dressmann. Molempien ikäryhmien kakkossuosikki oli Prisma.

”Nuoremmat miehet ostavat erikoiskaupanketjuista. Urheilukaupat on selvästi niitä, joita miehet suosivat marketien lisäksi. Dressmann on kaikissa ikäluokissa vahva”, Kurjenoja sanoo.

Viime vuonna suomalaiset ostivat vaatetusta lähes prosentin edellisvuotta enemmän. Ulkomaiset verkko-ostokset ja vertaiskauppa kasvoivat, kun taas vaatteiden erikoiskaupan ja marketien vaatemyynti pieneni.

Suomalaiset käyttivät vaatteisiin ja kenkiin vähän yli 900 euroa vuodessa. Se on selvästi vähemmän kuin monissa muissa maissa.

”Suomalaiset markkinat ovat 24 maan vertailussa loppupäässä. Ruotsi on 16. suurin. Suomi on pienin Pohjoismaista, jos Islantia ei oteta lukuun”, Kurjenoja sanoo.

Etenkin miestenvaatteiden kulutus kasvaa naistenvaatteiden kulutusta nopeammin niin Suomessa kuin maailmalla.

”Miehet kuluttajina ovat muuttuneet. Miehet satsaavat ulkonäköön eri tavalla kuin aikaisemmin varsinkin länsimaissa, mutta myös Aasiassa. Miehet ostavat kosmetiikkaa ja miehet ostavat vaatteita”, Kurjenoja sanoo.

”Aikaisemmin oli vanha totuus, että naiset ostavat miestenvaatteet, mutta kyllä nykyään miehet ostavat itse suurimmaksi osaksi omat vaatteensa. Vaikkakin naiset ostavat yhä paljon miesten vaatteita.”

Tämä todentuu myös Kaupan liiton kuluttajaselvityksessä. Siinä yli 50-vuotiaiden naisten 15 suosituimman vaatekaupan listalla mukana on myös Dresmann. Se myy vain miestenvaatteita.
KORJAUS 23.5.2018 Dressmann ja Stockmann nimistä puuttui alunperin toinen n-kirjain sanojen lopusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vaatteet
 • Kulutus
 • Kuluttajat
 • Muoti
 • Vaatekauppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuva: Viiden maan presidentit eläytyivät tunteella Islanti-peliin – järkytys paistaa Sauli Niinistönkin kasvoilta

  2. 2

   Isännöitsijä uhkasi: ”Joko koirat lähtevät tai te” – Voiko koiran haukunta todella viedä kodin alta?

  3. 3

   Useita ihmisiä loukkaantunut kerrostalon räjähdyksessä Saksan Wuppertalissa

  4. 4

   Li Andersson HS:n mielipidepalstalla: Hyvinvointivaltiota uhkaa hyvin pärjäävien ymmärryksen puute

  5. 5

   Tutkija James Hansen varoitti ilmastonmuutoksesta ensimmäisenä 30 vuotta sitten – nyt hän haukkuu monesti myönteisessä valossa esiintyneet valtionjohtajat tehottomiksi huijareiksi

  6. 6

   Ruotsi ja Saksa ajautuivat kuumaan käsirysyyn loppuvihellyksen jälkeen – ”He hieroivat tappiota kasvoihimme”

  7. 7

   Kuvat näyttävät, miten hääpukumuoti on muuttunut vuosien varrella – 1980-luvun puvut ovat hapantuneet pahimmin: ”Kankaatkin tuntuvat vähän noloilta”

   Tilaajille
  8. 8

   Vaimo oli pitkällä raskaana, kun Pekka Ruuska karkasi biisintekoon Pariisiin – Rafaelin enkeli syntyi suuresta tuskasta ja muutti lopulta koko elämän

  9. 9

   FBI kertoo raportissaan, kuinka joukkoampujia voisi tunnistaa jo etukäteen

  10. 10

   Kulttiteoksen varoitus on vuosi vuodelta ajankohtaisempi – nykymaailma on orwellilaisempi kuin edes George Orwell osasi kuvitella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  2. 2

   Oudot pamaukset ovat hämmentäneet Munkkiniemessä – Äänet kuuluvat Suomen syvimmästä reiästä

  3. 3

   Vaimo oli pitkällä raskaana, kun Pekka Ruuska karkasi biisintekoon Pariisiin – Rafaelin enkeli syntyi suuresta tuskasta ja muutti lopulta koko elämän

  4. 4

   Li Andersson HS:n mielipidepalstalla: Hyvinvointivaltiota uhkaa hyvin pärjäävien ymmärryksen puute

  5. 5

   ”Kuin suihku­kone ajaisi lattian alla” – Suomen syvimmästä reiästä kantautuvat äänet herättävät asukkaita keskellä yötä, energia­yhtiö vakuuttaa toimivansa ”värinä­rajojen sisällä”

  6. 6

   Kuvat näyttävät, miten hääpukumuoti on muuttunut vuosien varrella – 1980-luvun puvut ovat hapantuneet pahimmin: ”Kankaatkin tuntuvat vähän noloilta”

   Tilaajille
  7. 7

   Himoksen juhannuksessa myrskysi kuin viimeistä päivää, ja hävityksen keskellä raikasi paluun tehnyt Tiktak – reportaasi rankkasateen pieksemiltä festareilta

  8. 8

   Yhdysvaltojen rajalla vallitsee kaaos: kukaan ei osaa saattaa erotettuja siirtolais­perheitä yhteen – ”Meidän on sanottava, että emme tiedä, missä lapsesi on”

  9. 9

   Verkkokeskustelut paljastavat suomalaisten lääkkeiden käytöstä puolia, joita lääkäri ei kuule – 19 miljoonaa Suomi24:n viestiä odottaa tutkijoiden syyniä

  10. 10

   Trump ilmoitti Pohjois-Korean aiheuttavan ”poikkeuksellisen uhan” Yhdysvalloille – vain viikko aiemmin presidentti vakuutti ydinaseuhan olevan ohi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti

  2. 2

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  3. 3

   Kuuluuko astioista poistaa Iittala-tarra vai ei? Marjatta Sarpaneva vastaa – ja kertoo myös, millainen mies oli myyttinen sankari­muotoilija Timo Sarpaneva

  4. 4

   Juha Partanen julisti 30 vuotta Israelin sanaa, kunnes matka Palestiinaan muutti kaiken – ”Sanon sen nätisti: mä olen puhunut pötyä”

   Tilaajille
  5. 5

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  6. 6

   Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

  7. 7

   Lasikatto, joka oli liian paksu – HR-johtaja Mikala Larsen tarjosi lahjakkaalle naiselle huippu­pestiä ja järkyttyi kuultuaan vastauksen

   Tilaajille
  8. 8

   Helikopterivanhempien lapset pärjäävät muita huonommin koulussa ja sosiaalisissa taidoissa, paljasti tutkimus

  9. 9

   Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

  10. 10

   Juhana Vartiainen jakeli sosiaalisessa mediassa päättömältä kuulostavaa tarinaa siitä, ettei töitä oteta vastaan – Lauseesta ”Jos tämä on totta...” syntyi hassuttelun kultakaivos

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Useita ihmisiä loukkaantunut kerrostalon räjähdyksessä Saksan Wuppertalissa
  3. FBI kertoo raportissaan, kuinka joukkoampujia voisi tunnistaa jo etukäteen
  4. Tutkija James Hansen varoitti ilmastonmuutoksesta ensimmäisenä 30 vuotta sitten – nyt hän haukkuu monesti myönteisessä valossa esiintyneet valtionjohtajat tehottomiksi huijareiksi
  5. Tunti sitten
  6. Etiopian pääministerin puhe­tilaisuudessa räjähti, kaksi kuoli ja yli 150 loukkaantui – Poliisipäällikkö pidätettiin turvallisuus­puutteiden takia
  7. Yksi laukaus lisäajalla muutti lähes kaiken – Saksan täpärä pelastuminen pani F-lohkon asetelmat uusiksi
  8. Kuva: Viiden maan presidentit eläytyivät tunteella Islanti-peliin – järkytys paistaa Sauli Niinistönkin kasvoilta
  9. Juhannusfestivaalit ylsivät kävijätavoitteisiinsa epävakaasta säästä huolimatta – Tahkon juhannusfestarilla tehtiin jopa ennätys
  10. Riita siirtolaisista ajoi Saksan ja Italian törmäys­kurssille – vaadittiin huolestunut puhelu Merkeliltä, jotta Italian pää­ministeri suostui sunnuntain hätä­kokoukseen
  11. Kortiton huumekuski kaahasi ja ohitteli moottoripyörällä juhannuksena Jämsässä – Nopeus 175 kilometriä tunnissa
  12. Video näyttää millaista on yli 100-vuotiaan ”kummitushuvilan” sisällä – keskellä Helsinkiä sijaitseva huvila on ärsyttänyt kaupunkia jo 20 vuotta
  13. Näytä lisää