Kotimaa

Ulkomaiset opiskelijat jäisivät mielellään Suomeen, mutta täkäläisten eristäytyneisyys saa monen hylkäämään aikeet – ”Täällä joutuu olemaan paljon yksin”

Yli puolet korkeakoulujen ulkomaalaisista tutkinto-opiskelijoista suunnittelee jäävänsä valmistuttuaan Suomeen, mutta työpaikan saaminen on haastavaa.

”Ihmiset pitävät tietyn etäisyyden, eivätkä päästä toista kovin lähelle. Täällä joutuu olemaan paljon yksin”, luonnehtii suomalaisia meksikolaisopiskelija Nidia Acosta, joka viimeistelee Suomessa maisterintutkintoaan.

Acostan tavoin moni muukin ulkomainen opiskelija kokee suomalaisten sisäänpäin­kääntyneisyyden ongelmaksi – jopa niin suureksi, että sen takia aikeet jäädä tänne pysyvästi jäävät usein toteutumatta.

Tämä selviää tiistaina julkistetusta kyselystä kansainvälisille tutkinto- ja vaihto-opiskelijoille.

International Student Barometer -kyselyssä selvitettiin opiskelijoiden tyytyväisyyttä opintoihin, palveluihin ja elämiseen sekä maahantulon syitä ja valmistumisen jälkeisiä suunnitelmia. Kaikkiaan kyselyyn vastasi yli 110 000 opiskelijaa 17 eri maasta. Suomessa kyselyyn vastasi 6 650 kansainvälistä opiskelijaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Heistä 83 prosenttia suosittelisi Suomea opiskelumaana.

Suomessa tutkintoa tai opintoja suorittaa tällä hetkellä yli 20 000 ulkomaalaista. Moni heistä haluaisi jäädä tänne valmistuttuaan, mutta työllistyminen tutkinnon aikana ja sen jälkeen koetaan haastavaksi.

Tukea kaivattaisiin varsinkin käytännön asioihin, kuten CV:n tekemiseen ja työhaastatteluun valmistautumiseen. Moni toivoo, että tilaisuuksia verkostoitumiseen ja työnantajiin tutustumiseen olisi enemmän.

Monen opiskelijan toive on, että Suomeen saisi jäädä työskentelemään vielä valmistumisen jälkeen. Sitä toivoo myös Suomi.

”Suomeen halutaan koko ajan houkutella lisää kansainvälisiä osaajia, ja varsinkin it-osaajista on huutava pula. Tällä hetkellä kansainvälisiä työntekijöitä palkataan suoraan ulkomailta, mutta parastahan olisi, jos henkilö olisi jo valmiiksi asunut Suomessa ja ehtinyt sopeutua tänne”, sanoo markkinointiviestinnän asiantuntija Joanna Kumpula Opetushallituksesta.

Työllistyminen opintojen aikana ja niiden jälkeen on ulkomaisille opiskelijoille vaikeaa, koska monella ei ole sosiaalisia verkostoja eikä taitoa hakea Suomessa töitä. Kumpulan mukaan koulutukseen ja perehdyttämiseen kyllä panostetaan, mutta niin sanottu ”loppusilaus” eli työelämään valmistaminen jää tekemättä.

Työllistymisen lisäksi ongelmana näyttää olevan suomalaisten ystävien saaminen ja tuttavaverkostojen rakentaminen. Moni kertoi kyselyssä, että haluaisi kyllä suomalaisia ystäviä, mutta tutustuminen koettiin haastavana.

”Suomalaisten sisäänpäin­kääntyneisyys näyttää vaikuttavan siihen, että paikallisiin nuoriin ei juurikaan tutustuta. Ulkomaalaiset opiskelijat tutustuvat kyllä helposti toisiin kansainvälisiin opiskelijoihin. Kesätöitäkin tunnutaan saavan usein omien verkostojen kautta, joten kyseessä on myös työllistymisen kannalta merkittävä asia”, sanoo Kumpula.

Haaga-Heliassa finanssi- ja talousasiantuntijaksi opiskeleva Igor Karpov, 26, on asunut elämänsä aikana monessa eri maassa. Hän on syntynyt Venäjällä, mutta varttunut Isossa-Britanniassa. Ennen Suomea hän on asunut kolme vuotta myös Kanadassa.

”Suomalaiset ovat suorapuheisia ja sanovat, mitä ajattelevat”, Karpov sanoo lounastauolla Helsingin keskustassa.

Karpovia ilahduttaa etenkin suomalainen opiskelijakulttuuri vappurientoineen ja appro-baarikierroksineen. Hän kertoo inspiroituvansa myös Suomen teknologiasta, joka kehittyy ja tarjoaa ihmeteltävää koko ajan.

Parantamisen aihettakin olisi: Karpovin mielestä suomen kielen opetuksen korkeakouluissa pitäisi enemmän nojata puhumiseen ja arkisiin tilanteisiin. Hänen mielestään nykyisellään kurssit eivät auta sopeutumaan Suomeen.

Edellisen kerran yhtä kattava kysely ulkomaalaisille opiskelijoille tehtiin vuonna 2014. Sen jälkeen EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta tulevilta uusilta opiskelijoilta on alettu periä lukukausimaksuja. Maksut koskevat valtaosaa kansainvälisistä opiskelijoista. Eniten Suomeen tullaan opiskelemaan Venäjältä, Kiinasta, Vietnamista ja Nepalista.

Lukukausimaksuista huolimatta tyytyväisyys Suomen korkeakouluopintoihin on kasvanut hieman kaikilla kyselyn osa-alueilla.

”Osa vastaajista on aloittanut opintonsa ennen lukukausimaksujen tulemista, jolloin uudistus ei koske heitä. Tämä saattaa vaikuttaa kyselyssä ilmenevään tyytyväisyyteen”, Kumpula sanoo.

Opiskelijat ovat kyselyn perusteella tyytyväisiä Suomen akateemiseen maailmaan: Oppimisympäristöt eli kirjastot, luokkahuoneet, laboratoriot ja verkkoympäristöt saivat liki sadan prosentin tyytyväisyyden. Tyytyväisiä ollaan myös opetusryhmien kokoon ja henkilökunnan asiantuntemukseen.

Myös ruoka, liikuntapalvelut ja asuminen saivat kyselyssä kiitosta.

Tyytymättömyyttä taas aiheuttavat liian niukkoina pidetyt mahdollisuudet työskennellä opintojen ohella sekä korkeat elinkustannukset. Opetushenkilökunnan tarjoamaa tukea työllistymiseen ei myöskään pidetä kovin hyvänä. Käytännön järjestelyistä vaikeimpana pidetään pankkitilin avaamista.

Ylivoimaisesti eniten kiitosta saa Suomen turvallisuus.

Etelä-Koreasta kotoisin oleva Minjin Chung, 28, kertoo yllättyneensä, kuinka paljon opiskelijan on Suomessa mahdollista saada erilaisia etuja ja alennuksia. Kiitosta hän antaa myös puhtaalle juomavedelle sekä turvallisuudelle.

”Entisessä kotikaupungissani Soulissa vanhempani olivat koko ajan huolissaan, missä liikun. Täällä kaduilla käveleminen ei ole vaarallista, ja yksin pystyy kulkemaan vaikka keskellä yötä.”

Suomalaiset ovat Chungin mukaan rauhallisia ja hyviä kuuntelijoita. Tämä on hänen mielestään sekä hyvä että huono asia, sillä suomalaisia on hänen mukaansa myös vaikea lähestyä. Monella opiskelijalla on hänen kokemuksensa mukaan jo valmiiksi omat tiiviit kaveriporukat, joihin suomea puhumattoman on vaikea päästä mukaan.

”Samaan aikaan suomea on vaikea oppia puhumaan, koska kaikki vaihtavat automaattisesti englantiin puhuessaan minulle.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ulkomaalaiset opiskelijat
 • Opiskelu
 • Korkeakoulut
 • Suomi
 • Anni Hakama

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Rajuilla välineillä nopeasti sisään ja nopeasti ulos” – Asunto­murto­kopla piinaa Helsingin kanta­kaupunkia, epäilee poliisi

  2. 2

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  3. 3

   Lapissa paukahti kaikkien aikojen helle-ennätys rikki – myös Suomen tämän kesän huippulukema meni taas uusiksi

  4. 4

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  5. 5

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  6. 6

   Naton huippu­kokouksessa hoiperrellut Juncker: ”Pyydän kunnioitusta”

  7. 7

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  8. 8

   Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”

  9. 9

   Pyhärannassa Varsinais-Suomessa roihuaa laajalle levinnyt maasto­palo, jota ei ole saatu hallintaan

  10. 10

   ”Kaivoimme, koska luulimme ettemme voi odottaa” – Luolasta pelastetut pojat astelivat ensimmäistä kertaa median eteen ja kertoivat koettelemuksestaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  3. 3

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  4. 4

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  5. 5

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  6. 6

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  7. 7

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  8. 8

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  9. 9

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  10. 10

   Mandalay Bay -hotellin omistajayhtiö haastoi Las Vegasin joukkosurman uhreja oikeuteen – festivaaliyleisöä tulitettiin hotellin ikkunasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää