Kotimaa

Pitäisikö suomalaisiakin neuvoa ohjekirjasella ”sodan varalta”? Suomen kriisiohjeissa mainitaan joditabletit ja vaipat, muttei sotaa

Suomen ohjeet pahan päivän varalle valmistautumiseen ovat ruotsalaisten vastaavia maltillisemmat. Sotaan varautumisen sijaan suomalaisia kehotetaan valmistautumaan esimerkiksi laajamittaiseen sähkökatkoon tai tietoliikennehäiriöön.

Ruotsin hallitus on julkaissut ensi kertaa sitten vuoden 1961 ohjevihkosen kansalaisille sodan varalle. Siviiliturvallisuudesta vastaavan viranomaisen MSB:n julkaisema yksityiskohtainen ohjeistus on herättänyt laajaa huomiota.

Myös Suomella on vastaavanlainen ohjeistus. Kotivara-ohjeessa kerrotaan, kuinka toimia jos ”yhteiskunnan toiminta häiriintyy”. Esimerkkeinä tällaisesta häiriöstä mainitaan sähkön, lämmön tai veden jakelun häiriö tai tietoliikenteen pätkiminen. Sotaa ei ohjeessa mainita. Ruotsin ohjekirjasessa sota taas on nostettu kansiotsikkoon: Om krisen eller kriget kommer (suom. Jos kriisi tai sota tulee).

Suomen ohjeistus on yleismaailmallisempi, eikä siinä kerrota esimerkiksi ruoka-aineen tarkkuudella mitä kansalaisten tulisi hankkia.

Ruotsissa ohjevihkonen on lähetetty kaikille postissa, kun taas Suomessa ohjeet ovat saatavilla ainoastaan sähköisessä muodossa. Halutessaan ohjeen voi tilata kotiin 50 sentin hintaan. Ruotsalaisten ohjeissa lähestytään varautumista sodan tai kriisin näkökulmasta, mutta Suomessa aihetta on lähestytty maltillisemmin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ruotsin lähestymistapa on meikäläisittäin katsoen aika suoraviivainen, jopa yllättävä. Suomessa on menty pehmeämmän tien kautta. Yksityiskohtaisen luettelon lähettäminen on vanhanaikainen tapa”, Suomen pelastusalan keskusjärjestön varautumisjohtaja Karim Peltonen sanoo.

Peltonen sanoo, ettei sodan voimakasta esiin tuomista ole Suomessa nähty tarpeelliseksi. Hän arvelee, että Ruotsin päätös yksityiskohtaisen ohjekirjasen jakaminen liittyy Ruotsin kriiseihin varautumiseen.

Venäläisten lisääntynyt aktiivisuus Itämeren alueella on saanut ruotsalaiset varpailleen, arvioi Peltonen.

”Heille muuttunut Itämeren turvallisuuspoliittinen tilanne on ollut šokki. Se murensi kokonaan heidän turvallisuuspolitiikkansa suunnan ja pakotti heidät kiinnittämään huomion kansalliseen varautumiseen.”


Ruotsalaisten ohjekirjasessa kerrotaan yksityiskohtaisesti, millaisia ruoka-aineita sodan tai kriisitilanteen varalle kannattaa hankkia. Listalla on muun muassa perunoita, kaalia, porkkanoita, tomaattikastiketta säilykkeenä ja monta muuta.

Lämmityksen ylläpitämiseksi neuvotaan hankkimaan villavaatteita, tyynyjä, peittoja ja makuualustoja. Viestintävälineistä listalla ovat autoradio, paristoilla toimiva radio, paristoja ja ulkoisia virtalähteitä.

Tarvikkeiden lisäksi ohjeessa puhutaan mahdollisesta sotilaallisesta uhkasta, terrori-iskuista ja informaatio-operaatioista.

Kotivaran ohjeet ovat yleismaailmallisempia, eikä niissä käsitellä sotaan tai kriisiin varautumista. Niissä korostetaan yksittäisten hankintojen sijaan teemoja, jotka tulisi ottaa huomioon poikkeusolosuhteisiin varautumisessa. Näitä ovat vesi, ruoka, lämpö ja informaatio.

Toisin kuin Ruotsissa, Suomen virallisessa ohjeessa ei ole määritelty yksittäisiä ruoka-aineita. Kotoa tulisi löytyä sellaisia elintarvikkeita, joita käytetään arjessa muutenkin, ohje sanoo. Elintarvikkeiden tulisi olla sellaista, että niistä pystyy valmistamaan ruokaa esimerkiksi sähkökatkon aikana.

Keskeisimpiä tarvikkeita on meilläkin listattu. Niitä ovat muun muassa lääkkeet, joditabletit, hygieniatarvikkeet, vaipat, taskulamppu ja käteinen raha.

”Yksityiskohtaisempia ohjeita on aiemmin ollut, mutta törmäsimme kuitenkin faktaan, että ihmisten kulutustottumukset ovat monipuolisia. Olemme pyrkineet ennemminkin antamaan ideaa kokonaisuuksista, kuten ruuasta, vedestä, lämmöstä ja informaatiosta”, Peltonen sanoo.

”Olemme ajatelleet, että ihmiset sitten itse miettivät omat asiansa ja oman varautumisensa.”

Peltonen sanoo, että kansalaisten ohjeistaminen vaaratilanteiden varalle on tärkeää, mutta suomalaisten arkikokemukset eivät tue tarvetta yksityiskohtaiselle ohjeelle.

”Jos arjen ja turvallisuuden kokemisessa on suuri välimatka, jyrkkä kriisinäkökulma ei välttämättä toimi eikä aiheuta oikeanlaisia toimenpiteitä”, Peltonen sanoo.

Pehmeämpi ja herättelevämpi lähestyminen on siis koettu jyrkkää mielekkäämmäksi. Se on ollut varsin toimiva ja hyviä kokemuksia tuottanut lähestymistapa, Peltonen sanoo.

”Paikallisista ja alueellisista sähkökatkoista on kokemuksia, ja sellaisista asioista on helppo puhua ja herätellä mielikuvia. Tiukassa paikassa kriiseistä ja jopa sotakortista voisi puhua, mutta arjessa se ei välttämättä ole mielekäs lähestymistapa.”

Fakta

Nämä suomalaisen kotivarassa pitäisi olla


 Kannellisia astioita vettä varten ja pitkään säilyviä elintarvikkeita.

 Lääkkeet ja erityisruokavalion elintarvikkeita.

 Tölkinavaaja.

 Radio ja paristot.

 Hygieniatarvikkeet kuten vaippoja.

 Tuorekelmua, teippiä, muovipurkkeja.

 Taskulamppu ja paristot.

 Joditabletteja.

 Kynttilät ja tulitikut.

 Käteistä rahaa.

 Lemmikkieläinten tarvikkeita.

 Vaihtoehtoinen lämmitystapa.

Lähde: Suomen pelastusalan keskusjärjestö

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvallisuus
 • Ruotsi
 • Jussi Salmela

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Putin antoi haastattelun vain Trumpin äänitorvena toimivalle Fox-kanavalle ja vihjasi, että venäläiset sekaantuivat USA:n vaaleihin – ”Mutta kaikkihan ne ovat tosiasioita”

  4. 4

   Suomi oli eilen koko maailman huomion keskipiste, mutta oliko siitä hyötyä?

  5. 5

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  6. 6

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  7. 7

   Kärsin kroonisesta kivusta kuukausia ennen kuin hyväksyin olevani stressaantunut – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  10. 10

   Legendaarisen Mäntymotellin historiaan mahtuu monta rakkaustarinaa – nyt venäläisten omistama lomakeskus on mystisesti kiinni jo neljättä vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  6. 6

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  7. 7

   ”Ensivaikutelmani oli, että hups, kuningatar Elisabet se siinä” – Melania Trump pitää kiinni luksus­tyylistään Helsingin helteessä

  8. 8

   Kalasatamasta nousi valtava höyrypatsas – silminnäkijät kertoivat pamauksesta Hanasaaren voimalassa

  9. 9

   Niinistö aamiaisesta Trumpin kanssa: ”Tunnissa ehdittiin monta asiaa” – Lue sanasta sanaan, mitä Trump sanoi toimittajille Mäntyniemessä

  10. 10

   Helsingin huipputapaaminen lähestyy loppua, poliisi tiedotti vielä katkoksista illan liikenteessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  8. 8

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat