Kotimaa

Turussa kaivetaan esiin kadonnutta kaupunkia: torin uumenista löytyi leveä valtaväylä, koulun alta rikkaiden koteja

Jutun lopusta löytyvässä visassa voit testata, tunnistatko muinaiset esineet.

Turussa tehtiin viime vuonna löytö, joka huomattiin ulkomaita myöden. Katedralskolanin koulun liikuntasalin alta löytyi vanhoja rakennusten raunioita, joista osan historia ulottuu 1300-luvulle asti. Espanjankielinen National Geographic vertasi liikuntasalin raunioita jopa Pompeijiin.

Arkeologisiin kaivauksiin erikoistunut Muuritutkimus Oy viimeistelee parhaillaan viime vuonna alkaneita kaivauksia. Kaivausjohtaja Kari Uotila kertoo, että koulun alta on kaivettu esiin kahden suuren asuinrakennuksen kellarikerrokset ja osa ensimmäistä asuinkerrosta. Rakennukset sijaitsivat keskiaikaisen Luostarin jokikadun varrella.

”Molemmista rakennuksista oli pääsy suoraan joen rantaan, joten tontit olivat hyvin arvokkaita”, Uotila kertoo.

Itse rakennukset tuhoutuivat Turun palossa vuonna 1827. Palon jälkeen kellarit jäivät ensin piha-alueen alle, ja liikuntasali rakennettiin niiden päälle 1900-luvun alussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaivauksissa päästiin huomattavan kauas Turun historiaan. Samalla alueella on ollut asutusta jo 700 vuotta.

”Yhden 1700-lukulaisen lattian alta pääsimme kaivamaan 1300-luvun kerrostumia esiin. Sieltä löysimme esimerkiksi palasia tuontikeramiikasta. Arvokkaat astiat kertovat siitä, että tällä paikalla asui jo 1300-luvulla varakasta väkeä”, Uotila selvittää.


Suurin osa kaivauksissa paljastuneista esineistä on kuitenkin myöhemmältä ajalta. Toisessa rakennuksessa oli ilmeisesti apteekki, jonka jäänteistä löytyi runsaasti apteekkarin pulloja.

Aurajokiranta on ollut Turun arvoaluetta koko kaupungin historian ajan. Kaivauksien yläpuolisissa rakennuksissa asui satojen vuosien ajan kaupungin kermaa, rikkaita kauppiassukuja ja apteekkareita. Toinen rakennuksista kuului sotamarsalkka Evert Hornille 1600-luvun alkupuolella. Turun ehkä rikkain kauppias Gustaf Wittfooth omisti toisen rakennuksen 1700-luvulla.

Uotila kertoo, että rakenteellisten piirteiden perusteella varsinaiset kellarit rakennettiin 1500-luvulla. Rakennukset saivat lisäosia seuraavilla vuosisadoilla, mutta palossa tuhoutuneista yläkerroksista ei ole tarkkoja tietoja. Molemmissa rakennuksissa oli mahdollisesti jopa kolme kerrosta ja rakennusten korkeus oli kuutisen metriä. Ulkopinnat olivat todennäköisesti tiiltä.

Arkeologi Jani Vidgrenin mukaan moni asia viittaa viitteitä varakkaaseen elintasoon.

”Löysimme runsaasti väritöntä tasolasia. Se viittaa siihen, että rakennuksissa oli käytetty väritöntä ikkunalasia, halvemman vihertävän lasin sijaan”, Vidgren sanoo.

Raunioista näkyy keskiaikaisen rakentamisen laatu. Aurajokiranta on savimaata, ja pehmeä savikerros on useita kymmeniä metrejä syvä. Vajoamisen estämiseksi keskiaikaisten talojen perustusten alle rakennettiin ensin vanttera hirsiarina. Hirret eivät ole mädäntyneet vuosisatojen aikana.

”Hirret ovat vieläkin sellaisessa kunnossa, että niistä pitää ottaa näyte moottorisahalla. Rakennukset sijaitsivat savikkoisessa alamäessä, joka on todella haastava rakennusympäristö. Jotkut jokirannan vanhoista rakennuksista vajosivat ja kallistuivat, mutta useat niitä olivat kohtuullisessa kunnossa Turun palon aikaan, siis vielä 300 vuotta valmistumisensa jälkeen”, Kari Uotila kertoo.


Yleisöllä on kesällä ainutkertainen mahdollisuus nähdä Katedralskolanin rauniot. Turun kaupunki avaa paikalle ensi kuun alussa pop up -museon. Arkeologit esittelevät kohdetta kuukauden ajan yleisölle.

Kesän jälkeen kaivaukset katoavat liikuntasalin uuden lattian alle.

”Rauniot suojataan ensin työmaata varten, ja tämänhetkisen suunnitelman mukaan rakennus korjataan ja rauniot peitetään”, Uotila kertoo.

Ilmoittautuminen maksuttomille museokierroksille alkoi perjantaina Turun tapahtumakalenterin sivuilla. Jos kierrokset varataan täyteen nopeasti, kaupunki harkitsee lisäkierroksia. Myöhemmin kaivauksiin voi tutustua verkossa esimerkiksi 3d-kuvien avulla.


Katedralskolan ei ole ainoa arkeologinen käyntikohde kesäisessä Turussa. Turun kauppatorilla käynnistyivät muutama viikko sitten arkeologiset kaivaukset torin uudistuksen ja maanalaisen pysäköintiluolan rakentamisen vuoksi.

Torille on avattu kaksi kapeaa kaivausaluetta torin eteläpäädyssä. Molemmissa kaivauksissa on jo löydetty 1600-luvun lopun ja 1700-luvun alun aineistoa. Torin kohdalla asui Turun paloon saakka paljon käsityöläisiä ja kauppiaita. Kenttätyönjohtaja Maija Helamaa kertoo, että kaivauksissa on löytynyt paljon esimerkiksi saviastioiden palasia, eläinten luita ja kolikoita.

”Kolikkojen avulla pystymme hahmottamaan muiden esineiden ikää”, Helamaa sanoo.

Arkeologit ovat saaneet muun muassa esille Aurajoen suuntaisen vanhan kadun. Katu on huomattavan leveä, kymmenen metriä.

”Se oli aika juhlava näky. Samaan aikaan kaivamme Katedraalikoululla, jossa kadun leveys oli kolme metriä. Silloisella laitakaupungilla, jossa oli siihen aikaan muutama hassu talo ja kaalimaita, kadut olivat kymmenen metriä leveät”, Uotila sanoo.

Katujen leveys kertoo siitä, että kaupunkia suunniteltiin jo 1700-luvulla laajenevaksi kaupungiksi.

”Kauppatorin puoli oli moderni ja hieno osa Turkua jo silloin. Katua katsellessa oivaltaa, että joku suunnitteli kadut huolella jo 1700-luvulla.”

Kauppatorin kaivaukset aiotaan suojata lähiviikkoina suurimmaksi osaksi yleisön katseilta. Uotilan mukaan yleisö pystyy seuraamaan työn edistymistä jatkossakin katseluaukosta.

Vielä nyt kaivauksille osallistuvat arkeologit ovat varautuneet kertomaan yleisölle työstään ja kaivausten edistymisestä. Jatkossa lähellä sijaitsee kaupungin infopiste, josta voi kysellä kaivauksista.

Historiallisia kaivauksia kesällä Turussa

Kolmas kesämatkaajan arkeologinen kohde sijaitsee Katedralskolanin lähellä. Vuonna 1995 avatun Aboa Vetus & Ars Nova museon alueella sijaitsee kuuden keskiaikaisen kivitalon rauniot. Niiden välissä kulkee samainen keskiaikainen Luostarin jokikatu. joka kulkee Katedralskolanin raunioiden ohitse.

Museo käynnistää kesäkuussa uudet kaivaukset. Arkeologit kaivavat esiin museon sisäpihalla TUrun palossa 1827 tuhoutuneen Forsteenin talon rauniota ja niihin liittyviä maakerroksia. Kyseinen kivitalo on nimetty tontin 1700-luvussa omistaneen Samuel Forsteenin mukaan.

Aboa Vetus ja Katedralskolan sijaitsevat molemmat vanhimman Turun paikalla. Vanhan Suurtorin aluetta voi kutsua huoletta arkeologisen tutkimuksen aarreaitaksi.

Turun palon jälkeen torin liepeille jäi kymmenkunta vastaavaa kellaria kuin Katedralskolanin liikuntasalin alla olevat. Arkeologit pääsevät muiden kellareiden pariin ennemmin tai myöhemmin.

”Jos ja kun Vanhan Suurtorin rakennuskantaa lähdetään korjaamaan, kellareihin joudutaan silloin väkisin tekemään kaivauksia. Niistä löytyy vielä monta paikallista ”Pompeijia”, Uotila sanoo.


A) Katedralskolan i Åbo (Vanha Suurtori 1) Liikuntasalin alta esiin kaivettuihin raunioihin voi tutustua 2.–26.6. ti–la klo 10–18 ja 27.6.–1.7. klo 10–20. Raunioihin pääsee tutustumaan 20 henkilöä kerralla ja paika maksuttomalle kierrokselle pitää varata etukäteen. Etukäteisvaraus avataan 25.5. Linkki lomakkeeseen löytyy Turun seudun tapahtumakalenterista. B) Aboa Vetus & Ars Nova (Itäinen Rantakatu 4–6 ) Museo on avoinna joka päivä kello 11-19. Arkeologien työskentelyä voi seurata museon sisäpihalla. Arkeologin vastaanotto on avoinna kesä-heinäkuussa torstai klo 12–14. Museo järjestää heinäkuussa arkeologisia museokursseja. Sisäänpääsy 0-10 euroa. C) Turun kauppatorin kaivaukset ovat käynnissä koko kesän. Kaivauksissa näkyy 1700-luvun kaupungin kerrostumia. Kaivausalueet on tarkoitus sulkea kuun vaihteessa, mutta yleisö voi seurata niitä katseluaukkojen kautta. Torilla on myös infokontti, josta voi kysellä ajankohtaisia tietoja kaivausten edistymisestä.

Testaa arkeologinen tuntemuksesi:

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arkeologia
 • Turku
 • Museot
 • Toni Lehtinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Putin antoi haastattelun vain Trumpin äänitorvena toimivalle Fox-kanavalle ja vihjasi, että venäläiset sekaantuivat USA:n vaaleihin – ”Mutta kaikkihan ne ovat tosiasioita”

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Suomi oli eilen koko maailman huomion keskipiste, mutta oliko siitä hyötyä?

  6. 6

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  7. 7

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  8. 8

   Kärsin kroonisesta kivusta kuukausia ennen kuin hyväksyin olevani stressaantunut – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  9. 9

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  10. 10

   Legendaarisen Mäntymotellin historiaan mahtuu monta rakkaustarinaa – nyt venäläisten omistama lomakeskus on mystisesti kiinni jo neljättä vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  6. 6

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  7. 7

   ”Ensivaikutelmani oli, että hups, kuningatar Elisabet se siinä” – Melania Trump pitää kiinni luksus­tyylistään Helsingin helteessä

  8. 8

   Kalasatamasta nousi valtava höyrypatsas – silminnäkijät kertoivat pamauksesta Hanasaaren voimalassa

  9. 9

   Niinistö aamiaisesta Trumpin kanssa: ”Tunnissa ehdittiin monta asiaa” – Lue sanasta sanaan, mitä Trump sanoi toimittajille Mäntyniemessä

  10. 10

   Helsingin huipputapaaminen lähestyy loppua, poliisi tiedotti vielä katkoksista illan liikenteessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  8. 8

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  11. Näytä lisää