Kotimaa

Eläinlääkärit varoittavat: Koirien kuivatut kanaherkut saattavat aiheuttaa munuais­ongelmia – ”Vahvoja epäilyjä on”

Koiranomistajien huoli koskee kiinalaista kanan kuivalihaa. Lihan pakkauspaikkakunta on usein selvästi näkyvillä, mutta kanan alkuperää ei olekaan yhtä helppo löytää.

Sosiaalisessa mediassa alkoi levitä torstai-iltana varoituksia koirien kuivatuista kanaherkuista, jotka saattavat aiheuttaa munuaisongelmia. Varoitukset koskevat herkkuja, joiden liha on tuotettu Kiinassa.

Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Jenni Sukura yliopistollisesta eläinsairaalasta kertoo, että varoitukset ovat perusteltuja.

Sukuran mukaan on vahvoja epäilyjä siitä, että kiinalaisista kuivatuista kanaherkuista on aiheutunut useille koirille niin kutsuttu Fanconin syndrooma.

Fanconin syndrooma voi olla perinnöllinen etenkin basenji-tyyppisillä koirilla. Sen voi saada myös esimerkiksi myrkytyksen, lääkeainereaktion tai jonkin toisen sairauden seurauksena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sukuran mukaan eläinsairaalassa on ollut sairaalahoidossa muutamia Fanconin syndroomaan sairastuneita koiria, jotka ovat syöneet kuivattuja kanaherkkuja.

”En pysty sadan prosentin varmuudella sanomaan, että herkku on ollut taustalla. Voi olla myös jokin muu myrkytys, jota omistaja ei ole huomannut tai muu sairaus, jota emme ole tutkimuksissa pystyneet löytämään. Mutta vahvoja epäilyjä on”, Sukura kertoo.

Sukuran mukaan tyypillisesti sairastuneet koirat ovat syöneet kanaherkkuja säännöllisesti pidemmän ajan. Siitä ei ole kuitenkaan varmuutta, voiko jo yhdestä herkusta sairastua.

”Tyypillistä on, että herkun pakkauspaikkakunta on ollut helppo löytää, mutta lihan alkuperämaata ei olekaan ollut helppo löytää”, Sukura kertoo.

Sairastuneiden koirien ruokavaliosta on jätetty kanaherkut pois.

”Yleensä sairaus on saatu hallintaan ja pidemmän tukihoidon jälkeen sairaus on saatu poistumaan. Joillekin se jää pysyväksi”, Sukura kertoo.

Hänen mukaansa muualla maailmassa on tutkittu tieteellisesti Fanconin syndroomatapauksia, joiden on epäilty liittyneen Kiinassa tuotettuihin kuivattuihin kanaherkkuihin. Tieteellisiä artikkeleita löytyy muun muassa Japanista ja Yhdysvalloista.

Fanconin syndrooman oireita ovat väsymys, apaattisuus, ruokahaluttomuus, lisääntynyt juominen ja virtsaaminen, oksentelu ja joissakin tapauksissa ripuli.

Sukuran mukaan kuivattujen lihaherkkujen syömisestä on hyvä mainita eläinlääkärille, jos oireita ilmaantuu ja virtsassa on glukoosia.

Fanconin syndroomassa on tyypillistä, että sairastuneiden koirien virtsasta löytyy glukoosia, vaikka veren glukoosi on normaali.

Sukuran mielestä koiranomistajien on hyvä olla tietoinen Fanconin syndrooman olemassa olosta, jotta he voivat miettiä, haluavatko ottaa riskiä Kiinassa tuotettujen kanaherkkujen kanssa.

Samaa ongelmaa voi liittyä lisäksi myös muihin kiinalaisiin kuivalihaherkkuihin.

”Olisi hyvä, että ruuan tuotantoprosessi olisi mahdollisimman läpinäkyvä, että jokainen voisi itse päättää, mitä ruokaa haluaa lemmikille antaa. Halutessaan kanaa pystyy kuivaamaan vaikka itse uunissa, jos ei halua luopua tietystä herkusta”, Sukura sanoo.

Koiranruokaa valmistuttavalle ja maahan tuovalle Prima Pet Premium -yhtiölle on tullut paljon yhteydenottoja koiran herkuista some-keskustelun alettua, kertoo yhtiön operatiivinen johtaja Timo Pärssinen.

”Ymmärrän asiakkaiden huolen, kun koirat ovat meille perheenjäseniä”, hän sanoo.

Yhtiö edustaa Suomessa Hau Hau Champion, Planet Pet Society ja PrimaDog -merkkejä.

Pärssisen mukaan yhtiön kanan kuivalihaherkut ovat peräisin tarkoin valituilta kiinalaisilta tehtailta, joita valvotaan säännöllisesti.

”Testaamme jatkuvasti omia tuotteitamme ja Evira testaa ja meidän historiamme aikana mitään ylimääräistä niistä ei ole löytynyt. Muista valmistajista en osaa sanoa”, Pärssinen sanoo.

Hänen mukaansa yhtiön käyttämät tehtaat auditoidaan joka vuosi vähintään kaksi kertaa paikan päällä.

Yhtiön näkemyksen mukaan kuivalihaherkkuihin liittyvät ongelmat ovat yleensä johtuneet siitä, että niitä on syötetty liikaa.

”Kuivalihassa on todella paljon valkuaista tuoreeseen lihaan verrattuna. Meidän suosituksemme mukaan koiran ravinnosta kymmenen prosenttia voi olla herkkuja ja loput pitää olla muuta ruokaa”, Pärssinen sanoo.

Pärssinen lisää, että ainoastaan kuivalihaherkut tulevat Kiinasta, mutta yhtiön ruokatuotteet tulevat Euroopasta. ”Haluamme olla avoimia tuotteidemme alkuperästä.”

Ylitarkastaja Anna-Kaisa Airaksinen Evirasta kertoo, että koiran herkuista otetaan näytteitä säännöllisesti.

Suomessa on tutkittu niiden mikrobiologista laatua sekä haitallisia ja kiellettyjä aineita. Analyysien perusteella niistä ei ole löytynyt lainsäädännön vastaisia aineita tai muutenkaan perusteita kieltää esimerkiksi markkinoille saattamista.

Evira seuraa tarkasti myös kansainvälistä kirjoittelua asiasta. ”Yhdysvalloissakaan ei ole löytynyt syytä, joka selittäisi sairastumisia”, Airaksinen kertoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koirat
 • Lemmikkieläimet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Putin antoi haastattelun vain Trumpin äänitorvena toimivalle Fox-kanavalle ja vihjasi, että venäläiset sekaantuivat USA:n vaaleihin – ”Mutta kaikkihan ne ovat tosiasioita”

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Suomi oli eilen koko maailman huomion keskipiste, mutta oliko siitä hyötyä?

  6. 6

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  7. 7

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  8. 8

   Kärsin kroonisesta kivusta kuukausia ennen kuin hyväksyin olevani stressaantunut – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  9. 9

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  10. 10

   Legendaarisen Mäntymotellin historiaan mahtuu monta rakkaustarinaa – nyt venäläisten omistama lomakeskus on mystisesti kiinni jo neljättä vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  6. 6

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  7. 7

   ”Ensivaikutelmani oli, että hups, kuningatar Elisabet se siinä” – Melania Trump pitää kiinni luksus­tyylistään Helsingin helteessä

  8. 8

   Kalasatamasta nousi valtava höyrypatsas – silminnäkijät kertoivat pamauksesta Hanasaaren voimalassa

  9. 9

   Niinistö aamiaisesta Trumpin kanssa: ”Tunnissa ehdittiin monta asiaa” – Lue sanasta sanaan, mitä Trump sanoi toimittajille Mäntyniemessä

  10. 10

   Helsingin huipputapaaminen lähestyy loppua, poliisi tiedotti vielä katkoksista illan liikenteessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  8. 8

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  11. Näytä lisää