Kotimaa

Pyörillä liikkuva perävaunu­sauna on nyt ilmiö, jolla saattaa välttää rakennusluvat – Kuusan­koskelainen aviopari saunoo kärryssä, jossa on jopa takka

Peräkärryn päälle rakennetut saunavaunut yleistyvät. Liikuteltava sauna saattaa olla keino kiertää rakennuslupaa. Rakennusvalvonta muistuttaakin lupatarpeesta, jos sauna seisoo paikallaan kauan.

Suomalaiset ovat hankkineet jo satoja uudenlaisia pihasaunoja, jotka erottaa perinteisestä se, että ne on rakennettu auton perävaunun päälle.

Mistään hökötyksistä ei ole kyse eikä lautaisista tynnyrisaunaviritelmistä vaan hyvinkin näyttävistä ja mukavista puukiukaalla lämpiävistä saunoista, jotka voi milloin tahansa vetää henkilöautolla uusiin maisemiin.

Saunavaunut maksavat vajaasta kymppitonnista ylöspäin ja niitä myydään myyntipuheella, jonka mukaan rakennuslupaa ei perävaunusaunalle tarvita. Perävaunusaunomisen voikin nähdä rakennusluvan kiertämisenä tai mahdollisuutena saunoa omassa saunassaan mihin vain sen saa vedettyä.

Ostajan kannattaa kuitenkin tietää, että kunnan rakennusvalvonta saattaa nähdä lupatarpeen toisin, mikä ilmeni, kun HS kysyi sitä muutamista kaupungeista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uuden saunailmiön takana on esimerkiksi Saunavaunut.fi-yhtiö, joka valmistaa niitä Pyhännällä Pohjois-Pohjanmaalla. Sen osti alkuvuodesta hirsitalo- ja mökkivalmistaja Salvos. Monet pienemmätkin pajat valmistavat samantyyppisiä saunoja.

Saunavaunut-yhtiönsä Salvokselle myynyt Reijo Määttä uskoo, että ala kasvaa ja vaunuja tullaan myymään entistä enemmän tulevaisuudessa. Niiden suosion syiksi hän nimeää hyvät, hapekkaat löylyt ja helppouden.

”Kun on 60–70 vuotta ikää taulussa ja on päässyt maatilasta, omakotitalosta ja muista mieltä rasittavista kiinteistöistä eroon, niin eivät he halua enää huolekseen ja murheekseen mitään kalliita monumentteja. Silloin halutaan pienempää ja valmista”, Määttä sanoo.

”Se on kiireellisen elämän nollauspaikka. Moni haluaa nimenomaan puukiukaan, kun on ollut ikänsä rivitalon pätkässä sähkösaunaloukussa. Monella on jäänyt nuoruudesta muistijälki tulen kanssa touhuamisesta ja vatipesuista.”

Mallistossa on jopa malleja, joissa on saunan lisäksi makuuhuone ja takka. Määttä sanoo, että ongelmia ei ole ollut rakennusvalvonnan kanssa, vaikka harva asiakas saunoja siirteleekään, kun sen on kerran paikalle pannut.

Yhtiö ohjeistaa asiakkaitaan niin, että liikuteltavalle saunalle ei tarvitse lupaa. Jos käyttö on pitempiaikaista, ilmoitusmenettely riittää ja jos asennus on kiinteä, lupa tarvitaan. Se myös suosittelee harmaavesien talteenottoa.

Löylyihin on oltu tyytyväisiä, kun saunojilta kysyy.

”Hyvät, lempeät, rauhalliset löylyt. Saunassa pystyy puhumaan ja jaksaa hengittää. Siellä on hyvä olla”, sanoo Eero Valjakka Kuusankoskelta. Hän ja vaimonsa Riitta Solio hankkivat viime vuonna noin 24 000 euron saunavaunun kesämökkitontille, jonne ei muutoin olisi voinut rakentaa.

Vaunussa on myös takka ja makuutilat, joten he viettävät aikaa siinä pitkälle syksyyn. Vaunu on lähellä rantaa eikä heillä ole aikeita sitä siirrellä.


”Tämä on ihanassa paikassa, tästä näkee järvelle hyvin, mutta järveltä ei näe tänne. Nämä häviävät niin hyvin maisemaan”, Valjakka sanoo.

Kaupunkien näkemyksissä korostuu se, miten pysyvästi rakennus on paikallaan. HS:n saamat vastaukset voi tiivistää niin, että rakennusluvan kyllä tarvitsee, jos sauna on paikallaan vähänkin pidempään, esimerkiksi kesän verran.

Tiukkaa on ainakin Helsingissä. Helsingin rakennusvalvonta toteaa, että oikeuskäytännön mukaan pienikin sauna vaatii rakennusluvan. Sillä seikalla ei ole merkitystä, että sauna on liikuteltava, kertoo rakennusvalvontaviraston kaupunkikuva-arkkitehti Marjatta Uusitalo.

”Helsingin rakennusvalvonta antaa kehotuksen poistaa luvaton sauna kiinteistöltä heti, kun naapuri tekee siitä pyynnön tai kun luvaton sauna tulee muutoin rakennusvalvonnan tietoon. Saunasta aiheutuu aina paloturvallisuusriskejä ja mahdollisesti savuhaittaa ja pesuvesihaittaa ympäristölle”, hän kertoo.

Myös Espoossa nähdään olennaisimmaksi asiaksi se, miten pysyvästi saunavaunu paikallaan olisi.

”Jos sellainen pysyvästi laitetaan omakotitalon pihaan, niin kaavamääräykset koskevat sitä, vaikka se olisi pyörillä. Pitää siis olla rakennusoikeutta ja sopia ympäristöönsä. Mutta jos se on siellä tilapäisesti kuten esimerkiksi asuntoauto, eli se tulee ja menee, niin se ei ole pysyvästi paikallaan oleva rakennus ja silloin se ei meille kuulu”, sanoo vs. rakennusvalvontajohtaja Sirkku Malviala Espoosta.

”Yleisesti kunnissa on päätetty, että tilapäisesti pari viikkoa paikallaan olevat rakennukset eivät vaadi mitään lupaa. Mutta jos niitä käytetään pysyväisluonteisesti, niin silloin ei ole merkitystä, onko perustettu harkoille, onko perustukset valettu vai onko pyörät alla. Silloin tarvitsisi luvan”, hän jatkaa.

”Harvaan asutulla alueella tuollaista ei helposti huomaa, mutta jos niitä ilmestyy tiheästi rakennetulle paikalle tai rannoille ja alkaa muodostua saunakyliä, niin siihen varmasti puututaan”, Malviala toteaa.

Paljolti sama tilanne on Tampereella sekä järvien ja mökkien kaupungissa Kangasalla.

”Lyhytaikainen parkkeeraaminen tontille ei edellytä lupaa. Jos peräkärrysauna on tontilla pysyvästi ja naapuri siitä valittaa, se voitaneen poistattaa ympäristöä häiritsevänä samoin kuin romuautot”, sanoo kaupunkikuva-arkkitehti Jalo Virkki Tampereelta.

”Nykyisin edellytämme kaikille saunoille, myös jalaksilla tai pyörillä oleville, rakennuslupaa. Toki tuollaisen saunan voi päiväksi ottaa omaan pihaan eikä se edellytä rakennuslupaa, mutta pidempiaikainen säilyttäminen pihassa edellyttää rakennuslupaa”, kertoo rakennustarkastaja Outi Toivonen Kangasalta.

Vastauksista voi siis päätellä ainakin sen, että ellei vaunuaan saa aivan umpimetsään ulkopuolisten katseilta suojaan, se kannattaa ajoittain kytkeä vetokoukkuun ja vaihtaa maisemaa. Tai voi toivoa ymmärtäväisiä naapureita, jotka eivät mahdollisesti rakennusluvattomasta perävaunusaunomisesta pahastu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sauna
 • Saunominen
 • Kaavoitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Amerikkalaisyhtiö: Kiina yritti hyökätä Suomen verkkoihin ennen Trumpin ja Putinin kokousta

  2. 2

   Tuntematon Konstantin ilmestyi biljardisalille ja teki ”työttömästä rakennusmiehestä” yritysjohtajan – Näin kansainvälinen rahanpesu ulotti lonkeronsa Järvenpään Nordeaan

  3. 3

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  4. 4

   Trump uhosi CNBC:n haastattelussa olevansa valmis ryhtymään ”Putinin pahimmaksi painajaiseksi” – arveli kuitenkin, ettei niin pitkälle tarvitse mennä

  5. 5

   Japania kurittavat ennätykselliset helteet – Useita ihmisiä on kuollut ja yli 2 000 joutunut sairaalaan kuumuuden takia

  6. 6

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  7. 7

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  8. 8

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  9. 9

   Kaikkien aikojen lämpöennätystä Lapissa hehkutettiin tällä viikolla – ikivanhoista vuosikirjoista löytyikin merkintä vielä hikisemmästä päivästä

  10. 10

   Ovatko ihmiset liian kehittymättömiä demokratiaan? Trumpin esiintymistä seuratessa on vaikea uskoa, että hän todella on kansan itselleen valitsema johtaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  4. 4

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  5. 5

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  6. 6

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  7. 7

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  8. 8

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  9. 9

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  10. 10

   Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Yhden miehen matkatoimisto otti rahaa lomamatkoista ja palveluista, joita ei kuitenkaan ollut – bulgarialaisen toimiston vetäjä tuomittiin lähes 50 petosrikoksesta
  3. Amerikkalaisyhtiö: Kiina yritti hyökätä Suomen verkkoihin ennen Trumpin ja Putinin kokousta
  4. Japania kurittavat ennätykselliset helteet – Useita ihmisiä on kuollut ja yli 2 000 joutunut sairaalaan kuumuuden takia
  5. Tuntematon Konstantin ilmestyi biljardisalille ja teki ”työttömästä rakennusmiehestä” yritysjohtajan – Näin kansainvälinen rahanpesu ulotti lonkeronsa Järvenpään Nordeaan
  6. Suomalaisvauhti jäi vielä paitsioon Saksan GP:n harjoituksissa – Räikkönen ja Bottas eivät onnistuneet ajamaan kunnon kierrosta pehmeimmillä renkailla
  7. Trump uhosi CNBC:n haastattelussa olevansa valmis ryhtymään ”Putinin pahimmaksi painajaiseksi” – arveli kuitenkin, ettei niin pitkälle tarvitse mennä
  8. Vapaaottelija Minna Grusander haluaa tehdä lauantaina historiaa tittelitaistossa
  9. Tunti sitten
  10. Pori Jazzin esiintyjät laidasta laitaan arvostelivat Donald Trumpin esiintymistä Helsingissä – ja soittivat oikeudenmukaisuuden puolesta
  11. ”Tyhjän tien syndrooma otti vallan”, perusteli poliisin kiinniottama kaahari toimintaansa – Vantaalaismies ajoi satasta 40 kilometrin rajoitusalueella
  12. Kaikkien aikojen lämpöennätystä Lapissa hehkutettiin tällä viikolla – ikivanhoista vuosikirjoista löytyikin merkintä vielä hikisemmästä päivästä
  13. Näytä lisää