Kotimaa

Vanhemmilta karhutaan luokka­retki­rahoja, vaikka se rikkoo perustus­lakia – ”Kopio­paperiakin on pyydetty”, sanoo vanhempain­liiton toiminnan­johtaja

Koulujen rahankeruu rikkoo paitsi perustuslakia myös eriarvoistaa perheitä ja lapsia. Opettajat eivät ehkä uskalla nousta vanhempien ja lasten toiveita vastaan, toisaalta perheiden odotetaan paikkaavan koulun budjettia retkissä ja koulun hankinnoissa.

Talvi on hiljalleen kääntynyt kevään puolelle ja luokkaretken kevätmaksu lähestyy. Kuten aikaisemmissa viesteissä on kerrottu, 3. luokan rahankeruu on päätetty toteuttaa siten, että syys- ja kevätlukukaudella maksetaan 30 € luokan tilille eli yhteensä 60 €. - - - Pyytäisin suorittamaan maksut ajan tasalle nyt kevään aikana niin ettei ”velka” yhteisen hyvän puolesta kasvaisi kovin suureksi. - - - Kaikkihan me kuitenkin haluamme, että lapsemme pääsee osallistumaan luokkaretkelle tulevaisuudessa?

Tällainen jokseenkin syyllistävä karhukirje tupsahti viime keväänä erään koulun oppilaiden kotiin. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan HS:lle lähettämä esimerkki kuvaa 2000-luvulla kuin varkain syntynyttä ongelmaa: perusopetuksen on oltava maksutonta, mutta silti vanhemmilta kerätään rahaa luokkaretkiin, leirikouluihin ja jopa opetusvälineisiin.

Kurttila kertoo saaneensa tällä lukukaudella useita kymmeniä yhteydenottoja tilanteista, joissa perusopetuksen oppilailta on pyydetty 10–30 euron suuruisia osallistumismaksuja koulupäivän aikana järjestettävään toimintaan. Osa pyynnöistä on tullut lyhyellä varoitusajalla.

”Tämä on yksi yleisimmistä syistä perus- ja varhaiskasvatusta koskeviin yhteydenottoihin”, Kurttila kertoo.

”Se on myös jatkuvaluonteinen, eli vaikuttaa siltä, että ilmiö syvenee.”


Paitsi että rahastaminen rikkoo perustuslakia, se asettaa myös perheet ja lapset eriarvoiseen asemaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Osalle perheistä rahankeruu tuottaa taloudellisia paineita, osalle se on mahdotonta. Pelastakaa Lapset -järjestön tekemässä kyselyssä lähes 40 prosenttia perheensä köyhäksi luokitelleista lapsista kertoi jääneensä rahatilanteen vuoksi luokkaretkiltä pois usein tai joskus.

”Tällaisen rahankeruun on loputtava, ja kuntien on kunnioitettava perustuslaissa säädettyä perusopetuksen maksuttomuutta. Näyttää kuitenkin siltä, että kunnissa tähän ei puututa. Päinvastoin”, Kurttila toteaa.

Lapsiasiavaltuutetun mukaan asia ei sinällään ole uusi vaan kehittynyt viimeisen parin vuosikymmenen aikana erityisesti kuluttajuuden nousun myötä.

”Tässä näkyy lapsen hintalapun kasvu sekä se, kuinka kuluttajuus ja perheiden rahankäyttötottumukset vyöryvät kouluarkeen”, Kurttila sanoo.

”Aiemmin ehkä mentiin läheiseen metsikköön eväiden kera, mutta nykyään mennään ravintolaan ja huvipuistoon. Sitä samaa, mitä perheissä tehdään vapaa-ajalla, oletetaan tehtävän myös koulumaailmassa.”

Tämä ei välttämättä näyttäydy ongelmana niille vanhemmille, joilla on rahaa. Kun omassa elämässä ei ole taloudellisesti tiukkaa, oletetaan ehkä, ettei muillakaan.

”Enemmistölle on varmaan vain myönteistä ja hienoa, jos oma lapsi pääsee vaikkapa leirikouluun Etelä-Eurooppaan. Lapsetkin varmasti viihtyvät. Samalla ei kuitenkaan ajatella, kenen haitaksi näitä päätöksiä tehdään. Sitä vähäosaista todellisuutta ei välttämättä muisteta.”

Kyseessä onkin hiljaisen vähemmistön ongelma, Kurttila sanoo.

”Ne, joita tämä koskee, eivät välttämättä nosta asiaa esiin. Häpeä siitä, ettei pysty antamaan lapselleen pariakymppiä kouluun, voi olla melkoinen. Jos enemmistö ei tunnista ongelmaa, se jää piiloon.”

Kurttilan mukaan usein käy niin, että lapsi tai nuori vain jää retkeltä pois. Tämä saattaa myös suojella vanhempiaan ja jättää kertomatta rahankeruusta, sillä tietää, ettei perheellä olisi varaa.

Suurin osa lapsiasiavaltuutetulle tulleista yhteydenotoista onkin tullut opettajilta sekä sellaisilta vanhemmilta, joita asia ei sinänsä koske.

”On tunnistettu, että tämä ei ole kaikkia kohtaan oikein.”

Kurttila huomauttaa, että taustalla on itsessään myönteinen kehitys eli se, että kodin osallisuus koulun toimintaan. Hänen mukaansa koulut kuulevat aiempaa enemmän lasten ja vanhempien mielipiteitä.

”Kouluilta tuntuu kuitenkin puuttuvan suojamuuria säädellä toiveita”, hän väittää.

”Pitäisi uskaltaa myös sanoa, että jokin ei käy, jos siihen ei ole resurssia.”

Perusopetuksen erityisasiantuntija Jaakko Salo Opetusalan ammattijärjestöstä (OAJ) ei tyrmää väitettä. Hän pitää mahdollisena, etteivät opettajat kaikissa tilanteissa uskalla nousta vanhempien toiveita vastaan.

”Voi olla, että opettajat joutuvat puun ja kuoren väliin. Kouluilla on harvoin ylimääräiseen rahaa, mutta samaan aikaan jo opetussuunnitelma sanoo, että oppimisympäristöä on laajennettava.”

Nyt esiin nostettu ongelma on herättänyt keskustelua myös OAJ:ssa. Salo kertoo kuulleensa tapauksista, joissa ”luokkatoimikunta on alkanut vahdata ja pitää listaa, kuka on maksanut ja kuka ei”.

Hänen mukaansa opettajilta tulee silloin tällöin kyselyä siitä, miten varainhankinta kouluretkiin ja leirikouluihin pitäisi järjestää. Kyselyihin vastataan, vaikkakin Salon mukaan on opetuksenjärjestäjän eli kunnan puutteellisuutta, jos asiassa, josta on selkeät opetushallituksen ohjeet, täytyy lähteä kyselemään ammattijärjestöltä.

”Olemme ohjeistaneet, että jos jotain kerätään, se perustuu vapaaehtoisuuteen ja tulee yhteiseksi hyväksi. Ei niin, että vain omaa lasta varten vaan luokan toimintaan riippumatta siitä, kenen vanhemmat ovat olleet rahankeruussa mukana.”

Salo näkee taustalla sen, että aiemmin retkiä ja muita rahoitettiin pitkälti talkoilla, tapahtumilla ja myyjäisillä. Hänen mukaansa vanhempien halukkuus näiden järjestämiseen on kuitenkin vähentynyt nyky-yhteiskunnan ja työelämän hektisyyden vuoksi.

”Nykyään yleisempää on, että vanhemmat sanovat, että eiköhän vaan itse makseta.”

Suomen vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes ymmärtää lapsiasiavaltuutetun huolen.

”Kuukausittaiset lahjoitukset luokan tilille ovat todella ikäviä tapoja kerätä rahaa, koska siinä jotkut perheet joutuvat huonoon tilanteeseen. Niinkään, että lapset itse vetäytyvät retkistä, ei pitäisi käydä.”

Hän osoittaa vanhempien lisäksi kuitenkin myös koulun ja kunnan suuntaan. Kun liitto vuonna 2015 teki koululaisten vanhemmille kyselyn kouluhyvinvoinnista, ilmeni, että monissa kouluissa vanhempainyhdistys paikkaa koulun tiukkaa budjettia rahoittamalla retkiä ja koulun tapahtumia. Vanhempien keräämillä varoilla rahoitetaan myös aikaisempaa enemmän koulun hankintoja.

”Rahaa pyydetään aiempaa enemmän myös normaaleihin hankintoihin. Jopa kopiopaperia on pyydetty”, Siimes kertoo.

Hänen mukaansa vanhempainyhdistyksiltä tulee yhteydenottoja, joissa pohditaan vaikkapa tablettien hankkimista. Liitto on kehottanut miettimään kahdesti, sillä ne ovat koulun vastuulla.

Tämä on asia, jonka kaikki haastatellut nostavat esiin. Digitaalisiin opetusvälineisiin siirryttäessä on jouduttu pohtimaan sitä, voiko koulu olettaa, että kaikissa perheissä on vaikkapa tabletti läksyjentekoa varten. Kurttilan mukaan esimerkiksi Vantaalla koululaisia on kehotettu turvautumaan tarvittaessa kirjastoihin.

Miten ongelma tulisi sitten ratkaista? Sekä OAJ:n Salo että Vanhempainliiton Siimes ovat sitä mieltä, että rehtorien, opettajien ja vanhempien olisi hyvä yhdessä kerrata pelisääntöjä.

”Muuten käy helposti niin, että alkaa tulla maan tapoja, joihin lapsiasiavaltuutettukin viittaa”, Salo sanoo.

Heidän mielestään kansalliset ohjeet ovat hyvät. Ongelmana on nyt se, että koulutasolla tehdään hyvin erilaisia päätöksiä.

”On kuntia, joissa on jo linjattu, etteivät vanhemmat osallistu keräyksiin”, Siimes sanoo.

Lapsiasiavaltuutetun mielestä kaivataan kuitenkin järeämpiä otteita. Tähän mennessä Kurttila on säännöllisin väliajoin ollut asiasta yhteydessä opetushallitukseen. Hänen mukaansa alkaa kuitenkin olla selvää, etteivät ohjeet ja niistä tiedottaminen enää auta.

”Näen, että tarvitaan laillisuusvalvontaa, oikeusasiamiehen ja oikeuskanslerin olisi käsiteltävä asiaa. Tämän lisäksi aluehallintovirastojen tulisi alkaa valvoa vahvemmin sitä, miten kunnat toteuttavat lakia.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tuloerot
 • Koulu
 • Lapsiasiavaltuutettu
 • Ann-Mari Huhtanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuva: Viiden maan presidentit eläytyivät tunteella Islanti-peliin – järkytys paistaa Sauli Niinistönkin kasvoilta

  2. 2

   Isännöitsijä uhkasi: ”Joko koirat lähtevät tai te” – Voiko koiran haukunta todella viedä kodin alta?

  3. 3

   Useita ihmisiä loukkaantunut kerrostalon räjähdyksessä Saksan Wuppertalissa

  4. 4

   Li Andersson HS:n mielipidepalstalla: Hyvinvointivaltiota uhkaa hyvin pärjäävien ymmärryksen puute

  5. 5

   Ruotsi ja Saksa ajautuivat kuumaan käsirysyyn loppuvihellyksen jälkeen – ”He hieroivat tappiota kasvoihimme”

  6. 6

   Tutkija James Hansen varoitti ilmastonmuutoksesta ensimmäisenä 30 vuotta sitten – nyt hän haukkuu monesti myönteisessä valossa esiintyneet valtionjohtajat tehottomiksi huijareiksi

  7. 7

   FBI kertoo raportissaan, kuinka joukkoampujia voisi tunnistaa jo etukäteen

  8. 8

   Vaimo oli pitkällä raskaana, kun Pekka Ruuska karkasi biisintekoon Pariisiin – Rafaelin enkeli syntyi suuresta tuskasta ja muutti lopulta koko elämän

  9. 9

   Kuvat näyttävät, miten hääpukumuoti on muuttunut vuosien varrella – 1980-luvun puvut ovat hapantuneet pahimmin: ”Kankaatkin tuntuvat vähän noloilta”

   Tilaajille
  10. 10

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  2. 2

   Oudot pamaukset ovat hämmentäneet Munkkiniemessä – Äänet kuuluvat Suomen syvimmästä reiästä

  3. 3

   Vaimo oli pitkällä raskaana, kun Pekka Ruuska karkasi biisintekoon Pariisiin – Rafaelin enkeli syntyi suuresta tuskasta ja muutti lopulta koko elämän

  4. 4

   Li Andersson HS:n mielipidepalstalla: Hyvinvointivaltiota uhkaa hyvin pärjäävien ymmärryksen puute

  5. 5

   ”Kuin suihku­kone ajaisi lattian alla” – Suomen syvimmästä reiästä kantautuvat äänet herättävät asukkaita keskellä yötä, energia­yhtiö vakuuttaa toimivansa ”värinä­rajojen sisällä”

  6. 6

   Kuvat näyttävät, miten hääpukumuoti on muuttunut vuosien varrella – 1980-luvun puvut ovat hapantuneet pahimmin: ”Kankaatkin tuntuvat vähän noloilta”

   Tilaajille
  7. 7

   Himoksen juhannuksessa myrskysi kuin viimeistä päivää, ja hävityksen keskellä raikasi paluun tehnyt Tiktak – reportaasi rankkasateen pieksemiltä festareilta

  8. 8

   Verkkokeskustelut paljastavat suomalaisten lääkkeiden käytöstä puolia, joita lääkäri ei kuule – 19 miljoonaa Suomi24:n viestiä odottaa tutkijoiden syyniä

  9. 9

   Yhdysvaltojen rajalla vallitsee kaaos: kukaan ei osaa saattaa erotettuja siirtolais­perheitä yhteen – ”Meidän on sanottava, että emme tiedä, missä lapsesi on”

  10. 10

   Trump ilmoitti Pohjois-Korean aiheuttavan ”poikkeuksellisen uhan” Yhdysvalloille – vain viikko aiemmin presidentti vakuutti ydinaseuhan olevan ohi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti

  2. 2

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  3. 3

   Kuuluuko astioista poistaa Iittala-tarra vai ei? Marjatta Sarpaneva vastaa – ja kertoo myös, millainen mies oli myyttinen sankari­muotoilija Timo Sarpaneva

  4. 4

   Juha Partanen julisti 30 vuotta Israelin sanaa, kunnes matka Palestiinaan muutti kaiken – ”Sanon sen nätisti: mä olen puhunut pötyä”

   Tilaajille
  5. 5

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  6. 6

   Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

  7. 7

   Lasikatto, joka oli liian paksu – HR-johtaja Mikala Larsen tarjosi lahjakkaalle naiselle huippu­pestiä ja järkyttyi kuultuaan vastauksen

   Tilaajille
  8. 8

   Helikopterivanhempien lapset pärjäävät muita huonommin koulussa ja sosiaalisissa taidoissa, paljasti tutkimus

  9. 9

   Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

  10. 10

   Juhana Vartiainen jakeli sosiaalisessa mediassa päättömältä kuulostavaa tarinaa siitä, ettei töitä oteta vastaan – Lauseesta ”Jos tämä on totta...” syntyi hassuttelun kultakaivos

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Useita ihmisiä loukkaantunut kerrostalon räjähdyksessä Saksan Wuppertalissa
  3. FBI kertoo raportissaan, kuinka joukkoampujia voisi tunnistaa jo etukäteen
  4. Tutkija James Hansen varoitti ilmastonmuutoksesta ensimmäisenä 30 vuotta sitten – nyt hän haukkuu monesti myönteisessä valossa esiintyneet valtionjohtajat tehottomiksi huijareiksi
  5. Tunti sitten
  6. Etiopian pääministerin puhe­tilaisuudessa räjähti, kaksi kuoli ja yli 150 loukkaantui – Poliisipäällikkö pidätettiin turvallisuus­puutteiden takia
  7. Yksi laukaus lisäajalla muutti lähes kaiken – Saksan täpärä pelastuminen pani F-lohkon asetelmat uusiksi
  8. Kuva: Viiden maan presidentit eläytyivät tunteella Islanti-peliin – järkytys paistaa Sauli Niinistönkin kasvoilta
  9. Juhannusfestivaalit ylsivät kävijätavoitteisiinsa epävakaasta säästä huolimatta – Tahkon juhannusfestarilla tehtiin jopa ennätys
  10. Riita siirtolaisista ajoi Saksan ja Italian törmäys­kurssille – vaadittiin huolestunut puhelu Merkeliltä, jotta Italian pää­ministeri suostui sunnuntain hätä­kokoukseen
  11. Kortiton huumekuski kaahasi ja ohitteli moottoripyörällä juhannuksena Jämsässä – Nopeus 175 kilometriä tunnissa
  12. Video näyttää millaista on yli 100-vuotiaan ”kummitushuvilan” sisällä – keskellä Helsinkiä sijaitseva huvila on ärsyttänyt kaupunkia jo 20 vuotta
  13. Näytä lisää