Kotimaa

Vuosi sitten kirkastetun Littoistenjärven pohjassa näyttää nyt ”siltä kuin olisi Amazonilla” – tänä kesänä puhdistetaan neljä uutta järveä

Rehevöityneen järven kemikaalipuhdistukseen on luvassa läpimurto. Jatkossa kemikaalia voidaan levittää ”täsmäiskuna” huonokuntoisimpiin syvänteisiin.

Varsinaissuomalainen Littoistenjärvi puhdistettiin kemiallisesti viime vuoden toukokuussa. Järveen levitettiin 160 tonnia kemikaalia, joka sitoi järvivedessä olleen fosforin järven pohjaan. Samaa kemikaalia, polyalumiinikloridia, käytetään juomaveden puhdistuksessa.

Littoistenjärven puhdistanut kokemäkeläinen Ympäristö Ojansuut puhdistaa tänä kesänä neljä järveä. Ensimmäisenä puhdistetaan Kuusamossa sijaitseva Nälkämölampi. Hämeessä puhdistetaan kaksi pientä järveä, joiden järvitoimikunnat ovat tilanneet puhdistuksen.

”Toimikunnat tiedottavat halutessaan puhdistuksista ja niiden etenemisestä”, toimitusjohtaja Veijo Ojansuu sanoo.

Neljäs puhdistettava järvi sijaitsee Tampereen kupeessa. Tampereen Teiskon Mikkolanlammessa on mitattu poikkeuksellisen korkeita fosforipitoisuuksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Siellä fosfori on seurausta lammella sijainneesta puhdistamosta. Järvellä elää rauhoitettuja viitasammakoita, joten joudumme ruiskuttamaan kemikaalin varmuuden vuoksi kahdessa erässä”, Ojansuu kertoo.

Littoistenjärven puhdistus herätti valtakunnallista huomiota, sillä sen seurauksena järvivesi muuttui epäluonnollisen kirkkaaksi. Näkyvyys oli kymmeniä metrejä, ja turkoosi vesi vaikutti muutaman päivän ajan välimerelliseltä.

Poikkeuksellinen kirkkaus oli väliaikaista, ja järven tilanne normalisoitui jo viime kesän aikana. Vedenlaatu ei kuitenkaan palannut surkeaan alkutilanteeseen, vaan viimeisimpien tutkimustulosten mukaan järven fosfori- ja typpipitoisuudet ovat alempana kuin koskaan mittausvuosien aikana.


Järvellä järjestettiin viime viikonloppuna hoitokalastustapahtuma, jonka aikana sukelluskalastajat harppunoivat järvestä lahnoja. Järvivesi oli osittain sameaa, mutta paikoin näkösyvyys oli metrejä.

Urheilukalastaja Matti Pyyköllä oli harppuunan lisäksi mukanaan Gopro-kamera. Järven matalassa poukamassa hän kuvitteli hetken aikaa uineensa suoraan englantilaistaiteilija John William Waterhousen luontomaalaukseen. Pyykön ympärillä oli runsaasti värikästä kasvillisuutta.

”Aurinko pääsi valaisemaan järvikasveja, ja pohjassa näytti vähän siltä kuin olisi ollut Amazonilla. Vastaava mielettömän hieno maisema näkyisi varmaan muissakin suomalaisissa järvissä, mutta maisemat jäävät samean veden takia piiloon”, Pyykkö kertoo.


Ympäristö Ojansuut on tehnyt kemikaalipuhdistuksia 1990-luvulta alkaen. Littoistenjärven puhdistuksen jälkeen useiden järvien suojeluyhdistykset sekä yksityiset tahot kiinnostuivat puhdistuskeinosta. Ojansuu muistuttaa, että kemikaalipuhdistus ei onnistu käden käänteessä, vaan se tarvitsee paljon ennakkosuunnittelua.

”Puhdistus vaatii ympäristöluvan, ja sen saadakseen järven vedenlaatua on seurattava kolmen vuoden ajan säännöllisin testein”, Ojansuu sanoo.

148 hehtaarin kokoinen Littoistenjärvi on yksi suurimmista kemikaalein puhdistetuista järvistä. Katso videolta, miltä Littoistenjärvellä näytti vuosi sitten puhdistuksen jälkeen:


Moneen Littoistenjärveä suurempaan järveen on kaavailtu kemiallista puhdistusta, mutta siitä on jouduttu luopumaan suurten kustannusten takia. Esimerkiksi yli 1 100 hehtaarin kokoiseen Loppijärveen ei kannata kaataa kemikaalia yli miljoonan euron kustannusten takia.

”Loppijärven vedenlaatu pysyi hyvänä tehokkaan kalastuksen ansiosta, mutta kalastuksen vähenemisen jälkeen veden tila heikkeni jyrkästi. Ensimmäinen järven hoitotoimenpide on ulkoisen kuormituksen vähentäminen. Vasta sen jälkeen muilla toimilla, kuten hoitokalastuksella, voidaan saada aikaan pysyviä tuloksia”, vesiekologian emeritusprofessori Jouko Sarvala sanoo.

Suurissakin järvissä voidaan jatkossa ehkä hyödyntää kemiallista puhdistusta. Veijo Ojansuu kertoo, että hänen yrityksensä on kehittänyt menetelmää, jossa kemikaali voidaan kohdistaa aiempaa tarkemmin. Nyt kemikaali ruiskutetaan veneestä tasaisesti järveen.

”Jatkossa pystymme tekemään täsmäiskuja vaikkapa syvänteisiin, joissa huonokuntoinen vesi ei vaihdu”, Ojansuu sanoo.

Jouko Sarvala pitää menetelmää lupaavana, mutta hän korostaa, että järven puhdistus on aina yksilöllistä.

”Puhdistusta pitää katsoa aina tapauskohtaisesti. Ensin pitää ottaa selville paikalliset olosuhteet ja tehdä riittävät laskelmat. Toimenpiteet pitää räätälöidä kohteen mukaan”, Sarvala sanoo.


Sarvala on tutkinut Littoistenjärven tilaa vuosikymmenten ajan. Hän painottaa, että Littoistenjärven puhdistuksen lopulliset vaikutukset tiedetään vasta muutaman vuoden kuluttua. Hän kuitenkin mainitsee, että vuonna 2002 puhdistetun Rymättylän Kirkkojärven tila on pysynyt melko hyvänä käsittelykesästä lähtien.

Littoistenjärven vesi saattaa itse asiassa olla vieläkin liian kirkas. Veden näkösyvyys on tällä hetkellä parin metrin luokkaa.

”Siitä voi aiheutua ongelmia. Uposkasvit menestyvät liian hyvin, jos vesi on liian kirkas. Tällä hetkellä järven luontaiset lajit, kuten ruskoärviä, kasvavat hyvin, eikä vesirutto ei ole osoittanut runsastumisen merkkejä”, Sarvala kertoo.

Kanadanvesirutto on pidettävä seuraavina vuosina kurissa, sillä se voi levitä niin nopeasti, että järvi ”täyttyy” siitä.

”Pahimpina vesiruttovuosina järvellä oli vaikea päästä soutuveneellä eteenpäin vesiruton suuren määrän takia”, Sarvala sanoo.

Uposkasvillisuuden lisäksi järvellä pitää huolehtia tulevina vuosina lahnakannasta. Lahnat ruokailevat järvenpohjassa ja pöllyttävät pohjasta fosforia veteen.

”Meillä kävi onnenpotkaus kemiallisen käsittelyn aikana. Veden pH-arvo laski tuuliolosuhteiden vuoksi vähäksi aikaa hiukan suunniteltua alemmas. Tämän seurauksena isoja lahnoja kuoli”, Sarvala kertoo.

Käsittelyn jälkeen järvestä nostettiin 5 000 kiloa kuolleita lahnoja. Muihin kaloihin käsittelyllä ei ollut vaikutusta.

Lahnojen määrä on selvästi aiempaa pienempi, sillä viime viikonlopun kalastustapahtumassa lahnoja nostettiin vain pari kappaletta.


Virkistyskäytön osalta Littoistenjärvi on kokenut renessanssin, ja järvelle suuntaa joka viikonloppu satoja ihmisiä.

”Tuntuu, että ihmisten viihtyvyydessä on saatu harvoin näin suurta muutosta aikaan näin nopeasti”, Sarvala sanoo.

Fakta

Viidesosa järvien pinta-alasta on rehevöitynyt


 Jopa viidesosa suomalaisten järvien pinta-alasta on rehevöitynyt. Yleisin syy on järven ulkoinen ravinnekuormitus esimerkiksi maataloudesta.

 Rehevöityneen järven kunnostusmenetelmiä ovat muun muassa ulkoisen kuormituksen vähentäminen, vesikasvien poisto, hoitokalastus, hapetus, ruoppaus sekä vedenpinnan nosto.

 Fosforin saostus kemiallisesti on haastavin menetelmä.

 Maailmalla on puhdistettu yli sata järveä. Suomessa puhdistus vaatii ympäristöluvan ja maksaa jopa satojatuhansia euroja.

 Puhdistuskemikaalina käytetään polyalumiinikloridia, jota käytetään myös juomaveden puhdistamisessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rehevöityminen
 • Järvet
 • Littoistenjärvi
 • Toni Lehtinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaksi pyöräilijää törmäsi vaaralliseksi tiedetyssä risteyksessä Helsingin Kulosaaressa – ”Se on semmoinen villi länsi”

  2. 2

   Ampiaisia on jopa 20-kertainen määrä viime vuoteen verrattuna, ja kohta ne ovat kiukkuisimmillaan – Tuholaistorjuja hävittää ”jalkapallon kokoisia” pesiä

  3. 3

   Kauan sitten Lapissa kasvoi saniaisia ja pähkinäpensaita – sitten Golfvirta hiipui ja metsät muuttuivat karuksi tundraksi, kertoo uusi suomalaistutkimus

  4. 4

   Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta

   Tilaajille
  5. 5

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  6. 6

   Suomalaiset haluavat pitää koko Suomen maaseutua myöten asuttuna mutta eivät elää siellä

  7. 7

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  8. 8

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  9. 9

   Helle väänsi ratakiskon mutkalle ja pysäytti juna­liikenteen Orivedellä

  10. 10

   Anna Erikssonin elokuva valittiin Venetsian kriitikkojen viikon kilpa­sarjaan – Laulaja pohtii nyt, kannattaako uutta musiikkia enää julkaista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  5. 5

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  6. 6

   ”Peilikaappi on asennettu niin alas, ettei pää mahdu väliin” – Tällaisia ovat uudet, epäkäytännölliset kylpyhuoneet

  7. 7

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  8. 8

   Ampiaisia on jopa 20-kertainen määrä viime vuoteen verrattuna, ja kohta ne ovat kiukkuisimmillaan – Tuholaistorjuja hävittää ”jalkapallon kokoisia” pesiä

  9. 9

   Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta

   Tilaajille
  10. 10

   ”Meno Yhdysvalloissa on ollut aivan hullua”, sanoo Oatlyn toimitusjohtaja – kaurajuomalla maailmanvalloitusta yrittävä yritys on tietenkin ruotsalainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  5. 5

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  6. 6

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  10. 10

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kaksi pyöräilijää törmäsi vaaralliseksi tiedetyssä risteyksessä Helsingin Kulosaaressa – ”Se on semmoinen villi länsi”
  3. Ranskan sisäministeri: Macronin kanslia tiesi avustajan väkivaltaisesta käytöksestä jo toukokuussa – Avustaja sanoo vain auttaneensa poliisia
  4. Helle väänsi ratakiskon mutkalle ja pysäytti juna­liikenteen Orivedellä
  5. Presidentti Duterte vannoo ”armottoman sodan” huumeita vastaan jatkuvan Filippiineillä
  6. Tunti sitten
  7. Jäi kiinni julkaistuaan kuvan – Rion ryöstöhuijauskohussa ryvettynyt olympiavoittaja Ryan Lochte sai 14 kuukauden kilpailukiellon dopingrikkeestä
  8. Kilpisjärvellä lauantaina pudonnut gyrokopteri on helikopterin kevyempi esi-isä – Ilmatieteen laitoksen mukaan lentoalueella saattoi olla ukkosrintama
  9. Kauan sitten Lapissa kasvoi saniaisia ja pähkinäpensaita – sitten Golfvirta hiipui ja metsät muuttuivat karuksi tundraksi, kertoo uusi suomalaistutkimus
  10. Kolme vesiskootterin kuljettajaa aiheutti häiriötä Heinolassa – yksi lähti ajamaan pakoon poliisivenettä
  11. Golfin maailmantähden parturiseikkailusta tuli kansainvälinen hupiuutinen – satunnaisesti löytynyt skottiparturi sai elämänsä tipin ja lupasi Jordan Spiethille ilmaiset hiustenleikkuut loppuelämäksi
  12. 2 tuntia sitten
  13. Suomalaiset haluavat pitää koko Suomen maaseutua myöten asuttuna mutta eivät elää siellä
  14. Näytä lisää