Kotimaa

Luulitko, että Itä-Suomella menee huonosti? Iisalmen ihme imee enemmän työntekijöitä kuin seudulla riittää väkeä

Ylä-Savosta lähtevä vienti kasvaa selvästi nopeammin kuin koko maassa.

Kun ajetaan viitostietä yli viisi tuntia Helsingistä pohjoiseen, aletaan lähestyä Iisalmea. Vastaan voi tulla rekkajono tai peltotöihin matkalla oleva traktori.

Ylä-Savoksi kutsuttu Iisalmen seutu on perinteistä maito-Suomea. Peltoaukeita täplittävät säilörehupallerot ja lehmät.

Mutta näkymä pettää: Ylä-Savossa on paljon muutakin. Iisalmen seudulle on keskittynyt häkellyttävän monta tunnettua yritystä, jotka ovat kovassa huudossa myös ulkomailla.

Iisalmessa tehdyt Genelecin kaiuttimet ovat tuttuja audioammattilaisille suunnilleen kaikissa maissa, missä on tv- ja radiolähetyksiä, musiikki- tai elokuvatuotantoa. Kotihifistelijöistä puhumattakaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muita tunnettuja vientiyrityksiä ovat ambulanssivalmistaja Profile Vehicles ja metsäkonejätti Ponsse Vieremällä. Iisalmen Peltosalmella toimii Normet, joka tekee laitteita maanalaiseen rakentamiseen. Ja kaikki tuntevat 140-vuotiaan Olvin.

Menestyneiden yritysten vanavedessä Ylä-Savoon on syntynyt iso joukko alihankkijayrityksiä, jotka nekin ovat kasvaneet.

Iisalmen seudun yrityksillä menee nyt lujaa. Niiden vienti ja liikevaihto ovat kasvaneet usean vuoden ajan muuta Suomea nopeammin. Yritykset ovat rekrytoineet uutta työvoimaa.

Ylä-Savon noste on valopilkku usein vähän synkkien uutisten Itä-Suomessa.

”Jotkut sanovat, että Ylä-Savo on Savon Pohjanmaa. Täällä on paljon yrittäjähenkisiä ihmisiä. Yritykset ovat lähteneet kansainvälisiksi ja menestyneet siinä kilpailussa”, Iisalmen elinkeinojohtaja Terho Savolainen selittää alueen yrityskeskittymää.

Tarvittiin siis kekseliäitä ja rohkeita ihmisiä. Vieremällä koneyrittäjä Einari Vidgrénillä oli unelma maailman parhaasta metsäkoneesta, ja jatkon tiedämmekin.

Vuonna 1978 perustetulle Genelecille vienti oli peruslähtökohta. Kun äänestä ja elektroniikasta viehättyneet yrityksen perustajat alkoivat kehittää aktiivisia tarkkailukaiuttimia Ylen uuteen radiotaloon, tiedossa oli, että Suomen markkinat ovat hyvin rajoitettuja.

Normetia lukuun ottamatta Iisalmen seudun yritykset ovat yhä paikallisessa omistuksessa tai hallinnassa. Se on yksi syy siihen, miksi yritykset ovat yhä synnyinsijoillaan.

Pörssiyhtiö Ponsse on Vidgrénin suvun hallinnassa. Olvin taustalta löytyy Olvi-säätiö ja Hortlingin suku. Ambulanssivalmistaja Profile Vehiclesissä vaikuttaa Revon suku, ja Genelecissä perustajajäsenet Topi Partanen, Ritva Leinonen ja edesmenneen perustajan Ilpo Martikaisen lapset. Normetillakin on nykyään ”kasvollinen” omistajuus: pääomistaja on espoolainen Aaro Cantell.


Nohevien yrittäjien lisäksi kasvavat yritykset tarvitsivat myös työvoimaa. Ylä-Savossa työvoimaa vapautui maataloudesta teollisuuteen. Ammattiosaajia on rekrytoitu ulkomaita myöten.

Nykyään maataloudesta ei enää irtoa työntekijöitä, joten tekijät on löydettävä toisaalta. Iisalmen seudulla alkaa olla pula tiettyjen alojen ammattilaisista.

”Kasvun este on tällä hetkellä oikeastaan se, ettei meinata saada osaavia metallityöntekijöitä, koneistajia, hitsaajia ja asentajia firmoihin”, elinkeinojohtaja Savolainen sanoo.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.Hurjasti kasvanut Normet rekrytoi viime vuonna Iisalmeen sata uutta työntekijää. Tänä vuonna tarve on 20–30 työntekijän luokkaa.

”Suurin osa kasvusta on sitä, mitä Iisalmessa tehdään eli laiteliiketoiminnan kasvua. Kun viime vuonna liikevaihdon kasvu oli 25 prosenttia, laiteliiketoiminta kasvoi 40 prosenttia”, Normetin toimitusjohtaja Robin Lindahl kertoo puhelimitse Sveitsistä.

”Niin kauan, kun saamme Iisalmeen hyviä työntekijöitä ja pystymme pitämään heidät, ei ole syytä, miksi lähtisimme sieltä.”

Töihin on päätynyt myös alanvaihtajia. Erja Kauppinen, 23, vaihtoi hevoset koneisiin, kun hän lähti vuodenvaihteessa Normetin neljän kuukauden rekrytointikoulutukseen. Entinen hevostenhoitaja siirtyi yrityksen palkkalistoille koneenasentajaksi toukokuun alussa.

Hevostenhoitajana vakituisia töitä oli niukasti, työajat olivat epäsäännöllisiä ja työ fyysisesti raskasta. Kauppinen vaihtoi ammattia, sillä hän ei halunnut muuttaa töiden perässä pois kotiseudultaan.

Keväällä hän osti avomiehensä kanssa talon Sonkajärven Kauppilanmäestä. Työmatka on nyt parikymmentä minuuttia – Kauppisella Iisalmeen ja miehellä Ponsselle Vieremälle.

”Ennemmin pitää hevoset harrastuksena. Onhan työ ihan erilaista kuin aiemmin, mutta olen tykännyt tosi paljon”, hän sanoo.


Iisalmessa ei tarvitse jututtaa montaa vastaantulijaa löytääkseen ihmisen, joka on töissä Olvilla, Ponssella tai Normetilla. Vähintään sukulainen tai tuttava on.

”Sitähän sanotaan, että Ponssen työhaalari on Vieremän kansallispuku”, sanoo iisalmelainen sosionomi Katja Lindgren.

Hän kävelee vastaan Olvin tehtaan edustalla vierellään aviomies Jamin Lindgren – joka työskentelee Ponssen Iisalmen yksikössä.

Perhe muutti Vaasasta Iisalmeen Katja Lindgrenin kotiseudulle lähelle sukulaisia. Helsinkiläissyntyinen aviomieskin sanoo kotiutuneensa pieneen savolaiskaupunkiin hyvin.


Lindgrenien tapaisia perheitä, uusia asukkaita ja paluumuuttajia 22 000 asukkaan Iisalmi haluaisi nyt lisää. Viesti kuuluu: Töitä olisi tarjolla. Tavoitteena on, että vuonna 2030 Iisalmessa asuu 25 000 ihmistä.

”Meillä kaikki palvelut toimivat. Iisalmi on tiivis seutukaupunki. Melkein varttitunnissa olet minkä tahansa palvelun ääressä”, elinkeinojohtaja Terho Savolainen kehuu.


Toistaiseksi väestötilastot ovat olleet pakkasella, mutta miinusluvut ovat pienempiä kuin monella muulla seutukunnalla. Työttömyyskin on laskenut, mutta työttömyysprosentti on yhä korkeampi kuin koko maassa keskimäärin. Työnantajien tarve ja tekijöiden osaaminen eivät aina kohtaa.


Genelecin tuotantojohtaja Piia-Riitta Bergman hakeutui useiden ulkomaan työvuosien jälkeen takaisin Suomeen ja päätyi perheensä kanssa Iisalmeen.

Hän sanoo vaikuttuneensa Genelecistä sekä omistajien ja johdon ajatuksista: huippukaiuttimien tuotanto voi olla Suomessa tulevaisuudessakin.

”Meidän koko tuotanto on Iisalmessa, samalla kun monet muut yritykset ovat valinneet toisin. Kokonaislaadun hallinta ja sen kehittäminen on tehokkaampaa, kun tuotekehitys ja tuotanto ovat samassa paikassa Suomessa”, Bergman sanoo.

”Se on meille kilpailuetu.”

Fakta

Vienti kasvaa vauhdilla


 Ylä-Savon vienti on kasvanut useita vuosia koko maata nopeammin. 2017 se kasvoi 21 prosenttia (koko maassa 8 %).

 Ylä-Savon teollisuuden viennin kasvu oli sitäkin suurempaa: 26 prosenttia (koko maassa 7 %).

 Ylä-Savon yritysten liikevaihto kasvoi yli 8 prosenttia, sekin enemmän kuin maassa keskimäärin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kotimaisuus
 • Yritykset
 • Vienti
 • Pohjois-Savo
 • Työllisyys
 • Työ
 • Minna Pölkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Putin antoi haastattelun vain Trumpin äänitorvena toimivalle Fox-kanavalle ja vihjasi, että venäläiset sekaantuivat USA:n vaaleihin – ”Mutta kaikkihan ne ovat tosiasioita”

  4. 4

   Suomi oli eilen koko maailman huomion keskipiste, mutta oliko siitä hyötyä?

  5. 5

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  6. 6

   Kärsin kroonisesta kivusta kuukausia ennen kuin hyväksyin olevani stressaantunut – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  7. 7

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Legendaarisen Mäntymotellin historiaan mahtuu monta rakkaustarinaa – nyt venäläisten omistama lomakeskus on mystisesti kiinni jo neljättä vuotta

  10. 10

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  6. 6

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  7. 7

   ”Ensivaikutelmani oli, että hups, kuningatar Elisabet se siinä” – Melania Trump pitää kiinni luksus­tyylistään Helsingin helteessä

  8. 8

   Kalasatamasta nousi valtava höyrypatsas – silminnäkijät kertoivat pamauksesta Hanasaaren voimalassa

  9. 9

   Niinistö aamiaisesta Trumpin kanssa: ”Tunnissa ehdittiin monta asiaa” – Lue sanasta sanaan, mitä Trump sanoi toimittajille Mäntyniemessä

  10. 10

   Helsingin huipputapaaminen lähestyy loppua, poliisi tiedotti vielä katkoksista illan liikenteessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  8. 8

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat