Kotimaa

Valtaosa pääsee tänä vuonna kauppakorkeaan pelkällä todistuksella: Tällainen todistus tarvitaan – testaa, riittäisikö omasi

Kauppatieteellisen pääsykokeet ovat keskiviikkona, mutta 60 prosenttia valituista tietää jo päässeensä sisään todistuksen perusteella ja välttää näin pääsykokeet. HS:n testillä voit kokeilla, pääsisitkö pelkillä papereilla kauppakorkeaan.

Vähintään yksi laudatur ja neljä eximiaa vaadittiin sisäänpääsyyn Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun todistusvalinnassa.

Seuraavaksi korkeimmiksi todistuspisteet nousivat Turun yliopistossa ja Tampereen yliopistossa.

Suomenkielisistä hakukohteista alimmilla pisteillä pääsi Ouluun, Vaasaan ja Joensuuhun. Niihin kesti ylioppilastodistuksessa olla jopa yksittäinen magna, tai pari – jos tulokset muuten olivat vähintään eximian arvoisia.

Kauppatieteellisen alan yhteisvalinta uudistui tänä keväänä niin, että aiemman 20 prosentin sijaan todistuskiintiössä valittiin peräti 60 prosenttia uusista opiskelijoista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kauppakorkeakoulut ottivat ensimmäisenä käyttöön laajan todistusvalinnan. Hallituksen linjauksen mukaan valtaosa korkeakouluopiskelijoista pitää valita ylioppilastodistuksen perusteella viimeistään vuonna 2020.

Todistuskiintiöön yltäneet vastaanottivat tiedon opiskelupaikasta viime viikolla. Heidän ei tarvitse tulla pääsykokeeseen, joka pidetään kauppatieteellisen yhteisvalinnan kaikissa hakukohteissa keskiviikkona.

”Joukossa oli paljon tasapisteissä olevia ja heidän järjestyksensä määräytyy tasapistesääntöjen, ensimmäiseksi matematiikan arvosanan, perusteella. Osan saman pistemäärän saaneista täytyy tulla pääsykokeeseen”, kertoo opintoasioiden päällikkö Pia Lahti Aalto-yliopistosta.

Todistusvalinnan kasvattaminen näyttää ennakkotietojen perusteella lisäävän voimakkaasti naisten osuutta uusissa opiskelijoissa.

Esimerkiksi Aalto-yliopistossa todistusvalinnan perusteella paikan saaneista noin 50 prosenttia on naisia, kun naisten osuus kaikista kauppatieteeseen hyväksytyistä oli Aallossa viime vuonna 38 prosenttia.

Lahti korostaa, että kyseessä on alustava tieto ja lopullinen opiskelijoiden sukupuolijakauma selviää vasta, kun paikkojen vastaanotto päättyy.

Tampereen yliopistossa todistusvalinnassa hyväksytyistä 57 prosenttia oli naisia, kun naisten osuus kaikista sisään päässeistä oli viime vuonna 49 prosenttia.

Oulun yliopiston todistuskiintiössä naisia oli peräti 58 prosenttia. Vuosi sitten opiskelemaan hyväksytyistä vain 38 prosenttia oli naisia.

Onko uudistus läpeensä epäreilu niitä kohtaan, jotka eivät vielä lukiossa heränneet opiskelemaan?

Lahden mielestä uudistus on hyvä myös niille, jotka eivät menestyneet lukiossa. Pääsykoekiintiössä ei enää huomioida todistuspisteitä lainkaan. Aiemmin pääosa valinnasta tehtiin yhteispisteillä.

”Se on niiden etu, jotka eivät lukiossa oivaltaneet, että opiskeluun kannattaa panostaa. Näille myöhäisheränneille uudistus mahdollistaa helpommin aloituspaikan.”

Uudistus teki myös pääsykokeeseen osallistumisesta matalan kynnyksen toimintaa. Erillistä pääsykoekirjallisuutta ei julkaistu, vaan vaatimuksena on kolme kaikille pakollista lukion kurssia.

Jäljelle jääneitä opiskelupaikkoja tavoittelee pääsykokeessa suuri massa pyrkijöitä. Kauppatieteellisen hakijamäärä kasvoi entisestään tänä vuonna.

”Aiemmin on täytynyt olla työn sankari, että on jaksanut kirjoitusten jälkeen rutistaa valintakokeisiin. Nyt hakijamäärät ovat kasvaneet, koska on ehkä ajateltu, että on mahdollista hakea, vaikka ei jaksakaan valmistautua”, Lahti pohtii.

Uudistuksen piti karsia markkinoilta kalliit valmennuskurssit. Ainakaan vielä niiden kuihtumisesta ei näy kuitenkaan merkkejä.

Ekonomivalmennuksen toimitusjohtaja Jukka Köngäs totesi toukokuussa, että kurssit menettävät merkitystään vasta sitten, jos koe perustuu kokonaan paikan päällä jaettavaan materiaaliin.

Suurimmista hakupainealoista todistusvalinta on tulossa ensi vuonna käyttöön oikeustieteessä. Siellä todistuspisteiden on arvioitu karkaavan vielä kauppatieteitäkin korkeammiksi. Laudaturien joukossa ei voi olla montakaan eximiaa tullakseen todistuskiintiössä valituksi.

Koska todistuspisteillä paikan saavat ovat niin huippuja, osa heistä ei välttämättä otakaan paikkaa Suomen yliopistossa vastaan.

”On mahdollista, että muutama kauppatieteeseen Suomessa valituista on saanut paikan jostain ulkomaisesta yliopistosta ja valitsee sen Aallon sijaan. Kauppa- ja taloustieteessä nuorten aivovuoto maailmalle on merkittävää”, Lahti sanoo.

Alimmilla todistuspisteillä Suomessa pääsi opiskelemaan ruotsinkielistä tutkintoa Åbo Akademiin Turkuun sekä Vaasan Hankenille.

Todistusvalinnassa paikkaa tarjotaan vain ensikertalaisille eli niille, joilla ei aiemmin ole opiskelupaikkaa korkeakoulussa. Valintojen lopulliset tulokset julkaistaan kauppatieteissä viimeistään 28. kesäkuuta.

Testaa tästä, riittäisikö oma todistuksesi sisäänpääsyyn.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pentti Aaltonen, 92, ja Tellervo Aaltonen, 93, pitivät kahden viikon ajan kirjaa kotihoidosta: 14 päivää, 14 eri hoitajaa – ”Kyllä me yhdessä pärjäämme”

  2. 2

   HS:n selvitys paljastaa eduskunnan puurtajat ja poissaolijat – katso hakukoneesta, miten kukin edustaja osallistuu eduskunnan perustyöhön

  3. 3

   Peräti joka kolmas uudis­kodin ostaja löysi asunnostaan valitettavaa – asiakas­tyytyväisyys­tutkimuksen ykkös­rakentaja ja hännän­huippu kertovat, miksi kävi näin

  4. 4

   Korkea­kouluun voi päästä myös ilman pääsy­koetta tai todistus­valintaa – HS esittelee reiteistä jokaisen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Trumpin kultti” joutuu puntariin

   Tilaajille
  6. 6

   Kuva: Viiden maan presidentit eläytyivät tunteella Islanti-peliin, järkytys paistaa Sauli Niinistönkin kasvoilta – kuvaaja kertoo salamana levinneen otoksen tallennushetkestä

  7. 7

   Kuvat näyttävät, miten hääpukumuoti on muuttunut vuosien varrella – 1980-luvun puvut ovat hapantuneet pahimmin: ”Kankaatkin tuntuvat vähän noloilta”

   Tilaajille
  8. 8

   Amerikkalaisen mediajätin johtaja kertoo, miksi Facebook hänestä riistää laatulehtiä ja miksi Aki Riihilahdesta tuli The Timesin kolumnisti

  9. 9

   Yhdysvalloissa valittiin maailman rumin koira – viisi vuotta pentu­tehtaassa viettänyt Zsa Zsa on esimerkki koirien vaarallisesta jalostamisesta

  10. 10

   Game of Thronesin suosikki­pariskunta meni oikeasti naimisiin, ja internet riemastui – kokosimme parhaat meemit seremoniasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvat näyttävät, miten hääpukumuoti on muuttunut vuosien varrella – 1980-luvun puvut ovat hapantuneet pahimmin: ”Kankaatkin tuntuvat vähän noloilta”

   Tilaajille
  2. 2

   Li Andersson HS:n mielipidepalstalla: Hyvinvointivaltiota uhkaa hyvin pärjäävien ymmärryksen puute

  3. 3

   Vaimo oli pitkällä raskaana, kun Pekka Ruuska karkasi biisintekoon Pariisiin – Rafaelin enkeli syntyi suuresta tuskasta ja muutti lopulta koko elämän

  4. 4

   Kuva: Viiden maan presidentit eläytyivät tunteella Islanti-peliin, järkytys paistaa Sauli Niinistönkin kasvoilta – kuvaaja kertoo salamana levinneen otoksen tallennushetkestä

  5. 5

   Game of Thronesin suosikki­pariskunta meni oikeasti naimisiin, ja internet riemastui – kokosimme parhaat meemit seremoniasta

  6. 6

   Isännöitsijä uhkasi: ”Joko koirat lähtevät tai te” – Voiko koiran haukunta todella viedä kodin alta?

  7. 7

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  8. 8

   Yhdysvalloissa valittiin maailman rumin koira – viisi vuotta pentu­tehtaassa viettänyt Zsa Zsa on esimerkki koirien vaarallisesta jalostamisesta

  9. 9

   Valkoisen talon työn­tekijät avautuvat elämästä Washingtonissa: kaduilla solvataan eikä kukaan halua lähteä treffeille – lauantaina ravintolasta poistettiin Trumpin tiedottaja

  10. 10

   Ruotsi ja Saksa ajautuivat kuumaan käsirysyyn loppuvihellyksen jälkeen – ”He hieroivat tappiota kasvoihimme”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti

  2. 2

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  3. 3

   Kuuluuko astioista poistaa Iittala-tarra vai ei? Marjatta Sarpaneva vastaa – ja kertoo myös, millainen mies oli myyttinen sankari­muotoilija Timo Sarpaneva

  4. 4

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  5. 5

   Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

  6. 6

   Lasikatto, joka oli liian paksu – HR-johtaja Mikala Larsen tarjosi lahjakkaalle naiselle huippu­pestiä ja järkyttyi kuultuaan vastauksen

   Tilaajille
  7. 7

   Helikopterivanhempien lapset pärjäävät muita huonommin koulussa ja sosiaalisissa taidoissa, paljasti tutkimus

  8. 8

   Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

  9. 9

   Juhana Vartiainen jakeli sosiaalisessa mediassa päättömältä kuulostavaa tarinaa siitä, ettei töitä oteta vastaan – Lauseesta ”Jos tämä on totta...” syntyi hassuttelun kultakaivos

  10. 10

   ”Miksi?” kysyi Ulla Donner romahdettuaan – Miksi parikymppisten sukupolvi uupuu ja masentuu kohtuuttomiin odotuksiin ja onnen tavoitteluun?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Trumpin kultti” joutuu puntariin Tilaajille
  3. Korkea­kouluun voi päästä myös ilman pääsy­koetta tai todistus­valintaa – HS esittelee reiteistä jokaisen Tilaajille
  4. Kyllä, kansanedustajien poissaoloilla on väliä – mutta kuinka paljon?
  5. Erdoğan voittajaksi Turkin vaaleissa – presidentti saamassa entistä enemmän valtaa
  6. HS:n selvitys paljastaa eduskunnan puurtajat ja poissaolijat – katso hakukoneesta, miten kukin edustaja osallistuu eduskunnan perustyöhön
  7. Peräti joka kolmas uudis­kodin ostaja löysi asunnostaan valitettavaa – asiakas­tyytyväisyys­tutkimuksen ykkös­rakentaja ja hännän­huippu kertovat, miksi kävi näin
  8. 4 tuntia sitten
  9. Amerikkalaisen mediajätin johtaja kertoo, miksi Facebook hänestä riistää laatulehtiä ja miksi Aki Riihilahdesta tuli The Timesin kolumnisti
  10. Keinoäly ymmärtää jo suomea ja jopa murteita – puhetta tunnistava moottori muuttaa lääkärien sanelut pian suoraan tekstiksi
  11. Pentti Aaltonen, 92, ja Tellervo Aaltonen, 93, pitivät kahden viikon ajan kirjaa kotihoidosta: 14 päivää, 14 eri hoitajaa – ”Kyllä me yhdessä pärjäämme”
  12. Suomen kuningas­hanke meni 1918 aina vain hullummaksi: lopulta monarkiksi kutsuttiin vammautunut saksalais­prinssi Väinö I, joka ei edes halunnut tehtäväänsä ja jonka ulkonäköä suomalaiset kritisoivat Tilaajille
  13. Näytä lisää