Kotimaa

Espoolaismies hakee ensimmäisenä Euroopassa patenttia punkkipyydykselle – Video näyttää, kun punkkeja haravoidaan Helsingin suosituilla ulkoilualueilla

Punkkeihin voi törmätä melkein missä tahansa, mutta paikalliset lämpötila- ja kosteuserot vaikuttavat esiintyvyyteen paljon.

Espoolainen Reima Kutila kehitti Punkbuster-punkkipyydyksen torjuakseen punkkeja kotinsa ja mökkinsä pihapiirissä. Huomattuaan, että laitteelle voisi olla laajempaakin kysyntää, hän avasi verkkokaupan huhtikuussa.

”Kauppa on käynyt niin hyvin, että tavara voi loppua kesken. Tilauksia tulee jopa kymmeniä päivässä.”

Punkbuster-pyydys on puuvillakangas, johon kiinnitetään lämpötyynyt ja hiilidioksidipatruuna puutiaisten houkuttelemiseksi. Pyydystäjä vetää kangasta maan tasossa teleskooppivarrella hitaasti kävellen. Sokeat, lämpö- ja hajuaistinsa varassa metsästävät puutiaiset tulkitsevat lämpöä ja hiilidioksidia erittävän kankaan isoksi nisäkkääksi ja tarttuvat siihen kärsällään.

Kutila itse vetää pyydystä pihamaallaan viikoittain, ja alkuun kankaaseen tarttui kymmeniä punkkeja joka kerta. Nyt punkkeja esiintyy vähemmän, minkä hän arvelee johtuvan kuumasta ja kuivasta alkukesästä. Kutila koekäytti pyydystä myös ystävänsä mökillä Kustavissa, missä he nappasivat yhteensä 116 punkkia vain puolessatoista tunnissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puutiaisongelma ei rajoitu ainoastaan Suomeen. Kutila onkin hakenut keksinnölleen Euroopan laajuista patenttia, ja tähtää Keski-Euroopan, Baltian ja Venäjän markkinoille.

”Nykyään nettikauppa on niin ihmeellistä, ettei tarvitse paljoa muuta kuin kääntää nettisivut uudelle kielelle, ja siitä se sitten lähtee. Kiirettä ei ole, mutta ajatus on.”

Eläkeläismies pyörittää Punkbuster-yritystä toistaiseksi yksin harrastustoimintana, mutta verkkokaupan ja nettimarkkinoinnin kehittämiseen hän aikoo hakea apukäsiä.

Turun yliopiston puutiaistutkija Jani Sormusen mukaan puutiaisiin voi törmätä melkein missä tahansa. Aiemmin oletettiin, että kasvillisuus on ratkaisevaa puutiaisten esiintymisen kannalta. Hämärä havumetsä, jossa on joko aluskasvillisuutta tai paksua sammalta puutiaisten suojapaikaksi on myös Sormusen mukaan puutiaisten tyypillistä elinympäristöä. Loiseläimelle kasvillisuutta tärkeämpää ympäristössä on kuitenkin isäntäeläinten esiintyminen.

Puutiaisella on kolme kehitysvaihetta: toukka, nymfi ja täysikasvuinen. Jokaisen kehitysvaiheen läpikäymiseksi puutiainen tarvitsee yhden veriaterian. Toukat hakevat ravintonsa jyrsijöistä, kun taas nymfit ja täysikasvuiset isoista nisäkkäistä, kuten rusakoista, citykaneista ja kauriista.

Sormunen lähti HS:n mukaan testaamaan punkkipyydystä Rajasaaren ja Seurasaaren suosittuihin ulkoilukohteisiin, jotka tunnetaan runsaasta punkkikannastaan. Puolentoista tunnin pyydystyksen aikana kankaaseen tarttui vain yksi nymfi! Sormunen selittää tulosta kuumalla ja kuivalla alkukesällä.

”Puutiaiset ovat hyvin herkkiä kuivuudelle. Se ei välttämättä tapa puutiaisia, mutta se saa puutiaiset vetäytymään maan karikkeeseen lepäämään. Sitten kun tulee sateita, puutiaisia voi olla yht’äkkiä hyvin paljon liikenteessä.”

Se, että puutiaisia ei löytynyt ei siis tarkoita etteikö niitä Rajasaaressa ja Seurasaaressa olisi. Puutiaiset ovat hyvin sitkeitä eläimiä, ja nymfit saattavat pärjätä lepovaiheessa parikin vuotta ilman ravintoa. Ne kuluttavat energiaa lähinnä silloin, kun nousevat otollisten olosuhteiden koittaessa maakätköistään kasvien varsille etsimään ravintoa isäntäeläimistä.

Puutiaisten pyydystäminen omalla pihamaalla ei tutkijan mukaan ole hyödyllistä. Jos pihapiirissä on vähän puutiaisia ja lakanaa jaksaa vetää usein, puutiaisten määrä saattaa vähentyä hiukan. Kuitenkin jos jyrsijät ja muut nisäkkäät jatkavat liikkumista pihapiirissä, tuovat ne puutiaiset pian mukanaan takaisin. Edes päivittäinen pyydystäminen ei auta, koska maaperästä aktivoituu jatkuvasti uusia puutiaisia.

”Se on hyvä, jos ihmiset saavat puutiaisten pyydystämisestä mielenrauhan, jonka turvin he uskaltavat jatkaa ulkoilua, mutta tosiasiassa puutiaisista on aika vaikea päästä eroon.”

Suomessa esiintyy yli 1500 punkkilajia, joista ihmiselle vaarallisia tauteja levittävät vain puutiaiset ja taigapuutiaiset. Puutiaisten lukumäärä, levinneisyys ja tautitartuntojen määrä ovat olleet pitkään kasvussa.

Tarkimmin puutiaiskannan kehitystä on seurattu Turun saariston Seilin saarella, missä kanta on 15 vuoden aikana yli 50-kertaistunut. Lisäksi puutiaisrintama levittäytyy jatkuvasti pohjoisemmaksi.

Perinteisen käsityksen mukaan punkit muuttavat muotoaan kehitysvaiheesta toiseen kerran kesässä. Sormunen arvelee kuitenkin, että ilmastonmuutoksen aiheuttama kesien pidentyminen mahdollistaa kehitystahdin nopeutumiseen. Tämä voi johtaa punkkikannan kasvun kiihtymiseen entisestään.

Borrelioosia esiintyy puutiaisen kehitysvaiheesta riippuen noin kuudes tai viidesosalla puutiaisista. Puutiaiset syntyvät puhtaina ja yleensä saavat borreliabakteerin isäntäeläimeltä ensimmäisen tai toisen veriaterian yhteydessä. Noin 0,5–2 prosenttia puutiaisista kantaa puutiaisaivokuumetta aiheuttavaa virusta.

Paras tapa suojautua punkinpuremilta on peittävä pukeutuminen ja punkkitarkistus ulkoilun jälkeen. Puutiaisaivokuumetta vastaan voi rokottautua ja borrelioositartuntaa voidaan hoitaa antibiooteilla.

Fakta

Näin kokeilet punkkipyydystä


 Punkbuster-punkkipyydys, lämpötyynyt ja hiilidioksidipatruuna maksavat verkkokaupassa 78 euroa.

 Punkkipyydyksen voi rakentaa myös itse kiinnittämällä tavallisen valkoisen lakanan puiseen rimaan. Lakanan helmaan kannattaa ommella painoja, jotta se myötäilee maaston muotoja.

 Punkkipyydyksen käyttäjä kävelee hitaasti vetämällä rimasta roikkuvaa lakanaa vieressään maan myötäisesti.

 Lakanaa vedetään noin kymmenen metriä kerrallaan, jonka jälkeen saalis tarkistetaan.

 Pyydyksen käyttäjä ei saa käyttää hajusteita tai hyönteiskarkotteita.

 Punkkipyydys ei poista puutiaisongelmaa, mutta punkkipyydyskokeita toistamalla voi saada summittaisen käsityksen puutiaisten esiintymisestä omassa pihapiirissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puutiaiset
 • punkki
 • Ulkoilu
 • Puutiaisaivokuume
 • borrelioosi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuva: Viiden maan presidentit eläytyivät tunteella Islanti-peliin – järkytys paistaa Sauli Niinistönkin kasvoilta

  2. 2

   Isännöitsijä uhkasi: ”Joko koirat lähtevät tai te” – Voiko koiran haukunta todella viedä kodin alta?

  3. 3

   Useita ihmisiä loukkaantunut kerrostalon räjähdyksessä Saksan Wuppertalissa

  4. 4

   Li Andersson HS:n mielipidepalstalla: Hyvinvointivaltiota uhkaa hyvin pärjäävien ymmärryksen puute

  5. 5

   Tutkija James Hansen varoitti ilmastonmuutoksesta ensimmäisenä 30 vuotta sitten – nyt hän haukkuu monesti myönteisessä valossa esiintyneet valtionjohtajat tehottomiksi huijareiksi

  6. 6

   Ruotsi ja Saksa ajautuivat kuumaan käsirysyyn loppuvihellyksen jälkeen – ”He hieroivat tappiota kasvoihimme”

  7. 7

   Kuvat näyttävät, miten hääpukumuoti on muuttunut vuosien varrella – 1980-luvun puvut ovat hapantuneet pahimmin: ”Kankaatkin tuntuvat vähän noloilta”

   Tilaajille
  8. 8

   Vaimo oli pitkällä raskaana, kun Pekka Ruuska karkasi biisintekoon Pariisiin – Rafaelin enkeli syntyi suuresta tuskasta ja muutti lopulta koko elämän

  9. 9

   FBI kertoo raportissaan, kuinka joukkoampujia voisi tunnistaa jo etukäteen

  10. 10

   Kulttiteoksen varoitus on vuosi vuodelta ajankohtaisempi – nykymaailma on orwellilaisempi kuin edes George Orwell osasi kuvitella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  2. 2

   Oudot pamaukset ovat hämmentäneet Munkkiniemessä – Äänet kuuluvat Suomen syvimmästä reiästä

  3. 3

   Vaimo oli pitkällä raskaana, kun Pekka Ruuska karkasi biisintekoon Pariisiin – Rafaelin enkeli syntyi suuresta tuskasta ja muutti lopulta koko elämän

  4. 4

   Li Andersson HS:n mielipidepalstalla: Hyvinvointivaltiota uhkaa hyvin pärjäävien ymmärryksen puute

  5. 5

   ”Kuin suihku­kone ajaisi lattian alla” – Suomen syvimmästä reiästä kantautuvat äänet herättävät asukkaita keskellä yötä, energia­yhtiö vakuuttaa toimivansa ”värinä­rajojen sisällä”

  6. 6

   Kuvat näyttävät, miten hääpukumuoti on muuttunut vuosien varrella – 1980-luvun puvut ovat hapantuneet pahimmin: ”Kankaatkin tuntuvat vähän noloilta”

   Tilaajille
  7. 7

   Himoksen juhannuksessa myrskysi kuin viimeistä päivää, ja hävityksen keskellä raikasi paluun tehnyt Tiktak – reportaasi rankkasateen pieksemiltä festareilta

  8. 8

   Yhdysvaltojen rajalla vallitsee kaaos: kukaan ei osaa saattaa erotettuja siirtolais­perheitä yhteen – ”Meidän on sanottava, että emme tiedä, missä lapsesi on”

  9. 9

   Verkkokeskustelut paljastavat suomalaisten lääkkeiden käytöstä puolia, joita lääkäri ei kuule – 19 miljoonaa Suomi24:n viestiä odottaa tutkijoiden syyniä

  10. 10

   Trump ilmoitti Pohjois-Korean aiheuttavan ”poikkeuksellisen uhan” Yhdysvalloille – vain viikko aiemmin presidentti vakuutti ydinaseuhan olevan ohi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti

  2. 2

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  3. 3

   Kuuluuko astioista poistaa Iittala-tarra vai ei? Marjatta Sarpaneva vastaa – ja kertoo myös, millainen mies oli myyttinen sankari­muotoilija Timo Sarpaneva

  4. 4

   Juha Partanen julisti 30 vuotta Israelin sanaa, kunnes matka Palestiinaan muutti kaiken – ”Sanon sen nätisti: mä olen puhunut pötyä”

   Tilaajille
  5. 5

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  6. 6

   Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

  7. 7

   Lasikatto, joka oli liian paksu – HR-johtaja Mikala Larsen tarjosi lahjakkaalle naiselle huippu­pestiä ja järkyttyi kuultuaan vastauksen

   Tilaajille
  8. 8

   Helikopterivanhempien lapset pärjäävät muita huonommin koulussa ja sosiaalisissa taidoissa, paljasti tutkimus

  9. 9

   Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

  10. 10

   Juhana Vartiainen jakeli sosiaalisessa mediassa päättömältä kuulostavaa tarinaa siitä, ettei töitä oteta vastaan – Lauseesta ”Jos tämä on totta...” syntyi hassuttelun kultakaivos

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Useita ihmisiä loukkaantunut kerrostalon räjähdyksessä Saksan Wuppertalissa
  3. FBI kertoo raportissaan, kuinka joukkoampujia voisi tunnistaa jo etukäteen
  4. Tutkija James Hansen varoitti ilmastonmuutoksesta ensimmäisenä 30 vuotta sitten – nyt hän haukkuu monesti myönteisessä valossa esiintyneet valtionjohtajat tehottomiksi huijareiksi
  5. Tunti sitten
  6. Etiopian pääministerin puhe­tilaisuudessa räjähti, kaksi kuoli ja yli 150 loukkaantui – Poliisipäällikkö pidätettiin turvallisuus­puutteiden takia
  7. Yksi laukaus lisäajalla muutti lähes kaiken – Saksan täpärä pelastuminen pani F-lohkon asetelmat uusiksi
  8. Kuva: Viiden maan presidentit eläytyivät tunteella Islanti-peliin – järkytys paistaa Sauli Niinistönkin kasvoilta
  9. Juhannusfestivaalit ylsivät kävijätavoitteisiinsa epävakaasta säästä huolimatta – Tahkon juhannusfestarilla tehtiin jopa ennätys
  10. Riita siirtolaisista ajoi Saksan ja Italian törmäys­kurssille – vaadittiin huolestunut puhelu Merkeliltä, jotta Italian pää­ministeri suostui sunnuntain hätä­kokoukseen
  11. Kortiton huumekuski kaahasi ja ohitteli moottoripyörällä juhannuksena Jämsässä – Nopeus 175 kilometriä tunnissa
  12. Video näyttää millaista on yli 100-vuotiaan ”kummitushuvilan” sisällä – keskellä Helsinkiä sijaitseva huvila on ärsyttänyt kaupunkia jo 20 vuotta
  13. Näytä lisää