Kotimaa

Suomalaistutkimus todisti, että elämäntavoilla voi vaikuttaa muistisairauksiin – Nyt aivotutkija Miia Kivipelto vie Suomen mallia maailmalle

Miia Kivipellon johtamasta Finger-tutkimuksesta tuli vientituote, koska muistisairaudet ovat maailmassa yksi suurimmista tulevaisuuden haasteista.

Aivotutkija Miia Kivipelto istahtaa tuolille toimistohuoneessa, joka on täynnä matkalaukkuja.

Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella on alkamassa kahdeksas Alzheimer-symposium, ja tutkimusprofessori Miia Kivipellon tutkijaryhmäläiset ovat sännänneet yliopistolle lentoasemalta.

Kivipelto itsekin on lentänyt aamulla Kuopioon kotikaupungistaan Tukholmasta, jossa hän työskentelee toisessa työpaikassaan Karoliinisesta Instituutissa. Herätyskello on soinut jo aamuneljän jälkeen.

Alzheimer pitää Kivipellon kiireisenä. Hänen johtamansa suomalainen Finger-tutkimus teki läpimurron vuonna 2015. Se pystyi ensimmäisenä maailmassa osoittamaan, että liikunnalla, aivojumpalla ja terveellisellä ruokavaliolla voidaan vaikuttaa aivojen terveyteen ja ehkäistä myöhäisen iän muistihäiriöitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt suomalaistutkimuksen mallia halutaan kokeilla ympäri maailmaa.

”Se oli ensimmäinen laaja elämäntapatutkimus, joka osoitti, että elämäntavoilla voi vaikuttaa muistihäiriöiden kehittymiseen. Olimme ainoita, jotka sen ovat onnistuneet näyttämään näin tehokkaaksi. Se on ollut aivan mahtavaa”, Kivipelto sanoo.

Kivipellon perustama World Wide Fingers -verkosto levittää nyt suomalaismallia maailmalle. Sitä sovelletaan tällä hetkellä Isossa-Britanniassa, Yhdysvalloissa, Kiinassa, Singaporessa ja Australiassa. Seuraavaksi mukaan on tulossa Kanada. Samaa suunnittelevat ainakin Saksa, Espanja ja Intia.

Maailmanmaineen saaneeseen tutkimukseen osallistui Suomessa 1 260 yli 60-vuotiasta suomalaista, joilla oli kohonnut muistisairauksien riski.

Puolet ryhmästä sai tehostettua elintapaohjausta: ravitsemus- ja liikuntaohjausta, muistiharjoitteita sekä tukea sydän- ja verisuonisairauksien riskien hallintaan. Verrokkiryhmä sai tavanomaista elintapaneuvontaa

Jo kahden vuoden kuluttua näkyi selvä ero. Verrokkiryhmällä oli lähes 30 prosenttia kohonnut riski muistin ja tiedollisten toimintojen heikentymiselle verrattuna tehostettua ohjausta saaneeseen ryhmään. Tehostettua ohjausta saaneiden toimintakyky ja fyysiset suoritukset jopa paranivat.

”He itse kokivat elämänlaatunsa parantuneen. Myös muiden sairauksien riski pieneni merkittyvästi”, Kivipelto sanoo.

Tutkimuksesta on tullut haluttu vientituote, sillä iäkkäiden muistisairaudet ovat maailmanlaajuinen haaste. Tällä hetkellä noin 47 miljoonaa ihmistä sairastaa muistisairautta, joista Alzheimer on yleisin. Määrä tuplaantuu 20 vuoden välein.

”Joka kolmas sekunti joku ihminen maailmassa saa muistisairausdiagnoosin”, Kivipelto kertoo.

Alzheimerin tauti aiheuttaa kärsimystä paitsi ihmiselle itselleen ja hänen läheisilleen, se on myös yhteiskunnalle kallis sairaus. Sairastuneet tarvitsevat paljon hoitoa ja hoivaa, loppuvaiheessa myös laitoshoitoa.

Muistisairaudet ovat herättäneet poliittiset päättäjätkin – Kivipelto on käynyt puhumassa muistisairauksista muun muassa G8-maiden johtajille, jotka kokoontuivat käsittelemään muistisairauksien haasteita.

Suomalaistutkimus kiinnostaa maailmalla myös siksi, koska siitä huolimatta, että Alzheimer-tutkimusta tehdään paljon, monet tutkimukset ovat epäonnistuneet ratkaisujen etsimisessä.

”Ei ole vielä kehitetty niin hyvää lääkettä, jolla olisi saatu yhtä paljon vaikutuksia kuin Fingerissä. Ja vaikka lääkkeitä tulevaisuudessa kehitettäisiinkin, se toimii hyvänä pohjana.”

Kivipellon mukaan kolmasosa myöhäisen iän Alzheimerista liittyy muokattavissa oleviin tekijöihin kuten verenpaineeseen, diabetekseen, ylipainoon, masennukseen, vähäiseen liikuntaan ja tupakointiin.

Tutkija tietää, ettei yhteiskunnassa päästä koskaan täysin eroon näistä. Eikä kenellekään voi luvata, että näin toimimalla et sairastu.

Silti pienelläkin parannuksella voidaan saada iso vaikutus: Jos riskitasoa vähennettäisiin viidennes, maailmassa olisi lähivuosina 16 miljoonaa vähemmän tautitapauksia.

”Ja ihmiselle itselle on iso merkitys sillä, sairastuuko hän Alzheimeriin yli 80-vuotiaana vai jo alle 70-vuotiaana”, Kivipelto sanoo.

”Tätähän me näemme jo sydänsairauksissa. Aikaisemmin monet saivat sydäninfarktin paljon nuoremmalla iällä. Niitä ei ole edelleenkään poistettu, mutta ne ovat siirtyneet enemmän myöhempiin ikäryhmiin.”

Mieli, muisti ja aivot ovat aina kiehtoneet Alajärvellä, Etelä-Pohjanmaalla kasvanutta Kivipeltoa. Kuopiossa lääkäriksi opiskellessaan hän lähti mukaan tutkimukseen, joka käsitteli Alzheimerin riskitekijöitä.

Kiinnostukseen vaikutti ehkä se, että Kivipellolle läheinen ja samassa taloudessa asunut mummi sairastui Alzheimerin tautiin Kivipellon ollessa teini-ikäinen. Mummin käytös muuttui – hän kyseli samoja asioita ja etsiskeli tavaroita.

”Se ihmetytti, kun ei ensin tiedetty, mistä oli kyse. Sen kuitenkin muistan, että mummin lämmin persoona säilyi aina”, Kivipelto sanoo.

”Se opetti minulle, että muistisairauden ja diagnoosin takana on aina ihminen. Diagnoosi auttaa ymmärtämään, miksi ihminen käyttäytyy tietyllä tavalla. Käytösoireet voivat olla jossain vaiheessa hyvinkin raskaita läheisille, joten se vaatii paljonkin ymmärrystä.”

Kivipelto on monessa mukana selvittämässä Alzheimerin salaisuuksia. Professuurien ja Finger-verkoston vetovastuun lisäksi hän on mukana myös esimerkiksi eurooppalaisessa MIND-AD-hankkeessa. Se selvittää elämäntapojen vaikutusta Alzheimerin alkuvaihetta jo sairastavilla ihmisillä – tähän mennessä siitäkin on tullut rohkaisevia tuloksia.

Kivipelto asuu Tukholmassa ruotsalaisen miehensä ja 6- ja 8-vuotiaiden lastensa kanssa. Matkapäiviä kertyy runsaasti.

Hän sanoo oppineensakin tehokkaaksi ajankäyttäjäksi – lentomatkoilla nukutaan ja hyvällä suunnittelulla Lontoossa voi käydä päiväseltään.

”Suomen matkoja ei edes lasketa, sillä ne menevät pohjoismaisen yhteistyön piiriin”, Kivipelto naurahtaa.

”Se motivoi, kun näkee, että työllä on vaikutusta. Työ vie paljon energiaa, mutta se myös antaa paljon. Se on positiivista stressiä.”

Kesällä Kivipelto matkustaa vielä WHO:n kokoukseen Geneveen ja Alzheimer-konferenssiin Chicagoon. Sitten on loman aika, josta viikko vierähtää Pohjanmaalla.

”Nykyajan rasitteena ovat kännykät, jotka kulkevat mukana kaikkialle. On helppoa olla aina on-line”, Kivipelto sanoo.

”Mutta pitää osata asettaa rajoja ja myös sanoa ei. Sitä on pitänyt harjoitella ja harjoittelen edelleen. Se on välillä vaikeaa, kun tykkää siitä, mitä tekee.”

Kivipellon vinkit, miten autat aivojasi pysymään terveenä

Liikunta

Istuminen on uusi tupakointi. Liikuntaa tulisi harrastaa monipuolisesti, sekä aerobista että lihaskuntoa lisäävää liikuntaa. Liikunnan avulla muun muassa aivojen verenkierto lisääntyy.

Aivojumppa

Aivoille pitäisi antaa töitä, jotta ne pysyisivät vireinä. Keksi aivoillesi jotain ratkaistavaa: lue, tee ristisanatehtäviä, pelaa shakkia, opiskele kieliä. Uuden opettelu pitää aivot vireinä.

Sosiaalinen aktiivisuus

Finger-tutkimukseen osallistuneet kokivat mielekkääksi ja kannustavaksi ryhmän kanssa yhdessä tekemisen.

Yksinäisyys on monien ongelmien alku. Vietä aikaa ystävien ja sukulaisten kanssa.

Hanki uusi harrastus, jossa kohtaa ihmisiä ja tehdään yhdessä.

Ruokavalio

Syö kevyesti ja monipuolisesti. Suomalaiset ravitsemussuositukset antavat hyvän pohjan terveelliselle ruokavaliolle: paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja, vähemmän punaista lihaa, enemmän kalaa, käytä juoksevia öljyjä.

Hallitse muiden sairauksien riskit

Aivojen toimintaa tukee hyvä yleisterveys.

Pidä kunnossa painonhallinta, sokeri- ja kolesteroliarvot ja muut diabeteksen ja sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijät. Älä tupakoi.

Lepo

Aivot tarvitsevat myös lepoa, unta ja palautumista.

Tästä aivotutkijat ovat puhuneet viime vuosina yhä enemmän. Univaje, burn-out ja stressi voivat vaikuttaa kielteisesti myös muistiin, joten kannattaa huolehtia unesta ja palautumisesta.

Kuka?

Miia Kivipelto


 Syntynyt 1973 Alajärvellä, Etelä-Pohjanmaalla.

 Väitteli tohtoriksi Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa vuonna 2002. Aiheena keski-iässä kohonneen verenpaineen vaikutus Alzheimerin taudin puhkeamiseen myöhemmällä iällä.

 Työskentelee professorina Karoliinisessa Instituutissa Tukholmassa ja Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa.

 Asuu Tukholmassa ruotsalaisen miehensä sekä 6- ja 8-vuotiaiden lastensa kanssa.

 Suomen Aivotutkimusseura valitsi hänet vuoden neurotieteilijäksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tutkimukset
 • Sairaudet
 • Terveys
 • Minna Pölkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaksi pyöräilijää törmäsi vaaralliseksi tiedetyssä risteyksessä Helsingin Kulosaaressa – ”Se on semmoinen villi länsi”

  2. 2

   Ampiaisia on jopa 20-kertainen määrä viime vuoteen verrattuna, ja kohta ne ovat kiukkuisimmillaan – Tuholaistorjuja hävittää ”jalkapallon kokoisia” pesiä

  3. 3

   Kauan sitten Lapissa kasvoi saniaisia ja pähkinäpensaita – sitten Golfvirta hiipui ja metsät muuttuivat karuksi tundraksi, kertoo uusi suomalaistutkimus

  4. 4

   Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta

   Tilaajille
  5. 5

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  6. 6

   Suomalaiset haluavat pitää koko Suomen maaseutua myöten asuttuna mutta eivät elää siellä

  7. 7

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  8. 8

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  9. 9

   Helle väänsi ratakiskon mutkalle ja pysäytti juna­liikenteen Orivedellä

  10. 10

   Anna Erikssonin elokuva valittiin Venetsian kriitikkojen viikon kilpa­sarjaan – Laulaja pohtii nyt, kannattaako uutta musiikkia enää julkaista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  5. 5

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  6. 6

   ”Peilikaappi on asennettu niin alas, ettei pää mahdu väliin” – Tällaisia ovat uudet, epäkäytännölliset kylpyhuoneet

  7. 7

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  8. 8

   Ampiaisia on jopa 20-kertainen määrä viime vuoteen verrattuna, ja kohta ne ovat kiukkuisimmillaan – Tuholaistorjuja hävittää ”jalkapallon kokoisia” pesiä

  9. 9

   Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta

   Tilaajille
  10. 10

   ”Meno Yhdysvalloissa on ollut aivan hullua”, sanoo Oatlyn toimitusjohtaja – kaurajuomalla maailmanvalloitusta yrittävä yritys on tietenkin ruotsalainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  5. 5

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  6. 6

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  10. 10

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kaksi pyöräilijää törmäsi vaaralliseksi tiedetyssä risteyksessä Helsingin Kulosaaressa – ”Se on semmoinen villi länsi”
  3. Ranskan sisäministeri: Macronin kanslia tiesi avustajan väkivaltaisesta käytöksestä jo toukokuussa – Avustaja sanoo vain auttaneensa poliisia
  4. Helle väänsi ratakiskon mutkalle ja pysäytti juna­liikenteen Orivedellä
  5. Presidentti Duterte vannoo ”armottoman sodan” huumeita vastaan jatkuvan Filippiineillä
  6. Tunti sitten
  7. Jäi kiinni julkaistuaan kuvan – Rion ryöstöhuijauskohussa ryvettynyt olympiavoittaja Ryan Lochte sai 14 kuukauden kilpailukiellon dopingrikkeestä
  8. Kilpisjärvellä lauantaina pudonnut gyrokopteri on helikopterin kevyempi esi-isä – Ilmatieteen laitoksen mukaan lentoalueella saattoi olla ukkosrintama
  9. Kauan sitten Lapissa kasvoi saniaisia ja pähkinäpensaita – sitten Golfvirta hiipui ja metsät muuttuivat karuksi tundraksi, kertoo uusi suomalaistutkimus
  10. Kolme vesiskootterin kuljettajaa aiheutti häiriötä Heinolassa – yksi lähti ajamaan pakoon poliisivenettä
  11. Golfin maailmantähden parturiseikkailusta tuli kansainvälinen hupiuutinen – satunnaisesti löytynyt skottiparturi sai elämänsä tipin ja lupasi Jordan Spiethille ilmaiset hiustenleikkuut loppuelämäksi
  12. 2 tuntia sitten
  13. Suomalaiset haluavat pitää koko Suomen maaseutua myöten asuttuna mutta eivät elää siellä
  14. Näytä lisää