Kotimaa

THL: Alkoholin matkustaja­tuonti väheni tuntuvasti – pudotus yli 20 prosenttia vuoden aikana

Matkustajatuonnin väheneminen johtuu Viron alkoholiveron korotuksista.

Alkoholijuomien matkustajatuonti on vähentynyt tuntuvasti viimeisen vuoden aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Alkoholijuomien matkustajatuonti väheni 23 prosenttia toukokuun 2017 ja huhtikuun 2018 välillä verrattuna edelliseen vastaavaan ajanjaksoon.

Matkustajatuonnin väheneminen johtuu ensisijaisesti Viron alkoholiveron korotuksista, sanoo THL:n erikoistutkija Thomas Karlsson.

”Alkoholin matkustajatuonnin trendi on ollut laskussa vuoden 2017 kesästä saakka. Tuonti oli nousussa vielä vuoden 2017 alussa, mutta kesästä 2017 saakka lasku on ollut aikamoista.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viro on korottanut alkoholiveroa ensin alkuvuodesta 2017, sen jälkeen kesällä 2017 ja kolmannen kerran vielä helmikuussa 2018. Suomalaisten alkoholin matkustajatuonnista kaksi kolmasosaa tulee Virosta.

”Yksittäisinä veronkorotukset eivät ole isoja, mutta kun niitä tehdään monta, vaikutukset kertaantuvat. Se kaventaa hintaeroa Suomen ja Viron välillä”, Karlsson sanoo.

Alun perin Virossa suunniteltiin suurempiakin alkoholiveron korotuksia, mutta niitä lievennettiin, kun Viron hallitus pelästyi suomalaisturistien alkoholiostojen vähenemistä ja virolaisten siirtymistä alkoholiostoksille Latviaan.

Vaikka virolaiset ovat ryhtyneet ostamaan alkoholia Latviasta veronkorotusten takia, eivät suomalaiset ainakaan vielä ole seuranneet perässä.

”Luultavasti osa niistä, jotka ovat aikaisemmin tuoneet suuria määriä alkoholia Virosta, käyvät nyt ostoksilla Latviassa, mutta tämä joukko ei ole kovin iso”, Karlsson sanoo.

Eniten matkustajatuonti väheni väkevissä viineissä ja juomasekoituksissa sekä long drink -juomissa, mutta laskua oli kaikissa juomaryhmissä.

Karlssonin mukaan erityisesti lonkeron matkustajatuonnin vähenemisessä näkyy alkoholilain vaikutus, kun ruokakaupoista saa nyt entistä vahvempaa lonkeroa.

Vielä on liian aikaista vetää johtopäätöksiä siitä, heijasteleeko alkoholin matkustajatuonnin väheneminen jotain suurempia muutoksia suomalaisten alkoholin kulutuksessa.

”Täytyy odottaa vielä tämä vuosi, että saadaan kokonaiskuva siitä, miten Viron markkinat ja Suomen lainsäädäntö ovat vaikuttaneet”, Karlsson sanoo.

Suomalaiset toivat ulkomailta yhteensä 61,8 miljoonaa litraa alkoholijuomia toukokuun 2017 ja huhtikuun 2018 välillä.

Sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna määrä oli 6,4 miljoonaa litraa. Vastaavana ajankohtana vuotta aikaisemmin määrä oli 8,3 miljoonaa litraa.

THL seuraa alkoholijuomien matkustajatuontia puhelinhaastatteluilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alkoholi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Talousmahtien G20-kokous ajautui pattitilanteeseen – ”Emme neuvottele ase ohimollamme”, Ranskan talousministeri ilmoitti Yhdysvalloille

  5. 5

   Nakupyöräilijät kiersivät Helsingin keskustaa jo viidettä kertaa – maailman­laajuinen tapahtuma kritisoi autoilua

  6. 6

   Lämpöaallolle ei näy loppua, Ilmatieteen laitos varoittaa taas tukalasta helteestä

  7. 7

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  8. 8

   Dramatiikkaa sateen sotkemassa Saksassa: Sebastian Vettel ajoi ulos, Lewis Hamilton kiri pitkältä takamatkalta voittoon: ”Olosuhteet olivat täydelliset tällaiseen nousuun”

  9. 9

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  3. 3

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  4. 4

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  5. 5

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  7. 7

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  8. 8

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  9. 9

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  10. 10

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää