Kotimaa |HS seuraa

Syyttäjät: Näyttö Jari Aarniota vastaan on vain vahvistunut hovioikeudessa – HS seurasi loppu­lausuntoa hetki hetkeltä

Syyttäjät esittivät yhteenvetonsa tiistaina. Aarnion puolustus pääsee ääneen torstaina. HS:n seuraa myös torstain istunnon.

Syyttäjä tyrmää Aarnion väitteet krp:n esteellisyydestä

Käsittely tältä päivältä on nyt päättynyt.

Istunto jatkuu torstaina. Silloin on vuorossa Jari Aarnion loppulausunto.

Palaamme linjoille siis torstaina. Seuranta oikeudenkäynnistä alkaa kello 9.

Tervetuloa seuraan myös silloin!

Molempien asianomistajien näkemykset myötäilevät syyttäjien kantaa.

Syyttäjäpuoli on nyt saanut esitettyä loppulausuntonsa.

Nyt kaksi asianomistajaa esittävät omat näkemyksensä. Asianomistajia ovat väitetyn lavastushankkeen kohteena ollut entinen UB-jengin jäsen sekä uhkailujen kohteeksi joutunut ensimmäinen tynnyrijutun tuomittu.

Seija Kortekallio-Lammelle syyttäjä vaatii edelleen vähintään kahdeksaa vuotta vankeutta. Hän sai käräjäoikeudessa seitsemän vuotta vankeutta.

Romanolle voitaisiin tuomita kolmisen kuukautta lisää, samoin Aarnion alaiselle Mikael Runebergille. Käräjäoikeudessa Romano sai 3 v 2 kk ja Runeberg 3 v 6 kk vankeutta.

Vilhusen rangaistus oli kymmenen vuotta. Se on syyttäjän mukaan suunnilleen oikea.

Aarnion rangaistuksesta syyttäjä ei mainitse mitään, joten hänelle vaaditaan edelleen maksimia. Käräjäoikeudessa Aarnio sai enimmäisrangaistuksen eli kymmenen vuotta aiemman Trevoc-tuomion päälle. Yhteensä hän sai siis 13 vuotta vankeutta.

Nyt päästään seuraamuksiin.

Käräjäoikeuden päätöksessä on poikkeuksellisen hyvin perusteltu, miksi syytetyt on tuomittu niihin rangaistuksiin kuin mihin heidät on tuomittu, Männikkö toteaa.

Korkeimman oikeuden (KKO) viimeaikaiset linjaukset eivät tähän vaikuta, sillä KKO:n tuomiot ovat koskeneet alemman tason toimijoita. Nyt syytteessä ovat nimenomaan huumebisneksen järjestelijät.

Aarnion puolustus on puhunut niin sanotusta rikosprovokaatiosta. Tällä tarkoitetaan sitä, että poliisi saa jonkun tekemään rikoksen, jota hän ei olisi ilman poliisin toimintaa tehnyt. Tällaisesta tilanteesta ei Männikön mukaan ole nyt kyse edes viimeisen, Hollannissa takavarikoidun tynnyrin osalta.

Männikkö huomauttaa, että syytetyt olivat jo tehneet kaikki rikoksen tekemiseen liittyneet toimet. Rikos oli siis jo täyttynyt.

Syyttäjä tyrmää Aarnion väitteet krp:n esteellisyydestä

Syyttäjä ottaa kantaa myös Aarnion väitteisiin siitä, että krp olisi ollut esteellinen tekemään tutkintaa.

"Virasto ei voi olla esteellinen, virkamies voi olla", valtionsyyttäjä Männikkö huomauttaa.

Krp:n ja Helsingin huumepoliisin kiistat eivät ole vaikuttaneet tutkintaan.

Esitutkinta-aineiston käsittelyssä ja luovuttamisessa on noudatettu lakia, Männikkö toteaa. Epäillyt ovat saaneet tutustua siihen aineistoon, johon heillä on oikeus.

Aarnion puolustus on viime aikoina kantanut hovioikeuteen kaikenlaista lippulappua, joista kaikki näkevät, ettei niillä ole mitään merkitystä asiassa, Männikkö jatkaa.

Nyt käsitellään tietovuotoja ja perusteettomia rekisterihakuja poliisin rekistereistä.

Haut näyttävät pitkälti liittyvän tynnyrijutun tutkintaan, syyttäjä huomauttaa. Myös Saarasta tehtiin kyselyjä, kun ilmeni, että hän on puhunut Aarniosta.

Runeberg yritti myös selvittää tietoja Aarnio-tutkinnasta käyttämällä jutun tutkinnanjohtajien nimiä hakuperusteena.

Nyt puhutaan suodatinlaitteesta, jonka tarkoituksena oli häivyttää Aarnion yhteydenpitoa Saara-nimellä tunnettuun prostituoituun. Laitetta lähdettiin kehittämään sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat oli julkaissut jutun Aarnion ja Saaran yhteydenpidosta.

Käräjäoikeus hylkäsi Runebergiin ja toiseen alaiseen kohdistetut syytteet muun muassa sen takia, ettei miehillä ollut motiivia testille.

Syyttäjän mukaan miehet takuuvarmasti tiesivät, mistä oli kyse.

Syyttäjä muistuttaa, että Pataman mukaan Aarnio ja alainen tulivat kaavion kanssa ja pyysivät häivyttämään Pasilan miehen siitä.

Patama on tämän takia lähtenyt kehittelemään anonymisaattoria.

Syyttäjän mielestä myöskään alaisen syyllisyydestä ei ole jäänyt varteenotettavaa epäilyä. Hän ei ymmärrä, mitä näyttöä vielä olisi tästä pitänyt esittää.

Valtionsyyttäjä Mikko Männikkö huomauttaa, että hovioikeudessa Runebergin puolustuksen esittämä uusi näyttö ei millään tavalla liity syytteisiin. Edes Runeberg itse ei ole osannut kertoa, miten uusi näyttö kytkeytyisi anonymisaattoritestiin ja niihin haettuihin pakkokeinoihin.

Syyttäjä huomauttaa, että Trevocin toimitusjohtajan Pasi Pataman yksityiskohtainen kertomus osoittaa käräjäoikeuden johtopäätökset oikeiksi Aarnion ja Runebergin osalta.

Toisen alaisen osalta syyte hylättiin. Tältä osin käräjäoikeuden päätöksessä on selvä virhe, Männikkö toteaa.

Liittymä on kulkenut alaisen mukana, ja lisäksi Pataman kertomus liittää alaisen anonymisaattoritestiin.

Nyt käsitellään Aarnion ja kahden hänen alaisensa virkarikossyytteitä.

Ensimmäinen liittyy anonymisaattoriin. Kyse on siis laitteesta, jolla syyttäjien mukaan yritettiin sotkea krp:n tynnyritutkintaa. Krp:lle yritettiin antaa kuva, että mitään Pasilan miestä ei ole olemassakaan, vaan paikannukset liittyvät anonymisaattoriin.

Anonymisaattoritesteihin Aarnion alaiset hankkivat perusteettomia telepakkokeinolupia käräjäoikeudesta.

Salissa taas, syyttäjien loppulausunnon loppusuora alkaa. Se kestää noin tunnin.

Nyt pidetään pieni tauko.

Samaan aikaan Aarnio pyrki muilla tavoin vaikuttamaan tynnyrijutun oikeuskäsittelyyn, syyttäjä jatkaa. Aarnio järjesteli MTV:lle jutun, jossa kyseenalaistettiin teletietojen luotettavuus. Sen jälkeen oikeusavustajat vetosivat ohjelmaan todistellessaan teletietojen epäluotettavuutta.

Aarnio myös pyrki estämään tiettyjen syytettyjen tuomitsemisen auttamalla muun muassa lisätutkintapyyntöjen tekemisessä. Näistä on löytynyt sähköpostikirjeenvaihtoa Aarnion ja erään asianajajan välillä.

Syyttäjien mielestä myös Vilhunen on tiennyt ja ymmärtänyt, että tarkoitus on ollut vahingoittaa UB-jäsentä yhdistämällä hänet tiettyyn kännykkään.

Vilhunen on sanonut, että hän ryhtyi hankkeeseen ymmärtämättä, mihin se liittyi.

Lavastushanke jatkui syksyllä 2012, syyttäjä jatkaa. UB-jengiläinen otettiin kiinni, ja samaan aikaan tehtiin kotietsintä UB-jengin kerhotiloihin Turussa.

Vilhunen on vahvistanut hovioikeudessa aiemmin antamansa kertomuksen, jonka mukaan hän vei Aarnion pyynnöstä Nokian kännykän kerhotiloihin. Tämä puhelin takavarikoitiin, mutta se on sittemmin kadonnut Helsingin huumepoliisin tiloista.

Käräjäoikeus teki tästä aivan oikeat johtopäätökset, syyttäjä toteaa. Aarnio oli hankkeen alullepanija, ja tarkoitus oli lavastaa UB-jäsen Pasilan mieheksi.

Nyt käsitellään syyte, jonka mukaan Aarnio yritti lavastaa syyttömän miehen Pasilan mieheksi. Mies kuului Vilhusen johtamaan United Brotherhood -jengiin.

UB-jengiläinen muun muassa kutsuttiin kahteen otteeseen Haagan Shellille. Jotta hänet saataisiin näyttämään Pasilan mieheltä, kutsu tapaamiseen tuli Pasilan miehen kännykkään. Syyttäjän mukaan tämä kännykkä oli kuitenkin Aarnion hallussa, ja viestittelyn toinen osapuoli oli Vilhunen.

Salajuonen paljasti Vilhunen. Hän oli lähettänyt viestit Aarnion pyynnöstä.

Juoni ei kuitenkaan onnistunut, sillä krp totesi, ettei UB-jengiläinen voi olla Pasilan mies. Hänen sosiaaliliittymänsä eli päivittäiskäytössä ollut puhelin ei nimittäin liikkunut samaa matkaa Pasilan miehen puhelimien kanssa.

Kihlakunnansyyttäjä Matias Londén käsittelee nyt ensimmäisessä tynnyrijutussa tuomitun miehen uhkailun. Mies painostettiin uhkailemalla muuttamaan kertomuksensa kesken tynnyrijutun käsittelyn.

Uhkaus tuli kahden liivimiehen kautta. He vierailivat miehen asianajajan luona ja pyysivät välittämään miehelle viestin vankilaan.

Uhkausta tehostettiin sijoittamalla rikollisjärjestö UB:n mies uhkaillun miehen naapuriselliin.

Uhkailusta on kertonut hovioikeudessa Keijo Vilhunen. Vilhusen mukaan hän sai toimeksiannon Aarniolta.

Mies oli poliisikuulusteluissa kertonut omasta osuudestaan tynnyreiden vastaanottamisessa, mutta muutti kertomuksensa käräjäoikeudessa uhkailun jälkeen.

(Edit korjaus kello 15.13 uhkailun kohteeksi joutunut mies muutti kertomustaan jo käräjäoikeusvaiheessa, ei hovissa.)

Syyttäjä huomauttaa, että Aarnio on sotkenut Kuopion poliisin tutkintaa, kun se oli iskemässä kiinni Malmin naiseen eli Mari Romanoon. Aarnio ja hänen alaisensa Mikael Runeberg saivat jutun siirretyksi Helsinkiin, ja sen jälkeen tutkinta kuopattiin. Rikos jäi siis selvittämättä.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi -tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  2. 2

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  3. 3

   Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

  4. 4

   Trump vaatii yhä muurimiljardeja, mutta lupasi vastineeksi väliaikaista suojelua osalle luvattomista siirtolaisista – Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi tyrmäsi ehdotuksen jo etukäteen

  5. 5

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  6. 6

   ”Maailman söpöin koira” Boo kuoli omistajansa mukaan sydänsuruun – Julkkiskoiralla yli 16 miljoonaa seuraajaa Facebookissa

  7. 7

   Useat poliisipartiot etsivät Järvenpäässä uhkaavasti käyttäytynyttä miestä – ketään ei tavoitettu, ”tilanne on ohi”

  8. 8

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  9. 9

   Banksyn maalaus ilmestyi ennen joulua yllättäen autotallin seinään – nyt tallin omistava terästyöläinen myi sen kuusinumeroisella summalla

  10. 10

   Pohjois-Irlannissa räjähtänyt autopommi oikeustalon ulkopuolella – Poliitikon mukaan kukaan ei loukkaantunut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  2. 2

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  3. 3

   Tämä asia sinun pitää muuttaa elämästäsi nyt, jotta olet kesäkuussa viisi kiloa kevyempi

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  5. 5

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  6. 6

   Suomi voisi nollata päästönsä, mutta mitä se vaatii? Tällaista olisi elämä hiili­neutraalissa Suomessa vuonna 2035

   Tilaajille
  7. 7

   Banksyn maalaus ilmestyi ennen joulua yllättäen autotallin seinään – nyt tallin omistava terästyöläinen myi sen kuusinumeroisella summalla

  8. 8

   Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

  9. 9

   Turva­tarkastamattomalle alueelle mennyt matkustaja pääsi lentokoneeseen käymättä uudelleen turva­tarkastuksessa Helsinki-Vantaalla

  10. 10

   Erikoissyyttäjä kiisti poikkeuksellisessa ulos­tulossa uutisen, jonka mukaan Trump kehotti laki­miestään valehtelemaan – Miksi väitteet ovat niin vakavia?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  10. 10

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää