Kotimaa

Syyttäjä: Ylen toimittajaa vainottiin täysin poikkeuksellisesti – Johan Bäckmaniin, Ilja Janitskiniin ja MV-lehteen liittyvä oikeudenkäynti alkoi

Syytteessä on myös Johan Bäckman, jota syytetään Ylen toimittajan vainoamisesta.

MV-lehden perustajan Ilja Janitskinin oikeudenkäynti alkoi keskiviikkona täydellisessä sekasorrossa. Pieneen istuntosaliin eivät mahtuneet kaikki halukkaat. Etusija annettiin toimittajille, ja vartijat tarkastivat jokaisen pressi- ja henkilökortin ovella.

”I love you, Ilja”, kuului käytävältä äänekäs naisen huuto, kun istuntosalin ovi suljettiin kello 9.50.

Janitskinia vastaan on nostettu lukuisia syytteitä, ja oikeudenkäynnille onkin varattu useita päiviä.

Ensimmäisenä luettiin syytteet, jotka liittyvät Ylen toimittajaan Jessikka Aroon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensimmäisen syytteen sai venäläisissä viestimissä Suomi-asiantuntijana esiintynyt Johan Bäckman.


Bäckmania syytetään Aron vainoamisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta. Syyttäjän mukaan Bäckman on toistuvasti vainonnut Aroa tavalla, joka on ollut omiaan aiheuttamaan Arossa pelkoa.

Hän on julkaissut muun muassa Twitterissä Arosta suuren joukon viestejä, joissa hän on käyttänyt Arosta halventavia nimityksiä, kyseenalaistanut tämän ammattitaitoa, haukkunut tämän ulkonäköä ja esittänyt Arosta vääristeltyä aineistoa.

Hän on myös lähettänyt Arolle tapaamisehdotuksia.

Törkeä kunnianloukkaus koskee sitä, että Bäckman on useissa tiedostusvälineissä ja pitämissään esityksissä julkaissut Arosta vääriä tietoja. Hän on muun muassa väittänyt Aron olevan amerikkalaisten tiedustelupalvelujen tunnettu avustaja.

Bäckman kiisti syytteen muun muassa sillä perusteella, ettei hänen toimintansa täytä vainoamisen tunnusmerkistöä.

Hänen avustajansa totesi, että lain esitöiden perusteella vainoaminen on läheissuhteisiin liittyvä rikos.

Janitskin sai syytteen Aroon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta. Hän on syyttäjän mukaan sallinut esittää MV-lehden sivuilla Arosta valheellisia tietoja ja vihjauksia.

Törkeästä kunnianloukkauksesta sai syytteen myös MV-lehden toiminnassa mukana ollut nainen.

Syyttäjän mukaan Aroon kohdistuneet teot ovat olleet suunnitelmallisia, pitkäkestoisia ja toistuvia, ja se on aiheuttanut Arolle suurta kärsimystä.

Janitskin sai syytteen myös kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, koska MV-lehden sivuilla on julkaistu kirjoituksia, joissa solvataan ja panetellaan juutalaisia ja tummaihoisia.

Janitskin kiisti syytteet muun muassa sillä perusteella, että hän ei ole mielestään MV-lehden sisällöstä vastaava henkilö.

Hän kiisti esittäneensä Arosta valheellisia kirjoituksia tai aiheuttaneensa hänelle kärsimystä.

Hän myönsi, että MV-lehden sivuilla on ollut juutalaisia panettelevia ketjuja, mutta viestit olivat yksittäisten ihmisten kirjoittamia. Hän ei ole niistä rikosoikeudellisessa vastuussa.

Kihlakunnansyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen kuvaili asiaesittelyssään oikeudenkäyntiä poikkeukselliseksi, koska siinä määritellään rajaa sananvapauden ja yksityiselämän suojan välillä.

Syyttäjä totesi, että esitutkinnan perusteella Janitskin on kontrolloinut ja hänellä on ollut mahdollisuus kontrolloida kaikkea sitä, mitä MV-lehdessä julkaistaan.

”Janitskinia on pidettävä sinä henkilönä, joka on pitkälti vastannut MV-lehden sisällöstä. Hän on myöntänyt perustaneensa julkaisun ja kirjoittaneensa monet kirjoitukset. Useissa viesteissä häntä kutsutaan päätoimittajaksi.”

Janitskin on syyttäjän mukaan ottanut välillä etäisyyttä MV-lehden toimintaan, ja silloin syytteessä oleva nainen on ollut hänen sijaisensa.

Janitskin on kuitenkin ollut koko ajan taustalla ja pystynyt kontrolloimaan MV-lehden sisältöä. Tästä on näyttöä muun muassa Whatsapp-viesteissä.

Bäckman on toimittanut materiaalia MV-lehdelle ja kehottanut Janitskinia julkaisemaan sen, syyttäjä jatkoi.

Miehiä yhdistää se, että Bäckmanilla ja MV-lehdellä on ollut yhteinen kohde, toimittaja Jessikka Aro.

Syyttäjä huomautti, että merkittävä osa Janitskinia vastaan tehdyistä rikosilmoituksista on ehtinyt vanhentua. Hän arveli, että parikymmentä juttua ehti vanhentua.

Yksittäisiin ihmisiin kohdistuneita epäiltyjä kunnianloukkauksia on kuitenkin vielä runsaasti syyteharkinnassa, syyttäjä muistutti. Keskiviikkona alkaneeseen oikeudenkäyntiin on otettu lähinnä törkeitä kunnianloukkauksia.

”Näistä Jessikka Aroon kohdistunut kokonaisuus on mittasuhteiltaan omassa luokassaan.”

Syyttäjän mukaan jutun arvioitiin vaikuttaa se, että Aro on median edustaja, Ylen toimittaja.

”Hän on työssään kirjoittamiensa artikkelien vuoksi joutunut ensin Bäckmanin ja sitten MV-lehden maalitauluksi. Sitten on alkanut organisoitu kampanja, jossa Aron kohtelu on ollut suomalaisessa mittakaavassa aika ainutlaatuista.”

Syyttäjä otti esille termin ”vihamielinen informaatiovaikuttaminen”. Se tarkoittaa toimintaa, jossa tekijällä on laajempi tavoite vaikuttaa kohteeseen. Tavoitteena on heikentää kohteen toimintaedellytyksiä, syyttäjä kuvaili.

”Käräjäoikeus joutuu väistämättä ottamaan tämän huomioon, kun arvioidaan teon paheksuttavuutta lain ja rikosoikeuden kannalta.”

Syyttäjä muistutti, etteivät toimittajat nauti immuniteettia.

”Kyllä toimittajia täytyy voida kritisoida, se on itsestään selvää. Aron kohdalla hyväksyttävyyden rajat on kuitenkin ylitetty mennen tullen ja monta kertaa. Ei ole enää arvosteltu hänen tekemisiään, vaan häntä arvostellaan henkilönä ja hänen vihjaillaan olevan vieraan vallan agentti.”

Syyttäjä huomautti, että Bäckmanin toiminta on jatkunut lähes puolentoista vuoden ajan. Vainoaminen on ollut jatkuvaa ja säännöllistä.

”Tämä on lähes tuhonnut Aron elämän”, syyttäjä painotti.

Vainoamista koskeva rikoslain säännös ei ole rajoittunut pelkästään läheissuhteisiin, vaan pykälä soveltuu myös nyt käsittelyssä olevaan tapaukseen, syyttäjä huomautti.

Aro vaatii syytetyiltä yhteensä noin 140 000 euron korvauksia.


Myös Janitskinin puolustus korosti, että kyseessä on poikkeuksellinen oikeudenkäynti, mutta sananvapautta tulee lähestyä eri näkökulmasta kuin syyttäjä.

Puolustus korosti, että MV-lehti eroaa valtamediasta. Se on alun perin ollut yhden miehen harrastustoimintaa, joka on ajan saatossa kasvanut. Tällaisessa tilanteessa on vaikea noudattaa Journalistin ohjeita.

Lain mukaan myös verkkojulkaisussa pitää olla nimettynä vastaava toimittaja eli päätoimittaja. Janitskin ei kuitenkaan ole ollut päätoimittaja, puolustus huomautti.

Puolustuksen mukaan vaatimus vastaavan toimittajan nimeämisestä estää sananvapauden toteuttamisen. Lain vaatimukset eivät voi johtaa tilanteeseen, ettei vastamediaa voi perustaa, puolustus argumentoi.

Puolustus myönsi, että Janitskin on perustanut MV-lehden 2014. Hän on aluksi kirjoittanut yksin, ja kiinnostus on kohdistunut byrokratian aiheuttamiin ongelmiin. Suosion kasvaessa lehdessä on kritisoitu maahanmuuton aiheuttamia ongelmia.

Mukaan on tullut muita kirjoittajia. Janitskinia lukuun ottamatta kaikki ovat kirjoittaneet nimimerkillä, jotta heihin ei kohdistuisi samanlaista painetta kuin Janitskiniin. Puolustuksen mukaan paine on tullut muun median suunnalta.

Janitskinin puolustus korosti, että muut kirjoittajat ovat vastanneet kirjoituksistaan, ja heillä on ollut itsenäinen julkaisuoikeus.

Janitskin ei omasta mielestään ole vastuussa muista kuin omista kirjoituksistaan.

Hän kertoo kirjoittaneensa viisi kirjoitusta, jotka liittyivät Jessikka Aroon. Niissä kerrottiin Aron nuoruudessa saamasta sakkotuomiosta.

Kirjoitusten tarkoituksena on ollut tiedottaa yhteiskunnallisesti merkittävässä asemassa olevan Aron tuomiosta, puolustus sanoi.

Rasistisista viesteistä MV-lehden keskustelufoorumilla Janitskin ei kertomansa mukaan ollut tietoinen, eikä hän näin ollen vastaa niistäkään.

Kaiken kaikkiaan Janitskinia vastaan on nostettu myös parikymmentä muuta syytettä, muun muassa törkeitä kunnianloukkauksia, tekijänoikeusrikoksia, rahankeräysrikoksia ja rahapelirikoksia.

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on yksi jutun asianomistajista.

Janitskinin kaikkien syytteiden käsittelylle on varattu yhteensä seitsemän päivää. Viimeinen käsittelypäivä on 26. kesäkuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Oikeudenkäynnit
 • Rikokset
 • MV-lehti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helena löysi verkosta naisen, joka tykkäsi kaikesta, mitä hänen miehensä teki – sitten hän urkki lisää, järjesteli eron ja ”räjäytti pommin”

   Tilaajille
  2. 2

   Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

  3. 3

   Saako mieskriitikko haukkua naisartistin? Kulttuuritoimituksen esimies vastaa sosiaalisessa mediassa nousseeseen keskusteluun

  4. 4

   Presidentin entinen asianajaja myönsi maksaneensa kaksi naista hiljaiseksi Trumpin ohjauksessa – Tunnustus liittää Trumpin rikokseen, jolla pyrittiin vaikuttamaan vaaleihin

  5. 5

   Weekend-festivaalin järjestäminen Hieta­niemessä ei ollut viisasta: Näin omin silmin, kun nuoret juoksivat hautojen yli turva­miehiä karkuun

  6. 6

   Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”

  7. 7

   Kertotaulun tankkausta ja ruotsin epä­säännöllisiä verbejä 70 euron tunti­hintaan – maailmalla miljardi­luokkaan paisunut yksityis­opetus­bisnes on rantautumassa Suomeenkin

  8. 8

   Natsien leirinvartija eli puoli vuosisataa tavallisena amerikkalaisena, kunnes hänestä tuli kansainvälinen hylkiö – Nyt 95-vuotias Jakiw Palij saapui Saksaan ja pääsee vanhainkotiin

  9. 9

   Milloin on pakko erota? Eroajatukset voivat olla hätähuuto – asiantuntijat kertovat, milloin parisuhde on pelastettavissa

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingissä rakennetaan nyt uusia elokuva­teattereita ennen­näkemätöntä vauhtia – Muuttuuko ohjelmisto, lisääntyykö elokuvissa käynti ja laskeeko lipun­hinta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  2. 2

   Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

  3. 3

   Milloin on pakko erota? Eroajatukset voivat olla hätähuuto – asiantuntijat kertovat, milloin parisuhde on pelastettavissa

   Tilaajille
  4. 4

   Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”

  5. 5

   Helena löysi verkosta naisen, joka tykkäsi kaikesta, mitä hänen miehensä teki – sitten hän urkki lisää, järjesteli eron ja ”räjäytti pommin”

   Tilaajille
  6. 6

   Syntyvyyden laskuun löytyi uusi selitys: Vanhempien uupumus vaikuttaa lapsitoiveisiin

  7. 7

   Suomalaiset sopimus­juristit olivat ovelampia kuin amerikkalainen jätti­yhtiö, ja se pelasti Uuden­kaupungin auto­tehtaan – Tällainen on Valmet Automotiven ihmeellinen tarina

  8. 8

   Festareiden silmiinpistävät: Weekendin Baywatch-asuiset naiset: “Olin hitain koulun uimatunnilla, mie en todellakaan pelasta ketään!”

  9. 9

   Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohitus­kaistalle väistäjä voi saada jopa sakot

  10. 10

   Natsien leirinvartija eli puoli vuosisataa tavallisena amerikkalaisena, kunnes hänestä tuli kansainvälinen hylkiö – Nyt 95-vuotias Jakiw Palij saapui Saksaan ja pääsee vanhainkotiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  4. 4

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  7. 7

   Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohitus­kaistalle väistäjä voi saada jopa sakot

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  10. 10

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Saako mieskriitikko haukkua naisartistin? Kulttuuritoimituksen esimies vastaa sosiaalisessa mediassa nousseeseen keskusteluun
  3. Entinen NBA-tähti väittää saaneensa 12 aivohalvausta ja kuusi sydänkohtausta – kertoo palaavansa ammattilaiskentille Kiinaan
  4. Siniset kertoivat maahanmuuttokantansa, mutta miten ne eroavat perussuomalaisista?
  5. Mitä jos Suomen tietoliikenneyhteydet menisivät poikki? Pankeille ehdotetaan varajärjestelmää, mutta finanssialan mielestä ehdotus on ajastaan jäljessä ja järjettömän kallis
  6. Maailman kallein hotelli aikoo veloittaa kahden viikon lomasta kymmenen miljoonaa euroa, ja syy siihen on sijainti Tilaajille
  7. Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”
  8. Uudet elokuva­teatterit syntyvät hyvien kulku­yhteyksien päähän
  9. Tenniksen kattojärjestö ATP haluaa puuhastelijat ulos turnauksista, samalla suomalaisten asema vaikeutuu: ”Näkyykö valoa edes missään”
  10. 14 miljoonaa maksava kana ja muita ongelmia – Venezuela poisti valuutasta viisi nollaa, mutta talouskaaos tuskin ratkeaa
  11. Tunti sitten
  12. Presidentin entinen asianajaja myönsi maksaneensa kaksi naista hiljaiseksi Trumpin ohjauksessa – Tunnustus liittää Trumpin rikokseen, jolla pyrittiin vaikuttamaan vaaleihin
  13. Näytä lisää