Kotimaa

THL uhkaa sulkea laboratorionsa, joka on ”kansallinen aarreaitta” – ”Merkittävä osa kansan­terveyden seurannasta vaarantuu tai menetetään kokonaan”

Asiantuntijoiden mielestä laboratorion sulkeminen hävittäisi ainutlaatuista osaamista, jota ei pystytetä uudelleen hetkessä. THL:n pääjohtajan mukaan neuvottelut laboratorion jatkosta ovat osa laitoksen siirtymistä uuteen aikaan.

Finterveys, Finriski, Finger. Kansallisilla väestötutkimuksilla saadaan ajankohtaista tietoa suomalaisten terveydestä ja tutkitaan tautien riskitekijöitä väestössä.

Muistisairauksien ja muistin heikentymisen ehkäisyä tutkineen Finger-tutkimuksen oppeja viedään nyt myös Suomesta maailmalle.

Suurille suomalaisille kansanterveystutkimuksille yhteistä on se, että niiden laboratoriotyö on vuosikymmeniä tehty samassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) biokemian laboratoriossa.

Tämä kansainvälisestikin tunnettu väestötutkimuksen keskuslaboratorio uhataan nyt sulkea.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lakkautusuhka on saanut laitoksen terveysseurantaa tekevät tutkijat ja asiantuntijat pelkäämään kansanterveystutkimuksen laadun ja jatkuvuuden puolesta.

Suomalaisten terveyttä, sairauksia ja terveyteen liittyviä riskejä selvittävät tutkimukset perustuvat seurantaan.

Kun terveystekijöitä seurataan väestötasolla, pienilläkin muutoksilla on merkitystä. Seuranta vaatii siksi äärimmilleen viritettyä mittaustarkkuutta ja vertailukelpoisia tutkimustuloksia.

”Oma käsitykseni on, että merkittävä osa kansanterveyden seurannasta vaarantuu tai menetetään kokonaan, jos laboratorion toiminta lakkaa. Joko ei pystytä tuottamaan vertailukelpoisia tietoja tai joitain tietoja ei pystytä tuottamaan lainkaan”, sanoo tutkimusprofessori Seppo Koskinen THL:n kansanterveyden arvioinnin ja ennakoinnin yksiköstä.

Koskinen johtaa THL:n väestötutkimuksia, kuten Finterveyttä.

”Biokemian laboratorio analysoi terveystekijöitä suomalaisesta väestöstä, minkä pohjalta seurantatutkimukset tekevät johtopäätöksiä. Laboratoriotyö on väestön terveysseurannan laadun tae. Tällaisia laboratorioita ei maailmassa kovin montaa ole”, toteaa tutkimusprofessori Pekka Jousilahti THL:n kansanterveyden edistämisen yksiköstä.

THL perustelee mahdollista laboratorion toiminnan lopettamista sillä, että laitos valmistautuu siirtymään uuteen aikaan.

THL:n pääjohtajan Juhani Eskolan mukaan nyt selvitetään, voitaisiinko osa laboratoriotyöstä korvata muulla tiedonkeruulla tai ulkoistaa.

”Laboratoriotoiminnot ovat palvelleet isojen väestöaineistojen analysointia tähän asti hyvin. Nyt katsomme, voidaanko niiden sijasta hyödyntää esimerkiksi sähköistä tiedonkeruuta. Luultavasti terveydentilasta on mahdollista saada tietoa muutenkin kuin yksittäisen ihmisen verinäytettä analysoimalla.”

Eskolan mukaan tilastotarkoituksiin ja terveydenhuollon tarpeisiin kerätään tietoa, jota osin jo voidaan käyttää. Osa nykyisestä laboratoriomäärityksistä saatavasta tutkimustiedosta kerättäisiin jatkossa muista terveydenhuollon rekistereistä.

Laboratorion jatkon määrittelevissä neuvotteluissa rekistereiden lupa- ja säädösmenettelyitä parhaillaan selvitetään.

THL:n pääluottamusmiehen, tutkimuspäällikkö Timo Sinervon mukaan tämä ei ole asiantuntijoiden mielestä lähitulevaisuudessa mahdollista.

”Laboratoriomäärityksiä ei tehdä terveydenhuollossa systemaattisesti terveiltä ihmisiltä, vaan ainoastaan siinä tapauksessa, että epäillään sairautta. Työterveyshuolto puolestaan tekee vaihtelevasti ikäkausitarkastuksia, mutta niihin tietoihin ei ole pääsyä”, Sinervo selventää.

Tutkimusprofessoreiden mielestä on kyseenalaista, voidaanko laajoja seurantatutkimuksia jatkaa ilman keskuslaboratoriota. Jatkoseuranta muuttuu mahdottomaksi, jos sitä ei tehdä samoilla menetelmillä kuin alkuperäistutkimusta.

Laboratoriotoiminnan ulkoistaminen tietäisi myös sitä, että työ pitäisi kilpailuttaa jokaista tutkimusta varten erikseen.

”Käsitykseni mukaan kaupalliset laboratoriot eivät pysty takaamaan seurannan vaatimaa tasoa ja jatkuvuutta eikä ole näyttöä siitä, että esimerkiksi eri aikoina tehdyt tutkimukset ja niiden tulokset olisivat keskenään vertailukelpoisia”, Jousilahti sanoo.

Pääjohtaja Eskola tietää laboratorion epävarman jatkon herättäneen huolta lakisääteisten tehtävien täyttymisestä ja on yhtä mieltä siitä, että ne on hoidettava hyvin.

”Niin yksinkertainen muutos ei varmastikaan ole, että kaikki ennen tehty voidaan jättää pois. Täytyy katsoa, että muilla keinoilla saatava kokonaiskuva on riittävän hyvä. Tämän selvityksen päätarkoitus on käydä läpi, miten työt hoituisivat muilla järjestelyillä nykyistä fiksummin ja tehokkaammin”, Eskola sanoo.

Eurooppalaisessa väestön terveyden seurannassa THL on ollut pitkään merkittävä tekijä. Osa laitoksen kansainvälisestä erityisarvosta on perustunut korkeatasoiseen laboratorioon, Seppo Koskinen lisää.

Laboratoriossa analysoidaan useiden kansainvälisten ja kansallisten yhteistyökumppaneiden tutkimusaineistoa. Biokemian laboratorio on myös niin sanottu referenssilaboratorio, joita on maailmassa vain muutama.

Se tarkoittaa sitä, että se määrittelee, miten jotakin asiaa mitataan. Jos tutkittaisiin pituutta, se määrittelisi, kuinka pitkä on yksi metri. Biokemian laboratorion laboratoriopäällikkö Jouko Sundvall kutsuu tätä harmonisoinniksi.

Suurten tutkimushankkeiden läpiviemisen lisäksi laboratoriossa tehdään sellaista analyysia, jota ei Suomessa tehdä juuri missään muualla.

”Esimerkiksi sairaalalaboratoriot ovat keskittyneet diagnoosin tekemiseen, eivät väestön terveyden seurantaan. Osaa laboratoriomäärityksistä, kuten jodin saannin seurantaa, ei muualla tehdä. Aika hankalaksi menee korvata niitä millään tavoin”, Sundvall sanoo.

THL:n keräämiä väestötutkimusaineistoja käytetään sen omien tutkimushankkeiden ja terveysseurannan lisäksi myös laitoksen ulkopuolisten hankkeiden kansanterveystutkimusten aineistona. Jousilahden mielestä aineistot ovat arvokas tutkimuksellinen luonnonvara.

”Tämä väestötutkimusten aineisto on kansallinen aarreaitta. Se heikkenee merkittävästi, jos käytettävissä ei ole vertailukelpoisia korkealaatuisia laboratorioanalytiikkatuloksia”, Koskinen sanoo.

Esitys kansanterveystyön laboratorion toiminnan lakkauttamisesta annettiin huhtikuussa. Pääluottamusmies Sinervo arvioi, että esityksen toteutuessa laboratorion toiminta loppuisi vuodenvaihteessa. Neuvottelut päättynevät tällä viikolla.

Työntekijäpuolen mielestä esityksessä ei ole otettu huomioon laboratorion toiminnan laajuutta.

”Pidämme puutteellisena sitä, että esitys keskittyy pääasiassa Finterveys-tutkimuksen yhteydessä tehtäviin laboratoriotutkimuksiin, jotka toistuvat kerran viidessä vuodessa. Todellisuudessa laboratorion toiminnasta 70–80 prosenttia liittyy muihin hankkeisiin”, Sinervo sanoo.

Suurin osa laboratorion rahoituksesta tulee valtion budjettirahoituksen sijaan tutkimusprojekteista tai laitoksen ulkopuolisilta yhteistyökumppaneilta, kuten ulkomaisilta tiederahoittajilta. Laboratorio työllistää 14 ihmistä.

”Esityksessä ei ole huomioitu ulkopuolista rahoitusta tai sitä, että yhden laboratorion lakkauttamisella on vaikutusta myös työhön sen ulkopuolella. Toiminnan loppuminen vaikuttaisi muiden rahanhankintaan, sillä tällä hetkellä laboratorio on tällaista analyysiä käyttävien tutkimusten rahoituksen saamisen vahvuus”, Sinervo sanoo.

Pääjohtaja Eskola ei halunnut kommentoida keskeneräisiä neuvotteluja HS:lle tarkemmin.

Suurimmat laboratorion lakkauttamisesta saatavat säästöt tulisivat Sinervon mukaan yleiskustannuksista, kuten laiteostoista ja vuokrista sekä talous- ja henkilöstöhallinnon kuluista. Näistä valtaosa on laskennallista säästöä, eivätkä kulut todellisuudessa välttämättä vähenisi.

”Raha ei ole ensisijainen vaikute, vaan pikemminkin kyse on siitä, että toimintaa halutaan muuttaa. Työnantajalla on jokin kehittämisajatus, mutta emme ole ainakaan vielä ymmärtäneet, miten se tässä kohtaa onnistuu”, kertoo Sinervo.

Eskola myöntää, etteivät taloudelliset säästöt ole neuvottelujen pääsyy.Miksi kansanterveyden jatkuva seuranta on suomalaisille tärkeää?

Suomalaiset elävät vanhemmiksi kuin vielä muutama vuosikymmen sitten. Takavuosina suomalaiset miehet sijoittuivat eurooppalaisissa vertailuissa huonosti, kun nykyään sijoitus on keskitasoa tai sen paremmalla puolella. Naisten elinajanodote lähestyy Euroopan kärkeä.

”Saamamme lisäelinvuodet näyttävät olevan terveitä ja toimintakykyisiä raihnaiden ja sairaiden sijaan. Vaikka eri tekijöiden vaikutuksia myönteiseen kehitykseen on vaikea eritellä, väestön ja sen eri osien terveydestä saadulla tiedolla on ollut tässä suuri rooli”, tutkimusprofessori Seppo Koskinen sanoo.

Terveys- ja hyvinvointipolitiikka pohjaa tällaiseen tietoon. Useita kansanterveysongelmia on tutkimustiedon ja seurannan avulla kyetty ratkaisevasti vähentämään, Koskinen lisää.

”Jos tietopohja hapertuu, on hyvin iso riski tai melkolailla väistämätöntä, ettei parhaita kansanterveyttä koskevia päätöksiä kyetä tekemään.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  4. 4

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  5. 5

   FBI on epäillyt Trumpin entistä kampanja-avustajaa vehkeilystä Venäjän kanssa – salaiset asiakirjat tulivat julkisuuteen

  6. 6

   Jalkapalloilija Mesut Özil lopettaa Saksan maajoukkueessa – perustelee päätöstään kohtaamallaan rasismilla

  7. 7

   Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat

  8. 8

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  4. 4

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  6. 6

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Maastopalo on saatu kuriin Varsinais-Suomessa – Pyhärannan paloalueella ei ole vielä turvallista liikkua
  3. Tunti sitten
  4. Entisen turva­miehen väkivalta­skandaali paisuu, Macronin arvostelu kiihtyy Ranskassa – Reuters: Tapaus johtaa presidentin lähipiiriä koskeviin uudistuksiin
  5. FBI on epäillyt Trumpin entistä kampanja-avustajaa vehkeilystä Venäjän kanssa – salaiset asiakirjat tulivat julkisuuteen
  6. 2 tuntia sitten
  7. Jalkapalloilija Mesut Özil lopettaa Saksan maajoukkueessa – perustelee päätöstään kohtaamallaan rasismilla
  8. Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat
  9. Suomi lähtee isolla joukkueella EM-Berliiniin – mahdolliset menestyjät ovat laskettavissa yhden käden sormilla
  10. 4 tuntia sitten
  11. Portugali murskasi Suomen haaveet jatkopeleistä EM-kotikisoissa – Minihuuhkajien päävalmentaja Juha Malinen tunteikkaana: ”Tosi haikea fiilis”
  12. Kolme ihmistä loukkaantui lievästi kesäteatteri­esityksen jälkeen Laukaassa – autoilija peruutti väkijoukkoon
  13. Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”
  14. Yksi ihminen kuoli henkilöauton ja moottoripyörän törmäyksessä Padasjoella
  15. Näytä lisää