Kotimaa

Ministeriö lupaa parannuksia mielen­terveys­palveluihin – Sote-keskuksia ei kuitenkaan velvoitettaisi palkkaamaan mielen­terveyden ammattilaisia

Mielenterveys- ja päihdepalveluja koskeva lakiuudistus on lähdössä lausuntokierrokselle.

Mielenterveyspalveluihin pääsee vastaisuudessa helpommin ja nopeammin, eikä potilas tipu enää hoitosuhteiden välissä pois palveluiden piiristä. Hän voi myös saada hoitoa somaattisiin ja psykiatrisiin sairauksiinsa ”samalta luukulta”.

Muun muassa tällaisia parannuksia sosiaali- ja terveysministeriö lupailee mielenterveys- ja päihdepalveluja koskevan lakiuudistuksen tuovan.

Uutta terveydenhuolto- ja sosiaalihuoltolakia on valmisteltu osana sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudistusta, jossa rukataan myös potilas- ja asiakaslakeja itsemääräämisoikeuden ja pakkotoimenpiteiden osalta.

Lakiluonnokset lähtevät lausunnolle tässä kuussa. Eduskunnan käsiteltäväksi niiden on tarkoitus tulla syksyn alussa. Säännösten on kaavailtu tulevan pääosin voimaan vuonna 2020.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Uusien lakien myötä palveluihin pitäisi olla helpompi päästä”, hallitusneuvos Lotta Hämeen-Anttila sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo.

Niin ikään hoitoon pääsyn arvioidaan nopeutuvan. Lääkintöneuvos Helena Vorman mukaan siirtymäajan päästä hoitoon pääsee kolmessa kuukaudessa.

Uusien lakien tavoitteena on myös parantaa mielenterveyspalveluiden jatkuvuutta.

Potilaan hoitosuhdetta ei lopeteta ennen kuin tiedetään, että uusi hoitokontakti on olemassa. Vorman mukaan tämän huomioiminen on tärkeää erityisesti aikuistumisen kynnyksellä olevien nuorten kohdalla.

Uusi sosiaalihuoltolaki takaisi myös sen, että palvelut, jotka on merkitty asiakassuunnitelmaan, on jatkossa tarjottava.

”Esimerkiksi vammaispalveluissa tämä ei nyt toimi, vaan palvelut on saatu taattua vain vaikeimmissa tilanteissa oleville”, Vorma kertoo.

Uusilla laeilla halutaan lisätä integraatiota monin tavoin.

Esimerkiksi mielenterveys- ja päihdepalveluissa asumispalvelut ja kuntouttavat palvelut kytketään toisiinsa. Jatkossa päihdepalveluissa tulee huomioida asiakkaan mahdollinen tarve myös psykiatriselle hoidolle.

”Siellä [palveluissa] on oltava myös psykiatriasta osaamista, jotta päihdeongelmaa ja mielenterveyshäiriötä voidaan hoitaa samassa paikassa”, Vorma sanoo.

Samalla tavalla tarvittaessa yhdistetään psykiatristen ja somaattisten sairauksien hoito. Mielenterveyden häiriöstä kärsivällä on suurella todennäköisyydellä myös jokin somaattinen sairaus.

Sydänsairaalla riski masennukseen taas usein kasvaa. On siis vain järkevää, että potilasta hoidetaan kokonaisuutena.

Mielenterveyspalveluja aiotaan viedä myös perusterveydenhuollon ulkopuolelle, kuten kouluihin ja kotiin. Potilaan kotihoito tulisi uudistuksen myötä mahdolliseksi. Lisäksi uusiin lakeihin on kirjattu ”kokemusasiantuntijoiden” käyttö sote-palveluja kehitettäessä ja arvioitaessa.

Hyvä kysymys kuitenkin on, voivatko sote-lait tehdä nyt säädettävien uusien pykälien tavoitteet tyhjiksi. Sote-keskuksia kun ei velvoiteta tarjoamaan mielenterveys- ja päihdepalveluja terveysneuvontaa lukuun ottamatta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk) mukaan huoli siitä, että sote-uudistus heikentäisi niitä, on turha.

”Voin hyvällä omallatunnolla vastata, että ei heikennä.”

Saarikko silti myöntää, ettei mikään velvoita sote-keskuksia edes yhteen psykologiin. Mahdollista on sekin, ettei keskuksessa olisi yhtään mielenterveyden ammattilaista.

”Näin voi olla, jos maakunta ei priorisoi mielenterveysosaajia sinne”, Saarikko sanoo. ”Mutta hyvin todennäköisesti kannattaa.”

Valinnanvapauslaki velvoittaa jokaisen sote-keskuksen valitsemaan kaksi erikoisalaa, joista toinen voi olla psykiatria. Tämä voi tarkoittaa lääkäriä, mutta yhtä hyvin psykiatrista sairaanhoitajaa.

Saarikon mukaan myös sisältölait velvoittavat siihen, että perustasolla on erikoissairaanhoidon osaamista.

Uudessa terveydenhuoltolaissa määriteltäisiin, että perusterveydenhuolto saa hoidon toteuttamiseksi erikoissairaanhoidolta konsultaatiota ja muuta tarvittavaa tukea.

Saarikon mielestä tähän asti on painotettu liikaa erikoistason hoitoa, kun pitäisi panostaa peruspalveluihin. On ajateltu, että tarvitaan erityisosaaja, vaikka asioita hallitaan jo perustasolla.

”Yleislääkäri ei ole vain fyysisten sairauksien lääkäri vaan yhtä lailla psyykkisten. Hänen vastuulleen kuuluu myös lievät psyykkiset häiriöt”, Vorma jatkaa.

Saarikon mukaan sisältölakien toteutumisen takaa hallituksen vuoteen 2030 asti ulottuvaksi kaavailema mielenterveysstrategia, jonka pohjalta kukin hallitus voi laatia oman toimenpideohjelmansa painotuksineen.

”Sote-lait ovat rakenteita, joissa sisältölakien pitäisi tulla todeksi. Mielenterveysstrategia taas tukee pykälien toimeenpanoa eli sitä, että niistä tulee totta. Näiden kaikkien pitäisi pelittää yhteen.”

Fakta

Odotettu kokonaisuudistus


 Nykyinen mielenterveyslaki on vuodelta 1990.

 Mielenterveyslain kokonaisuudistus on roikkunut usean hallituksen käsissä.

 Nyt mielenterveys- ja päihdepalveluja koskevaa lainsäädäntöä uudistetaan osana suurempaa kokonaisuutta.

 Samalla rukataan sekä terveydenhuolto- ja sosiaalihuoltolakia että potilas- ja asiakaslakeja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pentti Aaltonen, 92, ja Tellervo Aaltonen, 93, pitivät kahden viikon ajan kirjaa kotihoidosta: 14 päivää, 14 eri hoitajaa – ”Kyllä me yhdessä pärjäämme”

  2. 2

   HS:n selvitys paljastaa eduskunnan puurtajat ja poissaolijat – katso hakukoneesta, miten kukin edustaja osallistuu eduskunnan perustyöhön

  3. 3

   Korkea­kouluun voi päästä myös ilman pääsy­koetta tai todistus­valintaa – HS esittelee reiteistä jokaisen

   Tilaajille
  4. 4

   Peräti joka kolmas uudis­kodin ostaja löysi asunnostaan valitettavaa – asiakas­tyytyväisyys­tutkimuksen ykkös­rakentaja ja hännän­huippu kertovat, miksi kävi näin

  5. 5

   ”Trumpin kultti” joutuu puntariin

   Tilaajille
  6. 6

   Kuva: Viiden maan presidentit eläytyivät tunteella Islanti-peliin, järkytys paistaa Sauli Niinistönkin kasvoilta – kuvaaja kertoo salamana levinneen otoksen tallennushetkestä

  7. 7

   Kuvat näyttävät, miten hääpukumuoti on muuttunut vuosien varrella – 1980-luvun puvut ovat hapantuneet pahimmin: ”Kankaatkin tuntuvat vähän noloilta”

   Tilaajille
  8. 8

   Yhdysvalloissa valittiin maailman rumin koira – viisi vuotta pentu­tehtaassa viettänyt Zsa Zsa on esimerkki koirien vaarallisesta jalostamisesta

  9. 9

   Amerikkalaisen mediajätin johtaja kertoo, miksi Facebook hänestä riistää laatulehtiä ja miksi Aki Riihilahdesta tuli The Timesin kolumnisti

  10. 10

   Game of Thronesin suosikki­pariskunta meni oikeasti naimisiin, ja internet riemastui – kokosimme parhaat meemit seremoniasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvat näyttävät, miten hääpukumuoti on muuttunut vuosien varrella – 1980-luvun puvut ovat hapantuneet pahimmin: ”Kankaatkin tuntuvat vähän noloilta”

   Tilaajille
  2. 2

   Li Andersson HS:n mielipidepalstalla: Hyvinvointivaltiota uhkaa hyvin pärjäävien ymmärryksen puute

  3. 3

   Vaimo oli pitkällä raskaana, kun Pekka Ruuska karkasi biisintekoon Pariisiin – Rafaelin enkeli syntyi suuresta tuskasta ja muutti lopulta koko elämän

  4. 4

   Kuva: Viiden maan presidentit eläytyivät tunteella Islanti-peliin, järkytys paistaa Sauli Niinistönkin kasvoilta – kuvaaja kertoo salamana levinneen otoksen tallennushetkestä

  5. 5

   Game of Thronesin suosikki­pariskunta meni oikeasti naimisiin, ja internet riemastui – kokosimme parhaat meemit seremoniasta

  6. 6

   Isännöitsijä uhkasi: ”Joko koirat lähtevät tai te” – Voiko koiran haukunta todella viedä kodin alta?

  7. 7

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  8. 8

   Yhdysvalloissa valittiin maailman rumin koira – viisi vuotta pentu­tehtaassa viettänyt Zsa Zsa on esimerkki koirien vaarallisesta jalostamisesta

  9. 9

   Valkoisen talon työn­tekijät avautuvat elämästä Washingtonissa: kaduilla solvataan eikä kukaan halua lähteä treffeille – lauantaina ravintolasta poistettiin Trumpin tiedottaja

  10. 10

   Ruotsi ja Saksa ajautuivat kuumaan käsirysyyn loppuvihellyksen jälkeen – ”He hieroivat tappiota kasvoihimme”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti

  2. 2

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  3. 3

   Kuuluuko astioista poistaa Iittala-tarra vai ei? Marjatta Sarpaneva vastaa – ja kertoo myös, millainen mies oli myyttinen sankari­muotoilija Timo Sarpaneva

  4. 4

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  5. 5

   Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

  6. 6

   Lasikatto, joka oli liian paksu – HR-johtaja Mikala Larsen tarjosi lahjakkaalle naiselle huippu­pestiä ja järkyttyi kuultuaan vastauksen

   Tilaajille
  7. 7

   Helikopterivanhempien lapset pärjäävät muita huonommin koulussa ja sosiaalisissa taidoissa, paljasti tutkimus

  8. 8

   Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

  9. 9

   Juhana Vartiainen jakeli sosiaalisessa mediassa päättömältä kuulostavaa tarinaa siitä, ettei töitä oteta vastaan – Lauseesta ”Jos tämä on totta...” syntyi hassuttelun kultakaivos

  10. 10

   ”Miksi?” kysyi Ulla Donner romahdettuaan – Miksi parikymppisten sukupolvi uupuu ja masentuu kohtuuttomiin odotuksiin ja onnen tavoitteluun?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Trumpin kultti” joutuu puntariin Tilaajille
  3. Korkea­kouluun voi päästä myös ilman pääsy­koetta tai todistus­valintaa – HS esittelee reiteistä jokaisen Tilaajille
  4. Kyllä, kansanedustajien poissaoloilla on väliä – mutta kuinka paljon?
  5. Erdoğan voittajaksi Turkin vaaleissa – presidentti saamassa entistä enemmän valtaa
  6. HS:n selvitys paljastaa eduskunnan puurtajat ja poissaolijat – katso hakukoneesta, miten kukin edustaja osallistuu eduskunnan perustyöhön
  7. Peräti joka kolmas uudis­kodin ostaja löysi asunnostaan valitettavaa – asiakas­tyytyväisyys­tutkimuksen ykkös­rakentaja ja hännän­huippu kertovat, miksi kävi näin
  8. 4 tuntia sitten
  9. Amerikkalaisen mediajätin johtaja kertoo, miksi Facebook hänestä riistää laatulehtiä ja miksi Aki Riihilahdesta tuli The Timesin kolumnisti
  10. Keinoäly ymmärtää jo suomea ja jopa murteita – puhetta tunnistava moottori muuttaa lääkärien sanelut pian suoraan tekstiksi
  11. Pentti Aaltonen, 92, ja Tellervo Aaltonen, 93, pitivät kahden viikon ajan kirjaa kotihoidosta: 14 päivää, 14 eri hoitajaa – ”Kyllä me yhdessä pärjäämme”
  12. Suomen kuningas­hanke meni 1918 aina vain hullummaksi: lopulta monarkiksi kutsuttiin vammautunut saksalais­prinssi Väinö I, joka ei edes halunnut tehtäväänsä ja jonka ulkonäköä suomalaiset kritisoivat Tilaajille
  13. Näytä lisää