Kotimaa

Nuoret naiset kokevat seksuaalista ahdistelua ja väkivaltaa aiempaa useammin, kertoo kysely – Sisäministeri: ”Pitäisi löytää tapa kysyä, miten teillä riidellään”

Alle viidesosa seksuaalisen ahdistelun ja väkivallan tapauksista ilmoitetaan poliisille, selviää keskiviikkona julkaistusta kyselytutkimuksesta.

Nuoret naiset kokevat seksuaalista ahdistelua ja väkivaltaa aiempaa useammin. Tieto käy ilmi keskiviikkona julkaistusta Poliisiammattikorkeakoulun poliisibarometritutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan seksuaalinen ahdistelu ja väkivalta on hieman yleisempää kuin 2010-luvun alussa.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) kommentoi tutkimustuloksia keskiviikkona barometrin julkistustilaisuudessa.

”Me emme voi elää tyytyväisenä tällaisessa tilanteessa, jossa meillä on maailman turvallisin maa, mutta Euroopan toiseksi turvattomimmat parisuhteet. Siihen täytyy pystyä tarttumaan”, Mykkänen sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mykkäsen mukaan seksuaalirikoksiin ja lähisuhdeväkivaltaan puuttumisen avainasemassa ovat terveydenhuolto ja sosiaalityö.

”Vähän niin kuin meiltä jokaiselta kysytään neuvolan lomakkeissa, että montako alkoholiannosta käytät viikossa, niin pitäisi löytää tapa kysyä, että miten teillä riidellään.”

Tutkimuksen mukaan nuorista, alle 30-vuotiaista naisista noin 76 prosenttia kokee, että heitä ei ole koskaan heidän elämänsä aikana seksuaalisesti ahdisteltu tai että he eivät ole koskaan kohdanneet seksuaalista väkivaltaa. Vuonna 2010 sama luku oli noin 87 prosenttia.

Yli 60-vuotiaiden naisten tilanne ei ole muuttunut yhtä paljon: heistä 89–94 prosenttia vastasi vuosien 2012–2018 tutkimuksissa, että he eivät ole koskaan kohdanneet seksuaalista väkivaltaa tai kokeneet seksuaalista ahdistelua.

Kyselyraportin mukaan on mahdollista, että seksuaalinen ahdistelu ja väkivalta on lisääntynyt, tai että samanlainen tapahtuma koetaan sellaiseksi aiempaa useammin. Myös ikäryhmien välillä voi olla eroja siinä, millainen toiminta tulkitaan seksuaaliseksi ahdisteluksi.

Seksuaalisesta ahdistelusta ja väkivallasta ilmoitetaan poliisille edelleen harvoin. Tutkimuksen mukaan noin 17 prosenttia seksuaalisen ahdistelun ja väkivallan tapauksista ilmoitetaan poliisille.

Osuus on selvästi pienempi kuin muiden rikostyyppien vastaavat osuudet.

Kolmannes niistä, jotka eivät ilmoittaneet kokemastaan seksuaalisesta ahdistelusta tai väkivallasta poliisille, jättivät asian ilmoittamatta, koska he pitivät asiaa yksityisenä. Viidesosa ajatteli, ettei rikos ollut kyllin vakava.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen uskoo, että poliisissa tarvitaan toimia ilmoituskynnyksen madaltamiseksi.

”Tietysti jutut pitää tutkia mahdollisimman hyvin, jotta kansalaiselle tulee tunne siitä, että poliisi välittää ja kuuntelee häntä, ja siitä, että poliisi tekee kaikkensa rikosasian selvittämiseksi”, Kolehmainen sanoi barometrin julkistustilaisuudessa.

Poliisiammattikorkeakoulun poliisibarometritutkimuksen aineisto kerättiin marraskuun 2017 ja tammikuun 2018 välillä.

Tutkimukseen haastateltiin 1 096:ta manner-Suomessa asuvaa 15–79-vuotiasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Seksuaalirikokset
 • Poliisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  5. 5

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  6. 6

   Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla

  7. 7

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  8. 8

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  9. 9

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  10. 10

   Supon kriisistä nostanut Ilkka Salmi panee nyt kuntoon koko Suomen poliisin johtamista – Aarniosta lähtenyt vyyhti käydään läpi ”tarkalla kammalla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  8. 8

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  9. 9

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää