Kotimaa    |   Kommentti

Janitskin-käräjien kaaos vaaransi oikeuden­käynnin julkisuuden – Edes kaikki toimittajat eivät mahtuneet saliin

Julkisuus on yksi oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin keskeisistä takeista.

MV-lehden perustajan Ilja Janitskinin oikeudenkäynnin sekavat järjestelyt synnyttivät keskiviikkona Helsingin käräjäoikeuden käytävälle täydellisen kaaoksen.

Saliin oli pyrkimässä runsaasti sekä toimittajia että muuta yleisöä. Suuri osa muusta yleisöstä oli Janitskinin tukiporukkaa. Myös Janitskinin vanhemmat olivat paikalla.

Kaikki halukkaat eivät kuitenkaan mahtuneet seuraamaan istuntoa. Asianosaisten, poliisien ja vartijoiden lisäksi saliin mahtui 12 muuta ihmistä.

Aamupäivällä etusija annettiin median edustajille. Sali oli kuitenkin niin pieni, etteivät edes kaikki toimittajat mahtuneet sisälle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Iltapäivällä etusijajärjestystä ei enää ollut, todennäköisesti Janitskinin tukijoukon protestoinnin takia.

Esimerkiksi Helsingin Sanomat ei iltapäivällä mahtunut saliin.

Miksi istunto sitten pidettiin näin pienessä salissa?

Laamanni Tuomas Nurmen mukaan istunnon kiinnostavuus oli käräjäoikeuden tiedossa, ja järjestelyjä oli pohdittu etukäteen. Päätäntävalta on lain mukaan kuitenkin istunnon puheenjohtajalla.

Nurmen kieli keskellä suuta antamasta lausunnosta on aistittavissa, että syystä tai toisesta puheenjohtaja ei ole ollut halukas siirtämään istuntoa isompaan saliin.

Ratkaisu osoittaa käsittämättömän heikkoa tilannetajua.

Julkisuus on yksi oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin keskeisistä takeista. Vaikka puheenjohtaja voi lain mukaan rajoittaa yleisön määrää tungoksen välttämiseksi, yleistä kiinnostusta herättävän oikeudenkäynnin sijoittaminen minisaliin osoittaa harkintakyvyn puutetta.

Toimittajille annetulla etusijalla on myös perusteet. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on ratkaisuissaan todennut, että oikeudenkäynnin julkisuus toteutuu pääasiassa median kautta.

Voidaanko sitten MV-lehteen kirjoittelevat Janitskinin huutojoukot tulkita median edustajiksi?

Tuskin, jos kuunteli Janitskinin puolustuksen argumentointia. Puolustuksen mukaan MV-lehti on ollut yhden miehen harrastustoiminnasta alkanutta puuhastelua, jossa on vaikea noudattaa Journalistin ohjeita.

MV-lehdellä ei myöskään ole päätoimittajaa eli vastaavaa toimittajaa, vaikka laki vaatii täysin yksiselitteisesti vastaavan toimittajan nimeämistä myös verkkojulkaisulta.

MV-lehti siis katsoo, ettei sillä ole mitään sananvapauden käyttämiseen liittyviä vastuita. Tässä tilanteessa se tuskin voi vaatia myöskään oikeuksia, joilla pyritään turvaamaan median toimintaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Oikeudenkäynnit
 • Julkisuus
 • Susanna Reinboth

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   New York Times: Trumpin asianajaja nauhoitti salaa keskustelun Playboy-mallin maksamisesta hiljaiseksi

  2. 2

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  3. 3

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  4. 4

   Poliisi päätti katkaista helsinkiläismiehen rikoskierteen – epäillään tehneen 19 liikennerikosta puolessa vuodessa

  5. 5

   Digitan antenni-tv-verkossa on häiriöitä koko maassa – syynä on tietoliikennevika

  6. 6

   IL: Mies saattoi olla kuolleena jopa 1,5 vuotta invalidiyhdistyksen asunnossa Helsingissä

  7. 7

   Sateet saattavat kiertää pääkaupunkiseudun – ”Helteisiin saa nyt tottua”

  8. 8

   Muotitalo Burberry hämmästytti polttamalla vaatteitaan miljoonien edestä – ”Luksustuotteiden ei haluta päätyvän väärille kuluttajille”, arvioi muotioikeuden asiantuntija

  9. 9

   Ainakin 14 loukkaantui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  10. 10

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  4. 4

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  5. 5

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  6. 6

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  7. 7

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  8. 8

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  9. 9

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää