Kotimaa

Turun puukotusiskun tutkintaryhmä: Turvapaikkaprosessi kestää liian pitkään, radikalisoitumista on estettävä tehokkaammin

Tutkintaryhmän mukaan turvapaikkapäätösten ja niistä tehtyjen valitusten käsittelyaikojen pitäisi lyhetä merkittävästi. ”Pitkät odotusajat ja epärealistiset odotukset voivat altistaa radikalisoitumiselle”, ryhmän johtaja Kai Valonen sanoo.

Turun viime elokuista puukotusiskua selvittänyt tutkintaryhmä esittää, että turvapaikkapäätösten ja niistä tehtyjen valitusten käsittelyaikojen pitäisi lyhetä merkittävästi.

Lisäksi ryhmä suosittelee muun muassa turvapaikanhakijoiden henkilöllisyyden ja iän tehokkaampaa selvittämistä sekä uusia toimintamalleja nopeaan väestön varoittamiseen.

Tutkintaryhmä julkaisi selvityksensä torstaina.

Selvityksessä listataan yhteensä yhdeksän suositusta turvallisuuden parantamiseksi. Ensimmäinen niistä on se, että turvapaikkapäätösten ja niistä tehtyjen valitusten keskimääräisen kokonaiskäsittelyajan tulisi lyhetä merkittävästi. Nykyisin aika on noin 1,5 vuotta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Turvapaikanhakijoiden pitkät odotusajat ja epärealistiset odotukset voivat altistaa radikalisoitumiselle”, tutkintaryhmän johtaja Kai Valonen sanoo.

Lisäksi tutkintaryhmä suosittelee, että Maahanmuuttovirasto kehittää menettelytapojaan, jotta turvapaikanhakijoiden henkilöllisyys ja ikä voitaisiin selvittää paremmin. Turun puukottaja Abderrahman Bouanane ilmoitti Suomeen saapuessaan väärän nimen ja iän.

Tutkintaryhmä suosittelee myös turvapaikanhakijoita koskevan neuvontapalvelun perustamista. Sisäministeriötä ja sosiaali- ja terveysministeriötä kehotetaan myös selvittämään, kuinka radikalisoitumisen ehkäisyssä tarpeellisten järjestöjen rahoitus ja ohjaus järjestetään.

”Turvapaikanhakijat eivät ilmiönä ole turvallisuusongelma. Mukana on kuitenkin henkilöitä, jotka radikalisoituvat täällä. Radikalisoitumista ei huomaa juuri kukaan muu kuin tekijän lähipiiri. Tällaisessa tilanteessa ongelmaksi muodostuu se, keneltä voidaan kysyä apua”, Valonen sanoo.

Bouananesta oli varoitettu viranomaisia yli puoli vuotta ennen puukkoiskua. Tieto meni paikallispoliisille, joka välitti suojelupoliisille vinkin miehen radikalisoitumisesta ja kiinnostuksesta ääriajatteluun.

Suojelupoliisi ei kuitenkaan ottanut miestä terrorismintorjunnan kohdehenkilöksi, koska vinkki sisälsi vain tietoa ääriajattelusta mutta ei mitään konkreettista terrori-iskun suunnittelusta.

Selvityksen luovuttamistilaisuudessa korostettiinkin radikalisoitumisen ehkäisyä.

”Poliisin työn painopistettä pitäisi saada lähemmäs ihmisiä. Pitäisi olla enemmän luottamuksen rakentamista ja radikalisoitumisen ehkäisyä. Poliisin pitäisi pystyä ohjaamaan paremmin oikean palvelun piiriin, on se sitten nuorisopalvelut tai jokin muu taho”, Valonen sanoo.

Lisäksi tutkintaryhmä suosittelee, että ministeriöt ”yhdenmukaistavat moniviranomaistilanteiden johtamis- ja viestintätavat sellaisiksi, että tarvittavat viranomaiset pääsevät ja otetaan aktiivisesti mukaan kaikissa äkillisissä suurissa tilanteissa”.

”Nyt poliisilla oli prioriteetti saada tekijä kiinni, mikä oli totta kai poliisilla ihan oikea prioriteetti ja lopputulos oli hyvä, mutta muut viranomaiset jäivät odottamaan poliisilta tietoa siitä, että koska on turvallinen tilanne saapua paikalle. Viranomaisten välillä pitäisi olla selkeä tieto siitä, keneltä milloinkin kysytään tietoja. Nyt tilanne meni odotteluksi”, Valonen sanoo.

Ministeriöitä suositellaan myös valmistelemaan säännöksiä, joiden perusteella poliisin ja terveydenhuollon olisi onnettomuus- ja väkivaltarikostilanteissa luovutettava uhrien ja lähiomaisten henkilötiedot psykososiaalisen tuen tarpeisiin.

Nyt poliisi ei löytänyt lakipykälää, jonka perusteella tietoja olisi voinut luovuttaa.

”Tämä on haasteellinen kokonaisuus. On tunnistettu, etteivät tiedot liiku tarpeeksi hyvin. Sisäministeri Kai Mykkänen on käynnistänyt yhteistyön sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. Tämä suositus otetaan varmasti siellä käsittelylistalle”, oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) sanoo.

Tutkintaryhmä suosittelee kehittämään myös uusia toimintamalleja nopeaan väestön varoittamiseen. Tällainen voisi olla esimerkiksi varoitusten välittäminen paikalla oleviin matkapuhelimiin.

Valtioneuvoston tilannekeskukselle ryhmä suosittaa, että se sopisi tilannetiedon kulkemisesta ”sujuvasti ja viiveettä” valtioneuvoston tilannekeskukseen, jotta se voidaan jakaa valtionjohdolle ja eri hallinnonaloille.

”Valtioneuvoston tilannekeskus on aika uusi toimija. Siellä pitäisi saada linjat paremmin auki ja mietittyä, ketkä mitäkin tietoa tarvitsevat ja missä tilanteissa”, Kai Valonen sanoo.


Monet suosituksista vaativat rahaa. Siitä, onko sitä luvassa ja kuinka paljon, ei ole tietoa.

”Siihen en lähde ottamaan kantaa. Kaikki suositukset perataan ja tarvittaviin toimenpiteisiin ryhdytään”, Häkkänen sanoo.

Selvitystä varten tutkintaryhmä kahlasi läpi asiakirjoja ja tapasi yhteensä noin sata ihmistä.

Tutkintaryhmän selvitys on tehty irrallaan poliisitutkinnasta ja oikeudenkäynnistä. ”Tutkinnan tarkoitus on turvallisuuden parantaminen. Se on ihan eri tehtävä kuin poliisilla tai oikeuslaitoksella”, Valonen sanoo.

Valtioneuvosto asetti tutkintaryhmän viime syksynä. Turvallisuustutkintalain mukaan valtioneuvosto voi asettaa tutkintaryhmän selvittämään poikkeuksellista tapahtumaa.

Vastaavanlaiset selvitykset on tehty vuosien 2007 ja 2008 kouluampumisista sekä vuonna 2012 surmatun 8-vuotiaan tytön tapauksesta.

Tutkintaryhmään kuuluu Valosen lisäksi psykologian tohtori Mika Hatakka, ensihoidon ylilääkäri Vesa Lund, vanhempi tutkija Olli Ruohomäki Ulkopoliittisesta instituutista, johtaja Tarja Wiikinkoski Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta, filosofian maisteri Kari Ylönen ja Tampereen kaupungin maahanmuuttajatyön palvelupäällikkö Marja Nyrhinen.

Kaksi ihmistä kuoli ja kahdeksan loukkaantui Turun puukotusiskussa elokuussa 2017. Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa tapauksessa tuomionsa perjantaina kello 13.

Marokkolaista Abderrahman Bouananea syytetään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

Oikaisu: Juttua korjattu 14.6. klo 15.03. Kouluampumiset tapahtuivat vuosina 2007 ja 2008, ei 2007 ja 2011, kuten jutussa aikaisemmin väitettiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  2. 2

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Miten siskoni olisi voinut sanoa, että isämme ei enää ole toimintakykyinen? Lääkärin pitäisi haastatella muistisairasta ja omaisia erikseen

  5. 5

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  6. 6

   Onko presidentin ympärillä hiljaisuuden kehä?

  7. 7

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  8. 8

   Kiina käyttää kovia keinoja maailmalla, ja se pitäisi ottaa huomioon Suomenkin lainsäädännössä

   Tilaajille
  9. 9

   Yli kolme metriä korkean keskusta-asunnon kuutiohinta voi olla yllättävän pieni verrattuna tavanomaiseen huoneistoon – ilmatila kannattaa hyödyntää sisustuksessa ja säilytyksessä

  10. 10

   Siniset on vielä vuoden jälkeen puolue, jolla on alle tuhat jäsentä ja joka etsii arvojaan – HS seurasi olemassa­olostaan kamppailevan puolueen ministeri­kokousta Turussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren suunnittelussa tehtiin suuri virhe

  3. 3

   ”Miten te suomalaiset oikein selviätte hankalan luonteenne kanssa?”– Kiinalaiset rakastuivat sosiaalisesti kömpelöön Mattiin, joka välttelee ihmisten kohtaamista

  4. 4

   Suomalaismiehen epäillään joutuneen yli 30 miljoonan euron arvoisen bitcoin-kavalluksen uhriksi – Huijauksen taustalla on thaimaalaisia julkkiksia ja pankkien laiminlyöntejä

  5. 5

   Tapio Pesola näyttäisi lapsilleen mielellään maailmaa, mutta hän ei lennä vapaa-ajalla: ”Vaikka söisi koko vuoden vegaaniruokaa, ei pysty kompensoimaan kaukomatkojen päästöjä”

  6. 6

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  7. 7

   Huippuyliopisto MIT:n tutkijat onnistuivat katkaisemaan spagetin kahteen osaan – ei ole niin helppoa kuin luulisi, sillä spagettimysteeri on kalvanut fyysikoita vuosikymmeniä

  8. 8

   Lasse Lempaisen veitsen alla oli sadan miljoonan euron mies – Saako maailman paras urheilukirurgi Sakari Orava seuraajan Suomesta?

   Tilaajille
  9. 9

   ”Minut yllättää yhä, etteivät ihmiset tajua: ohitus ei lähde takapuskurista” – HS ajoi 700 kilometriä nopeusrajoitusten mukaisesti ja selvitti, kuinka suomalaiset ohittelevat

  10. 10

   Kehitysmaiden lapset saatiin kouluun, mutta he eivät välttämättä opi edes lukemaan – tutkijan mielestä koulutuksen kärkimaa Suomi voisi auttaa, jos uskaltaisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  4. 4

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  5. 5

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  6. 6

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita
  3. Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan Tilaajille
  4. Rotusortajat ampuivat opiskelijoita tässä Soweton kirkossa – Nelson Mandela muutti kaiken, ja nyt Osmo Vänskä johti mustat ja valkoiset ekstaattiseen harmoniaan hänen satavuotisjuhlissaan
  5. Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana Tilaajille
  6. Onko presidentin ympärillä hiljaisuuden kehä?
  7. Kiina käyttää kovia keinoja maailmalla, ja se pitäisi ottaa huomioon Suomenkin lainsäädännössä Tilaajille
  8. Yli kolme metriä korkean keskusta-asunnon kuutiohinta voi olla yllättävän pieni verrattuna tavanomaiseen huoneistoon – ilmatila kannattaa hyödyntää sisustuksessa ja säilytyksessä
  9. Miten siskoni olisi voinut sanoa, että isämme ei enää ole toimintakykyinen? Lääkärin pitäisi haastatella muistisairasta ja omaisia erikseen
  10. Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho
  11. Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden Tilaajille
  12. Näytä lisää