Kotimaa

Turun puukotusiskun tutkintaryhmä: Turvapaikkaprosessi kestää liian pitkään, radikalisoitumista on estettävä tehokkaammin

Tutkintaryhmän mukaan turvapaikkapäätösten ja niistä tehtyjen valitusten käsittelyaikojen pitäisi lyhetä merkittävästi. ”Pitkät odotusajat ja epärealistiset odotukset voivat altistaa radikalisoitumiselle”, ryhmän johtaja Kai Valonen sanoo.

Turun viime elokuista puukotusiskua selvittänyt tutkintaryhmä esittää, että turvapaikkapäätösten ja niistä tehtyjen valitusten käsittelyaikojen pitäisi lyhetä merkittävästi.

Lisäksi ryhmä suosittelee muun muassa turvapaikanhakijoiden henkilöllisyyden ja iän tehokkaampaa selvittämistä sekä uusia toimintamalleja nopeaan väestön varoittamiseen.

Tutkintaryhmä julkaisi selvityksensä torstaina.

Selvityksessä listataan yhteensä yhdeksän suositusta turvallisuuden parantamiseksi. Ensimmäinen niistä on se, että turvapaikkapäätösten ja niistä tehtyjen valitusten keskimääräisen kokonaiskäsittelyajan tulisi lyhetä merkittävästi. Nykyisin aika on noin 1,5 vuotta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Turvapaikanhakijoiden pitkät odotusajat ja epärealistiset odotukset voivat altistaa radikalisoitumiselle”, tutkintaryhmän johtaja Kai Valonen sanoo.

Lisäksi tutkintaryhmä suosittelee, että Maahanmuuttovirasto kehittää menettelytapojaan, jotta turvapaikanhakijoiden henkilöllisyys ja ikä voitaisiin selvittää paremmin. Turun puukottaja Abderrahman Bouanane ilmoitti Suomeen saapuessaan väärän nimen ja iän.

Tutkintaryhmä suosittelee myös turvapaikanhakijoita koskevan neuvontapalvelun perustamista. Sisäministeriötä ja sosiaali- ja terveysministeriötä kehotetaan myös selvittämään, kuinka radikalisoitumisen ehkäisyssä tarpeellisten järjestöjen rahoitus ja ohjaus järjestetään.

”Turvapaikanhakijat eivät ilmiönä ole turvallisuusongelma. Mukana on kuitenkin henkilöitä, jotka radikalisoituvat täällä. Radikalisoitumista ei huomaa juuri kukaan muu kuin tekijän lähipiiri. Tällaisessa tilanteessa ongelmaksi muodostuu se, keneltä voidaan kysyä apua”, Valonen sanoo.

Bouananesta oli varoitettu viranomaisia yli puoli vuotta ennen puukkoiskua. Tieto meni paikallispoliisille, joka välitti suojelupoliisille vinkin miehen radikalisoitumisesta ja kiinnostuksesta ääriajatteluun.

Suojelupoliisi ei kuitenkaan ottanut miestä terrorismintorjunnan kohdehenkilöksi, koska vinkki sisälsi vain tietoa ääriajattelusta mutta ei mitään konkreettista terrori-iskun suunnittelusta.

Selvityksen luovuttamistilaisuudessa korostettiinkin radikalisoitumisen ehkäisyä.

”Poliisin työn painopistettä pitäisi saada lähemmäs ihmisiä. Pitäisi olla enemmän luottamuksen rakentamista ja radikalisoitumisen ehkäisyä. Poliisin pitäisi pystyä ohjaamaan paremmin oikean palvelun piiriin, on se sitten nuorisopalvelut tai jokin muu taho”, Valonen sanoo.

Lisäksi tutkintaryhmä suosittelee, että ministeriöt ”yhdenmukaistavat moniviranomaistilanteiden johtamis- ja viestintätavat sellaisiksi, että tarvittavat viranomaiset pääsevät ja otetaan aktiivisesti mukaan kaikissa äkillisissä suurissa tilanteissa”.

”Nyt poliisilla oli prioriteetti saada tekijä kiinni, mikä oli totta kai poliisilla ihan oikea prioriteetti ja lopputulos oli hyvä, mutta muut viranomaiset jäivät odottamaan poliisilta tietoa siitä, että koska on turvallinen tilanne saapua paikalle. Viranomaisten välillä pitäisi olla selkeä tieto siitä, keneltä milloinkin kysytään tietoja. Nyt tilanne meni odotteluksi”, Valonen sanoo.

Ministeriöitä suositellaan myös valmistelemaan säännöksiä, joiden perusteella poliisin ja terveydenhuollon olisi onnettomuus- ja väkivaltarikostilanteissa luovutettava uhrien ja lähiomaisten henkilötiedot psykososiaalisen tuen tarpeisiin.

Nyt poliisi ei löytänyt lakipykälää, jonka perusteella tietoja olisi voinut luovuttaa.

”Tämä on haasteellinen kokonaisuus. On tunnistettu, etteivät tiedot liiku tarpeeksi hyvin. Sisäministeri Kai Mykkänen on käynnistänyt yhteistyön sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. Tämä suositus otetaan varmasti siellä käsittelylistalle”, oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) sanoo.

Tutkintaryhmä suosittelee kehittämään myös uusia toimintamalleja nopeaan väestön varoittamiseen. Tällainen voisi olla esimerkiksi varoitusten välittäminen paikalla oleviin matkapuhelimiin.

Valtioneuvoston tilannekeskukselle ryhmä suosittaa, että se sopisi tilannetiedon kulkemisesta ”sujuvasti ja viiveettä” valtioneuvoston tilannekeskukseen, jotta se voidaan jakaa valtionjohdolle ja eri hallinnonaloille.

”Valtioneuvoston tilannekeskus on aika uusi toimija. Siellä pitäisi saada linjat paremmin auki ja mietittyä, ketkä mitäkin tietoa tarvitsevat ja missä tilanteissa”, Kai Valonen sanoo.


Monet suosituksista vaativat rahaa. Siitä, onko sitä luvassa ja kuinka paljon, ei ole tietoa.

”Siihen en lähde ottamaan kantaa. Kaikki suositukset perataan ja tarvittaviin toimenpiteisiin ryhdytään”, Häkkänen sanoo.

Selvitystä varten tutkintaryhmä kahlasi läpi asiakirjoja ja tapasi yhteensä noin sata ihmistä.

Tutkintaryhmän selvitys on tehty irrallaan poliisitutkinnasta ja oikeudenkäynnistä. ”Tutkinnan tarkoitus on turvallisuuden parantaminen. Se on ihan eri tehtävä kuin poliisilla tai oikeuslaitoksella”, Valonen sanoo.

Valtioneuvosto asetti tutkintaryhmän viime syksynä. Turvallisuustutkintalain mukaan valtioneuvosto voi asettaa tutkintaryhmän selvittämään poikkeuksellista tapahtumaa.

Vastaavanlaiset selvitykset on tehty vuosien 2007 ja 2008 kouluampumisista sekä vuonna 2012 surmatun 8-vuotiaan tytön tapauksesta.

Tutkintaryhmään kuuluu Valosen lisäksi psykologian tohtori Mika Hatakka, ensihoidon ylilääkäri Vesa Lund, vanhempi tutkija Olli Ruohomäki Ulkopoliittisesta instituutista, johtaja Tarja Wiikinkoski Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta, filosofian maisteri Kari Ylönen ja Tampereen kaupungin maahanmuuttajatyön palvelupäällikkö Marja Nyrhinen.

Kaksi ihmistä kuoli ja kahdeksan loukkaantui Turun puukotusiskussa elokuussa 2017. Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa tapauksessa tuomionsa perjantaina kello 13.

Marokkolaista Abderrahman Bouananea syytetään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

Oikaisu: Juttua korjattu 14.6. klo 15.03. Kouluampumiset tapahtuivat vuosina 2007 ja 2008, ei 2007 ja 2011, kuten jutussa aikaisemmin väitettiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turun puukotukset
 • Terrorismi
 • Radikalisoituminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  5. 5

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  6. 6

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  7. 7

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  8. 8

   Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla

  9. 9

   Supon kriisistä nostanut Ilkka Salmi panee nyt kuntoon koko Suomen poliisin johtamista – Aarniosta lähtenyt vyyhti käydään läpi ”tarkalla kammalla”

  10. 10

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  8. 8

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  9. 9

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää