Kotimaa

Nuoren päättöarviointi vaikutti äidin mielestä epäreilulta ja virheelliseltä – opettajan valta arvosanan antajana on kuitenkin rikkomaton

Jokelan koulussa Tuusulassa opettaja ja perhe väänsivät äidinkielen numerosta koko kevään.

Äiti ja yhdeksäsluokkalainen tytär lähtivät hyvissä ajoin keväällä selvittämään, mitä olisi tehtävissä äidinkielen päättöarvosanan nostamiseksi.

Haaveissa oli paikka tietyssä ammattikoulutuksessa, mutta unelma oli kaatumassa äidinkielen seiskaan. Muut lukuaineet kun olivat järjestään vähintään kaseja.

”Tyttö teki lisätöitä, yritti ja ahkeroi. Opettaja ei huomioinut sitä lainkaan, ja tuloksena oli todistuksessa seitsemän. Vähemmälläkin tekemisellä seiskan olisi saanut. Lisäksi tytöllä meni tärkeää aikaa pääsykokeeseen valmistautumisesta”, äiti purkaa harmitustaan.

Karkein virhe tehtiin perheen mielestä siinä, että opettaja käytti arvostelussa uutta opetussuunnitelmaa (ops), kun olisi pitänyt käyttää vanhaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Aineen arvioinnissa opettaja suoraan kirjoitti, että uuden opetussuunnitelman kriteerit arvosanalle kahdeksan eivät täyttyneet”, äiti kertoo.

Nyt seitsemännen luokan päättäneet ovat ensimmäisiä oppilaita, jotka etenevät uuden opetussuunnitelman mukaan. Heitä vanhemmat vuosiluokat opiskelevat edelleen vanhan opsin mukaan.

Tämä on tuottanut kouluissa epäselvyyksiä, jopa virheitä. Uusia arviointikriteerejä ja opetuksen sisältöjäkin on ruvettu käyttämään koko koulussa yhtä aikaa.

Opetushallituksen arvioinnista vastaava opetusneuvos Erja Vitikka muistuttaa perussäännön olevan, että tänä keväänä ja vielä ensi keväänäkin päättöarvioinnin saavat arvioidaan vanhojen kriteerien mukaan.

”Tavoitteet ja kriteerit tulevat vanhasta opetussuunnitelmasta, ja jokaisen kunnan ja rehtorin tulee se tietää.”

Kotona perhe laski yhteen äidinkielen aineiden ja muiden keskeisten harjoitustöiden arvosanat ja sai keskiarvoksi 7,48.

”Käytin tytön seiskaksi arvosteltuja aineita muiden koulujen äidinkielenopettajilla, ja heidän mielestään ne olivat kasin tai ysin tasoa.”

Äiti haluaa esiintyä ilman nimeään lasten yksityisyyttä suojatakseen.

Julkisuuteen hän haluaa asian tuoda, koska yhteisvalinnassa hänen tyttärensä kilpailee sellaisten oppilaiden kanssa, joiden arvostelu ei ole ollut välttämättä niin tiukkaa.

Jokelan koulussa Tuusulassa koettu episodi ei ole ainutlaatuinen. Erja Vitikka sanoo, että päättöarviointiin liittyviä kysymyksiä tulee aina lukuvuoden päätteeksi.

Koetuista vääryyksistä voi valittaa myös aluehallintovirastoihin, joihin kanteluita tulee harvakseltaan.

Päättöarvioinnin ongelmat on Opetushallituksessa nyt toden teolla tiedostettu, ja tarkempia arviointikriteerejä eri arvosanoille lähdetään määrittelemään laajemmin heti syksyllä.

”Tarkoitus on, että uudet työkalut ovat käytössä, kun ensimmäiset uuden opetussuunnitelman mukaan opiskelevat yläkoululaiset saavat päättötodistuksensa keväällä 2020”, Vitikka sanoo.

Myös opetus- ja kulttuuriministeriö otti numeroarvioinnin esiin perjantaina ilmestyneessä tiedotteessaan, jossa se kertoi opettajankoulutuksen kehittämiseen myönnetystä 12,7 miljoonan euron summasta.

”Viime aikoina on keskusteltu paljon arvioinnista ja sen tasapuolisuudesta. Opettajien arviointiosaaminen on yksi myönnettävän rahoituksen keskeisistä kohteista”, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) sanoi tiedotteessa.

HS uutisoi päättöarviointia koskevista ongelmista toukokuun lopussa.

Jokelan koulun rehtori Minna Järvi myöntää, että uuden ja vanhan opsin käyttö eri vuosiluokilla on tuonut haasteita.

Tavoitteiden pitäisi Järven mukaan olla kullakin luokka-asteella oikean opetussuunnitelman mukaisia, mutta arvioinnin tavat ja menetelmät nousevat käytännön opetustilanteista.

”Uusia menetelmiä käytetään vanhan opetussuunnitelman kanssa”, Järvi sanoo.

Myös monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin osallistuu Jokelassa koko koulu, vaikka ne ovat uuden opetussuunnitelman mukanaan tuomia.

Uuden opsin ydinajatus on, että oppilas pääsee osoittamaan osaamistaan mahdollisimman monipuolisin tavoin ja pitkin lukuvuotta.

”Tämä käytäntö kuuluu kaikille vuosiluokille. Se on ainoastaan oppilaan etu”, Järvi perustelee.

Vitikka pitää oikeana, että menetelmällistä puolta on otettu käyttöön koko koulussa. Vanhassakin opetussuunnitelmassa korostetaan sitä, että päättöarvosana ei saa muodostua yksioikoisesti kokeiden tai kurssiarvosanojen summana.

”Siinä ei kuitenkaan niin paljon avattu monipuolisen arvioinnin ja ohjaavan palautteen merkitystä. Traditiot ovat olleet voimissaan”, Vitikka kuvaa.

”Nyt viesti oppimista ohjaavasta arvioinnista on mennyt paremmin perille.”

Olisiko äidinkielen numero ollut parempi, jos arvioinnissa olisi käytetty oikeaa opetussuunnitelmaa?

Rehtori Järven mukaan ei. ”Arvosana määräytyy osaamisen taitotason mukaan ja se on säilynyt uudessa opetussuunnitelmassa hyvin samankaltaisena.”

Opetushallituksen Vitikka korostaa, ettei hän voi ottaa kantaa yksittäistapaukseen, mutta muistuttaa, että opetussuunnitelmien välillä toki voi olla sellaisia painotuksellisia eroja, jotka voivat ratkaista arvosanan.

Äidin mielestä heidän esimerkkinsä osoittaa, kuinka kirjavaa arvostelu voi Suomen kouluissa olla.

”Monessakohan Suomen koulussa ei edes tajuta, mitä opetussuunnitelmaa nyt pitäisi käyttää?”

Huoltaja jää hänen mielestään tilanteessa yksin. Nuoret itse ovat puolustuskyvyttömiä. ”Monessa tapauksessa oikeusmurha on oikea sana”, äiti toteaa.

Järven mielestä hän ei rehtorina voi tehdä muuta kuin luottaa opettajan ammattitaitoon.

”Arviointi on opettajan perustyötä. Jos koenumerot ja kirjalliset työt näyttävät tiettyä tasoa, opettaja voi perustella muilla tunnilla tapahtuvilla näytöillä arvosanan joksikin muuksi – eli nostaa sitä ylöspäin tai laskea alaspäin.”

Kun opettaja perustelee, miksi arvosana on mikä on, siihen on voitava vain luottaa, sanoo Järvi.

”Sitä on vaikea lähteä kiistämään. Rehtorina olen hyväksynyt, että opettajan antamat perustelut ovat riittävät.”

Järven mielestä olennaista on, että arvostelu on linjassa koulun muiden oppilaiden kanssa. Absoluuttisen objektiivista arvostelusta saisi vain valtakunnallisilla päättökokeilla.

”Arvioinnin taso harvoin tulee yllätyksenä oppilaalle itselleen. Huoltajalle kyllä.”

Järvi myöntääkin, että viestintää vanhempien suuntaan voisi entisestään parantaa ja kehottaa heitä seuraamaan aktiivisesti suoritusten tasoa Wilma-järjestelmässä.

Äiti ei lähde kiistelemään siitä, oliko päättöarvosana oikea. Eniten häntä kummastuttaa opetussuunnitelmien ”väärinkäyttö” asiassa, joka voi olla nuorelle kohtalokas.

Fakta

Arviointiin kiireesti lisää tukea


 Opetushallitus määrittelee päättöarvioinnille täsmällisemmät ja kansallisesti velvoittavat kriteerit kevääseen 2020 mennessä. Samalla arvioidaan, tulisiko toiselle ja kuudennelle luokalle laatia tarkemmat kriteerit.

 Nykyisin on määritelty kriteerit ainoastaan arvosanalle kahdeksan sekä kuvaukset tämän ylittävälle ja alittavalle osaamiselle.

 Eri tutkimuksissa on käynyt ilmi, että oppilaan päättöarvosana ja osaaminen voivat poiketa toisistaan huomattavasti.

 Opettajat ovat tuoneet voimakkaasti esiin, että arvosanalle viisi tulee määritellä kriteerit.

 Täsmennetyt kriteerit eivät ehdi käyttöön kaikkeen uuden opsin mukaiseen päättöarviointiin. Ensimmäiset oppisisällöt päättyivät seiskaluokkalaisten osalta jo tänä keväänä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Peruskoulu
 • Numeroarviointi
 • Koulutus
 • Marjo Valtavaara

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Amerikkalaisyhtiö: Kiina yritti hyökätä Suomen verkkoihin ennen Trumpin ja Putinin kokousta

  2. 2

   Tuntematon Konstantin ilmestyi biljardisalille ja teki ”työttömästä rakennusmiehestä” yritysjohtajan – Näin kansainvälinen rahanpesu ulotti lonkeronsa Järvenpään Nordeaan

  3. 3

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  4. 4

   Trump uhosi CNBC:n haastattelussa olevansa valmis ryhtymään ”Putinin pahimmaksi painajaiseksi” – arveli kuitenkin, ettei niin pitkälle tarvitse mennä

  5. 5

   Japania kurittavat ennätykselliset helteet – Useita ihmisiä on kuollut ja yli 2 000 joutunut sairaalaan kuumuuden takia

  6. 6

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  7. 7

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  8. 8

   Kaikkien aikojen lämpöennätystä Lapissa hehkutettiin tällä viikolla – ikivanhoista vuosikirjoista löytyikin merkintä vielä hikisemmästä päivästä

  9. 9

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  10. 10

   Ovatko ihmiset liian kehittymättömiä demokratiaan? Trumpin esiintymistä seuratessa on vaikea uskoa, että hän todella on kansan itselleen valitsema johtaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  4. 4

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  5. 5

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  6. 6

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  7. 7

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  8. 8

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  9. 9

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  10. 10

   Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Yhden miehen matkatoimisto otti rahaa lomamatkoista ja palveluista, joita ei kuitenkaan ollut – bulgarialaisen toimiston vetäjä tuomittiin lähes 50 petosrikoksesta
  3. Amerikkalaisyhtiö: Kiina yritti hyökätä Suomen verkkoihin ennen Trumpin ja Putinin kokousta
  4. Japania kurittavat ennätykselliset helteet – Useita ihmisiä on kuollut ja yli 2 000 joutunut sairaalaan kuumuuden takia
  5. Tuntematon Konstantin ilmestyi biljardisalille ja teki ”työttömästä rakennusmiehestä” yritysjohtajan – Näin kansainvälinen rahanpesu ulotti lonkeronsa Järvenpään Nordeaan
  6. Suomalaisvauhti jäi vielä paitsioon Saksan GP:n harjoituksissa – Räikkönen ja Bottas eivät onnistuneet ajamaan kunnon kierrosta pehmeimmillä renkailla
  7. Trump uhosi CNBC:n haastattelussa olevansa valmis ryhtymään ”Putinin pahimmaksi painajaiseksi” – arveli kuitenkin, ettei niin pitkälle tarvitse mennä
  8. Vapaaottelija Minna Grusander haluaa tehdä lauantaina historiaa tittelitaistossa
  9. Tunti sitten
  10. Pori Jazzin esiintyjät laidasta laitaan arvostelivat Donald Trumpin esiintymistä Helsingissä – ja soittivat oikeudenmukaisuuden puolesta
  11. ”Tyhjän tien syndrooma otti vallan”, perusteli poliisin kiinniottama kaahari toimintaansa – Vantaalaismies ajoi satasta 40 kilometrin rajoitusalueella
  12. Kaikkien aikojen lämpöennätystä Lapissa hehkutettiin tällä viikolla – ikivanhoista vuosikirjoista löytyikin merkintä vielä hikisemmästä päivästä
  13. Näytä lisää