Kotimaa

Silitysraudan ja kömpelön laudan voi nyt hylätä – käsikäyttöisten vaate­höyrystimien myynti selvässä kasvussa

Silitystä välttelevät hankkivat nyt käsikäyttöisiä vaatehöyrystimiä saadakseen vaatteensa rypyttömiksi.

Vuoden paras hankinta, julisti lifestyle-bloggaaja Ida Hanhiniemi viime syksynä blogissaan 365 days with Ida.

Hanhiniemen ylistämä hankinta oli käsikäyttöinen vaatehöyrystin. Se on silitysraudan vastine, hieman hiustenkuivaajaa suurempi laite, jonka muodostama vesihöyry saa vaatteet siliämään.

Vaatehöyrystin on saanut monet silitystä inhoavat huokaisemaan helpotuksesta. Silityslautaa ei tarvita, sillä höyrystettävä vaate voi roikkua henkarissa. Lämmin vesihöyry kostuttaa ja oikaisee tekstiilikuidut.

Aikaa kuluu minuutti tai pari höyrystäjän tehokkuudesta riippuen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Surkeaksi silittäjäksi tunnustautuva Hanhiniemikin vältteli vaivalloiselta tuntuvaa silittämistä. Helposti ryppyyntyvät vaatteet jäivät pitämättöminä kaappiin.

”Sen jälkeen, kun ostin vaatehöyrystimen, olen saanut vaatekaappini huomattavasti laajemmin käyttöön”, Hanhiniemi sanoo.


Hanhiniemi ei ole ainoa vaatehöyrystimestä innostunut kuluttaja. Kodinkoneketjuista kerrotaan, että vaatehöyrystinten kysyntä on lisääntynyt selvästi koko sen ajan, kun höyrystimiä on ollut muutaman vuoden ajan myynnissä.

Tietoisuus vaatehöyrystimestä kasvaa – höyrystinjuttu oli Hanhiniemen viime vuoden luetuimpia postauksia.

Gigantin ja Powerin mukaan höyrystinten menekki on kasvanut vuosi vuodelta.

”Voi sanoa, että käyrä on vahvasti ylöspäin. Vaatehöyrystimet ovat kasvattaneet suosiotaan enemmän suhteessa perinteiseen silitysrautaan”, sanoo pienten kodinkoneiden myyntipäällikkö Pasi Puputti Gigantista.

Kysynnän lisääntymisen myötä kodinkoneliikkeet ovat myös laajentaneet höyrystinvalikoimaansa.

”Tällä hetkellä valikoimastamme löytyy jo yli kymmenen erilaista laitetta, kun pari vuotta sitten malleja oli markkinoilla vain muutamia vaihtoehtoja”, sanoo myyntipäällikkö Ari-Pekka Pulkkinen Powerista.

Käsikäyttöisen höyrystimen saa halvimmillaan 40–50 eurolla. Hinnakkaimmissa noin 200 euron malleissa on mukana teline.

Myynnissä on höyrystinkaappejakin, mutta niiden hinta nousee jo useaan tuhanteen euroon.

Asiantuntija Satu Nissi-Rantakömi Suomen Tekstiili & Muoti -liitosta sanoo höyrystimen suoristavan hyvin esimerkiksi neulos- ja trikoovaatteet sekä ohuet puuvilla- ja viskoosivaatteet. Se oikaisee ja raikastaa myös villavaatteita.

”Höyrystin toimii myös vaatteissa, joissa on kolmiulotteista muotoa tai jotka ovat hyvin istuvia, jolloin niitä on hankala silittää silityslaudan päällä. Höyrystinlaite on ihan kätevä, kun vaate halutaan oikoa nopeasti ja saada päälle”, Nissi-Rantakömi sanoo.

”Vaatteissa se riittää varmasti aika pitkälle. Näen, että höyryttimelle ja silitysraudalle on omat paikkansa, ehkä vähän eri käyttötarkoituksiin.”

Nissi-Rantakömi uskoo, että esimerkiksi miesten kovakauluksiset paitapuserot siliävät yhä parhaiten silitysraudalla, samoin paksut puuvillaiset ja pellavaiset vaatteet, jotka tarvitsevat silitysraudan prässiä.

Lakanat ja pöytäliinatkin on helpompi silittää tai mankeloida. Kalvorakenteiset ulkovaatteet puolestaan eivät välttämättä kestä höyryä, mutta harvoin ne silottamista kaipaavatkaan.

”Vaatteiden hoito-ohjelapuissa ei ole ohjetta höyrystimen käyttöön, koska kuluttajapuolella ne ovat uudempia laitteita. Se on varovaisesti kokeiltava”, Nissi-Rantakömi sanoo.

Hän huomauttaa, että kahden pisteen (150 astetta) silityslämpötilasta ylöspäin on mahdollista käyttää höyryä. Siten kahden pisteen silitystä kestävän tekstiilin on kestettävä höyrykin.

Bloggaaja Ida Hanhiniemi ei ole koskenut silitysrautaan höyrystimen hankinnan jälkeen, vaikka hän uskookin, että silitysrauta toimii yhä parhaiten tietyillä tekstiileillä.

”Höyrystin sopii parhaiten nopeaan käyttöön, kun vaate pitää saada nopeasti päälle”, Hanhiniemi sanoo.

”Pakkasin höyrystimen lomamatkallekin mukaan. Matkaseuralainen silloin naureskeli asialle, mutta reissun jälkeen hänkin osti oman.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vaatteet
 • Kodinkoneet
 • kotityöt
 • Koti
 • Pukeutuminen
 • Minna Pölkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   Maksan seksistä, koska vaimo ei ole "sillä tuulella" edes kuukausittain

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  5. 5

   Kaura­juomien menekki kasvaa, ja maito­yritykset lähtivät kisaan mukaan – suomalaiset suosivat silti ruotsalaista

  6. 6

   Tuloerot saavat tarttumaan pulloon, väittävät tutkijat – aiheuttaako taloudellinen epätasa-arvo todella mielenterveyden ongelmia?

  7. 7

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  8. 8

   Kirjan voi valita kannen perusteella ja 49 muuta vinkkiä kesäkirjan valintaan – Riikka Utriainen keksi hetken mielijohteesta lukuhaasteen, joka on villinnyt jo tuhannet suomalaiset

  9. 9

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  10. 10

   Kaupunki­bulevardeilla on runsaasti vastustajia – ”Varmasti ei löydy vaihtoehtoa, johon kaikki olisivat tyytyväisiä”, sanoo apulais­pormestari Sinnemäki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  4. 4

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  6. 6

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää