Nyt Ilmatieteen laitoksen ennustetiedote alkaa olla viimeistelyä vaille valmis. Se julkaistaan myöhemmin tänään Ilmatieteen laitoksen sivuilla ja voit lukea siitä uutisen HS:n sivuilta.

Helsingin Sanomien live-seuranta päättyy tähän. Kiitos kaikille ja erinomaista juhannusta - säästä riippumatta!

Etelässä voi juhannuspäivänä esiintyä sade- tai ukkoskuuroja.

Juhannuksen lämpötila vaihtelee 10-19 asteen välillä

Juhannusaaton lämpötila pyörii poutaisilla alueilla 15-19 asteen tuntumassa. Sateessa lämpötila jää 10 asteeseen. Juhannusyönä lämpötila on koko maassa noi 10 asteessa tai sen alapuolella.

Lauantaina päivälämpötila on suuressa osassa maassa 15 asteen tietämillä.

Sunnuntaina sää on putainen ja aurinkoinen suuressa osassa maata ja myös lämpötilat hieman kohoavat. Sateita voi olla luvassa.

Ennustamisen lomassa meteorologit tarkkailevat myös tämän hetkistä säätilannetta.

Juhannuksen sään ennustamisesta tekee haastavan sen, että sää vaihtelee niin voimakkaasti juhannuksen aikana.

"Onpahan säätarinaa", Henri Nyman puuskahtaa juhannuksen ennustetta kirjoittaessaan.

Päivystävät meteorologit pohtivat sitä, mihin osiin Suomea uskaltaa luvata aurinkoa, sillä sateiden liikkeitä on vaikea tarkasti arvioida.

"Pitäisköhän tää muotoilla epämääräisemmin, ettei ihmiset sitten odota turhaan aurinkoa?"

Ylimeteorologi Henri Nyman on nyt jo tovin yrittänyt laatia juhannuksen sääennustetta, mutta jatkuvat puhelut keskeyttävät kirjoitustyön.

Eli vaikka juhannuksen säätä on nyt ennustettu jo useammalle medialle ja monelle kansalaiselle puhelimessa, ei Ilmatieteen laitos ole vielä ehtinyt laatia omaa tiedotettaan aiheesta.

Täällä näkyy hyvin se, että sää kyllä kiinnostaa!

Metsäpalovaroituksia tuskin on, eli kokkoja saa poltaa

Näyttää siltä, että metsäpalovaroituksia ei enää juhannuksena ole. Hyviä uutisia siis kaikille, jotka haluavat päästä polttamaan kokkoa! On niistä sateista jotain hyötyäkin!

Juhannuksen sateet voivat kolkutella ennätyksiä

Mikäli juhannuksen sademäärät yltävät 40 milliin vuorokaudessa, saattaa tämä juhannus päästä sateissa ennätysjuhannusten listoille - tosin listan häntäpäähän.

Tilastoja aikaisempien vuosien juhannussäistä löytyy Ilmatieteen laitoksen sivuilta:

http://ilmatieteenlaitos.fi/juhannus

Juhannuksen sääennuste laaditaan ensisijaisesti Euroopan keskuksen säämallin mukaan.

Eri sääennustemalleissa on hieman eroja tuulen nopeuksissa, joten päivystävät meterologit vertailevat eri malleja ja arvioivat sen pohjalta, miten esimerkiksi tuulista varoitetaan pelastuslaitoksia.

Ukkosella tuulen nopeus saattaa nousta hyvinkin voimakkaaksi, mutta samaan aikaan ukkosten ennustamien kahden vuorokauden päähän on hankalaa. Tämä tekee tuulten nopeusten arvioimisen paikoin hankalaksi.

"Kahden vuorokauden päähän voi sanoa, että ukkosia on, mutta se alue saattaa mennä todella pahasti pieleen. Ukkoset ovat niin herkkiä pienille muutoksille", päivystävä meteorologi Henri Nyman sanoo.

Lauantaina ja sunnuntaina saattaa olla poutaista ja paikoin aurinkoista

Juhannus näyttää siis sateiselta. Juhannusaatoksi Suomeen on saapumassa matalapaine.

Keski-Pohjanmaalle ja Pohjanmaalle on luvassa sateita juhannusaattoaamuna. Sadealueilla lämpötilat saattavat olla vain 10 asteen hujakoilla.

Se, miten matalapaine liikkuu ja minne sateet siirtyvät, on vielä vähän epävarmaa.

Juhannuspäivänä rannikolla saattaa olla paikoin aurinkoista. Sunnuntai näyttää enimmäkseen poutaiselta.

Sateisesta juhannuksesta iloitsevat ainakin maanviljelijät, jotka soittavat päivystäville meteorologeille ja kuulevat juhannuksen sääennusteen.

Kuuma Peruna -kokous on päättynyt. Nyt ryhdytään laatimaan tarkempaa ennustetta juhannukselle.

Juhannuksen sää jää viileäksi

Ainoastaan Itä-Suomessa saatetaan hätyytellä 20 astetta.

Pohjanmaalla saattaa sataa parissa vuorokaudessa 30-40 milliä vettä. Paikallisesti määrät voivat olla isompia.

Juhannukseksi luvassa tuulia ja sateita

"Ei nyt kovin hyvä tuuri ole juhannussään osalta", sanoo ylimeteorologi Henri Nyman.

Juhannusaattona voi myös ukkostaa. Itään saattaa olla toisaalta luvassa aurinkoakin. Ennusteita tarkennetaan vielä kokouksen jälkeen.

Ilmatieteen laitos harkitsee rankkasadevaroituksen antamista

Useampi säämalli lupaa sadetta huomisella.

Myös rankkasadevaroituksen antaminen on pohdinnassa.

"Aika hurjaa touhua", sanoo ylimeteorologi Henri Nyman.

Nyt päästään juhannuksen sään arviointiin!

Ilmatieteen laitoksella annetaan arvioita muun muassa siitä, kuinka monta kotitaloutta saattaa jäädä ilman sähköjä tuulen puuskien takia.

Kokous alkaa eilisen päivän yhteenvedolla, jossa käydään läpi muun muassa sademäärät, salamat ja tuulen puuskat.

Nyt päivystävät meteorologot kokoontuvat päivittäiseen kokoukseen, joka kulkee nimellä Kuuma Peruna.

Tieto tuulen puuskista lähtee myös sähköyhtiöille, jotta ne voivat varautua mahdollisiin sähkökatkoihin.

Päivystävät meterologit vastailevat puhelimeen tasaiseen tahtiin. Nyt kyselijöille voidaan antaa jo arvioita juhannusaaton tuulitilanteesta.

Euroopan keskuksen säämallin tuuliennuste näyttää siltä, että siitä täytyy antaa ennakkotietoja esimerkiksi pelastusviranomaisille, pohtii ylimeteorologi Henri Nyman.

Juhannusaattona voi olla voimakkaita tuulenpuuskia

Euroopan keskuksen säämalli saapui juuri!

Siinä näkyy, että perjantaista on tulossa tuulinen. Juhannusaaton iltapäivällä etelärannikolla voi olla jopa myrskypuuskia, jolloin tuulen nopeus on 21 metriä sekunnissa.

Sääennuste laaditaan erilaisten säämallien pohjalta. Eniten käytetty on Euroopan keskuksen säämalli. Useamman vuorokauden ennusteissa käytetään myös amerikkalaista GFS-mallia.

 Tarkempia ennusteita saadaan käyttämällä yhteistä pohjoismaista säämallia. Pohjoismaisesta säämallilla voidaan muun muassa arvioida, millaisia ukkospilviä on muodostumassa. Pohjoismainen säämalli ulottuu vain kolmen vuorokauden päähän.

Kello 10.30 on päivystävien meteorologien kokous, jossa käydään läpi säämalleja, pohditaan ennustusten epävarmuuta ja keskustellaan siitä, millainen ennuste laaditaan.

Ilmatieteen laitoksella on ollut kiireistä viime päivinä. Täällä vastataan muun muassa sääuutisia kärkkyvien toimittajien soittoihin - joita varsinkin näin juhannuksen alla riittää.

Sen lisäksi muun muassa pelastuslaitokset, sähköyhtiöt ja ihan tavalliset kansalaiset tarkistavat säätietoja ja varoituksia Ilmatieteen laitokselta.

Tervehdys Ilmatieteen laitokselta! Olen Helsingin Sanomien kotimaan toimittaja Anna Takala ja seuraan seuraavan parin tunnin ajan juhannuksen sääennusteen laatimista täällä Helsingin Kumpulassa.

Tarkoitus on ottaa selvää, miten sääennuste laaditaan ja millaista säätä juhannukseksi on luvassa. Tervetuloa mukaan!

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Saat HS Mini -tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  2. 2

   Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  5. 5

   Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”

  6. 6

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  7. 7

   Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta

  8. 8

   Kela: Viranomaisten kuuluu huolehtia ihmisistä – ”On vakava asia, jos lapsiperheellä ei ole riittävästi ruokaa”

  9. 9

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  10. 10

   Nainen löysi kaksipäisen käärmeen kukkapenkistä Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  9. 9

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  10. 10

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tähtien sota -tuottaja Gary Kurtz on kuollut – ”Ilman häntä ei olisi ollut voimaa”
  3. Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta
  4. HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä
  5. Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille
  6. Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”
  7. Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta
  8. Tunti sitten
  9. Turunmaan saariston näyttävästä viranomais­operaatiosta lähti viestejä sekä ulkomaille että Suomen eduskuntaan Tilaajille
  10. CNN: Venäjä-tutkintaa johtava USA:n apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein tarjoutui eroamaan
  11. Tii Möltsi kohtasi ketun työpaikkansa ovella Lauttasaaressa – ”Hän vain siinä makoili ja nakerteli kynnysmattoa”
  12. FC Barcelonan pelaaminen Floridassa sai lisää vastatuulta, päätös ottelusta olisi historiallinen
  13. Näytä lisää