Juhannuksen säässä ei ole tänä vuonna hurraamista: keskikesän juhlaa vietetään monin paikoin sateisessa ja osin tuulisessa säässä.

Perjantaina sää on sateinen lähes koko maassa. Voimakkaita sadekuuroja voi esiintyä eri puolilla Suomea.

Etelä- ja Keski-Suomessa sateet ajoittuvat juhannusaaton vastaiseen yöhön ja perjantain aamupäivään. Sen jälkeen sateet tuonut matalapaine liikkuu kohti pohjoista.

”Sateiden jälkeen luvassa on sitten poutaisempaa säätä ja myös vähän lämpimämpää. Täysin poutaisena juhannusaaton vietto ei kuitenkaan senkään jälkeen mene. Se on hyvää tuuria, jos sattuu osumaan paikkaan, jossa ei juhannusaattona iltapäivällä sada”, sanoo Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologi Henri Nyman.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös tuulet voimistuvat perjantaina. Perjantaina tuuli voi olla kovaa lähes kaikilla merialueilla. Myös maa-alueilla tuuli voi olla puuskissa kovaa ja aiheuttaa vahinkoja.

”Ei ole mikään veneilijöiden unelmasää. Varsinkin Etelä-Suomessa on on riski, että tuulen puuskat voivat kaataa puitakin”, Nyman sanoo.

Perjantaina ja lauantaina voi myös ukkostaa paikoin.

”Ne on sellaisia aika tavallisia kesäukkosia, ei mitään sen ihmeempää.”

Juhannusaaton lämpötila pyörii poutaisilla alueilla 15–19 asteen tuntumassa. Sateessa lämpötila jää 10 asteeseen. Juhannusyönä lämpötila on koko maassa noin 10 asteessa tai sen alapuolella.

Juhannuspäiväksi matalapaine siirtyy Pohjois-Suomen ylle ja Etelä- ja Keski-Suomessa sää muuttuu poutaiseksi ja lämpimämmäksi. Päivälämpötila on lauantaina suuressa osassa maassa 15 asteen tietämillä.

Sateilta viikonloppuna tuskin vältytään.

”Sunnuntain osalta ennusteessa on vielä epävarmuuksia. Matalapaineita lähestyy sieltä sun täältä. Ennusteen epävarmuus kasvaa sen verran suureksi, että poutaa ei voi varmaksi luvata”, Nyman sanoo.

Metsäpalovaroitus on poistunut lähes koko maasta. Sateiden myötä metsäpalovaroitus poistunee myös Lounais-Suomesta, joten juhannuskokkoja voidaan näillä näkymin polttaa koko maassa.

”Jos kokon saa sateilta palamaan, sen voi hyvin polttaa”, Nyman toteaa.

HS seurasi Ilmatieteen laitoksella juhannuksen sääennusteen tekemistä hetki hetkeltä:

Nyt Ilmatieteen laitoksen ennustetiedote alkaa olla viimeistelyä vaille valmis. Se julkaistaan myöhemmin tänään Ilmatieteen laitoksen sivuilla ja voit lukea siitä uutisen HS:n sivuilta.

Helsingin Sanomien live-seuranta päättyy tähän. Kiitos kaikille ja erinomaista juhannusta - säästä riippumatta!

Etelässä voi juhannuspäivänä esiintyä sade- tai ukkoskuuroja.

Juhannuksen lämpötila vaihtelee 10-19 asteen välillä

Juhannusaaton lämpötila pyörii poutaisilla alueilla 15-19 asteen tuntumassa. Sateessa lämpötila jää 10 asteeseen. Juhannusyönä lämpötila on koko maassa noi 10 asteessa tai sen alapuolella.

Lauantaina päivälämpötila on suuressa osassa maassa 15 asteen tietämillä.

Sunnuntaina sää on putainen ja aurinkoinen suuressa osassa maata ja myös lämpötilat hieman kohoavat. Sateita voi olla luvassa.

Ennustamisen lomassa meteorologit tarkkailevat myös tämän hetkistä säätilannetta.

Juhannuksen sään ennustamisesta tekee haastavan sen, että sää vaihtelee niin voimakkaasti juhannuksen aikana.

"Onpahan säätarinaa", Henri Nyman puuskahtaa juhannuksen ennustetta kirjoittaessaan.

Päivystävät meteorologit pohtivat sitä, mihin osiin Suomea uskaltaa luvata aurinkoa, sillä sateiden liikkeitä on vaikea tarkasti arvioida.

"Pitäisköhän tää muotoilla epämääräisemmin, ettei ihmiset sitten odota turhaan aurinkoa?"

Ylimeteorologi Henri Nyman on nyt jo tovin yrittänyt laatia juhannuksen sääennustetta, mutta jatkuvat puhelut keskeyttävät kirjoitustyön.

Eli vaikka juhannuksen säätä on nyt ennustettu jo useammalle medialle ja monelle kansalaiselle puhelimessa, ei Ilmatieteen laitos ole vielä ehtinyt laatia omaa tiedotettaan aiheesta.

Täällä näkyy hyvin se, että sää kyllä kiinnostaa!

Metsäpalovaroituksia tuskin on, eli kokkoja saa poltaa

Näyttää siltä, että metsäpalovaroituksia ei enää juhannuksena ole. Hyviä uutisia siis kaikille, jotka haluavat päästä polttamaan kokkoa! On niistä sateista jotain hyötyäkin!

Juhannuksen sateet voivat kolkutella ennätyksiä

Mikäli juhannuksen sademäärät yltävät 40 milliin vuorokaudessa, saattaa tämä juhannus päästä sateissa ennätysjuhannusten listoille - tosin listan häntäpäähän.

Tilastoja aikaisempien vuosien juhannussäistä löytyy Ilmatieteen laitoksen sivuilta:

http://ilmatieteenlaitos.fi/juhannus

Juhannuksen sääennuste laaditaan ensisijaisesti Euroopan keskuksen säämallin mukaan.

Eri sääennustemalleissa on hieman eroja tuulen nopeuksissa, joten päivystävät meterologit vertailevat eri malleja ja arvioivat sen pohjalta, miten esimerkiksi tuulista varoitetaan pelastuslaitoksia.

Ukkosella tuulen nopeus saattaa nousta hyvinkin voimakkaaksi, mutta samaan aikaan ukkosten ennustamien kahden vuorokauden päähän on hankalaa. Tämä tekee tuulten nopeusten arvioimisen paikoin hankalaksi.

"Kahden vuorokauden päähän voi sanoa, että ukkosia on, mutta se alue saattaa mennä todella pahasti pieleen. Ukkoset ovat niin herkkiä pienille muutoksille", päivystävä meteorologi Henri Nyman sanoo.

Lauantaina ja sunnuntaina saattaa olla poutaista ja paikoin aurinkoista

Juhannus näyttää siis sateiselta. Juhannusaatoksi Suomeen on saapumassa matalapaine.

Keski-Pohjanmaalle ja Pohjanmaalle on luvassa sateita juhannusaattoaamuna. Sadealueilla lämpötilat saattavat olla vain 10 asteen hujakoilla.

Se, miten matalapaine liikkuu ja minne sateet siirtyvät, on vielä vähän epävarmaa.

Juhannuspäivänä rannikolla saattaa olla paikoin aurinkoista. Sunnuntai näyttää enimmäkseen poutaiselta.

Sateisesta juhannuksesta iloitsevat ainakin maanviljelijät, jotka soittavat päivystäville meteorologeille ja kuulevat juhannuksen sääennusteen.

Kuuma Peruna -kokous on päättynyt. Nyt ryhdytään laatimaan tarkempaa ennustetta juhannukselle.

Juhannuksen sää jää viileäksi

Ainoastaan Itä-Suomessa saatetaan hätyytellä 20 astetta.

Pohjanmaalla saattaa sataa parissa vuorokaudessa 30-40 milliä vettä. Paikallisesti määrät voivat olla isompia.

Juhannukseksi luvassa tuulia ja sateita

"Ei nyt kovin hyvä tuuri ole juhannussään osalta", sanoo ylimeteorologi Henri Nyman.

Juhannusaattona voi myös ukkostaa. Itään saattaa olla toisaalta luvassa aurinkoakin. Ennusteita tarkennetaan vielä kokouksen jälkeen.

Ilmatieteen laitos harkitsee rankkasadevaroituksen antamista

Useampi säämalli lupaa sadetta huomisella.

Myös rankkasadevaroituksen antaminen on pohdinnassa.

"Aika hurjaa touhua", sanoo ylimeteorologi Henri Nyman.

Nyt päästään juhannuksen sään arviointiin!

Ilmatieteen laitoksella annetaan arvioita muun muassa siitä, kuinka monta kotitaloutta saattaa jäädä ilman sähköjä tuulen puuskien takia.

Kokous alkaa eilisen päivän yhteenvedolla, jossa käydään läpi muun muassa sademäärät, salamat ja tuulen puuskat.

Nyt päivystävät meteorologot kokoontuvat päivittäiseen kokoukseen, joka kulkee nimellä Kuuma Peruna.

Tieto tuulen puuskista lähtee myös sähköyhtiöille, jotta ne voivat varautua mahdollisiin sähkökatkoihin.

Päivystävät meterologit vastailevat puhelimeen tasaiseen tahtiin. Nyt kyselijöille voidaan antaa jo arvioita juhannusaaton tuulitilanteesta.

Euroopan keskuksen säämallin tuuliennuste näyttää siltä, että siitä täytyy antaa ennakkotietoja esimerkiksi pelastusviranomaisille, pohtii ylimeteorologi Henri Nyman.

Juhannusaattona voi olla voimakkaita tuulenpuuskia

Euroopan keskuksen säämalli saapui juuri!

Siinä näkyy, että perjantaista on tulossa tuulinen. Juhannusaaton iltapäivällä etelärannikolla voi olla jopa myrskypuuskia, jolloin tuulen nopeus on 21 metriä sekunnissa.

Sääennuste laaditaan erilaisten säämallien pohjalta. Eniten käytetty on Euroopan keskuksen säämalli. Useamman vuorokauden ennusteissa käytetään myös amerikkalaista GFS-mallia.

 Tarkempia ennusteita saadaan käyttämällä yhteistä pohjoismaista säämallia. Pohjoismaisesta säämallilla voidaan muun muassa arvioida, millaisia ukkospilviä on muodostumassa. Pohjoismainen säämalli ulottuu vain kolmen vuorokauden päähän.

Kello 10.30 on päivystävien meteorologien kokous, jossa käydään läpi säämalleja, pohditaan ennustusten epävarmuuta ja keskustellaan siitä, millainen ennuste laaditaan.

Ilmatieteen laitoksella on ollut kiireistä viime päivinä. Täällä vastataan muun muassa sääuutisia kärkkyvien toimittajien soittoihin - joita varsinkin näin juhannuksen alla riittää.

Sen lisäksi muun muassa pelastuslaitokset, sähköyhtiöt ja ihan tavalliset kansalaiset tarkistavat säätietoja ja varoituksia Ilmatieteen laitokselta.

Tervehdys Ilmatieteen laitokselta! Olen Helsingin Sanomien kotimaan toimittaja Anna Takala ja seuraan seuraavan parin tunnin ajan juhannuksen sääennusteen laatimista täällä Helsingin Kumpulassa.

Tarkoitus on ottaa selvää, miten sääennuste laaditaan ja millaista säätä juhannukseksi on luvassa. Tervetuloa mukaan!

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  2. 2

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  3. 3

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  4. 4

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  5. 5

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  6. 6

   Mäntyharjun kuolonkolarin aiheuttajaksi epäilty mies ajoi samaa tietä poliisia pakoon myös viime syksynä – tuolloin poliisi onnistui pysäyttämään kuljettajan

  7. 7

   80 päivän vertailu paljastaa, kuinka totaalisen erilaista kesää viime vuonna vietettiin – Onko tämä nyt ilmaston­muutoksen vaikutusta?

  8. 8

   Maa-ampiaiset hyökkäsivät päivä­koti­ryhmän kimppuun Lappeen­rannassa – ensihoitajat paikalle

  9. 9

   Ovatko ihmiset liian kehittymättömiä demokratiaan? Trumpin esiintymistä seuratessa on vaikea uskoa, että hän todella on kansan itselleen valitsema johtaja

  10. 10

   Irakissa uhkaavat laajat levottomuudet, jotka voivat yltyä tänään – öljy­rikkauksista huolimatta paikalliset elävät kurjuudessa: ”Koti­rouvatkin käyttävät metamfetamiinia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  4. 4

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  5. 5

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  6. 6

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  7. 7

   Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

  8. 8

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  9. 9

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  10. 10

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää